סעיף 77א(א) לחוק בתי המשפט קובע את העילה הכללית לפסלות שופט – "חשש ממשי למשוא פנים בניהול המשפט". הסעיפים הקטנים הקבועים במסגרת סעיף 77א(א1), קובעים נסיבות בהן חובה על שופט לפסול עצמו.
בענין זה כתב ד"ר י' מרזל (כתוארו שם), בספרו דיני פסלות שופט, עמ' 279, את הדברים הבאים:
"נראה שהטעם המרכזי לאי הפסילה במקרה של חריצת דיעה משפטית היא, כי אך טבעי הוא כי לשופט תהיה עמדה משפטית באשר לסוגיות מסוימות, ואף פילוסופיה שיפוטית של ממש. כך מתבקש לא רק מתנאי הכשירות להיתמנות כשופט, אלא גם מן הניסיון הנצבר על כס השיפוט. על כן, אין זה סביר לקבוע כי שופט צריך לפסול עצמו רק בשל העובדה כי פסק בעבר באותה סוגיה משפטית או הביע עמדה משפטית בנידון, שלא באולם המשפטים, כמו, לדוגמה, במסגרת כתיבה אקדמית. אין הדבר מתבקש, שכן מטבעם של טיעונים משפטיים ועמדות משפטיות שהם ניתנים לשינוי, אם בגלל שינוי הדיעה, אם בגלל שינוי העיתים. ... שינוי עמדה משפטית הוא ענין לגיטימי ומקובל."
מדברים ברורים אלה עולה, כי אין בהבעת דיעה משפטית בעבר, כדי לפסול שופט מליישב בדין.
...
לפני בקשה מטעם העוררת, לפסול עצמי מלדון בערר נשוא תיק זה. בקשה זו נובעת מכך שבספר שהייתי שותף לחיבורו, נקטנו עמדה בנוגע לשאלה המשפטית הדורשת הכרעה בערר זה.
לאחר ששקלתי את הבקשה, את תשובת המשיב ואת תגובת העוררת, הגעתי למסקנה כי דינה להידחות וזאת מהטעמים עליהם אעמוד בהמשך.
יכולתי לנמק את החלטתי בעוד תימוכין שונים: עמידה על ההבדל בין כתיבה אקדמית לבין הכרעה שיפוטית; ציון העובדה כי בין כתיבת הספר להיום, התווספה הכרעה שיפוטית העוסקת בסוגיה, ועוד הבחנות נוספות.
אלא שאני סבור כי אין צורך בכל אלה.
פרסומים אלה משקפים את הרקע המקצועי הרלוונטי שאנו מביאים אתנו, ואין בהם כדי לפגוע בדרישה המהותית הנובעת מאופיו של התפקיד השיפוטי, המחייב – כדברי כבוד הנשיא שמגר בפסק הדין בענין היימן – "פתיחות לשמוע טיעון המבקש לזרות אור חדש על מערכת נסיבות עובדתית זו או אחרת או לפתח תיזה משפטית".
סוף דבר, אני דוחה את הבקשה לפסילתי מלשבת בדין כיו"ר ועדת הערר לפי חוק מיסוי מקרקעין ולדון בערר שלפני.