פסק דין משלים
בעיניין הנתבעת מס' 2
עניינו של פסק דין משלים זה בסוגיית השיקים שהופקדו בחשבון הבנק שניהלו הנתבעות אצל התובע ושאבדו בהיותם בחזקת הבנק.
ביהמ"ש העליון (כב' השופטת ע' ארבל) דחה את בקשת הבנק למתן רשות ערעור על פסק דינו של ביהמ"ש המחוזי, תוך שציין: "באשר לדבריו של בית המשפט המחוזי, לפיהם סוכלה אפשרותו של המשיב לגבייה שטרית של השיקים, אני סבורה כי הכוונה היתה כי מן המשיב נימנעה האפשרות להגיש את השיקים לבצוע מיידי בלישכת ההוצאה לפועל, וכי היה עליו להגיש תביעות לבית המשפט על מנת לזכות בתשלום עבור השיקים שאבדו. אין ספק כי בכך נגרם למשיב נזק ממוני שרשאי היה בית המשפט המחוזי לפצותו עבורו. אני סבורה כי לו היה בית המשפט המחוזי מפצה את המשיב על נזק ראייתי שניגרם לו מאובדן השיקים, משום שסבר לכאורה, כטענת המבקש, שהמשיב לא יכול היה להפרע ממשלמי השיקים בשל אובדנם, היה סכום הפצוי עולה על 20% מסכום השיקים שחוללו".
טענות הצדדים
לטענת הבנק, הנתבעת לא הוכיחה את גובה הנזק שניגרם לה כתוצאה מאבדן השיקים, ועל כן אין לפסוק לה כל פיצוי או לקזז דבר מחובה לבנק.
משמעות הדבר, כי יש להפחית מהחוב הפסוק, כפי שנקבע בפסק הדין מיום 19.4.17, סכום של 37,000 ₪, כערכם ביום הגשת התביעה, כך שבמקום הסכום הנקוב בסעיף 33 לפסק הדין הנ"ל יבוא הסך של 150,732 ₪, והוא יישא ריבית כמפורט שם.
מאחר וטענת הקזוז התקבלה באופן חלקי, אני מחייבת את התובע בשכ"ט עו"ד הנתבעת (בגין ההיתדיינות בסוגיית השיקים בלבד) בסך של 8,000 ₪.
...
בנסיבות אלו, וכאשר פסק דינו של ביהמ"ש העליון קובע עקרון ברור, שלפיו הבנק אינו פטור לחלוטין רק בשל הנפקת כתב שיפוי, אני סבורה כי יש לקבוע את גובה הקיזוז על דרך האומדנה.
על בסיס פסיקה זו, אני סבורה כי יש להעמיד את הקיזוז בגין אותם שיקים שאבדו לאחר שחוללו (בין אם חוללו באין כיסוי מספיק ובין אם חוללו מחמת הוראת ביטול) על כ-20% מסכומי השיקים, כאשר סכומי השיקים שחוללו מגיעים לכ-30,000 ש"ח. בהתחשב גם ברכיב הריבית עד להגשת התביעה, ובכך שהקיזוז הוא בעיקרו בגין ההוצאות המשפטיות לגבייתם של שיקים שחוללו, כאשר השיקים עצמם אינם בנמצא, אני רואה לנכון להעמיד את הקיזוז בגין השיקים החוזרים על 12,000 ₪.
סוף דבר
לאור המקובץ לעיל, אני מקבלת את טענת הקיזוז בגין השיקים שאבדו בחלקה, ועל דרך האומדנה מעמידה את הקיזוז על סכום של 37,000 ₪.