מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פסיקה בנושא עבירת תשלום קנס תאגיד סעיף 252א לחוק העונשין

בהליך תפ - שכר מינימום (ש"מ) שהוגש בשנת 2014 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

את נאשם 2 הרשעתם בעבירה של אחריות נושא משרה בתאגיד לעבירה 25א(א) ו-25ב(ג) ו-26(ב) לחוק הגנת השכר התשי"ח -1958.
לטענת המאשימה מיתחם הענישה הראוי בהתאם להוראות תיקון מס' 113 לחוק העונשין, התשל"ז – 1977 הנו בין 50% ל-75% מהקנס הפלילי המרבי שהוא פי חמישה מהקנס הקבוע בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין , כלומר סך של 6,780,000 ₪ ובאשר לנאשם 2 יש לגזור מחצית מקנס זה. על גזר הדין חל תיקון 113 לחוק העונשין התשל"ז – 1977 העוסק בהבניית שיקול הדעת השפוטי בענישה.
מדיניות הענישה הנהוגה בעבירות בהן הורשעו הנאשמים נידונו בהרחבה במספר גזרי דין, כך למשל הנשיאה אורלי סלע בת"פ 31434-05-11 מדינת ישראל נ' מפעלי נייר ירושלים ונאמן (2000) בע"מ (ניתן ביום 21.8.13), קבעה לאחר ניתוח מספר רב של גזרי דין שמיתחם הענישה הראוי הוא בין 25,000 ₪ ל-75,000 ₪ בגין עבירה על חוק הגנת השכר, אני מאמץ את קביעתה של הנשיאה סלע לאור הפסיקה הרחבה שהציגה וניתוח הפסיקה שהובילה למסקנתה בדבר מיתחם הענישה הראוי.
הקנסות ישולמו לא יאוחר מיום 1.10.14.
בנוסף אני מחייב את הנאשמים מכח סעיף 72 לחוק העונשין לחתום על התחייבות להמנע מעבירות בהן הורשעו תוך תקופה של 3 שנים מיום גזר הדין, אם יפרו התחייבות זו יחויבו מיד בקנס המרבי הקבוע בחוק בעת ביצוע העבירה, על הנאשמים לפנות למזכירות בית הדין תוך 14 יום מיום קבלת גזר הדין על מנת לחתום על ההיתחייבות האמורה.
...
על תכליתם של חוקי המגן עמדה סגנית הנשיא השופטת (בדימוס) אלישבע ברק במסגרת דב"ע 3-237/97 עזרא שמואלי ואח' נ' מדינת ישראל – רשות השידור (ניתן ביום 28.8.01) –  "חוקי המגן קובעים זכויות סוציאליות מינימליות לעובדים. החברה האנושית סבורה שזכויות מינימליות אלו הן כוח חיוני לעובדים שאין לאפשר לוותר עליו. יש להגן על העובדים. זהו הנימוק העיקרי לקוגנטיות של חוקי המגן. נימוק נוסף הוא המודעות של משפט העבודה לעמדת המיקוח החלשה של העובד. גישה זו מצאה לה ביסוס במשך כמה עשרות השנים לקיומו של משפט העבודה בישראל. בית הדין לא סטה מגישה זו במשך תקופה ממשוכת וטוב שכך. יש חשיבות לכך שהמערכת המשפטית עמדה על נוקשות זו בתחילת דרכו של משפט העבודה. היה חשוב לבסס עקרונות אלו. כיום ההלכה מבוססת. ההגנה המוחלטת על זכויותיו המינימליות של  העובד היא עובדה קיימת".   בע"ע 73/03 קרן ההשתלמות לעובדי הרשויות המקומיות בע"מ נ' ערבה המועצה המקומית (ניתן ביום 3.12.03) קבע הנשיא (בדימוס) סטיב אדלר כי אי העברת כספים שנוכו מהעובד ליעדם הינה עבירה אליה יש להתייחס בחומרה.
למרות טענת המאשימה שיש לייחס לכל חודש בו בוצעה העבירה, עבירה בפני עצמה, דהיינו שש עבירות שונות, אני קובע שיש לגזור עונש בגין ביצוע עבירה אחת.
בנוסף אני מחייב את הנאשמים מכח סעיף 72 לחוק העונשין לחתום על התחייבות להימנע מעבירות בהן הורשעו תוך תקופה של 3 שנים מיום גזר הדין, אם יפרו התחייבות זו יחויבו מיד בקנס המירבי הקבוע בחוק בעת ביצוע העבירה, על הנאשמים לפנות למזכירות בית הדין תוך 14 יום מיום קבלת גזר הדין על מנת לחתום על ההתחייבות האמורה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

לאחר מכן, העובד שלח לו מכתב היתנצלות עקב היתנהגותו והוא סלח לעובד על היתנהגותו ואף הסכים לבקשת העובד כי החברה תשלם את הקנס בגין דוח זה אשר עמד באותו שלב על סכום של 7,824 ₪, כאשר הוסכם שהעובד ישיב לחברה סכום זה. לבקשתו של העובד ובהסכמתו, הוא הופנה לעו"ד המומחה בדיני תעבורה, עו"ד סטולר, על מנת שיסייע לו בניהול ההליכים נגדו בבית משפט לתעבורה, כאשר המעסיקה שילמה את שכר הטירחה של עו"ד סטולר (4,800 ₪), והוסכם כי הסכום יופחת בתשלומים של 500 ₪ משכרו של העובד.
הכרעה בנושא תשלום בגין עבירות תנועה שבוצעו על ידי העובד (דוחות תנועה ושכ"ט עו"ד) כפי שעולה מהמפורט לעיל – במסגרת דיוני ההוכחות התרשמנו כי העובד אכן ביצע את עבירות התנועה נשוא הדוחות וכי המעסיקה לא ניסתה לייחס לו עבירות תנועה אשר בוצעו על ידי עובדים אחרים.
סעיף 252(א) לחוק העונשין, תשל"ז-1977 קובע: לא ישלם תאגיד, במישרין או בעקיפין, דוח שהוטל על זולתו ולא ישלם מעביד דוח שהוטל על עובדו; העובר על הוראה מהוראות סעיף קטן זה, דינו מאסר שנה אחת.
המעסיקה לא הביאה כל ראיה לגבי המועד שבו פנתה לעובד על מנת שישלם את הדוחות, למעט עדות לקונית של מנהל המעסיקה בענין זה. יצויין, כי המנהל לא זכר את אשר אירע בדיוק ובודאי לא הביא כל אסמכתא אובייקטיבית על מנת לגבות טענותיו בענין זה. לסיכום – בהתאם לחוק העונשין – על העובד לשלם את דוחות התנועה בגין עבירות תנועה שבוצעו על ידו ולא ניתן להשית תשלומים אלו על המעסיקה; בהתאם לחוק הגנת השכר – המעסיקה אינה רשאית לנכות את סכומי הדוחות משכרו של העובד מבלי לקבל את אישורו של העובד לכך בכתב.
באשר להוצאות המשפט – כפי שפירטנו לעיל, סיכומי העובד היו מלאים בעובדות לא נכונות ותמוהות – כך למשל לענין סכומים אשר שולמו לעובד בגין הבראה, חופשה וחגים, טענה שגויה שנוכה משכרו של העובד 4,500 ₪ בחודש 2/2013 וכן לענין חישוב השעות הנוספות שדרש העובד (תשלום בשיעור 175% בגין שעות נוספות מעבר ל-12 שעות יומיות – דרישה אשר אינה מעוגנת בחוק או בפסיקה).
...
מכל המפורט לעיל – העובד לא הוכיח את תביעתו לדמי חג, ועל כן, דין התביעה ברכיב זה להידחות.
סוף דבר מכל המפורט לעיל – המעסיקה תשלם לעובד הפרשי שכר עבודה, בהתאם לחישובים שיגישו הצדדים או של חשב שכר, בתוספת ריבית והצמדה כדין וכן פיצויי פיטורים בסך 13,438 ₪.
כאשר אנו לוקחים ענין זה בחשבון וגם לוקחים בחשבון שקיבלנו רק חלק מתביעת העובד וכן קיבלנו חלק מתביעת המעסיקה – אנו סבורים, שאין מקום לפסוק הוצאות למי מהצדדים בתיק.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בנושא הבקשה להכיר בתובענה כתובענה ייצוגית בכל הקשור ל"קנס משרד התחבורה" (כמשמעותו בסעיף 13.3 לתצהירו של מר רז וסעיף 26.2 בבקשה לאישור תובענה ייצוגית), התעורר ספק האם יש לראות ברכיב זה קנס האסור לנכוי לפי חוק הגנת השכר או שיש ברכיב זה משום החזר חיוב שניתן לנכותו לפי התנאים הקבועים בחוק הגנת השכר.
זאת ועוד, במידה והמשיבה נושאת בתשלום הקנסות המוטלים על נהגים שעברו עבירות תנועה, הרי שהיא מסתכנת בעבירה על הוראות סעיף 252א לחוק העונשין, תשל"ז-1997 הקובע כי "לא ישלם תאגיד, במישרין או בעקיפין, קנס שהוטל על זולתו , ולא ישלם מעביד קנס שהוטל על עובדו". לטענת המשיבה, בהעדר נכויי שכר, נהגי המשיבה לא יחששו מבצוע עבירות תוך סיכון ממשי של חיי אדם.
על מנת להגשים את תכלית החוק, אסר המחוקק על המעסיק לערוך נכויים בשכר העבודה, להוציא במקרים מוגדרים הקבועים ברשימה מצומצמת וסגורה בסעיף 25 לחוק הגנת השכר, ובלשון הסעיף: 25(א) לא ינוכו משכר עבודה אלא סכומים אלה: (1) סכום שחובה לנכותו, או שמותר לנכותו על פי חיקוק; (2) תרומות שהעובד הסכים בכתב כי ינוכו; (3) דמי חבר באירגון עובדים שהעובד חבר בו, שיש לנכותם מן השכר על פי הסכם קבוצי או חוזה עבודה או שהעובד הסכים בכתב כי ינוכו, והתשלומים הרגילים לועד העובדים במפעל; (3א) תוספת לדמי החבר שמותר לנכותם על-פי פסקה (3), המיועדת למימון פעילות מפלגתית, זולת אם הודיע העובד למעסיקו בכתב על היתנגדותו לתשלום התוספת; (3ב) דמי טפול מקצועי-אירגוני לטובת האירגון היציג כמשמעותו בחוק הסכמים קבוציים, תשי"ז-1957, שיש לנכותם על פי הסכם קבוצי או חוזה עבודה משכרו של עובד שאיננו חבר בשום ארגון עובדים, או שהעובד הסכים בכתב לנכוי כאמור; שר העבודה, לאחר היתייעצות עם ארגון העובדים המייצג את המספר הגדול ביותר של עובדים במדינה, ובאשור ועדת העבודה של הכנסת, יקבע בתקנות את מאקסימום דמי הטיפול המקצועי-אירגוני שמותר לנכותם לפי פסקה זו; (4) סכום שהוטל כקנס משמעת בהתאם להסכם קבוצי או על פי חיקוק; (5) תשלומים שוטפים לקופות גמל ובילבד שתשלומים כאמור לקופת גמל שהעובד בלבד חייב לשלם לה לא ינוכו משכרו של העובד אם הוא הודיע למעסיקו בכתב על היתנגדותו לתשלומם; (6) חוב על פי התחייבות בכתב מהעובד למעסיק, בתנאי שלא ינוכה על חשבון חוב כאמור יותר מרבע שכר העבודה; (7) מקדמות על חשבון שכר עבודה, אם אין המקדמות עולות על שכר עבודה בעד שלושה חדשים; עולות המקדמות על שכר עבודה לשלושה חדשים – חלות על היתרה הוראות פסקה (6).
אחרית דבר: לאור כל האמור לעיל ניהול התובענה כייצוגית מאושר; בהתאם להוראות סעיף 14 לחוק, הריני פוסק כדלקמן: הגדרת חברי הקבוצה: כל הנהגים שהועסקו בשירות חברת סופרבוס ושות' בשבע השנים שקדמו ליום הגשת התביעה (קרי 7 שנים שקדמו לחודש מרץ 2012), ואשר נוכו משכרם כספים בשל "קנס בשל חוסר בקופה" (רכיב 26.1 לתובענה הייצוגית) או "קנסות משרד תחבורה" (רכיב 26.2 לתובענה הייצוגית).
...
נושא זה נדון והוכרע במסגרת פסק דינו של בית הדין הארצי בעניין ע"ע (ארצי) 20957-05-11 שרעבי משה נ' רשת בטחון בע"מ (פורסם בנבו, 21.11.2017) (להלן – עניין שרעבי), במסגרתו נדחה הערעור על החלטת בית הדין האזורי לדחות בקשה לאישור תובענה ייצוגית בעילות הצומחות מתחולת צו ההרחבה בענף הבנייה וכן בעילה של ניכוי שלא כדין מהשכר.
ובלשון פסק הדין: "ובהשלכה למשפט העבודה - כאשר בעובדים עסקינן, הבחינה היא כפולה - האחת - האם ניהול התובענה ימקסם את סיכויי העובד (שאינו התובע הייצוגי) לקבלת הפיצוי בגין רכיבי התובענה הייצוגית. השנייה - האם יהא באישור התובענה כייצוגית כדי לפגוע באפשרות העובדים למקסם את זכויותיהם בעניינים שאינם נכללים בתובענה זו? לעמדתנו, במקרה דנן, בחינה זו מביאה לתוצאה המצמצמת את המקרים שבהם יינתן אישור לתובענה הייצוגית. יוזכר, כי עניינה של תובענה ייצוגית הוא בקיומה של שאלה מהותית משותפת של עובדה ומשפט, כאשר בהגדרת הקבוצה רב השווה על השונה. היינו, היתרון בקיומה של תובענה ייצוגית הוא בהוכחת הבסיס המשותף לכל החברים בקבוצה במקום שבו קמה הזכאות לתשלום הנתבע. ככל שהבסיס המשותף רעוע יותר או ככל שנדרשות בדיקות וראיות נוספות מעבר לקיומה של השאלה המשותפת, נשמטת ההצדקה לניהול התובענה כתובענה ייצוגית. {...} מקום שנדרש המשך בירור פרטני והתדיינויות נפרדות ונוספות של כל אחד מחברי הקבוצה בגין הסכום שלו הוא זכאי, יש בו כדי לעקר את הגיונה של התובענה הייצוגית {...} ויובהר, בנסיבות שבהן לאחר שמתקבלת התובענה הייצוגית, נדרשת קיומה של בדיקה פרטנית באשר לנסיבותיו הספציפיות של כל עובד ועובד וזכאותו לתשלום, לרבות בדיקת הוותק שצבר, היקף משרתו, ימי עבודתו ושעות העבודה שלו, ספק אם יש יתרון בקיומה של התובענה הייצוגית. וביתר דיוק, מקום שיש צורך בהליך משפטי נוסף או בפרוצדורה נוספת מעבר להוכחת הזכאות העקרונית של הרכיב הנתבע, הולכת ופוחתת ההצדקה לקיומה של התובענה הייצוגית". במובחן מהאמור לעיל, סבורני, כי נסיבות העניין שלפניי שונות מנסיבות עניין שרעבי – בעיקר הצורך בבחינה פרטנית של נסיבות העובדים.
אחרית דבר: לאור כל האמור לעיל ניהול התובענה כייצוגית מאושר; בהתאם להוראות סעיף 14 לחוק, הריני פוסק כדלקמן: הגדרת חברי הקבוצה: כל הנהגים שהועסקו בשירות חברת סופרבוס ושות' בשבע השנים שקדמו ליום הגשת התביעה (קרי 7 שנים שקדמו לחודש מרץ 2012), ואשר נוכו משכרם כספים בשל "קנס בשל חוסר בקופה" (רכיב 26.1 לתובענה הייצוגית) או "קנסות משרד תחבורה" (רכיב 26.2 לתובענה הייצוגית).

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהתאם לאמור לעיל, קבע המחוקק כי נושא משרה בתאגיד שהפר את חובת הפיקוח ולא עשה כל שביכולתו למנוע את העבירות המיוחסות לנאשמים, יישא באחריות פלילית לכך ויחויב בקנס כספי בסך של עד 29,200 ₪ בגין העבירה הראשונה ו- 565,000 ₪ בגין העבירה השנייה.
לאור חומרת העבירות בהן הורשעה הנאשמת 1, מקובל עלי איפוא מיתחם הענישה שהוצע על ידה בין 30% ל- 60% מהקנס המקסימלי הקבוע בחוק לכל עבירה וראו גם את הפסיקה שצורפה ע"י המדינה בהשלמת הטיעונים מצדה ביחס למדיניות הענישה הנהוגה.
לפיכך, אני מאמץ את מיתחם הענישה שהוצע ע"י המדינה וכן את העונש הספציפי שנתבקש בגובה 50% מהקנס המאקסימאלי ביחס לכל אחת מהעברות בהן הורשעה ומחייב אותה לשלם קנס בסך 32,212,200 ₪, וזאת עד ליום 01.11.21.
התחייבות זו מהוה כשלעצמה עונש של קנס מותנה, הגם שמדובר בעונש הקל שבעונשים הקבועים בחוק העונשין (ראו דברי כב' הנשיא (בדימ') א. גרוניס בדנ"פ 8062/12 מדינת ישראל המשרד להגנת הסביבה נ' חברת נמלי ישראל פיתוח ונכסים בע"מ, (2.4.2015) עמ' 9-10, פיסקה 12.
...
אחרית דבר אני גוזר על הנאשמת 1 קנס בסך 32,212,200 ₪ לתשלום עד ליום 01.11.21.
בנוסף, אני מחייב את הנאשמת 1 לחתום, באמצעות הנאשמים 1 ו- 2, על התחייבות למשך 3 שנים להימנע מביצוע העבירות בהן הורשעה בתיק זה. גובה ההתחייבות יועמד על 1,130,000 ₪, והכל כאמור בסעיף 21 לעיל.
אני גוזר על הנאשמים 2 ו- 3 קנס בסך 4,000 ₪ כל אחד, שישולם ב-10 תשלומים כאמור בסעיף 29 לעיל.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בדיון שהתקיים בפניי ביום 03.05.22 הורשע נאשם 2, על פי הודאתו, בעבירות המיוחסות לו בכתב האישום כדלקמן: אישום ראשון הפרת חובת פקוח נושא משרה בתאגיד – עבירות על הוראות סעיפים 2(א), 10א(א), 20(ב) ו- 21 לחוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם, תשנ"ו-1996 (8 יחידות עבירה); אישום שני הפרת חובת פקוח נושא משרה בתאגיד – עבירות על סעיפים 25א(א) + סעיף 25ב(ג) +25ב(ה)(א) ו- סעיף 26 לחוק הגנת השכר, התשי"ח-1958 (20 יחידות עבירה).
טענות המאשימה בנוגע לנאשם 2 המאשימה הקדימה וטענה בנוגע לתיקון 113 לחוק העונשין, תשל"ז-1977 והוסיפה, כי על בית הדין להיתחשב בערך החברתי שניפגע כתוצאה מבצוע העבירות לצורך קביעת מיתחם הענישה ההולם, כמו גם את מספר יחידות העבירה שנעברו, והאם מדובר במעשה אחד או במספר מעשים בתוך "ארוע" אחד, והכל כפי שהותווה בפסיקת בתי המשפט.
4.2.4 עוד ביקשה לחייב את הנאשם לחתום על התחייבות להמנע מבצוע העבירות בהן הורשע למשך 3 שנים ולקבוע כי יוטל על הנאשם עונש של ימי מאסר בגין אי תשלום הקנסות העונשיים, בהתאם לסעיף 71 לחוק העונשין וימי מאסר בגין אי חתימה על כתב ההיתחייבות, בהתאם לסעיף 74 לחוק העונשין.
...
לא נעלמה מעיניי טענת נאשם 2 במסגרת טיעוניו לעונש לעניין אכיפה בררנית, ואולם, החלטתי לדחותה מן הטעם שהועלתה לראשונה במסגרת הסיכומים, מבלי שניתנה למאשימה האפשרות להתגונן בפניה.
הוא הדין לגבי הקנס הספציפי בתוך מתחם הענישה הנ"ל. לפיכך, אני קובע כי יוטלו על נאשמת 1 הקנסות הבאים: אישום ראשון בגין עיסוק כקבלן כוח אדם ללא רישיון – 51,840 ₪ אישום שני בגין אי העברת סכומים שנוכו משכרו של עובד – 150,000 ₪.
בנוסף, אני מורה למר יוסף חג'בי, בעל המניות בנאשמת 1, לחתום בשם נאשמת 1 על התחייבות להימנע מביצוע העבירות בהן הורשעה בתיק זה. גובה ההתחייבות – 1,356,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו