בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים
עת"מ 4835-10-21 פלונית נ' משטרת ישראל
לפני
כב' השופט י' נועם, שופט עמית
העותרת:
פלונית
ע"י ב"כ עו"ד אייל שמולביץ
המשיבה:
משטרת ישראל
באמצעות פרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי)
פסק דין
בית-המשפט העליון עמד, לא אחת, על חשיבות ההנמקה ותכליותיה, ובין-השאר ציין: "חשיבות הנמקתן של פעולות הרשות נעוצה בתרומה שהנמקה ראויה משיאה לקבלת החלטה ראציונלית, שכן ההנמקה מחייבת את הרשות לערוך הליך מסודר שבמהלכו יישקלו השיקולים השונים באופן שיטתי. כמו כן, ההנמקה מאפשרת הבנה עמוקה יותר של החלטת המינהל, דבר שמסייע לציבור להסתמך באופן הולם על ההחלטה. בנוסף, הנמקה מאפשרת, הן לרשות עצמה והן לגורמים חצוניים לה, להעריך את פעולת הרשות לאחר מעשה ואף לבקר אותה במידת הצורך" (בג"צ 5646/14 ארגון סגל המחקר במערכת הבטחון ברפא"ל נ' בית הדין הארצי לעבודה (25.6.18), בפִסקה 77); וכן ראו: בג"ץ 5538/09 עו"ד אלישע פלג נ' נציבות שירות המדינה (6.7.10) בפִסקה 13 לפסק-דינה של כב' הנשיאה ד' ביניש); יצחק זמיר הסמכות המינהלית, לעיל, 1270-1269; דפנה ברק-ארז משפט מנהלי כרך א 424-423 (2010)).
חשיבות חובת ההנמקה, הִנה, איפוא, לכלל הגורמים: הן למקבל ההחלטה עצמו - על-מנת שיוודא כי אכן נתקבלה על-ידו החלטה רציונלית, מושכלת, הולמת וסבירה, בהליך סדור ושיטתי, תוך בחינת הראיות, הטענות והשיקולים הרלבאנטיים; הן לאדם שבעניינו ניתנה ההחלטה - כדי שיוכל להבין את הטעמים והשיקולים שעמדו בבסיס ההכרעה בעיניינו, ואף לשקול להשיג עליה בהליך ביקורתי - מנהלי או שפוטי; הן לציבור - שכן הבנה של ההחלטה תסייע באופן הולם, להסתמך עליה; הן לרשות המינהלית - שתוכל לבחון את ההחלטה גם לאחר מעשה; והן לגורמי הבקורת החיצונית - כדי לאפשר ביקורת אפקטיבית, שיפוטית או אחרת, על ההחלטה.
סוף דבר
מחמת הפגמים המנהליים האמורים של העדר הנמקה הולמת, ולו תמציתית, וממילא - העדר כל היתייחסות לטיעוני העותרת ולראיות שהציגה, והעדר זכות טיעון בעיניין ראיות מינהליות חדשות שהוצגו לראש אמ"ש על-פי טענת המשיבה, בעקבות הבירורים שנדרשו לאחר השימוע, הרי שדין ההחלטה בדבר אי-הארכת השרות להתבטל.
ככל שהמשיבה מבקשת לשקול את אי-הארכת השרות, עליה לאפשר לעותרת להגיב, במסגרת שימוע משלים, להסברים שנתקבלו ממפקדיה בעקבות הבירורים שנעשו לאחר השימוע הראשון; ולאחר מכן ליתן החלטה מנומקת, מלאה ומפורטת, בהתאם לנדרש בפסיקה (עע"מ 2024/12 רס"מ ג'דאללה חרב נ' ראש אגף משאבי אנוש משטרת ישראל, לעיל).
...
מן הכלל אל הפרט
לאחר בחינת טיעוני הצדדים הגעתי לכלל מסקנה, כי בהחלטה בדבר אי-הארכת שירותה של העותרת במשטרה, לאחר שנים רבות של שירות, נפלו פגמים מינהליים, הנוגעים, בין-השאר, להיעדר הנמקה ראויה, להיעדר שימוע הולם, ולהיעדר התייחסות לטענות, לראיות ולהסברים שהוצגו על-ידי העותרת במהלך השימוע; וכי לפנינו מקרה חריג של פגמים משמעותיים בהליך המצדיקים את ביטול ההחלטה.
ההכרעה אודות אי-הארכת השירות, הובאה בפִסקה אחת, כללית וסתמית, ללא הנמקה, תוך אימוץ החלטת קודמתו, זאת כפי שכבר הובאו הדברים לעיל: "שבנו לשקול את נושא הארכת שירותך. לאחר שהובאו בפניי טיעוני בא כוחך, עו"ד אייל שמולביץ', במכתבו מיום 28.4.21, ובשים לב לכך כי הגנה מפני פיטורים חלה על עובדת שעוברת טיפולי פוריות במקרה בהם הטפולים הם לקראת ילד ראשון ושני בלבד, ואילו את נמצאת בטיפולים לקראת ילדך השלישי, נוכח המפורט לעיל, החלטתי לאמץ את החלטת קודמתי בתפקיד ולהורות על אי הארכת שירותך".
ראשית, ההחלטה הלקונית והסתמית שניתנה בעניינה של העותרת, אינה עומדת בדרישה ההנמקה המלאה והמפורטת, שעמד עליה בית-המשפט העליון בדבר אופן ניסוח החלטות בעניין פיטורי שוטרים או אי-הארכת שירותם, בפסק-הדין בעע"מ 2024/12 בעניין רס"מ ג'דאללה חרב (לעיל).
סוף דבר
מחמת הפגמים המינהליים האמורים של היעדר הנמקה הולמת, ולו תמציתית, וממילא - היעדר כל התייחסות לטיעוני העותרת ולראיות שהציגה, והיעדר זכות טיעון בעניין ראיות מינהליות חדשות שהוצגו לראש אמ"ש על-פי טענת המשיבה, בעקבות הבירורים שנדרשו לאחר השימוע, הרי שדין ההחלטה בדבר אי-הארכת השירות להתבטל.