בית משפט השלום בירושלים
ע"נ 15289-12-14 הרשקוביץ נ' קצין התגמולים-משרד הביטחון-אגף השקום
תיק חצוני: 0000
בפני
כב' השופט בדימוס יואל צור, יו"ר הועדה
פרופ' צבי שטרן, חבר
גב' חנה גורדון, חברה
מערער
שלמה הרשקוביץ
ע"י עו"ד עודד צדקוני
משיב
קצין התגמולים-משרד הבטחון-אגף השקום
ע"י עו"ד אסנת בן אברהם-בוגוד
החלטה
רקע
העירעור שלפנינו הוא על החלטת המשיב מיום 23.10.14 במסגרתה הודיע המשיב למערער , בין היתר, כדלהלן: "לאחר עיון בבקשתך ובתוצאות הבדיקות הרפואיות והנימוקים המצוינים בחווה"ד הרפואית מתאריך 7.11.13 ו-22.7.14 הגעתי למסקנה כי כאבי הגב התחתון החמירו חלקית כתוצאה מהחבלה מ-19.6.08 שארעה בתקופת שירותך ועקב שירותך הצבאי. ההחמרה שעל חשבון השרות הנה בשיעור רבע מדרגת הנכות הכוללת". בעקבות זאת הועדה הרפואית קבעה למערער5% נכות מתוך 20% בגין "הגבלה בינונית בתנועות ע"ש מותני". בנוסף נקבעו למערער עוד 1.25% נכות מתוך 5% בגין "פגיעה קלה שורשית מותנית ללא קושי הליכה/עמידה". דרגת הנכות הכוללת הועמדה על 7% נכות.
בחוו"ד (מגיבה מטעם המשיב)של ד"ר בייט מיום 15.3.16 נכתב, בין היתר, כדלהלן:
"...המצב המובנה-היצרות תעלת השידרה שבמקרה דנן היא בעלת מאפיינים מולדים, כך גם לפי תאורו של ד"ר ל. קפלן, מומחה לניתוחי עמוד השידרה מבית החולים הדסה שבדק את מר הרשקוביץ כמו גם את ההדמיות, והמחלה הניוונית של הדיסק שלה גורמי סיכון רבים אולם האטיולוגיה לה היא גנטית. אמנם תתכן אפשרות כי בשל רגישות בדיקת ההולכה העצבית יפורש מצב תת כרוני כמצב כרוני, אולם זו אינה האפשרות הסבירה. בין גורמי הסיכון המשמעותיים למחלה זו חשוב לציין עישון סיגריות; ומאידך ,הרמת משאות, עבודה פיזית ואף חבלות ותאונות נודעת משמעות שולית, אם בכלל, בגרימת המחלה הניוונית של עמוד השידרה... בלטים ופריצות דיסק הם הביטויים של חולשת הדופן של הדיסק הבין חולייתי שהיא תהליך ניווני המתקדם בקצב שונה בבני אדם...יש לראות בתעוד מינואר 2007 בו מתואר כאב תחתון שמאלי עז שנמשך למעלה משבוע וזאת ללא ארוע חבלתי משרה, משום שלב בהתפתחות המחלה. מובן שלפיכך, אין לראות בארוע משנת 2008 משום גרימה...בנסיבות אלו אני שב וממליץ להכיר בקשר של החמרה בשיעור של 25% בין תלונותיו של מר הרשקוביץ ובין שרותו במישטרה והחבלה מיום 19.6.08".
דיון
הואיל והמשיב הכיר, אם כי באופן חלקי, בקשר הסיבתי שבין הארוע מיום 19.6.08 לבין נכותו של המערער, השאלה שיש לפסוק לגביה היא האם הארוע מיום 19.6.08 גרם באופן מלא מצבו הקודם של המערער היה הגורם המלא או שמא החמיר (מעבר ל-25% שבהם הכיר המשיב) את נכותו של המערער?
לאחר עיון כולל בטיעוני הצדדים, בחוות דעת המומחים הנ"ל ובחקירתם הנגדית בפני הועדה, לרבות החומר הרפואי הקיים באשר למערער, וכן בתצהיר המערער ובחקירתו בפני הועדה החלטנו לקבל את העירעור.
להלן טעמינו להחלטה זו.
ניתוח חוות דעתו של ד"ר שאול בייט, המומחה מטעם המשיב התבסס על 3 טעמים כדלהלן:
קיום תחלואה ניוונית שהתבטאה בהצרות התעלה המותנית שהייתה תסמינית לפני הארוע;
המערער הלין על כאבי גב תחתון משמאל שנה וחצי לפני הארוע שטען לו המערער;
כל נכות בגב הנה ממקור מולטיפקלטוריאלי;
כפי שנראה בהמשך הדברים כל אחד מ-3 הטעמים הנ"ל שעליהם ביסס ד"ר בייט את חוות דעתו אינו עומד בפני הבקורת.
...
רקע
הערעור שלפנינו הוא על החלטת המשיב מיום 23.10.14 במסגרתה הודיע המשיב למערער , בין היתר, כדלהלן: "לאחר עיון בבקשתך ובתוצאות הבדיקות הרפואיות והנימוקים המצוינים בחווה"ד הרפואית מתאריך 7.11.13 ו-22.7.14 הגעתי למסקנה כי כאבי הגב התחתון החמירו חלקית כתוצאה מהחבלה מ-19.6.08 שאירעה בתקופת שירותך ועקב שירותך הצבאי. ההחמרה שעל חשבון השירות הינה בשיעור רבע מדרגת הנכות הכוללת". בעקבות זאת הוועדה הרפואית קבעה למערער5% נכות מתוך 20% בגין "הגבלה בינונית בתנועות ע"ש מותני". בנוסף נקבעו למערער עוד 1.25% נכות מתוך 5% בגין "פגיעה קלה שורשית מותנית ללא קושי הליכה/עמידה". דרגת הנכות הכוללת הועמדה על 7% נכות.
בחוו"ד (מגיבה מטעם המשיב)של ד"ר בייט מיום 15.3.16 נכתב, בין היתר, כדלהלן:
"...המצב המובנה-היצרות תעלת השדרה שבמקרה דנן היא בעלת מאפיינים מולדים, כך גם לפי תיאורו של ד"ר ל. קפלן, מומחה לניתוחי עמוד השדרה מבית החולים הדסה שבדק את מר הרשקוביץ כמו גם את ההדמיות, והמחלה הניוונית של הדיסק שלה גורמי סיכון רבים אולם האטיולוגיה לה היא גנטית. אמנם תיתכן אפשרות כי בשל רגישות בדיקת ההולכה העצבית יפורש מצב תת כרוני כמצב כרוני, אולם זו אינה האפשרות הסבירה. בין גורמי הסיכון המשמעותיים למחלה זו חשוב לציין עישון סיגריות; ומאידך ,הרמת משאות, עבודה פיזית ואף חבלות ותאונות נודעת משמעות שולית, אם בכלל, בגרימת המחלה הניוונית של עמוד השדרה... בלטים ופריצות דיסק הם הביטויים של חולשת הדופן של הדיסק הבין חולייתי שהיא תהליך נווני המתקדם בקצב שונה בבני אדם...יש לראות בתיעוד מינואר 2007 בו מתואר כאב תחתון שמאלי עז שנמשך למעלה משבוע וזאת ללא אירוע חבלתי משרה, משום שלב בהתפתחות המחלה. מובן שלפיכך, אין לראות באירוע משנת 2008 משום גרימה...בנסיבות אלו אני שב וממליץ להכיר בקשר של החמרה בשיעור של 25% בין תלונותיו של מר הרשקוביץ ובין שירותו במשטרה והחבלה מיום 19.6.08".
דיון
הואיל והמשיב הכיר, אם כי באופן חלקי, בקשר הסיבתי שבין האירוע מיום 19.6.08 לבין נכותו של המערער, השאלה שיש לפסוק לגביה היא האם האירוע מיום 19.6.08 גרם באופן מלא מצבו הקודם של המערער היה הגורם המלא או שמא החמיר (מעבר ל-25% שבהם הכיר המשיב) את נכותו של המערער?
לאחר עיון כולל בטיעוני הצדדים, בחוות דעת המומחים הנ"ל ובחקירתם הנגדית בפני הוועדה, לרבות החומר הרפואי הקיים באשר למערער, וכן בתצהיר המערער ובחקירתו בפני הוועדה החלטנו לקבל את הערעור.
המסקנה הנובעת מהאמור לעיל היא שאנו מקבלים את חוות דעתו של ד"ר ולן לפיה "פגימתו בעמוד השדרה המותני נגרמה בפציעתו באירוע מיום 19.6.08 שאירע במהלך ועקב שירותו כקצין במשמר הגבול". פגימה זו נגרמה בשל כך שהמערער הוצרך להזיז סלעים ואבנים כדי להיחלץ מחסימת כביש במהלך הפרות סדר ביישוב יצהר [נושא שעובדתית לא נחקר עליו המערער בחקירתו הנגדית כגון באשר למשקל הסלעים והאבנים או כמותן וכיצד בוצעה ההזזה הנ"ל].
כפועל יוצא מכך למערער מגיעה דרגת נכות של 20% בגין "הגבלה בינונית בתנועות ע"ש מותני". וכן עוד 5% בגין "פגיעה קלה שורשית מותנית ללא קושי הליכה/עמידה".
לפיכך, הערעור מתקבל.
הננו מחייבים את המשיב בשכ"ט עו"ד המערער בסכום של 5,000 ₪ ובנוסף לכך בהחזר למערער של שכ"ט המומחה ד"ר גד ולן בהתאם לקבלה או קבלות שימציא ב"כ המערער למשיב.