מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פסק בוררות מנוגד לדין קוגנטי ערעור

בהליך תביעות בוררות (ת"ב) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בנוסף, נטען כי אין בסיס לקביעת הבורר כי המשיבה יכולה היתה לערוך היתחשבנות במועד בו זו נערכה וכי קביעתו בעיניין זה מנוגד לדין בדבר מועד ביצוע היתחשבנות וניכויים בהתאם לחוק הגנת השכר.
הלכה היא כי טעות משפטית או טעות שבעובדה אין בה כשלעצמה כדי להוות עילה לביטול פסק בורר, ואין לראות בבקשה לביטול כתחליף לערעור בשאלות הנוגעות לתוכנו של פסק הבורר בנקודה זו או אחרת, כל עוד אין המדובר בפסק בורר המנוגד באופן מובהק לתקנת הציבור (רע"א 7205/01 כפר **** מושב שיתופי להתיישבות חקלאית בע"מ נ' מיטרני (4.2.02)).
לטענת המבקש, פסק-הבורר סותר את תקנת הציבור ומקים עילה לפיה היה מקום לבטל פסק-דין סופי שאין עליו ערעור עוד – כל זאת משום שהבורר קבע ממצאים והגיע למסקנות העומדות בסתירה להוראות קוגנטיות.
...
טענות המבקש בעניין שלפנינו אינן מצדיקות שימוש בעילות ביטול אלה, לאחר שלא שלא מצאנו, כמפורט לעיל, כי קביעותיו של הבורר מנוגדות לדין או נגועות באי צדק.
נציין כי דין הטענה להידחות אף לגופה, שעה שהמבקש לא הראה כי מסר הודעה בכתב לבורר לפני מתן הפסק לפיו הוא שומר לעצמו הזכות להעלות טענה זו. משכך, ובהתאם לסעיף 26(ג) לא יכול המבקש להישמע בטענה זו. המבקש אף לא סתר את טענת המשיבה בכתב התשובה לפיה המבקש פנה אל הבורר בבקשה להארכת מועד להגשת סיכומים מטעמו מספר פעמים ואלה הוגשו לבסוף 6 חודשים לאחר המועד המקורי שנקבע להגשתם.
סוף דבר לאור האמור והמפורט לעיל, הבקשה לביטול פסק הבורר נדחית.

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

לעצם העניין, המבקש טען למספר עילות ביטול שבגינן יש לבטל את פסק הבורר: ראשית, פסק הבורר מנוגד לפסק דין חלוט של בית המשפט המחוזי שיצר השתק פלוגתא / עילה ומעשה בית דין בין הצדדים.
חמישית, יש לבטל את פסק הבוררות בהתאם לסעיף 24(10) לחוק הבוררות, לפיו, קיימת עילה שעל פיה היה בית המשפט מבטל פסק דין סופי שאין עליו ערעור עוד.
הפסיקה מלמדת כי בתי המשפט שללו תוקף מהסכם בוררות שיש בו כדי לסתור, במישרין או בעקיפין, הוראות דין קוגנטית מאחר שלא ניתן להתנות על הוראות אלה, להבדיל מדין דיספוזיטיבי, וכן מהסכם בוררות שהוא בלתי חוקי או סותר את תקנת הציבור בדרך אחרת.
...
בנסיבות אלה ולנוכח כל האמור לעיל, איני סבור כי ניתן לקבל את טענת הכפייה שהעלה המבקש ואת המסקנה אותה הוא מבקש כי בית המשפט יקבע והיא שלא קיים במקרה זה (עקב הכפיה) הסכם בוררות בר-תוקף.
סוף דבר: לאור כל האמור, הבקשה לביטול פסק הבוררות מיום 12.8.15 נדחית.
המבקש ישלם למשיב הוצאות ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 7,000 ₪.

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בנוסף, הבורר חייב את המבקשת 2 בחוב שהמשיבה לא תבעה ממנה ובכך חרג הבורר מסמכותו בסעיף 24(3) לחוק, תוכן הפסק מנוגד לתקנת הציבור לפי סעיף 24(9) לחוק וקיימת עילה שעל פיה היה בית המשפט מבטל פסק דין סופי שאין עליו ערעור עוד, לפי סעיף 24(10) לחוק, שכן הסכום שהמשיבה תבעה מהמבקשת 2 יחד עם המבקש 1 9,000 ש"ח. כן חרג הבורר מסמכותו, בכך שלא דן ופסק בעילות התביעה שהוגשה אלא קבע הסדר ומקור חיוב חדש, שלא נטען ובנגוד להסכמים שבבסיס התביעה.
פסק בוררות הסותר דין מצוה (קוגניטי), אינו תקף (בג"צ 816/98 אמינוף ואח' נ' אלטלף ואח', פד נב(2), 769) סותר את תקנת הציבור, לפיה הזכות לחוקק חוקי עזר ולהטיל מיסים למחוקק הראשי או למשני מכוח חוק ולבורר אין סמכות להתקין תקנות ולחוקק חוקים וליתן לגופים שונים סמכויות לגבות מיסים שהחוק לא נתן להם ולמפרע.
...
לא שוכנעתי שהבורר במקרה שלפניי חרג מסמכותו להכריע בחילוקי הדעות בין הצדדים ודין הטענה להידחות.
לא שוכנעתי כי זכויות המבקשים קופחו על ידי בית הדין, שטענו את טענותיהם בפניו ושכרו את שירותי עורך דין בניגוד למשיבה שלא יוצגה, לפיכך, אין לקבל גם את טענתם בדבר קיפוח זכויותיהם.
סוף דבר לאור האמור, הבקשה לאישור פסק הבוררות מתקבלת והבקשה לביטולו נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

ואולם, לעניינינו ראוי להדגיש כי אחר דין ודברים שנערך בין הצדדים בדיון שהתקיים בביהמ"ש ביום 19.1.15, לרבות לעניין השאלה אם תעמוד לצדדים זכות ערעור על פסק הבורר, לא עמדו עוד המשיבים על טענתם בעיניין מתן זכות ערעור כאמור, והצדדים הגיעו לכלל הסכמה, אשר מפאת חשיבותה לעניינינו, אבקש לצטט לשונה במלוא הדרה: "ב"כ הצדדים:
נוכח זאת, על פניו אין תוקף לתנאי הגורף הכלול בשטר הבוררות נשוא הסכם המכר, לפיו, "היה וייפסק על ידי הבורר כי בדירה ישנם ליקויים, יהיה המוכר רשאי לתקנם". הדבר מוכח הן בשל העובדה כי תניה זו סותרת את הדין המהותי והן בשל העובדה כי תניה זו נוגדת את הוראת סעיף 7א(א) כנזכר, בו בזמן שפשוט כי גם הבורר כפוף להוראות הקוגנטיות שבחוק המכר דירות (השווה: ספרו הנזכר של פרופ' א. זמיר, עמ' 795-797).
למעשה, לשיטת המבקשת עולה כי מאחר שתניה מסוימת בשטר הבוררות בטלה, כי אז דין הוא לקבוע כי שטר הבוררות כולו בטל, ואולם, לפי אנאלוגיה דומה נימצא למדים כי אם במקרה כזה שטר הבוררות המהוה נספח להסכם המכר בטל, כי אז הסכם המכר כולו בטל (!), ופשיטא כי אין הדבר כך. מוסיפה המבקשת וטוענת כי הבורר פסק למשיבים סכום מוגדר בצרוף מע"מ, בו בזמן שלא היתנה העברת תשלום המס "כנגד חשבונית מס כנדרש על פי דין, וזאת על מנת לוודא כי מקבלי המס יעבירו וישלמו את אותו המס לידי המדינה, ובמקביל לאפשר למבקשת לקזז מס זה מתשומותיה", ובכך לטענתה פסק הבורר בנגוד לדין הקוגנטי (ס' 62 לסיכומי המבקשת מיום 10.4.16).
...
נוכח האמור, ובשים לב להוראת סעיף 28 לחוק הבוררות, אני דוחה את הבקשה לביטול פסק הבוררות, ומאשר את פסק הבורר בהתאם לבקשה מיום 20.1.16.
סבורני כי מאחר ששני הצדדים גם יחד העלו במסגרת הסיכומים שהגישו לביהמ"ש, טענות שלא בא זכרן טרם לכן, והדבר בולט ביתר שאת בסיכומי המשיבים, כי יש מקום למתן היקף ההוצאות, תוך אמירה שיפוטית המסתייגת מהתנהלות כאמור.
מכל המקובץ, מצאתי כי האיזון הראוי הינו בדמות חיוב המבקשת בהוצאות המשיבים בסך 12,000 ₪, אשר ישולמו תוך 45 יום מיום המצאת ההחלטה לידי המבקשת, אחרת יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק עד למועד התשלום בפועל.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

בהמשך, ביום 21.6.2019 הגישה המשיבה לבית המשפט בקשה למינוי בורר, וביום 10.10.2019 הגישה המבקשת בקשה שכותרתה "בקשה לדחייה על הסף של הבקשה למינוי בורר (המהוה גם תגובה לבקשה למינוי בורר)". במסגרת בקשה זו נטען בין היתר "...שעל פי הוראות החוק האוסטרלי החל על כל הסכם זיכיון בתחום אוסטרליה, תניית הבוררות הכלולה בהסכם הזיכיון בין הצדדים, בטלה מעיקרה, באשר היא נוגדת איסור קוגניטי בדין האוסטרלי לכלול בהסכמי זכיון המבוצעים באוסטרליה תנייה המחייבת את הזכיין לנהל היתדיינות משפטית עם מעניק הזכיון מחוץ לאוסטרליה (דהיינו הדין האוסטרלי אוסר על הכללת תניית שיפוט זרה בהסכמי זכיון)". לבקשה צורפה חוות דעת של מר מארק דילמן כמומחה לדין האוסטרלי, בה חיווה דעתו כי בהתאם לדין האוסטרלי אין לכלול בהסכם זיכיון הוראה המחייבת קיום הליכים בכל תחום שיפוט מחוץ לאוסטרליה, וכי בתי המשפט באוסטרליה לא יכירו בפסק בורר ישראלי או בהחלטה שיפוטית ישראלית בנוגע למחלוקת הנוגעת להסכם, כיוון שסעיף סמכות השיפוט בו אינו אכיף.
יתרה מכך, הלכה פסוקה היא כי לערכאה הראשונה מסור שיקול דעת רחב בהפעלת סעיף 8 לחוק הבוררות והתערבותה של ערכאת העירעור בהחלטה מכוח סעיף 8 שמורה למקרים חריגים בלבד, כאשר ניתן להצביע על כך שהערכאה הראשונה שגתה בהפעלת החוק או נתפסה לכלל טעות מהותית (ראו: רע"א 354/20 גרופ א.ה.ב.א בע"מ נ' טלטא בע"מ, פסקה 12 (26.4.2020); רע"א 8710/15 שדות נפט חיפושים (1992) נ' אייזנברג (11.7.2016); רע"א 10603/08 יצחק נ' חברת "פיסגת ההלכה בע"מ", פסקה 13 (10.3.2009)).
...
דיון והכרעה לאחר עיון בבקשה הגעתי למסקנה כי דינה להידחות אף מבלי להיזקק לתשובת המשיבה.
ראשית, ולטעמי אף עיקר, סבורני כי המבקשת מושתקת מלטעון טענות ביחס לתוקפה של תניית הבוררות ותחולתו של הדין הישראלי על ההסכם בין הצדדים.
הבקשה נדחית אפוא.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו