מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פירוק שיתוף יהודה ושומרון דיני קניין

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

פרשנות זו מכירה בסמכותו של המפקד הצבאי לפגוע בזכות הקניין לשם מימוש מיגוון מטרות ואינטרסים, ובכך מעבירה היא את כובד משקלה של ההכרעה ממישור קיומה של סמכות למישור חוקיות הפעלתה (השוו: בג"ץ 7862/04‏ אבו דאהר נ' מפקד כוחות צה"ל ביהודה ושומרון, פ"ד נט(5) 368, 378-376 (2005) (להלן: עניין אבו דאהר)).
עינינו הרואות, כי הסעיף מקנה לממונה את מלוא זכויותיו של בעל הנכס הנטוש (להרחבה ראו איל זמיר ואיל בנבנישתי "אדמות-היהודים" ביהודה, שומרון, חבל עזה ומזרח ירושלים 173-172 (1993) (להלן: זמיר ובנבנישתי); משה דרורי החקיקה באיזור יהודה והשומרון 192 (1975) (להלן: דרורי)), ובכלל זאת, מטבע הדברים, גם את הזכות לפירוק שתוף.
נטילת החזקה באופן כפוי, תוך שהמדינה יוזמת את הליך הפרוק ובה בעת קובעת את תוצאותיו, מפרה את האיזונים הניצבים בבסיס דיני פירוק השתוף, ומשום כך גוררת מניה וביה פגיעה בזכויות השותפים לנכס שעליהם נכפה צעד זה. הפגמים שחלו בהליך בירור ההשגות מחריפים פגיעה זו, הן משום שפירוק השתוף מתבסס על הנתונים החסרים אשר נאספו במהלכו, והן מאחר שהצו המתוקן אינו נותן מענה לאפשרות שהשגות נוספות יתבררו כמוצדקות תוך כדי תקופת תפיסת החזקה.
); Dinstein, עמ' 257; בן-נפתלי ושני, עמ' 180-178; עמיחי כהן "דין עמונה כדין תל אביב? התפרקותה של פרדיגמת הכיבוש בשטחים: בעקבות בג"ץ 9949/08 חמאד נ' שר הבטחון והחוק להסדרת ההתיישבות ביהודה ושומרון, התשע"ז–2017" המשפט ברשת: זכויות אדם – מבזקי הארות פסיקה 61 6, 38-34 (2017); Martti Koskenniemi, Occupied Zone – “A Zone of Reasonableness”?, 41 Isr.
...
סבורני כי חשיבותו המיוחדת של הפינוי בהסכמה במקרה של מאחז עמונה; פרק הזמן המוגבל של ההסדר המוצע – במסגרתו מהווה הכרעת הערכאה המוסמכת באשר למתכונת הפירוק תנאי הכרחי (ואף לא בלעדי) לקידום התיישבות קבע במקום; והפגיעה הקטנה יחסית בזכויות בעלי האדמות הפלסטיניים, מובילים למסקנה כי ראוי היה לאפשר למתווה המוסכם לצאת לדרכו.
סוף דבר, התנהלות המדינה בענייננו נגועה בפגמים.
אף על פי כן, נוכח הפגיעה המצומצמת יחסית בזכויות בעלי האדמות – שאף עשויים לצאת נשכרים מפירוק השיתוף, ונהנו מזכות טיעון בהיקף מסוים; בהתחשב במשקל שנודע לפינוי מאחז עמונה בהסכמה, לאור נסיבותיו הייחודיות; ומאחר וההסכמה הייתה מבוססת על עמדת היועץ המשפטי לממשלה או מי מטעמו – הגם שאין בכך לחייב את בית המשפט – סבורני כי לא היה מקום להתערב בשיקול דעתם של המפקד הצבאי והממונה ולפסול את המתווה המוסכם.

בהליך דנג"ץ (דנג"ץ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

נקדים ונאמר כי אף שהמבקשים זכו בדינם והעתירה שהגישו התקבלה, לטענתם חלק מהנימוקים בפסק הדין מעוררים את שאלות המצדיקות לקיים דיון נוסף ואלו הן: (א) האם ניתן לפגוע בזכויות קניין של תושבים מוגנים בשטח הנתון לתפיסה לוחמתית, וזאת על דרך של הפקעה או כל מתוה אחר, באופן שנועד לאפשר שימוש זמני אזרחי לטובתם הבלעדית של אוכלוסיית התושבים הישראלים הנמצאים בשטח, וזאת מבלי שההפקעה תשרת את האוכלוסייה הנפקעת, התושבים המוגנים בשטח.
אשר לפירוק השתוף הכפוי, ציין המשנה לנשיאה "נכון אני לקבל את עמדת המשיבים, שלפיה מוסמך הממונה לפתוח בהליך של פירוק שתוף" והפנה בהקשר זה לסעיף 4 לצוו בדבר נכסים נטושים (רכוש הפרט) (יהודה ושומרון) (מס' 58), התשכ"ז-1967 המקנה לממונה את מלוא זכויותיו של בעל הנכס הנטוש ובכלל זאת גם את הזכות לפירוק שתוף.
...
אולם במקרה דנן שני טעמים המצטרפים זה לזה מוליכים אל המסקנה כי דין הבקשה להידחות.
מסקנה זו יפה גם לענייננו.
מטעמים אלו כולם, הבקשה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

ואולם, לשיטתם, יש מקום לאפשר לבית משפט השלום לבדוק, אם מבחינת דיני הקניין יש ליתן סעד אירעי במסגרת הליכי פירוק השתוף, שיאפשר את המשך השמוש במבנים על ידי המחזיקים.
על המפקד הצבאי באיזור יהודה ושומרון מוטלת החובה לפעול באופן אקטיבי על מנת להגן על זכויות הקניין הפרטי של התושבים המוגנים, ובכלל זאת להגן עליהם מפני בנייה שלא כדין על אדמתם והשתלטות עליה.
...
לא בנקל מורים אנו על ביצוע של צווים שמתוקפם יפונו מבני היישוב, המשמשים למגורים של תושביהם במשך שנים לא מעטות.
לפיכך, אנו מורים על קבלת העתירה והפיכת הצו על תנאי למוחלט.
נוכח הקושי הגלום בביצוע ההריסה, שהרי מרבית המבנים משמשים למגורים, ועל מנת שתהיה אפשרות לבחון חלופות למגורי התושבים, אנו מורים כי הצווים ימומשו תוך שנתיים מיום מתן פסק דין זה. נדגיש, כי אין בהכרעתנו כדי להביע עמדה כלשהי ביחס להליכים השונים המתקיימים בבית משפט השלום ובבית המשפט המחוזי, לסעדים המבוקשים שם ולהשלכותיהם (אם יינתנו הסעדים).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

שנית, בברעא 8233/08 מרגלית כובשי נ' עו"ד איל שוורץ [פורסם בנבו, 10/10/10] נקבע כי משעה שכונס הוא זה שתובע את פירוק השתוף, בנכס שהזכויות בו רשומות, אשת החייב תהפוך לדיירת מוגנת לאחר מכירת הנכס לצדדים שלישיים, וזאת בתנאי שהתגוררה בנכס.
הנתבעת טוענת כי היות והדירה מצויה באיזור יהודה ושומרון הרי שיש להחיל את החוק הירדני ולא את החוק הישראלי, ומכאן שהחוק הרלבנטי הנו חוק החלוקה.
מכאן, נראה כי בין אם אחיל את עיקרון שיויון הדינים (ראה ע"א 755/85 עזבון המנוח סאלם שאמן ז"ל נ' עזבון המנוחה סעדה שאמן ז"ל, פ"ד מב(4) 103, 107 וע"א 65/88 אדרת שומרון בע"מ נ' הולינגסוורת, פ"ד מד(3) 600, 606 (1990)) ובין אם אחיל את הדין הירדני לו טוענת הנתבעת, אין בסיס לטענת הנתבעת כי יש לדחות את בקשת התובע כי אורה על מינוי כונס והתמחרות בתיק זה. לא הוכח כי הוראות הדין הירדני שוללות את אפשרות מינוי הכונס, אך כן עולה מהפסיקה באופן חד משמעי כי בתי המשפט הורו על עריכת היתמחרות או מכירה פומבית לצורך קבלת התמורה הגבוהה ביותר בגין הנכס.
כל דין, בין אם הוא הדין הזר ובין אם הוא הדין הישראלי, מחייב פרשנות בהתאם לעקרונות היסוד של שיטת המשפט הישראלית (בגץ 1661/05 המועצה האזורית חוף עזה ואח' נ' כנסת ישראל ואח' [פורסם בנבו, 09/06/05]) .בשים לב לחוק יסוד כבוד האדם וחרותו השומר על זכות הקניין, ולזכותו של הזוכה בתיק ההוצאה לפועל להפרע מן החייב, הרי שהפרשנות הראויה היא לאפשר את מכירת הדירה למציע הגבוה ביותר.
...
מכאן, נראה כי בין אם אחיל את עקרון שיוויון הדינים (ראה ע"א 755/85 עיזבון המנוח סאלם שאמן ז"ל נ' עיזבון המנוחה סעדה שאמן ז"ל, פ"ד מב(4) 103, 107 וע"א 65/88 אדרת שומרון בע"מ נ' הולינגסוורת, פ"ד מד(3) 600, 606 (1990)) ובין אם אחיל את הדין הירדני לו טוענת הנתבעת, אין בסיס לטענת הנתבעת כי יש לדחות את בקשת התובע כי אורה על מינוי כונס והתמחרות בתיק זה. לא הוכח כי הוראות הדין הירדני שוללות את אפשרות מינוי הכונס, אך כן עולה מהפסיקה באופן חד משמעי כי בתי המשפט הורו על עריכת התמחרות או מכירה פומבית לצורך קבלת התמורה הגבוהה ביותר בגין הנכס.
על כן אני מורה על מינוי התובע ככונס נכסים, וקובעת כי היות וכבר ניתן צו כינוס בלשכת ההוצאה לפועל, הרי שגם הליך המכירה יהיה בכפוף לביקורת ראש ההוצאה לפועל.
נוכח מצוקתה הברורה של הנתבעת הרי שאני קובעת כי הנתבעת תישא בשכר טרחת התובע בהליך זה בסכום נמוך וזאת בסך 2,500 ₪ כולל מע"מ בלבד.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1995 בעליון נפסק כדקלמן:

ואולם עיקר העיקרים: באיזו מידה משפיים השתוף בנכסים והאפשרות לפירוק השתוף על יציבות חיי המשפחה או על ערעורם? האם אין באפשרות הקלה להשיג שתוף ברכוש ופירוקו, כדי לעודד פירוק קל-דעת ונמהר של המשפחה, שהיא גם כיום, למרות כל הרוחות החדשות, התא היסודי של החברה שכל יישובו של עולם תלוי בו? איש שנתן עיניו באחרת (וכן האשה באחר), ישיג על נקלה פירוק השתוף ברכוש, לרבות פירוק השתוף בדירה המגורים, ועמו פירוק מסגרת המשפחה (שהרי לפי הפסיקה כיום, השתוף בדירה מגורים ניתן לפירוק לפי דיני הקניין הרגילים ודי בסידור זמני של מדור האשה והילדים; ראה פיסקה 11 להלן).
סבורתני כי פרשנות כזו ראויה היא, מכוח העקרון הפרשני המעדיף פרשנות תכליתית על פני משמעות מילולית, שהרי "החוק הוא כלי להגשמתה של מדיניות משפטית, ומשום כך צריכה הפרשנות לחתור לשחרורו של הנוסח מכבליו הסמאנטיים אם יש בהם כדי להרחיקו מן המטרה שאותה הוא בא להגשים" (בג"צ 785/87, 845, 27/88 עפו ואח' נ' מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית; רפיע ואח' נ' מפקד כוחות צה"ל באזור חבל עזה ואח'; הינדי נ' מפקד כוחות צה"ל באיזור יהודה ושומרון בעמ' 14.
...
טעמי העיקרי למסקנה האמורה הוא, שהנתונים העובדתיים, שעליהם ביסס בית המשפט קמא את קביעתו בדבר הענקת מתנה, אינם מעידים כל עיקר על גמירות דעתו של הבעל ליתן מחצית מזכות הבעלות על הדירה במתנה לאשתו, אלא אך על ניסיונו ליצור מצג שווא כלפיה, כאילו הדירה נרשמה גם על שמה.
אפשר (ועל כך איני מביע כל דעה) שמצגו הכוזב של הבעל כלפי האישה מעמיד לה עילה אחרת לתבוע חלק בדירת המגורים, אך זכות מכוח מתנה אינה עומדת לה. כחברתי, השופטת דורנר, אף אני סבור כי הכרעת בית המשפט המחוזי בזכאות האישה לשיתוף בבעלות על דירת המגורים התבססה, לאמיתו של דבר, על נסיבות עובדתיות שהנן רלוונטיות לתחולת הילכת השיתוף, ולא על עיסקת מתנה.
אשר לערעורים בע"א 1915/91 ו-2084/91, עולה מפסקי הדין של הנשיא, השופטת שטרסברג-כהן והשופטת דורנר, כי במקרה הנדון החלק האופרטיבי בהם זהה, אף שההנמקה והבסיס המשפטי שונים הם. התוצאה היא, כי הדיון יוחזר לבית המשפט המחוזי, על-מנת שיחלק שווה בשווה בין בני הזוג את כל הרכוש, מכל סוג שהוא, שנצבר במהלך חיי נישואיהם-זכויות וחובות-נכון למועד הפירוד, שלפי האמור בפסק הדין של בית המשפט קמא ארע כחמש שנים קודם למתן פסק-דינו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו