מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פסקת ההתגברות בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו והרוב הדרוש לביטולה

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

המשיבים סבורים כי בכך יינתן פיתרון הולם למרבית המקרים הנדונים, תוך הותרת מרחב הגמישות הנידרש בדיונים רגישים מסוג זה. לא ראינו מקום להתייחס לגופם של הכללים שנקבעו, משאין הדבר עומד במוקד ההליך דנא ובשים לב לכך שהסמכות לידון בעניינים אלה נתונה לבית המשפט הגבוה לצדק (ראו, עניין לולו, פיסקה 8).
כתנאי להפעלת הסמכות לשחרר נכסים, דרושה המלצת הועדה המיוחדת שלפי סעיף 29 לחוק (ראו גם, עניין גולן, עמ' 641).
לעניין זה, יפים דבריו שם: "מעמדו החוקתי של חוק היסוד מקרין עצמו לכל חלקיו של המשפט הישראלי. הקרנה זו אינה פוסחת על הדין הישן. אף הוא חלק ממשפטה של מדינת ישראל. אף הוא רקמה מרקמותיה. ההקרנה החוקתית הבאה מחוק היסוד משפיעה על כל חלקי המשפט הישראלי. היא בהכרח משפיעה גם על הדין הישן. אמת, תוקפו של הדין הישן נשמר. עוצמת ההקרנה של חוק היסוד כלפיו היא, על-כן, חזקה פחות מעוצמת ההקרנה על דין חדש. זה האחרון עשוי להתבטל אם יעמוד בנגוד להוראות חוק היסוד. הדין הישן מוגן לפני הביטול. עומדת לו מאטרייה חוקתית המגינה עליו. אך הדין הישן אינו מוגן מפני תפיסה פרשנית חדשה באשר למובנו. אכן, עם חקיקתם של חוקי היסוד בדבר זכויות האדם חל שינוי מהותי בשדה המשפט בישראל. כל צמח משפטי שבו מושפע משינוי זה. רק כך יושגו הרמוניה ואחדות במשפט הישראלי. המשפט הוא מערכת של כלים שלובים. שינוי באחד הכלים הללו משפיע על כלל הכלים. אין כל אפשרות להבחין בין דין ישן לדין חדש באשר להשפעות הפרשניות של חוק היסוד. אכן, כל שיקול-דעת מנהלי המוענק על-פי הדין הישן, יש להפעילו ברוח חוקי היסוד; כל שיקול-דעת שפוטי המוענק על-פי הדין הישן, יש להפעילו ברוח חוקי היסוד; ובכלל, כל נורמה חקוקה צריכה להתפרש בהשראתו של חוק היסוד" (עניין גנימאת, פסקה 7 לפסק דינו של השופט (כתוארו אז) א' ברק).
אבקש להצטרף בהסכמה עקרונית גם להערתו של חברי השופט ס' ג'ובראן בדבר השמוש בחוקי היסוד שלזכויות ככלי עזר פרשני, לחקיקה עליה חלה פסקת שמירת הדינים שבחוק יסוד: כבוד האדם וחרותו (סעיף 10 לחוק היסוד), אשר קובעת כי "אין בחוק יסוד זה כדי לפגוע בתקפו של דין שהיה קיים ערב תחילתו של חוק-היסוד". חוק יסוד: כבוד האדם וחרותו עמנו למעלה משני עשורים.
...
כחברי, אף אני סבור כי ככלל על הרשויות המוסמכות להימנע מעשיית שימוש בסמכויות מכוחו של חוק נכסי נפקדים, התש"י-1950 לגבי נכסים במזרח ירושלים שתושבי אזור יהודה ושומרון הינם בעליהם, המחזיקים בהם או הנהנים מהם.
ה נ ש י א ה המשנה לנשיאה א' רובינשטיין: התוצאה אליה הגיע חברי הנשיא (בדימ') א' גרוניס בחוות דעתו המקיפה, מקובלת עלי.
חברי, הנשיא (בדימ') א' גרוניס, כותב בפיסקה 20 לחוות דעתו, בין היתר, כדלקמן: "לטעמי, בהחלט ייתכן כי לפחות חלק מההסדרים שבחוק (חוק נכסי נפקדים (פיצויים), תשל"ג-1973 –הבהרה שלי – ח' מ'), אילוּ היו נחקקים היום, לא היו עומדים במבחנים החוקתיים. עם זאת, במקרה שלפנינו, אין בהוראותיה של פיסקת ההגבלה כדי להועיל או כדי לשנות את המסקנה בדבר תחולתו של החוק במקרים הנדונים. זאת, נוכח כלל שמירת הדינים שבסעיף 10 לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, שלפיו, אין בחוק היסוד כדי לפגוע בתוקפו של דין שהיה קיים ערב תחילתו. הוראה זו אינה מאפשרת לקבוע כי הוראה מהוראות החוק בטלה". בפיסקה 34 לחוות דעתו מוסיף הנשיא (בדימ') א' גרוניס ואומר - לגבי המסקנות אליהן הגיע - כך: "לכאורה ניתן היה להגיע להכרעה דומה לזו שאליה הגענו גם לפי הדרך שהותוותה בעניין גנימאת. היינו, על ידי אימוץ תפישה פרשנית חדשה ביחס למובנו של חוק נכסי נפקדים, ברוח חוקי היסוד, וזאת חרף הכלל בדבר שמירת הדינים שבסעיף 10 לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. אולם, מאחר שהקביעות בעניין חוק נכסי נפקדים ופרשנותו אינן נתלות בחוק היסוד, אין צורך להידרש למהלך המבוסס על סעיף 10 הנ"ל (ראו: בג"ץ 7357/95 ברקי פטה המפריס (ישראל) בע"מ נ' מדינת ישראל, פ"ד נ(2) 769, 781 (1996)). כאמור, החלטתי אינה נוגעת למישור החוקתי ולתוקפן של הוראות חוק נכסי נפקדים, אלא עניינה במישור המינהלי, הנוגע לדרך הפעלת הסמכויות שמכוחו. בשולי הדברים ראוי להזכיר כי זכויות אדם היו קיימות עוד לפני חוקי היסוד, ואף בזכויות אלה היה די והותר, לדעתי, כדי להוביל למסקנה אליה הגענו". אכן אין הכרח במכלול שבפנינו להידרש דווקא למהלך המבוסס על סעיף 10 לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, ואולם הדבר אפשרי וגם דרך זו תומכת בתוצאה, והיא אף ראויה, כפי שציינו חברי: המשנה לנשיאה א' רובינשטיין, השופט ס' ג'ובראן וחברתי, השופטת א' חיות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ביום 8.3.1994 פנה בכתב אל התובעים, המפקח על רישום המקרקעין – מר דוד גדול (נספח 7 לתצהיר התובעים) ובמכתבו ציין, בנוגע לחלקה 139, כי: חלקה זו, בשטח של 546 מ"ר, נוצרה כתוצאה מחלוקה של חלקה 112 לשניים (חלקה נוספת מספר 138 בשטח של 3,194 מ"ר); לחלקה 139 היה קיום עצמאי למשך מספר דקות בלבד, עד שהיא אוחדה עם 15 חלקות נוספות ליצירת חלקה חדשה מספר 140 (בשטח של 135,609 מ"ר); חלקה 140 בוטלה עם חלוקתה ל- 9 חלקות חדשות – חלקות 141-149; עקב טעות בתום לב של הרשם, לא בוטל בפועל רישומה של חלקה 139 והתובעים נרשמו בה כיורשים של המנוח.
בת.א. (ת"א) 1764/04 יהונתן אשכול נ' הועדה המקומית לתיכנון ובניה רעננה (פורסם בנבו, 9.11.2009) [ערעור שהוגש על פסק הדין (ע"א 10278/09 יונתן אשכול נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה – רעננה) נדחה (פורסם בנבו, 18.7.2011)] נפסק בהקשר זה: "יובהר כי אף על פי שלא ניתן למצוא בסימן ז' בפרק ג' לחוק התיכנון והבניה הוראה מפורשת בנוגע לסמכותה של הרשות התכנונית ליטול שטחים לצרכי ציבור – זה מכבר נקבע בפסיקה כי תכנית לאיחוד וחלוקה היא דרך לגיטימית ליטול מקרקעין הדרושים למימוש יעדים צבוריים [ראו: בג"צ 26/70 בר נ' שר הפנים, פ"ד כד(1) 645, 647-648 (1970)].". בעע"מ 5839/06 בראון נ' יו"ר הוועדה המחוזית לתיכנון ובניה, מחוז המרכז, (פורסם בנבו, 25.9.2008) (להלן: "עניין בראון") קבע בית המשפט (כבוד השופטת (בדימוס) מ' נאור בדעת רוב) כי הפרשת קרקעות לצרכי ציבור במסגרת תכנית לאיחוד וחלוקה דינה כדין הפקעה, כדלקמן: "לדעתי נכון יותר, ובפרט לאור עליית קרנה של זכות הקניין, לראות בנטילת קרקעות במסגרת תכנית איחוד וחלוקה כהפקעה. כזכור, המקום היחיד בחוק התיכנון והבניה המאפשר נטילה לצרכי ציבור וקובע הוראות בעיניין זה, הוא הפרק הדן בהפקעה, פרק ח'. בלא שימוש בהוראותיו של פרק זה לא ניתן לדעתי להפקיע או להקצות קרקעות וזאת גם לא במסגרת של איחוד וחלוקה. בלא שימוש בהוראות בעיניין הפקעה לא ניתן ליטול מבעל המקרקעין גם פחות מ-40% משטח הקרקע. ואולם, גם אם נראה את הקצאת הקרקעות בתכנית כ'דרך אחרת', שאינה הפקעה, כאמור בפסיקה שקדמה לחוק יסוד: כבוד האדם וחרותו, סבורה אני כי ראוי להחיל את המיגבלות החלות על פי דיני ההפקעה שבחוק התיכנון והבניה גם על הדרך האחרת. אי החלת המיגבלות האמורות הינה, לטעמי, פגיעה בלתי מידתית בזכות הקניין, וממילא פגיעה בלתי סבירה." (עניין בראון, שם, בעמ' 4129).
...
עוד לפני כן, המנוח התנגד לתכנית 190 במהלך הכנתה (נספח 6 לתצהיר התובעים) ומשזו אושרה לבסוף, המנוח/התובעים לא נקטו כל פעולה נוספת עם אישור התכנית, במסגרתה ניטלה מהם חלקה 139 והם זנחו טענותיהם בעניין זה. לכן, נראה כי בסופו של דבר, הם השלימו עם אותה תכנית מאחר ולא נקטו בהליכים משפטיים (כדוגמת ערר, עתירה מינהלית) וזו אושרה לבסוף.
לאור כל האמור לעיל ומסקנתי בנוגע לטענת השיהוי, מתייתר מאליו הצורך בדיון בטענת ההתיישנות שהעלו הנתבעות בשים לב לעניין ארידור.
סוף דבר לאור האמור לעיל, דין התביעה להידחות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 1994 בעליון נפסק כדקלמן:

צד שווה לשני חוקי היסוד, המלמד אף הוא כי עניין לנו במסכת אחת, במשפחת זכויות יסוד אחת, הוא בסעיף המוגדר כ"סעיף ההגבלה" המצוי בכל אחד משני החוקים, וזו לשונו: "אין פגעים בזכויות שלפי חוק-יסוד זה אלא בחוק ההולם את ערכיה של מדינת ישראל, שנועד לתכלית ראויה, ובמידה שאינה עולה על הנדרש, או לפי חוק כאמור מכוח הסמכה מפורשת בו" (סעיף 8 בחוק-יסוד: כבוד האדם וחרותו; סעיף 4 בחוק-יסוד: חופש העיסוק, בשינוי זה שבסעיף אחרון זה במקום המילים "בזכויות שלפי חוק-יסוד זה" נאמר "בחופש העיסוק").
על משמעותה של "פסקת הכיבוד" שבחוקי יסוד אלה עמד הפרופ' ברק, בספרו הנ"ל, ובין היתר הבהיר והדגיש, בעמ' 447, כי: "..
אם האיזון איננו מתקיים על דרך זו, לאמור, קיימת פגיעה ולא מתקיימים התנאים שבסעיף ההגבלה, כי אז דבר החקיקה אינו חוקי והוא עשוי להתבטל, אלא אם כן תימצא לו דרך מילוט אחרת, אם בתיקון חוק היסוד עצמו, ברוב המיוחס המתחייב, ואם, לעניין חוק-יסוד: חופש העיסוק, על-פי האמור בסעיף 8 שבו המציב אפשרות של פגיעה חריגה בחוק היסוד, על-ידי חוק רגיל.
נטל השיכנוע שמדובר בו הוא לעניין התשתית העובדתית הדרושה כבסיס ליישום הדין החל על המקרה.
פיסקה זו, המכונה על-ידי פרופ' ברק, בספרו הנ"ל, בעמ' 633, כ"פסקת ההיתגברות", נותנת בידי המחוקק את הכוח לפגוע בזכות היסוד לחופש העיסוק ובילבד שהחוק היתקבל ברוב מיוחס ושתוקפו לא יעלה על 4 שנים מיום תחילתו.
...
כן מאמצת אני את עמדתו, שלפיה, "אם יכולנו להכריע בעתירות דנן ברמה הבסיסית, הנמוכה שבסולם הערכים שעל-פיהם עלינו לפלס דרכינו, ברמת תקינות מעשיהם של המשיבים על-פי המשפט המינהלי, כי אז לא היינו מתקשים לקבוע כי דין העתירות להתקבל וכי החלטות המשיבים אינן עומדות בפני הביקורת". גם קביעתו של חברי כי עמדת המשיבים פוגעת בחופש העיסוק של העותרות וביכולתן להיתמודד מתוך תחרות חופשית ובתנאים שווים עם אחרים, מקובלת עליי.
ראוי להעיר, כי טענת העותרות כאילו החוק אינו חל עליהן משום שיש לראותן כמי שקבל את האישור לפני היום הקובע איננה מקובלת עליי.
ומשום כך הגיע חברי למסקנה שהאמצעים שננקטו עולים על הדרש.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1995 בעליון נפסק כדקלמן:

באחת הפרשות, שבה נידונה הזכות לחופש התנועה (המעוגנת בסעיף 6 לחוק-יסוד: כבוד האדם וחרותו), ציינתי: "לזכות זו מעמד חוקתי על חוקי. חוק רגיל הנחקק לאחר מועד כניסתו של חוק היסוד לתוקף, הפוגע בזכות היסוד ואשר אינו מקיים את דרישותיה של 'פיסקת ההגבלה' (סעיף 8 לחוק היסוד) הוא חוק לא חוקתי. בית המשפט רשאי ליתן תרופות בגינו. אחת מאותן תרופות הוא הכרזת בטלות, תוך קביעת מועד הבטלות (רטרואקטיבי, אקטיבי, פרוספקטיבי)" (בש"פ 6654/93 בינקין נ' מדינת ישראל בעמ' 293).
האם ההסבר הטוב ביותר לחוק-יסוד זה הנו, כי הכנסת ביקשה למנוע מצב דברים שבו כנסת מאוחרת עשויה לפגוע בזכויות יסוד בלא לתת הדעת על כך במודע ובמפורש (כעמדת חברי, השופט חשין)? או שמא ההסבר הטוב ביותר להוראת חוק זה הוא כי הכנסת ביקשה למנוע מהכנסת את הפשרות לפגוע בזכויות יסוד בלא לקיים את דרישתה של פסקת ההגבלה, ובכך למנוע מכנסת מאוחרת-הקובעת במפורש כי היא סוטה מההסדר של חוק היסוד-מלהשיג את מטרתה? האם פירוש זה-הוא הפירוש שלי-אינו הפירוש היחיד היוצר הרמוניה בין הסדריו של חוק-יסוד: כבוד האדם וחרותו והסדריו של חוק-יסוד: חופש העיסוק, בו מצויה הוראה מפורשת בעיניין פסקת ההיתגברות, שנועדה להשיג את הפירוש של חברי בגדריו של חוק-יסוד זה, אך שחסרה בחוק-יסוד: כבוד האדם וחרותו? האם ההסבר הטוב ביותר להיסטוריה המשפטית שלנו באשר לשימוש בביטוי "חוק-יסוד" הוא שזה עינייני צורני גרידא, שאין מאחוריו ולא כלום? או שמא ההסבר הטוב ביותר לשימוש בדיבור "חוק-יסוד" הוא שהדבר הוא מהותי באופיו, ומשקף את מעמדו הנורמטיבי העליון של חוק היסוד? טול את סעיף 1א לחוק-יסוד: כבוד האדם וחרותו, הקובע כי "חוק-יסוד זה"-הוא ולא דבר חקיקה רגיל-מטרתו להגן על כבוד האדם וחרותו, כדי לעגן בחוק-יסוד"-בו ולא בחקיקה רגילה-"את ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית". האם אין זה מלאכותי להתייחס אל הדיבור "חוק-יסוד" בסעיף זה כאל עניין טכני גרידא? האין לראות בו ביטוי לתפיסה משפטית-וחברתית עמוקה הרבה יותר, לפיה הכנסת עוסקת בכינונה של חוקה, ובגדריה מבקשים להגן על כבוד האדם, כדי לעגן בה את ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית? ודוק: אינני טוען שהתמונה היא "שחור-לבן"; מכיר אני בעמדות של חברי כנסת שונים שהובעו בכנסת כנגד מיפעל החוקה; מכיר אני מחברים שכתבו נגדה.
הגעתי איפוא למסקנות הבאות: ראשית, כי חוק-יסוד: כבוד האדם וחרותו הוא בעל מעמד חוקתי על-חוקי; כי ניתן להגיע לתוצאה זו בדרכים שונות, שההכרעה בהן אינה דרושה בעירעור זה, אם כי הדרך הנראית לי כראויה ביותר היא זו המכירה בסמכותה של הכנסת להעניק חוקה לישראל, המצויה ברמה הנורמטיבית העליונה ביותר (סמכות מכוננת); כי חוק יסוד זה מהוה נורמה עליונה, אשר לאורה תבחן חוקתיותו של חוק "רגיל" הפוגע בזכות אדם חוקתית המעוגנת בו וכי אין לשנות חוק יסוד זה אלא בחוק יסוד.
ואולם באין חופת שריון עליה-כדרכו של חוק-יסוד: כבוד האדם וחרותו-"הוראת ההגבלה", מי יגן עליה מפני שינויה או פגיעה בה? נניח כי לאחר היות חוק-יסוד: כבוד האדם וחרותו מקבלת הכנסת חוק רגיל, ברוב רגיל; יש בו בחוק-הלכה למעשה-כדי "לפגוע" בזכויות יסוד הקבועות בחוק היסוד גופו; ובה בעת אין מתקיימים בו באותו חוק מאוחר התנאים הקבועים בסעיף 8 לחוק היסוד להכרה בו כחוק "חוקי". למשל: יש בו בחוק כדי לפגוע בזכות יסוד שלפי חוק היסוד במידה העולה על הנידרש.
...
קל וחומר שזוהי דעתי כאשר סבור אני, כמוסבר לעיל, כי נטל ההוכחה בנדון מוטל על שכמו של המבקש להביא לביטול החוק.
על סמך כל האמור לעיל הגעתי אל התוצאה שצוינה על-ידיי בתחילת חוות-דעתי.
אני מצטרף לתוצאה שיש לדחות את הערעור בע"א 6821/93 ולקבל את הערעורים ברע"א 1908/94 וברע"א 3363/94 ולהחזיר את ענייניהם לבית המשפט קמא להמשך הדיון בהם.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1995 בעליון נפסק כדקלמן:

המערערים משיגים על קביעותיו של בית המשפט קמא, שלפיהן הוראות החוק המתקן, ככל שהן מרחיבות את סמכותו של המשקם להזקק לבירור חובות שהנם "חוב בסיסי" ולהסדרתם ושוללות את סמכותו של בית המשפט להזקק להן, אינן עומדות בדרישותיה של הוראת ההגבלה אשר בסעיף 8 לחוק יסוד: כבוד האדם וחרותו, ועל כן הן בטלות וכן כי חובות המערערים בגין תשלומי דמי שכירות שר מועדי פרעונם אחרי 31.12.87 אינם בגדר חוב בסיסי.
האם ההסבר הטוב ביותר לחוק יסוד זה הנו, כי הכנסת ביקשה למנוע מצב דברים שבו כנסת מאוחרת עשויה לפגוע בזכויות יסוד בלא לתת הדעת על כך במודע ובמפורש (כעמדת חברי, השופט חשין)? או שמא ההסבר הטוב ביותר להוראת חוק זה הוא כי הכנסת ביקשה למנוע מהכנסת את הפשרות לפגוע בזכויות יסוד בלא לקיים את דרישתה של פסקת ההגבלה, ובכך למנוע מכנסת מאוחרת הקובעת במפורש כי היא סוטה מההסדר של חוק היסוד מלהשיג את מטרתה? האם פירוש זה הוא הפירוש שלי אינו הפירוש היחיד היוצר הרמוניה בין הסדריו של חוק יסוד: כבוד האדם וחרותו והסדריו של חוק יסוד: חופש העיסוק, בו מצויה הוראה מפורשת בעיניין פסקת ההיתגברות, שנועדה להשיג את הפירוש של חברי בגדרו של חוק יסוד זה, אך שחסרה בחוק יסוד: כבוד האדם וחרותו? האם ההסבר הטוב ביותר להיסטוריה המשפטית שלנו באשר לשימוש בביטוי "חוק יסוד" הוא שזה עינייני צורני גרידא, שאין מאחוריו ולא כלום? או שמא ההסבר הטוב ביותר לשימוש בדיבור "חוק יסוד" הוא שהדבר הוא מהותי באופיו, ומשקף את מעמדו הנורמטיבי העליון של חוק היסוד? טול את סעיף 1א לחוק יסוד: כבוד האדם וחרותו, הקובע כי "חוק יסוד זה" הוא ולא דבר חקיקה רגיל מטרתו להגן על כבוד האדם וחרותו, כדי לעגן בחוק יסוד" בו ולא בחקיקה רגילה "את ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית". האם אין זה מלאכותי להתייחס אל הדיבור "חוק יסוד" בסעיף זה כאל עניין טכני גרידא? האין לראות בו ביטוי לתפיסה משפטית וחברתית עמוקה הרבה יותר, לפיה הכנסת עוסקת בכינונה של חוקה, ובגדריה מבקשים להגן על כבוד האדם, כדי לעגן בה את ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית? ודוק: אינני טוען שהתמונה היא "שחור לבן" מכיר אני בעמדות של חברי כנסת שונים שהובעו בכנסת כנגד מיפעל החוקה מכיר אני מחברים שכתבו נגדה.
הגעתי איפוא למסקנות הבאות: ראשית, כי חוק יסוד: כבוד האדם וחרותו הוא בעל מעמד חוקתי על חוקי כי ניתן להגיע לתוצאה זו בדרכים שונות, שההכרעה בהן אינה דרושה בעירעור זה, אם כי הדרך הנראית לי כראויה ביותר היא זו המכירה בסמכותה של הכנסת להעניק חוקה לישראל, המצויה ברמה הנורמטיבית העליונה ביותר (סמכות מכוננת) כי חוק יסוד זה מהוה נורמה עליונה, אשר לאורה תבחן חוקתיותו של חוק "רגיל" הפוגע בזכות אדם חוקתית המעוגנת בו וכי אין לשנות חוק יסוד זה אלא בחוק יסוד.
ואולם באין חופת שריון עליה כדרכו של חוק יסוד: כבוד האדם וחרותו "הוראת ההגבלה", מי יגן עליה מפני שינויה או פגיעה בה? נניח כי לאחר היות חוק יסוד: כבוד האדם וחרותו מקבלת הכנסת חוק רגיל, ברוב רגיל יש בו בחוק הלכה למעשה כדי "לפגוע" בזכויות יסוד הקבועות בחוק היסוד גופו ובה בעת אין מתקיימים בו באותו חוק מאוחר התנאים הקבועים בסעיף 8 לחוק היסוד להכרה בו כחוק "חוקי". למשל: יש בו בחוק כדי לפגוע בזכות יסוד שלפי חוק היסוד במידה העולה על הנידרש.
...
דינן של טענות המערער להידחות.
קל וחומר שזוהי דעתי כאשר סבור אני, כמוסבר לעיל, כי נטל ההוכחה בנדון מוטל על שכמו של המבקש להביא לביטול החוק.
על סמך כל האמור לעיל הגעתי אל התוצאה שצוינה על ידיי בתחילת חוות דעתי.
אני מצטרף לתוצאה שיש לדחות את הערעור בע"א 6821/93 ולקבל את הערעורים ברע"א 1908/94 וברע"א 3363/94 ולהחזיר את ענייניהם לבית המשפט קמא להמשך הדיון בהם.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו