מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פסילת חוות דעת מומחה מטעם בית הדין האזורי לעבודה

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב ב"ל 52604-03-18 30 אפריל 2022 לפני: כב' השופטת אסנת רובוביץ - ברכש התובע: עמוס זנקו הנתבע: המוסד לביטוח לאומי החלטה
לפני בקשת התובע לפסילת חוות דעת המומחה הרפואי מטעם בית הדין ומינוי מומחה אחר או לחילופין למינוי מומחה נוסף.
בסעיף 17 להנחיות נקבע כי: "בית הדין רשאי בהחלטה מנומקת למנות מומחה נוסף אם מצא כי יש בדבר צורך." בסעיף 18 להנחיות נקבע כי: "בית הדין רשאי, בהחלטה מנומקת ובמקרים חריגים, להורות על מינוי מומחה אחר. מינוי מומחה אחר משמעו פסילת חוות דעת המומחה הראשון שמונה וכי בית הדין לא יזדקק לחוות דעתו של המומחה הראשון." בהתאם לקביעתו של בית הדין הארצי לעבודה בבר"ע (ארצי) 22859-05-19 שלמה חיומי – המוסד לביטוח לאומי (7.1.20) (להלן: עניין חיומי) - ההנחיות מקנות לבית הדין שיקול דעת רחב בהחלטה על מינוי מומחה רפואי נוסף.
...
כמו כן, לא שוכנעתי כי המומחה מסר מסקנות סותרות בחוות הדעת ובתשובותיו לשאלות ההבהרה בכל הקשור לשאלת ההחמרה בכאביו של התובע בעקבות המכה שקיבל התובע ביום 24.6.16.
נוכח האמור, לא שוכנעתי כי יש הצדקה לפסילת חוות דעת המומחה הוא כי ישנה הצדקה למינוי מומחה רפואי נוסף.
סוף דבר נוכח הטעמים המפורטים לעיל הבקשה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב ב"ל 11537-06-18 21 פברואר 2023 לפני: סגנית הנשיאה, השופטת רוית צדיק התובעת: ציפורה אבוטבול ע"י ב"כ: עו"ד ינון תמרי (ס.מ) הנתבע: המוסד לביטוח לאומי ע"י ב"כ: עו"ד דנה קוסקאס כהן החלטה
לפני בקשת התובעת לפסילת חוות דעת המומחה הפנימאי אשר מונה על ידי בית הדין.לטענת התובעת המומחה לא בחן את החומר הרפואי אשר נשלח אליו לרבות שאלות ההבהרה בנפש חפצה וקבע דעתו באופן שאינו מקובל.
  עוד יצוין כי ההלכה הפסוקה קבעה כי במידה וישנן טענות כנגד חוות הדעת, יש לתת למומחה אפשרות לענות על אותן טענות במפורש, כאשר הדרך לעשות זאת היא באמצעות הפניית שאלות הבהרה למומחה , וכך נפסק:  "פסילת חוות דעת מומחה היא הצעד האחרון בו יש לנקוט ביחס לחוות דעת     מומחה; מקום בו מועלות טענות המפרשות את האמור בחוות דעת המומחה ועל יסוד פירוש זה מיוחס למומחה דבר זה או אחר, דרך המלך היא להפנות למומחה טענות אלה על מנת לקבל את התייחסותו המפורשת; במקרה דנן אין מקום לפסול את חוות דעת המומחה מטעם ביה"ד, אלא להעביר אליו שאלות הבהרה "(בר"ע (ארצי)29435-05-16  יהושע נגה - המוסד לביטוח לאומי [פורסם בנבו]04.08.2016 ).
מן הכלל אל הפרט עיון בחוות דעת המומחה מיום 2.11.22 מעלה כי המומחה סבר כי התובעת סובלת מבעיות על רקע נפשי כאשר לא מצא בחומר הרב שהועבר אליו הערכה פסיכולוגית מסודרת.אשר לשאלת הקשר הסיבתי סבר המומחה כי אין קשר בין מצבה הנפשי לבין האירועים המיוחדים בעבודה אשר תוארו בהחלטת המינוי.
...
מכיוון שלא מצאתי בגיליון הרפואי נתונים המצביעים על קשר בזמן בין אירועים אלה לתלונותיה, לא נראה לי כי יש קשר סיבתי בין מצבה הנפשי של התובעת ובין האירועים שהיו בעבודתה.
בשם לב לעמדת המומחה אשר חזר על קביעתו כי לא נדרש לחוות דעתו בעניין הפגיעה באיבריה הפנימיים של התובעת , למרות שהדבר הובהר במסגרת שאלות ההבהרה ומשעה שהתחום בו נדרש לחוות הוא דעתו אינו מפורט וממצה אלא התייחס הוא לכך באמרת אגב , כאשר עיקר קביעתו עוסקת בתחום הנפשי, שוכנעתי כי אין מנוס אלא להורות על מומחה רפאי נוסף.
ערה אני לשנה בה החל ההליך אולם, משעה שבית הדין מתקשה לבסס החלטתו על עמדת המומחה אשר אף אינה עומדת בהלימה לחלק מהמסמכים הרפואיים אליהם הפנה ב"כ התובעת במסגרת הבקשה, ואינו מבאר הכיצד לתובעת אין כל ליקוי במערכת העיקול נוכח המסמכים הרפואיים, דין הבקשה להתקבל.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב ב"ל 44144-02-21 12 מרץ 2023 לפני: כב' השופטת אסנת רובוביץ - ברכש התובע: גל לנג הנתבע: המוסד לביטוח לאומי החלטה
לפני בקשת הנתבע לפסילת חוות דעת המומחה הרפואי מטעם בית הדין, ולמינוי מומחה רפואי אחר תחתיו.
סיבות אפשריות לפסילת מומחה הן כאשר חוות הדעת של המומחה מבוססת על עובדות שלא נקבעו על ידי בית הדין וקיים חשש שהמומחה לא יהיה פתוח לשינוי במסקנתו הראשונה; כאשר מתברר שהמומחה נוהג לתת חוות דעת למוסד לביטוח לאומי; כאשר חוות הדעת מבוססת על הנחה משפטית לא נכונה; כאשר המומחה אינו מוכן להשיב על שאלות הבהרה או אינו מסוגל להשיב עליהן, כמו במקרה בו עזב את הארץ (ר' ס' אדלר, מומחים יועצים רפואיים בבית הדין לעבודה, המשפט ב' 199).
...
בעב"ל 421/09 המוסד לביטוח לאומי – יעקב בן סימון (8.3.2010) ציין בית הדין הארצי ביחס לפסילת חוות דעתו של מומחה כדלקמן: "לא על נקלה תיפסל חוות דעתו של המומחה, אלא צריך טעם ממשי לפסילתה; כמו – התעלמות חוזרת ונשנית מן המסכת העובדתית למרות ששימת הלב הופנתה לנסיבותיה, או התקבעות בדעה מסוימת חרף ההנחיה המשפטית שניתנה, או פגם אישי שנפל בנותן חוות דעת לבית הדין..." לאחר שעיינתי בחוות דעת המומחה, ובטענות הצדדים, ובהתחשב בהנחיות הנשיאה, הכללים לפסילת חוות דעת ונסיבות המקרה דנן, שוכנעתי כי לא מתקיים חריג המצדיק פסילת חוות דעת המומחה.
נוכח האמור, לאחר שקילת טענות הצדדים, סבורני כי אין לקבל את בקשה הנתבע לפסילת המומחה.
עם זאת, שוכנעתי כי יש לאפשר לנתבע להגיש בקשה להעברת שאלות הבהרה למומחה, וזאת עד ליום 29.3.2023.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה חיפה סע"ש 26957-03-19 סע"ש 2463-07-21 31 יולי 2023 בפני: כב' השופטת איריס רש התובעת: שושנה צ'פיגה ג'אנה ע"י ב"כ: עו"ד מזור הנתבעת: בית אריזה לפרחים אביב בע"מ ע"י ב"כ: עו"ד גורביץ החלטה
מונחת לפניי בקשת התובעת לפסילת חוות דעתו של המומחה שמונה מטעם בית הדין, רו"ח שי ונה לצורך בדיקת הרווחים של הנתבעת במונחי נטו מהפעילות ברוסיה בשנים 2012-2018.
מכל מקום, השאלה בדבר הקף החומרים שעליהם היה על המומחה לבסס את חוות דעתו היא שאלה מקצועית שבמומחיות ואין להתערב בה. עוד טוענת הנתבעת כי הבקשה הוגשה בשיהוי רב ולאחר שהתובעת הייתה מודעת היטב לשיטות העבודה של המומחה במהלך התקופה שבה המומחה ערך את חוות דעתו, אולם היא לא פנתה לבית הדין בזמן אמת, אלא המתינה עד לאחר קבלת תוצאות חוות הדעת, שלא נשאו חן בעיניה.
...
לאחר ששקלתי את טענות הצדדים ועיינתי בחוות הדעת ובמענה לשאלות ההבהרה הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות.
אינני מקבלת את טענת התובעת ולפיה המומחה חרג מסמכותו משעה שלא בדק את הנתונים הגולמיים המצויים במאגרי המידע ובמסמכים של הנתבעת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לשם השלמת התמונה יצוין כי במסגרת הליך שניהלה התובעת בבית הדין האזורי לעבודה הודיע המוסד לביטוח לאומי כי החליט לאשר את האבחנה של פיברומיאלגיה כפגיעה הקשורה לתאונת הדרכים מיום 19/05/09, שהוכרה כתאונת עבודה וזאת בהתאם לחוות הדעת של ד"ר סוהיל עאמר מטעם בית הדין.
לטענת הנתבעת על פי ההלכה הפסוקה, מועד תחילת שמיעת הראיות בתביעה לצורך סעיף 6ב לחוק הפלת"ד, הוא מועד הגשת חוות הדעת הרפואית הראשונה, וכאשר המומחה הגיש חוות דעת מטעמו ונחקר עליה, הרי מדובר בראיה מחייבת ואין נפקות לקביעת בית הדין לעבודה או לקביעת המוסד לביטוח לאומי ביחס לשאלת הנכות.
כבר נקבע בהלכה הפסוקה כי פסילתו של מומחה מטעם בית המשפט תיעשה במקרים נדירים ובנסיבות חריגות, בהם נפל בחוות הדעת פגם היורד לשורש חוות הדעת, כגון נתגלו פגמים חמורים בשקול הדעת העשויים להעיד על חוסר תום לב, משוא פנים או דיעה קדומה, או שהמנעות מפסילה תיגרום עוות דין או שמא תעיב על פסק הדין (רע"א 7323/11 ועקנין נ' המאגר הישראלי בטוחי רכב (הפול) בע"מ (28/12/11); רע"א 8152/18 פלוני נ' כלל חברה לביטוח בע"מ (10/02/19); רע"א 1138/12 אי.די.איי חברה לביטוח בע"מ נ' פלוני (09/04/12)).
...
כבר נקבע בהלכה הפסוקה כי במקרים בהם נבצר מבית המשפט להגיע לחקר האמת בהסתמך על חוות דעתו של המומחה שמונה, או במקרים בהם בית המשפט נתקל בקושי מקצועי בחוות הדעת או במומחה, המותיר ספק בלב בית המשפט ביחס ליכולתו להכריע על סמך חוות דעתו של המומחה שמונה, רשאי הוא להורות על מינוי מומחה נוסף (רע"א 337/02 מזרחי נ' כלל חברה לביטוח בע"מ, פ"ד נו(4) 673, 676 (2002); רע"א 3639/22 פלוני נ' מגדל חברה לביטוח בע"מ (01/08/22); רע"א 1224/22 כלל חברה לביטוח בע"מ נ' פלוני, פסקה 14 (08/03/22), ובלשונו של בית המשפט העליון בע"א 1534/12 זידאן נ' הראל חברה לבטוח בע"מ, פסקה 6 (14/02/13): "במהלך השנים, ומכוח הסמכות הטבועה, התפתחה פרקטיקה של מינוי מומחה בנוסף למומחה שהתמנה על ידי בית המשפט. מקום בו נתברר לבית המשפט כי אין בחוות דעתו של המומחה הראשון בסיס ראוי להערכת המצב הרפואי של הנפגע (...). מינוי המומחה הנוסף לא ייעשה כדבר שבשגרה, אלא מקום בו בית המשפט חש כי נבצר ממנו להגיע לחקר האמת לגבי מצבו של הנפגע, בהסתמך אך ורק על סמך חוות דעתו של המומחה הראשון... מינוי מומחה נוסף יכול וייעשה בכל שלב, אף בשלב הסיכומים, וכשלעצמי, איני רואה מניעה כי ייעשה אף בשלב הערעור, אך ברי כי כך ייעשה רק במקרים חריגים במיוחד". בנסיבות העניין, מאחר כמפורט לעיל קיים קושי להכריע במחלוקת שבין הצדדים, בהסתמך אך ורק על חוות דעתה של המומחית, כאשר התעוררו קשיים ממקרא פרוטוקול חקירתה של המומחית וכאשר חקירת המומחית הושלמה בפני מותב אחר, מבלי שהיה בידי להתרשם מעדותה של המומחית, והבקשה לפסילת חוות דעתה של המומחית הגם שהוגשה עוד ביום 03/10/18 לא נדונה ולא הוכרעה על ידי המותב הקודם טרם מחק את תביעתה של התובעת ביום 19/10/20, סבורני כי אין מנוס מלהורות על מינוי מומחה נוסף בתחום הראומטולוגיה.
בנסיבות אלה, לאור פרק הזמן המשמעותי שחלף מאז שנערכה בדיקת התובעת והושלמה חקירת המומחית, ולאור הקשיים שעלו בחוות הדעת, מבלי להטיל דופי במקצועיות המומחית, נראה כי נסיבות אלה מותירות ספק באשר ליכולתי להכריע אך ורק על סמך חוות הדעת של המומחית בשאלות שבמחלוקת, ולטעמי קיימת לאור כל האמור לעיל הצדקה למנוי מומחה נוסף.
סוף דבר: הבקשה לניהול התביעה לפי סעיף 6ב לחוק הפלת"ד נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו