מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פירוק שותפות מותנה בהסכמת בעלי החנות

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2023 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

וזו לשון ההחלטה: בית הדין מבהיר כי בבואנו לקבוע ערכו של עסק כבר־חלוקה חובתנו לבדוק אם ניתן לממש את הערך הנטען במכירת העסק בשוק החופשי, ובזה ישנם חילוקים מהותיים בין סוכנות ביטוח, משרד אדריכלים או מרפאה שבהם ערך העסק אינו נמדד לפי בעל המיקצוע העומד בראשו בלבד, אלא בעיקר על פי מספר הקליינטים ותיקי הלקוחות הנמצאים בו, שכן שוויה של חנות אינו נמדד על פי בעל החנות אלא על פי מחזורי המכירות המתבצע בה, וגם אם יתחלף בעל העסק ויחדול מעבודתו בעסק זה לאלתר עדיין ייוותר שווי העסק על כנו בהתאם למיכסת הלקוחות [.
גם האמירה שבמצב הדברים הנתון ללא האיש לא קיים עסק – אינה הופכת את העסק למוניטין אישי: הרי כימעט בכל עסק, הצלחתו של העסק מותנה בהיות בעל העסק פעיל מרכזי בו, אך הדבר אינו הופך את העסק למוניטין אישי, אינו מאיין את האפשרות למכור את העסק ואינו מפריך את הקביעה כי יש לעסק שווי.
בתגובתו אלינו כתב האקטואר: "אני מעריך כי בקונסטלציות מסוימות ניתן יהיה למכור העסק, אך סבור אני כי על [פלוני] יהיה להמשיך לעבוד בעסק (לפחות לתקופה מסוימת)." אפשר להבין מאמירה זו שאם האיש יהיה מעוניין למכור את העסק כגון אם יצא לפנסיה או יעבור להתגורר באיזור אחר, הוא ימצא את האפשרות לעשות זאת בין שימכור חלק מהעסק לשותף בין שימכור את כל העסק לשמאי אחר, כמות שהוא, ואותו שמאי ייכנס 'בנעליו' בעסק הקיים וימשיך את העסק כעסק משגשג ובין שימכור את העסק לחברת שמאות גדולה אחרת כשהוא עצמו ייכנס כמחלקה באותה חברת שמאות.
עובדה זו אינה הופכת את העסק למוניטין אישי, שהרי דבר זה נצרך כדי להעביר את העסק כעסק 'חי', ולא 'להמיתו' ולמנוע על ידי זה את קבלת התמורה שהאדם הסביר היה דורש ומקבל תמורת מה שיצר ובנה, אף שלאיש, במקרה שלפנינו, אין עניין שהאשה תקבל ממה שטרח ועמל עליו, גם בסיועה, ולכן ייתכן שהוא יהיה מוכן להניח לעסק להתפרק כדי שהיא לא תקבל את שוויו של עסק שצבר מוניטין במשך שנים, ואחר כך להקים אותו מחדש – ייתכן שב'שינוי השם' – ולהשתמש במה שצבר בחיי הנישואין.
אופן הפעולה של בית המשפט נקבע בתקנה 25 לתקנות בית משפט לעינייני מישפחה (סדרי דין), תשפ"א – 2020, בעיניין המומחה בהליך המשפטי כדלהלן: חוות דעת של מומחה בעינייני מישפחה (א) בית המשפט רשאי, אף שלא בהסכמת בעלי הדין, למנות מומחה מטעמו, שיגיש לו חוות דעת בכתב בכל עניין הנוגע לעינייני המשפחה; המומחה ייבחר מתוך רשימת המומחים, כמשמעותה בסעיף 4 לצוו ההקמה; בבחירת המומחה ייוועץ בית המשפט עם בעלי הדין; לא הגיעו בעלי הדין לידי הסכמה בדבר מינוי מומחה מסוים, יבחר בית המשפט את המומחה [.
...
במסגרת דוח איזון המשאבים בוצעה הערכת שווי לעסק ונקבע שנכון למועד הקרע שווי העסק נאמד בסכום של 1,201,662 ש"ח. עוד נרשם כי לבקשת האיש בוצע גם תחשיב של שווי העסק נטו בניכוי מס רווחי הון בעת מכירת העסק – הרי שגם לשיטת האיש, כפי שכתב בכתב תביעתו וכדכתבנו לעיל, אין חולק שמדובר בעסק, שהרי עסקינן בניכוי מס רווחי הון, והדברים נכונים רק כאשר אנו מדברים על מכירת עסק, כשיש עסק, והרי בסופו של דבר האקטואר מונה כדי להעריך את שווי העסק וכך עשה ואף קבע שווי מדויק לעסק.
מתשובת האקטואר עולה כי לא ברור לו אם מדובר במוניטין עסקי או מוניטין אישי, אולם מאידך גיסא הוא כותב באופן חד־משמעי "כי במצב הדברים הנתון ללא [פלוני] לא קיים העסק". בנוגע למכירת העסק לצד ג' הוא כותב להערכתו "כי בקונסטלציות מסוימות ניתן יהיה למכור את העסק אך סבור אני כי על [פלוני] יהיה להמשיך לעבוד בעסק (לפחות לתקופה מסוימת)". בלשון אחרת האקטואר מבהיר כי הערכת שווי העסק כפי שהגיש נעשתה לאור בקשת הצדדים ולבקשת בית הדין באופן מפורש, ולא משום שהיה פשוט לו מבחינה מקצועית שמדובר בנכס בר־איזון, ושייתכן כי ללא פנייה מפורשת זו לא היה מבצע הערכה לעסק כלל.
מסקנות אשר על כן, בהתאם לאמור, אם דעתי תתקבל יש לפסוק כלהלן: הערעור נדחה.
בהתחשב בצורך לקבל הבהרה לא מצאנו הצדקה לחייב את המערערת בתשלום הוצאות לצד שכנגד, ודמי הערבות שהפקידה יוחזרו לה בהתאם לנהלים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

וכעת, לטענתם המרכזית של התובעים והיא שהתגלה להם ששותפות הנתבעים פורקה, ורק הנתבע 1 הנו בעל העסק המנוהל בחנות, חנות הלבשה וגלנטריה.
סעיף 10 קובע כהאי לישנא: "אם השוכר יפר או לא יקיים איזה תנאי או התחייבות הכלולים בחוזה זה או גם אם השוכר לא ישלם בזמן איזה שהוא סכום שהוא חייב בו לי החוזה הזה וגם/או אם החברה או השותפות המהוה את השוכר תפורק או תחוסל, אזי בכל אחד מהמקרים הנ"ל ייחשב החוזה כבטל ומבוטל ומבלי לפגוע בזכות של המשכיר לקבל כל סעד או תרופה אחרים, יהיה הוא רשאי לתבוע מיד את פינוי המושכר...". סעיף 11 לחוזה קובע כי: "בכל מקרה שהשוכר הוא שותפות רשומה או בלתי רשומה לא יהיה השוכר רשאי לקבל שותף או שותפים בלי הסכמת המשכיר וכל קבלת שותף או שותפים נוספים וגם/או העברת זכויות לשותף או שותפים קיימים או נוספים תחשב כהפרת תנאי השכירות. כמו כן מותנה מוצהר ומסכם מפורשות, יעזוב, יפסיק או יצא אחד השוכרים או אחד מיחידי השוכר את המושכר בתקופת החוזה או לאחריה מבלי שתבוא על כך הסכמת המשכיר מראש להשארות השוכר או השוכרים האחרים או יתר יחידי השוכר הכל כסדרם, אזי ייחשב הדבר להפרת תנאי חשוב מתנאי השכירות ויהא זכאי המשכיר לידרוש את פינוי השוכר או השוכרים הנשארים או יתר יחידי השוכר מן המושכר, ויהיו אלה מנועים מלתבוע או לידרוש סעד מן היושר או סעד אחר בצורה או במשמעות כלשהם". כמבואר להלן, מעובדות המקרה שלפניי עולה, אף לא אחד מהנתבעים עזב את המושכר והשותפות בין הנתבעים לא פסקה, ולו לרגע אחד.
...
בנסיבות העניין, אם הייתי מגיע למסקנה כי קיימת עילת פינוי, הייתי מתנה מתן סעד מן הצדק בתשלום בגין השיפוץ כאמור וכן בתשלום סך 10,000 ₪.
אחרית דבר התביעה נדחית, זולת חיובם של הנתבעים לשלם לתובעים סך 3,270 ₪ עבור שיפוץ הבניין, שישולמו לתובעים בצרוף ריבית והצמדה כחוק מיום הגשת התביעה ועד התשלום בפועל.
בנסיבות העניין, נוכח דחיית התביעה כמעט כולה והתנהלות התובעים, ישלמו התובעים יחד ולחוד לנתבעים יחד ולחוד הוצאות ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 40,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הזכות לפירוק שתוף היא זכות יסוד והתובעת רשאית לידרוש פירוק שתוף בכל עת. הזכות אינה מותנית בהפעלת שיקול דעת ודי בכך שאחד השותפים אינו מעוניין עוד בהמשך יחסי השתוף בכדי שתקום לו עילת תביעה.
שלילת האפשרות לפעול לפירוק השתוף באמצעות בית המשפט עד לרישום התכנית, אלא אם יגיעו השותפים להסכמה, אף מעוררת את החשש להיתנהגות נצלנית של אחד השותפים, אשר יבקש לעצמו תמריצים נוספים כתנאי למתן הסכמתו, ובדרך זו יפגע ביתר השותפים.
בנגוד לשותפות "רגילה" במקרקעין שם עומדת לשותפים האפשרות לכלכל את צעדיהם מראש בכדי למנוע סחטנות שכזו, בין היתר, באמצעות כריתת הסכם או תימחור הסיכון, במקרה דנן השתוף נכפה על בעל המקרקעין על ידי יוזמי התכנית, ואין באפשרותו להערך מראש ולהבטיח פירוק הוגן באמצעות תניות חוזיות (עוד על אודות "הסחטנות האסטרטגית" ראה רע"א 1497/09 בעלי הזכויות בחלקה 10 בגוש 6884 נ' ויסמן, סעיפים 14-13 לפסק הדין (27.7.2010) (להלן: "עניין ויסמן")).
לבקשת נתבעים 13 ו-14 מונה ביום עו"ד יורם חג'בי ככונס נכסים על חלקה 251 לשם "רישום החנות המצויה בקומת קרקע .. (חנות בשטח של 20 מ"ר המהוים 20/470 חלקים מהחלקה...) על שם המבקשים". הנתבע 15 והנתבע 11 טוענים כי פירוק השתוף הנתבע בתביעה זו חותר תחת מינוי כונס הנכסים ושעל כן התביעה צריכה להדחות.
...
לבקשת נתבעים 13 ו-14 מונה ביום עו"ד יורם חג'בי ככונס נכסים על חלקה 251 לשם "רישום החנות המצויה בקומת קרקע .. (חנות בשטח של 20 מ"ר המהווים 20/470 חלקים מהחלקה...) על שם המבקשים". הנתבע 15 והנתבע 11 טוענים כי פירוק השיתוף הנתבע בתביעה זו חותר תחת מינוי כונס הנכסים ושעל כן התביעה צריכה להידחות.
סוף דבר נמצא כי אין באפשרות הצדדים להוציא לפועל את הוראות התכנית ועל כן אין מנוס מפירוק השיתוף בדרך של מכירת הזכויות.
אני ממנה את עו"ד אביחי ורדי מרח' בן גוריון 2 ברמת גן טלפון 03-7526633 ככונס נכסים למכירת הזכויות למרבה במחיר.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

ככל שהבנתו של בית המשפט משגת, הגיעו הצדדים להסכמות הבאות: פירוק השותפות לפי הסכמות הצדדים, מותנה במכירת 1/3 דירת ההדרים לרוכש פלוני אלמוני; עו"ד רובין ימליץ על שני שמאים מוסכמים שיעריכו את שווי אותו 1/3 מדובר.
( נגד כל שלושת היורשים לאור צו הירושה (שם, ע' 40 , ש' נוסיף לעניין זה, שאין חולק שב"כ התובעת השיב על פנייתו של עו"ד וולר (סומן נ/ 9) והסכים להצעתו בכתב, לפיה האח והגיס יישאו בכל עלות הנובעת מן ההליך המשפטי, ולאחר ההכרעה דנן בנוגע לבעלות על החנות, תערך היתחשבנות.
...
תביעת האחים הנתבעים בתלה"מ 38860-11-16 מתקבלת באופן חלקי: אינה חלק מהעזבון, 21 ,XX חלקה XXXXX נקבע שהחנות ברחוב הערבה 15 בעיר סמוכה, הידועה כגוש והאח והאחות רשאים להירשם בכפוף לכל דין, כבעלי הזכויות בנכס.
התובעת תשלם לידי האח והאחות, עבור הוצאות קבורתה של המנוחה והנחת המצבה וכמפורט בכתב התביעה, סך בשיעור 1/3 מתוך 9,422 ₪, שהם 3,140 ₪.
תביעתה-שכנגד של התובעת בתלה"מ 4251-04-17 – נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מאותה עת, ובכלל זה בתקופה שבה מדברת התביעה, היו הנתבעים במעמד של מי, שאוחזים בזכות חוזית מותנית להרשם בעתיד, עם מילואם של אותם תנאים, בְּעליהם של 19/24 חלקים מן הבעלות בחנות.
אלה, שנקבעו בסעיף הראשון לפרק "תנאים מיוחדים" שבהסכם-המכר, קבעו לאמור: "הקונים רוכשים את חלקה במושעא של רשות הפיתוח בנכס [בחנות המסוימת] בשיעור 19/24 בלבד. העברת הבעלות על שם הקונים בספרי המקרקעין תעשה רק לאחר רישום בית משותף בלישכת רישום המקרקעין[,] ולאחר שהמוכרת [רשות-הפיתוח] תמכור את חלקיה בנכס, ובתנאי שלא תהיה מניעה מצד הבעלים הפרטיים [מר קפואה ויורשיו בנעליו]". כאילו כדי להוסיף קושי למהלך משונה זה, לא דיבר הסכם-המכר ולו מלה אחת בזכות להחזיק בחנות.
כך, לצורך-הדוגמה, יכולים שותפים להסכים כי לאחד מהם תהא החְזקה בלעדית בחלק מסוים של המקרקעין וכי הוא, לבדו, יהא זכאי לפירות הצומחים מן השמוש בחלק זה. לא בכדי ציינתי כי הסכם שכזה לא נקשר בין השותפים לבעלות במקרקעין, אף לא בין השותפים המיועדים שלפי הסכם-המכר לנתבעים; וכי ממילא לא ויתרו מר קפואה, או יורשיו אחריו, על זכותם לקבל 5/24 חלקים מכל פרי, שהצמיחו המקרקעין או איזה חלק שלהם.
...
מכל מקום, במקרה שלפנַי לא שוכנעתי כי התקיימו נסיבות חריגות, המצדיקות ולו שקילה של דוקטרינה מעין זו. כתב-הגנתם של הנתבעים נוּסח והוגש בידיו של עורך-דין מייצג, שאת שירותיו שכרו הנתבעים.
כשהתברר שטענה זו מוטלת בספק – יותר מכך: מיד אסביר מדוע אינני מקבל טענה זו – אין זה הוגן להוציא את התובעים וידיהם על ראשם.
לפי תשובה אחרונה זו, ואני מקבל אותה כמשקפת את מצב-הדברים לאשורו, מוכנים התובעים וכך הם סיכמו את טענותיהם בפרשה זו, להכיר בכך שהחזקתם של הנתבעים בחנות הסתיימה ביום 1.5.2012.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו