מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פסילת מומחה שלא נעזר בבדיקות עזר

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

עוד בעיניין פלונית (פסקה 12) נקבע כי על מומחה בית המשפט מוטלות חובות משני סוגים: הסוג הראשון, "הן חובות אמון, בגדרן נידרש המומחה לנהוג בתום לב, באובייקטיבית, ללא משוא פנים, בלא ניגוד עניינים, ותוך הקפדה על מראית עין של היתנהלות תקינה", ואילו הסוג השני, "הן חובות מקצועיות, בגדרן נידרש המומחה לשקף בחוות דעתו את מצבו הרפואי האמתי של הניזוק, על יסוד כל החומר הרפואי הרלוואנטי והערכתו המקצועית". "במקרים בהם המומחה מפר את החובות המוטלות עליו, בין אם חובות האמון ובין אם חובותיו המקצועיות, ובית המשפט מתקשה לאמץ על כן את חוות דעתו של המומחה מבלי שהדבר יוביל לפגיעה בהליך השפוטי או במי מבעלי הדין, עומדות לפני בית המשפט מספר דרכי פעולה. דרך הפעולה הראשונה, המתונה ביותר, היא הכרעה בשאלות הרפואיות על בסיס חוות דעתו של המומחה והראיות הנוספות, וזאת אף מבלי לאמץ את מסקנותיו של המומחה ותוך אפשרות לסטות מחוות דעתו. הדרך השנייה העומדת לפני בית המשפט היא מינוי מומחה רפואי נוסף לצורך הכרעה בשאלות שברפואה. הדרך השלישית, והקיצונית ביותר, היא פסילת חוות הדעת שהגיש המומחה ומינוי מומחה אחר תחתיו" [עניין פלונית, פסקה 13.
אוסיף עוד כי לא יעלה על הדעת, כי תובע המגיע לבדיקה רפואית בפני מומחה מטעם בית המשפט, ימנע בדיקה רפואית מלאה ומקיפה, כך לשיטת המומחה, ולאחר מכן, כשתקבע קביעה שאינה לרוחו, יעתור למינוי מומחה נוסף מן הטעם שהמומחה לא ביצע בדיקות עזר כלשהן.
...
בין אם התובע התחזה בבדיקתו בפני המומחה ובין אם לאו, סבורני כי יש בהתנהלות זו משום שימוש לרעה בהליכי משפט, ובכלי החשוב של מינוי מומחה המשמש כאמור לעיל כזרועו הארוכה של בית המשפט, והדבר צריך לפעול לחובתו של התובע אשר אינו יכול לצאת נשכר מהתנהגות שכזו.
לעניין זה יפים דברי כבוד השופט ספדי בת"א (ביש"א) 45669-03-20 פלוני נ' הראל [פורסם במאגר "נבו" ביום 04.04.22] : "הענקת אפשרות לתובע שכזה לשפר את מצבו על ידי פסילת חוות דעת המומחה, או אפילו על ידי מינוי מומחה נוסף, חרף התנהלותו האמורה, כמוה כמתן פרס למי שמנהל ענייניו בחוסר תום לב, ובטווח הרחוק עלולה להוביל לעידוד התנהלות מעין זו בקרב תובעים-נפגעים פוטנציאליים: היה ויצליחו להטעות את המומחים הרפואיים – מה טוב, בכך הם יאדירו את נזקיהם ויזכו בפיצוי מוגדל שאינו משקף נכונה את נזקיהם האמיתיים, והיה ולא יצלח בידם הדבר – כי אז ימונה להם מומחה חדש לבקשתם, בין במקום ובין בנוסף, בבחינת מתן הזדמנות נוספת לתיקון לאחר שהניסיון להערים על המומחה כשל. זאת אין לאפשר. באשר לאיסור השימוש לרעה בהליכי משפט, הרי שגם לפי כלל זה אין לאפשר לתובע להיבנות מניסיונו לשקר למומחה ולהטעותו על ידי הצגת מצג שווא בנוגע למצבו הגופני שאינו מוסבר בצורה כלשהיא על ידי בדיקות הדימות.". סיכום לא מצאתי מקום להיעתר לבקשה לפסילת חוות דעתו של המומחה ולחלופין למינוי מומחה רפואי נוסף בתחום האורתופדי, זאת לאור קביעותיי שלעיל לעניין המימצאים הרפואיים אליהם הגיע המומחה, ואף לאור המצב שהדגים התובע בפני המומחה.
אשר על כן, אני מורה על דחיית הבקשה, ומחייב את התובע לשלם לנתבעת הוצאות משפט בסכום כולל של- 2,000 ₪, אשר ישולם בתוך 30 יום מהיום, שאם לא כן – הוא יישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל מהיום ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 10.7.2019 הגיש התובע בקשה לפסילת חוות הדעת ו/או מינוי מומחה נוסף.
במענה לשאלות ההבהרה הנוספות, השיב המומחה כי ד"ר יהודה דוד "מציין ברשימת מכולת (ללא בדיקה ותלונות מתאימות)- bilateral lateral epicondylitis – משמע אפיקונדליטיס ביד ימין ושמאל לטראלי (לא מדיאלי)". לאור זאת, המומחה לא מצא לשנות מעמדתו בנוגע לליקוי אפיקונדיליטיס מדיאלי.
אשר לאצבע הדק- המומחה ציין כי קיימת איבחנה (ללא תלונות ובדיקה גופנית) של תפס אצבע דו"צ, אולם לא מצוין באיזו אצבע- במכתב אחד של ד"ר יורם עוזר מצוין כי מדובר באצבע 3 ואילו ממכתבו של ד"ר אורון מדובר באצבע 4 משמאל.
...
תמצית טענות הצדדים לטענת התובע, יש לקבל את התביעה ולהכיר בפגיעות כפגיעה בעבודה, וזאת נוכח הסבריו של המומחה הרפואי וקביעתו המפורשת כי קיים קשר סיבתי בין עבודת התובע לבין פגיעותיו.
המומחה נימק את עמדתו בצורה מפורטת, ולא מצאנו מקום לשנות ממנה.
לאור האמור לעיל, אנו קובעים כי לא הוכח קיומו של קשר סיבתי בין פגימה זו לעבודת התובע.
סוף דבר התביעה להכרה ב-CTS דו צדדי ובתסמונת אצבע הדק דו צדדי כתוצאה של פגיעה בעבודה – מתקבלת בזאת.
נדחית בזאת תביעת התובע להכרה באפיקונדיליטיס כפגיעה בעבודה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

ע"פ תקנת הביטוח הלאומי בהתייחסה לפגימה בעצבי הגפיים העליונים (לרבות C.T.S.) בנוסח המתוקן של הערה (1) בסיפא לפרט 31: "בקביעת דרגת נכות לפי סעיף זה ייעשה שימוש בקריטריונים הקליניים; בדיקות אלקטרופיזיולוגיות, כגון בדיקת הולכה עצבית, בדיקת EMG, בדיקה ממוחשבת של כוח השרירים וכיוצא באלה, ישמשו לפי הצורך כעזר לשיקול הדעת הקליני בקביעת הנכות". האבחנה הקלינית של C.T.S. תועדה במספר ביקורים.
מימצאי בדיקת האורתופד במועד זה כללו "רגישות במישוש על פני מיישרים, מדור 1...". זאת בנוסף לביקור אצל מומחה בכירורגיה של היד (ד"ר סוכר) מיום 16.02.16 במסגרתו תוארו תלונות סוגסטיביות: "כאבים בבסיס אגודל ימין...", וממצאי בדיקה קליניים שכללו "פינקלשטיין חיובי" (מבחן קליני ייעודי למחלת דה-קרווין), וכן ".. רגישות ממוקמת מתאימה לדקרווין". "
בהחלטה מיום 26.4.2021 קבעתי לאחר שעיינתי בחוות הדעת, בשאלות ההבהרה, בטענות הצדדים ובפסיקה הנוהגת החדשה, שאין זה המקרה הנופל בגדר המקרים בהם קיימת הצדקה לפסילת חוות דעת, אלא יש למנות מומחה רפואי נוסף.
דיון והכרעה הלכה פסוקה היא כי – "אין המומחה-היועץ הרפואי בא במקום בית הדין לפסיקה. אך הפוסק הוא בית הדין וחוות-הדעת אינה באה אלא להדריך ולייעץ בתחום שאינו בידיעתו המקצועית של המשפטן, היינו בתחום ידיעתו המקצועית של הרופא. לפי שיטת המשפט בישראל חוות-דעת כזאת אף היא בבחינת ראיות ויש להתייחס אליה בהתאם לכך. השוני העקרי שבין חוות-דעת רפואית מטעם מומחה-יועץ רפואי הפועל מטעם בית-הדין לבין חוות-הדעת של רופא המעיד מטעם צד להתדיינות, הוא במשקל אשר בית-הדין ייחס לחוות הדעת. אך טבעי הדבר שבית-הדין ייחס משקל מיוחד לחוות-דעת המוגשת על ידי מומחה הפועל מטעמו ולא מטעם אחד הצדדים". (דב"ע לו/0-8 סימון דוידוביץ - המוסד לביטוח לאומי, פד"ע ז 374).
...
בהחלטה מיום 26.4.2021 קבעתי לאחר שעיינתי בחוות הדעת, בשאלות ההבהרה, בטענות הצדדים ובפסיקה הנוהגת החדשה, שאין זה המקרה הנופל בגדר המקרים בהם קיימת הצדקה לפסילת חוות דעת, אלא יש למנות מומחה רפואי נוסף.
במקרה דנן, שוכנעתי שיש להעדיף את חוות הדעת של ד"ר קובו, לקבל את התביעה בעניין CMCJ בהתאם להסכמת הנתבע, ולדחות את ההכרה בקשר הסיבתי בין תנאי העבודה של התובעת לבין יתר הפגיעות אשר הופיעו בחוות הדעת של דר כליף.
משכך, אני מבכר את חוות דעתו של ד"ר קובו, וקובע, על בסיסה, שיש לקבל את תביעת התובעת להכרה בפגיעתה CMCJ כפגיעה בעבודה, ולדחות את יתר הפגימות הנטענות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

טענות הצדדים לטענת הנתבעת, חוות דעתו של ד"ר דוד הנה פסולה, שכן ד"ר דוד חרג מסמכותו שכן הוא לא ערך רק בדיקות עזר, כפי שהיה עליו לערוך, אלא גם פירש לפני מומחה בית המשפט את המבחנים והעריך את השפעתם על אופן תיפקודו של התובע.
...
טענה נוספת היא כי ד"ר דוד, במענה לשאלות ההבהרה שכאמור הועברו אליו ע"ד ד"ר מילר, השתלח באופן אישי בב"כ הנתבעת, תוך יחס פוגעני ומזלזל בה. בנסיבות אלו לגישתה, אין מנוס מפסילת חוות דעתו של מומחה בית המשפט בתחום הפסיכיאטרי – ד"ר מילר.
עוד אוסיף, כי איני מקבל את טענת הנתבעת לפיה, על ד"ר דוד היה לבצע את הבדיקה הנוירופסיכולוגית ולפרט בחוות דעתו רק את התוצאות הגולמיות של המבחנים שערך, ללא הפרשנות, התרשמותו הקלינית והמסקנות.
אציין, ואמרתי זאת גם בדיון שהתקיים, כי איני מקבל את סגנון התשובות של ד"ר חנן דוד בהתייחסו לעו"ד ברנד.
סוף דבר, הבקשה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

מוסיף הנתבע, שאותה החלטה עוסקת במומחה רפואי שיכול להעזר בבדיקת עזר, אולם הדבר אינו מאפשר למומחה לאצול מן הסמכות שהוענקה לו לאחר.
גם אם אקבל את טענת הנתבע בעיניין זה, אין בכך כדי להצדיק את פסילת המומחה, שכן המומחה יכול להעזר לצורך הכנת חוות דעתוֹ, גם במסמכים שלא גולו במסגרת גילוי המסמכים.
גם במידה ואניח שכל הנטען במסגרת טענה זו של הנתבע הוא נכון, איני סבורה שיש בכך עילה לפסילת המומחה, ולוּ נוכח העובדה, שחוקר הכבאות אליהו דרעי אינו מומחה מטעם מי מן הצדדים בתיק, ואין לו כל אינטרס בתוצאות ההליך.
...
לפיכך, אני דוחה את טענת הנתבע לפיה יש לפסול את חוות דעת המומחה בשל יריבות (נטענת) בינו לבין המומחה מטעם הנתבע, מר סלוצקי.
ה – סיכום מורם מהאמור עד כה, שאני דוחה את בקשת הנתבע לפסילת המומחה מטעם בית המשפט.
הנתבע ישלם לתובעים הוצאות בקשה זו בסכום כולל של 2,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו