מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פירוק שיתוף בנכס באמצעות רישום בית משותף

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הבורר קבע שהוא עושה כן כי "בהתאם להחלטת ביהמ"ש הנכבד בדבר מינוי הבורר (החלטה מיום 4.11.15) מונה הבורר לצורך פירוק השתוף בנכס באמצעות רישום בית משותף", וכי הסמכויות שניתנו לו "אינן כוללות את הסמכות להכריע בדבר עתיד הנכס לאחר רישום הבית כבית משותף, ובודאי שסמכויותיו המקוריות אינן כוללות מתן הוראות בדבר מכירת הנכס". על פסק בוררות זה יצא קצפם של המבקשים, שציפו, בהתאם להחלטת הבורר מיום 24.05.2018, לפסק דין המאשר את עקרונות המתוה כפי ההסכמה בישיבה שהתקיימה ביום 07.11.2017, להבדיל מפסק בוררות לגופו של עניין הקובע את אופן רישום הבית כבית משותף.
...
טרם מתן החלטתי הראשונה בבקשת המבקשות 1, 2 לביטול פסק הבוררות שניתן על ידי בית דין צדק, מהטעם שאחיהן נרדמן, הפועל עמן בחזית אחת, לא היה מוסמך לייצגן בבית הדין, הצעתי לצדדים כי "החלטת הבוררים על פירוק השיתוף – תישאר על כנה ותחייב את הצדדים. הצדדים יעבירו את ההכרעה בשלב השני, דהיינו באופן בו יבוצע פירוק השיתוף הלכה למעשה, לבורר אחר ...". לא היה בהצעתי דבר וחצי דבר אודות זכויות בנייה עתידיות, וזו לא כללה, גם לא אימצה לתוכה, אמירות אחרות של בית הדין או החלטותיו אחרות, זולת החלטתו העקרונית בדבר הצורך בפירוק השיתוף וביצועו על דרך רישום בית משותף.
התוצאה היא שהבקשה לביטול פסק הבורר שניתן ע"י הבורר עו"ד חגי חגבי ביום 10.07.2018 נדחית, ואני מורה בזאת על אישורו.
משהמבקשים עמדו על תביעתם וזו נדחתה, אין מנוס מחיובם בהוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

על כן, בשלב זה, ובטרם הכרעה בשאלת גדר האפשרות לבצוע חלוקה של הרכוש המשותף, ואם החלוקה אפשרית - אופן ביצועה של זו, שאלה שתצריך בחינת טענות הצדדים בעיניין ההסכמות שהיו ביניהם, טיבן, מהותן ותוקפן, ומאחר ובשלב זה של ההליך טרם מונה מודד מטעם בית המשפט ולא הוצגו ע"י הצדדים תשריטים הכוללים הצעות חלוקה קונקרטיות, ובשים לב למהות הנכס ונתוניו, אין לשלול את האפשרות לכך שפירוק השתוף בנכס אמור להעשות על ידי רישום הנכס כבית משותף, בין אם מדובר בנכס כולו על שני המגרשים שבו ובין אם מדובר במיגרש 2 בלבד.
בבואו של יום, ניתן גם להחליט בשאלה האם בנסיבות העניין, בהיעדר הסכמה על תקנון בית משותף המחלק את הרכוש המשותף בין שתי המשפחות, מוסמך בית המשפט להורות על חלוקת הרכוש במשותף בין שתי המשפחות, אם לאו.
...
דיון ומסקנה בנסיבות המקרה דנא, עולה לכאורה מטענות הצדדים וראיותיהם כי עיקר המקרקעין המשותפים נשוא המחלוקת (ובפרט מגרש 2 הנ"ל), הוא בית הכשיר לכאורה להירשם כבית משותף כמשמעותו בסעיף 142 (א) לחוק המקרקעין.
על כן, אני מורה לצדדים לפנות במשותף למפקח על הבתים המשותפים בנצרת ולהמציא לעיונו עותק מהחלטתי זו, ובנוסף לה העתק מכתבי טענותיהם וכל נתון אחר ביחס לנכס לרבות כל התכניות, התשריטים ומפות המדידה לגביו.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במסגרת התביעה ביקשה התובעת לפרק את השתוף במקרקעין בדרך של מכירה פומבית למרבה במחיר ובהתאם להוראת סעיף 40 לחוק המקרקעין, התשכ"ט – 1969 (להלן: "חוק המקרקעין") ולמנות את בא כוחה ככונס נכסים לבצוע פירוק השתוף ומימוש הזכויות במקרקעין.
חלק מהנתבעים ביקשו בכתבי ההגנה שהוגשו כי פירוק השתוף יבוצע באמצעות רישום בית משותף וחלוקה בעין.
...
אשר לטעם המהותי בגינו נדחתה הבקשה, דומני כי עדותו של העד נראית רלוונטית להליך, ועל כן היה מקום להיעתר לבקשה לאפשר למבקשת לזמנו לעדות.
אמנם, המפקחת כתבה בחוות דעתה כי "בשל הטענות בדבר קיומן של חריגות בניה הרי ככל שבית המשפט יורה על פירוק השיתוף והתשריט שיוגש לרישום יהיה התשריט שהוצג כעת הרי ידרש אישור התשריט על ידי הועדה המקומית לתכנון ובניה תל אביב שיכול ותורה על רישום הערה בדבר תקנה 29 לתקנות". אולם יש לזכור כי מדובר בחוות דעת שהוגשה בתיק קמא, שהיא חלק ממכלול הראיות שעומדות בפני בימ"ש קמא ועל בימ"ש קמא להחליט בהתאם לשיקול דעתו הרחב אם יש מקום לצוות על פירוק שיתוף.
טרם הוגשו סיכומים מטעם הצדדים, ולכל היותר, יימצא בסופו של יום, כי העדות לא הייתה נחוצה, ואז יינתן לכך משקל בעת פסיקת הוצאות בפסה"ד. לסיכום: לאור האמור לעיל, ניתנת רשות ערעור והערעור מתקבל.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בעוד האחיינים פועלים להניח את דעתו, מציעים הנחה או לחילופין פירוק שתוף על בסיס רישום בית משותף, הוסיף הנתבע לשלוט בנכס באמצעות חברת הניהול, ואף לשלוט בחברת הניהול ולזכות לצד בני משפחתו לטובות הנאה כלכליות.
...
עוד עלה בידיו לשמור על שליטה בחברת הניהול ולמנוע את מעורבות האחיינים בה. עוד מצא בית המשפט, שגם אם היה עולה בידי הנתבע ז"ל להוכיח את זכותו הנטענת, הרי שזכות הקדימה מוצתה.
סוף דבר על בסיס כל האמור לעיל, בית המשפט מקבל את התביעה ומורה כדלקמן: בית המשפט מורה על פירוק השיתוף בנכס המצוי ].
טענת הנתבע לזכות קדימה בזיקה לנכס וכלפי מאן דהוא- נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

הצדדים אינם חלוקים על זכות התובעים לפירוק השתוף בנכס, אלא בעיניין דרך פירוק השתוף, כאשר התובעים טוענים כי הדרך היחידה ההוגנת והממקסמת את ניצול זכויות הקניין של הצדדים היא מכירת הנכס בשלמותו למרבה במחיר (תוך מתן זכות סרוב ראשונה למי מהצדדים שישווה את הצעתו להצעת קונה חצוני), ואילו הנתבעת מיתנגדת למכירת הנכס וטוענת כי יש לפרק את השתוף בדרך המלך שקבע החוק, של חלוקה בעין ע"י רישום בית משותף, כשכל צד ימשיך להיות בעלים של חלקו במבנה לפי הסכם השתוף.
...
כך כתב המומחה בחוות דעתו המשלימה: "מבדיקת הסביבה ומשיחות עם פעילי נדל"ן המעורים בסביבה, עולה כי אין ביקוש רב להקמת קומה א' במבני תעשיה. עוד נאמר כי יתכן שימוש נמוך מאד, אם בכלל, לשימושים נלווים לתעשיה, כדוגמת משרדים, שכן קיימת בעייתיות בשימוש לתעשיה או אחסנה בקומה א' (יצויין כי כבר קיים שימוש למשרדים בקומת הגלריה) וזאת בנוסף לנאמר לח"מ כי גג המבנה נבנה בשיטת הפל-קל וכיום אין בנמצא תכניות הביצוע של התקרה הנ"ל. להערכתי, אומדן עלות ניצול זכויות בניה נוספות במבנה בקומות עליונות/קומת מרתף תהיה גבולית ואף גבוהה מתרומתה לשווי למבנה, ועל כן לא נלקחה בחשבון וכי המצב הקיים משקף את השימוש הטוב והיעיל בנכס". מכאן, ונוכח עיתוי חתימת הסכם השיתוף סמוך להשלמת הבניה, ואי ייזום תכניות להרחבת הבניה או לקומות נוספות במשך עשרות השנים שחלפו משנת 1995 ואילך, אני קובעת שהצדדים יצאו מהנחה כי מרבית הסיכויים הם שמצב הבניה יעמוד בעינו ולא ייבנו קומה או קומות נוספות, עקב העדר הצורך ואי הכדאיות הכלכלית.
) "ככל שקיימת אפשרות לתכנון המקרקעין, הרי שזו תיוותר בעינה גם לאחר חלוקה בעין. התובעים לא טענו שעצם החלוקה בעין, ובכלל זאת חלוקה על דרך של רישום בית משותף, יגרום לגריעה מזכויות הבניה הפוטנציאליות. טענתם הינה אך ורק שלא יהיה ניתן לנצל את הפוטנציאל של הנכס, בשל היעדר יכולת לשתף פעולה בין הצדדים. פשיטא שכאשר נכס בבעלות משותפת נמכר לאדם אחד, קל יותר לאותו אדם לממש זכויות בניה מאחר שהוא אינו נדרש להתגבר על מחלוקות ולהגיע להסכמות עם השותפים. אולם, כמבואר לעיל, היעדר השגתה של הקלה זו על יכולת מימוש הפוטנציאל של הנכס, "אגב פירוק השיתוף", אינו נכלל בגדרי המושג "הפסד ניכר". מכל הטעמים המפורטים מעלה, דין התביעה לפירוק שיתוף בדרך של מכירה, להידחות.
לפיכך אני דוחה את התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו