בית המשפט המחוזי מרכז-לוד בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים
עת"מ 2540-11-21 שרביט נ' עריית רחובות
בפני
כבוד השופט רמי אמיר
עותר
יעקב שרביט
ע"י ב"כ עו"ד סימה אבו מרסה
משיבה
עריית רחובות
ע"י ב"כ עו"ד ריקי בקבני
פסק דין
עניינה של העתירה שבפניי בהליכי גביה מינהליים בהם נקטה המשיבה, עריית רחובות ("הערייה") נגד העותר, מר יעקב שרביט, בגין חוב ארנונה מהשנים 2011-2009 ביחס לנכס המצוי ברח' משה יתום 34 ברחובות ("הנכס").
עוד טענה הערייה, כי המידע בעיניין החובות החדשים נימסר לעותר אף בעת המו"מ לפשרה בתיק ההוצל"פ בקשר לחובות הישנים; ואולם היה זה דוקא העותר שסרב לכלול בהסכם הפשרה סעיף בדבר יתרת חובותיו לעירייה (סרוב שהיום רואה בו הערייה כחוסר תום לב מצדו).
כך הוא גם בהליכי גביה פאסיביים, על דרך של אי-מתן אישורים על העדר חובות (עע"מ 8832/12 עריית חיפה נ' יצחק סלומון בע"מ (15.4.15) (עניין "סלומון"); עניין קורן).
לעניין זה ראו: בעיניין נסייר, בפיסקה 21 לפסק דינה של השופטת ברלינר; בעיניין סלומון, בפיסקה 21 לפסק דינו של הנשיא גרוניס וכן בפיסקה ז' לפסק דינו של השופט רובינשטיין; רע"א 4302/16 עריית ירושלים נ' פרידמן (16.4.18) (עניין "פרידמן"), בפסקות 8 ו-14 לפסק הדין; וע"א 999/20 עריית תל אביב נ' עו"ד עוז עמית – מנהל מיוחד לבדיקות חוב (14.6.21) (עניין "עוז עמית"), בפסקות 22-21 לפסק דינו של השופט מינץ וכן בפסק דינו של השופט הנדל.
יפים לענייננו דבריו של השופט פוגלמן בעיניין קורן (בפסקות 17 ו-33 לפסק הדין):
"ואולם, דומה שאין חולק על כך שגם בהעדר תחולה לטענת היתיישנות, אין הרשות יכולה לגבות כל חוב בכל מועד אף אם לא עשתה פעולות גביה סבירות במהלך השנים."
.
...
"לא שוכנעתי כי העירייה נקטה בהליכים לגביית חובותיה מאת המשיבות לבד מהוצאת מכתבי דרישה. ... לאחר זאת לא נרשמו פעולות ממשיות. עניין זה גם משפיע על בחינת עמידת הרשות בחובת ההגינות."
(ההדגשות שלי – ר.א).
סופו של דבר, דין העתירה להתקבל, במובן זה שהעירייה אינה רשאית לגבות מהעותר את החובות החדשים מהשנים 2011-2009, ועליה לפעול להסרת ההערה בדבר שעבוד על זכויות העותר בדירת מגוריו בשל החובות האמורים.
הטעם הראשון הוא, שבסופו של דבר העותר לא פרע את חוב הארנונה, והקופה הציבורית ניזוקה.