מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פירוק חברה על ידי בית המשפט לבקשת נושים

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בנוסף לכך, נטען כי נסיבות יצירת החוב נבדקו על ידי הממונה וכי לא נימצאו סתירות בנוגע לאופן יצירת החובות אשר מקורן בכשלון עסקי ובתביעות החוב אשר הוגשו בעיניינו של היחיד, ואף אינן סותרות את גירסתו ובעיקר בנוגע לנסיבות פירוקה של חברת "רוט הנדסה" אשר פורקה מרצון על ידי בית המשפט.
ודוק, סעיף 161 (ב)(6) לחוק חידלות פרעון ושקום כלכלי, תשע"ח – 2018 קובע כי במהלך הדיון במתן צו לשקום כלכלי מוסמך בית המשפט, בין היתר, לקבוע מה יהיו "חובות היחיד שלגביהם לא יחול ההפטר בהתאם להוראות סעיף 175" בעוד שסעיף 175 (א)(2) לחוק קובע כי ההפטר שיינתן לא יחול על חובות עבר אשר נוצרו "בדרך מירמה". השאלה האם חוב נוצר במירמה לעניין החרגת החוב מהפטר עשויה להיות מוכרעת הן על בית המשפט של חידלות פרעון לפי בקשת הנושה או היחיד או לחילופין על ידי הערכאה האזרחית במסגרת תביעת הנושה (ראה : עודד מאור ואסף דגני, הפטר, (כרך א'), 2019, עמ' 354-356).
...
במהלך הדיון נטען כי לבית המשפט המחוזי הוצגו ראיות שמהן עלה כי היחיד עבד באופן בלתי מוצהר בתחום השיפוצים, וכי בניגוד לטענות היחיד בנוגע לכך שמצבו הבריאותי לא איפשר בידיו להשתלב במעגל העבודה במשך שנים רבות, הרי שבפועל לא הוצגו על ידו ראיות אשר תומכות בטענה זו. עוד נטען באותו הליך כי הנאמן אשר מונה על ידי בית המשפט המחוזי בחן את טענת היחיד בנוגע למקום מגוריו בפועל, והתרשם מכך שמדובר בטענה שקרית, בעיקר לאחר שבחן את צריכת החשמל בחשבונות החשמל של הדירה המדווחת (דירת "עמידר" ברחוב האשל 13 בעיר עכו), וכי גם בדיקות אשר התבצעו על ידי הנושה העלו מסקנה דומה שלפיה היחיד לא התגורר בפועל בדירה זאת אלא בדירה אחרת בקרית-מוצקין.
הנושה טוענה כי מסקנה זו עולה באופן ברור מעיון בחשבוניות המס וכן גם מניתוח של קבלות צריכת המים והחשמל אשר צורפו לדו"חותיו החודשיים של היחיד, שמהן עולה כי הוא ביצע מספר רכישות של דברי מתיקה אשר שאותם הינו מנוע לאכול בשל מצבו הבריאותי, וכן גם מוצרים קוסמטיים אשר מיועדים לשימוש נשים.
בנוסף לכך, לא ברור מדוע עו"ד גלמן לא ערכה בדיקות מקדמיות בנוגע ליכולת איתנותו הכלכלית של היחיד (מצבת חובותיו בלשכות ההוצל"פ, נתוני השתכרות, תדפיסי בנק וכו') טרם שערכה את כתב הערבות (ראה : סעיף 2.1 לתצהירה של עו"ד גלמן) ושעליו גם חתמה (ראה : עמוד 2 להסכם) ומדוע לא ווידאה עם היחיד ועם אחיו המנוח כי הם נועצו בעו"ד מטעמם טרם חתימתם על גבי הסכם זה. מן המקובץ לעיל עולה כי אין מדובר בחוב אשר נוצר בדרך מרמה, אלא לכל היותר באי עמידה ביכולת כלכלית לעמוד בהתחייבות לערוב לחוב כספי מינורי של בן משפחה מדרגה ראשונה אשר נקלע לקשיים כלכליים, ומכאן שאין מקום לקבל את טענת הנושה שלפיה יש מקום להחריג את חובו של היחיד כלפיה.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בהמשך לאמור, טען המפרק כך (פרוטוקול ע' 10, ש' 25-10): "... בעקבות החקירה ממנה עולה בצורה חד משמעית כי יש קשר בין אילנות הסנטר אותה אני מפרק, שאחד מבעלי המניות שלה היה נועם אלבוים, והיא העבירה את הפעילות במסעדת קורוס על האש, שלפי דברי העד הייתה שווה כ-1.2 מיליון שקלים, לחברת נועם יזמות, שבאופן מפתיע גם היא שייכת לנועם אלבוים, ומשם הועברה החברה בעלות של 650,000 שקלים בתוספת התחייבות לכסוי הוצאותיה, לידי חברת אריסטון שאף ברשומי רשם החברות מופיע בעל המניות היחיד בה מר יוסי אלבוים, אביו של מר נועם אלבוים, הרי בהליך בבית הדין לעבודה ב"ל 17804-07-12, קבע בית המשפט באופן חד משמעי כי נועם אלבוים הוא בעל עניין בחברה המשפחתית שנוהלה למעשה על ידי האב ושני בניו. בנסיבות אלו, יש קשר ישיר ומוכח כי הזכויות בחברה בשווי של כ-1.2 מיליון שקלים הוברחו מהחברה ולפיכך אבקש מבית המשפט לתת צו לטובתי המורה כי חברות אריסטון ונועם יזמות ורואי החשבון שלהן ימציאו לידי כל מיסמך הנוגע לפעילות החברה, ובעיקר לפעילות במיתחם סנטר 1 ובמסעדת קורוס על האש. כמו כן, נוכח הניסיון להעלים מידע, בכך שגם העד היום לא המציא את המסמכים וגם אביו לא ענה בפניי על שאלות ששאלתי, ושניהם ניסו להעלים את עובדת העלמת הנכסים המפורטת, אבקש מבית המשפט לנקוט הליכים לפי סעיף 214א(א) לפקודה. כמו כן, אבקש מבית המשפט לעשות שימוש בסמכותו לפי סעיף 225 לפקודת פשיטת הרגל ולהורות כי הכונס הרישמי בעצמו, באמצעות היועמ"ש, יגיש את האישום וינהל את ההליכים נגד המעורבים שיראה לנכון." בהמשך להשתלשלות העניינים המתוארת לעיל, הגיש המפרק את בקשתו למתן הוראות לפי סעיפים 374-373 לפקודה ביום 30.12.18.
  (א)  התברר במהלך פירוקה של חברה שעסק שלה היתנהל תוך כוונה לרמות את נושיה או את נושיו של אדם אחר או לכל מטרת מירמה, רשאי בית המשפט, על פי בקשת הכונס הרישמי או המפרק או כל נושה או מישתתף של החברה ואם נראה לו נכון לעשות כן, להצהיר שכל דרקטור שלה, שהיה ביודעין שותף בניהול העסק, ישא באחריות אישית ללא הגבלה לחבויותיה של החברה, כולן או מקצתן, כפי שיורה בית המשפט; לענין סעיף זה, "דרקטור" - בין בהווה ובין בעבר, לרבות כל מי שהדירקטורים היו רגילים לפעול לפי הנחיותיו או הוראותיו.
בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע כך: "גם אם תיתן ההצהרה המבוקשת ולאחר מכן צו הכפייה, אין ניתן לקבוע היום את שיעורו של החיוב הכספי. לפי המצב המשפטי הקיים היום, היינו, ביום הגשת העתירה, לא ברור הקף חובותיה הכולל של התשלובת. חובות כאלה אמנם קיימים וכנראה בסכומים גבוהים מאוד (שהרי אם לא כן, לא היה מתבקש, וכמובן לא היה ניתן, צו לפירוק התשלובת). עם זאת, חובות אלה לא אושרו עדיין על ידי המפרקים או על ידי בית המשפט על פי תקנות החברות (פירוק) והוראת פרק ד' לתקנות פשיטת הרגל, תשמ"ה-1985. מכל מקום, לא נטען אחרת מטעם הצדדים או מי מהם.
...
בפסקה 8 נקבע באותה החלטה כך: "בנסיבות אלה, המסקנה היא כי יש לקבל את בקשת המנהל המיוחד ולהצהיר, בהתאם לסעיף 373 לפקודה, כי החייב נושא בחובות חפציבה (אשר היקפם המדויק טרם ידוע נכון להיום). יוער, כי לאור המסקנה אליה הגעתי, אין צורך לדון בשאלה האם יש מקום לעשות שימוש בסעיף 6 לחוק החברות (שעניינו הרמת מסך) במקרה דנן." באותו מקרה, לא ראה בית המשפט בעובדה שהיקף החובות של קבוצת חפציבה טרם נקבע, כמונעת את הטלת האחריות האישית על מי שניהל את הקבוצה.
המסקנה היא כי יהיה על המשיבים לשלם את מלוא חובות החברה כפי שיכריע המפרק בתביעות החוב שהוגשו לפניו.
סוף דבר בהמשך לכל המצוין לעיל, אני קובע כדלקמן: המשיבים 6-1, יחד ולחוד, יחוייבו במלוא חובות החברה, שהיקפם יתברר לאחר הכרעת המפרק בתביעות החוב שהוגשו לו. המשיבים 6-1, יחד ולחוד, יחוייבו בהוצאותיו ובשכר טרחתו של המפרק בגין הבקשה דנן, ובשל ניהול ההליכים באופן שנוהלו ושפורטו לעיל, בסך של 40,000 ש"ח. סכום זה ישולם תוך 45 ימים ולאחר מועד זה יתווספו אליו הפרשי הצמדה וריבית כדין עד ליום התשלום בפועל.

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בבאר שבע חדל"פ 21485-01-22 בראון אלקבץ נ' ממונה על חידלות פרעון – מחוז באר שבע והדרום ואח' תיק חצוני: 352739_5 בפני כבוד השופט ירון גולן מבקשת רחל כרמי (נאמנת) משיבים 1. אסתר בראון אלקבץ (היחידה) ע"י ב"כ עוה"ד אסף בן-חור 2. ממונה על חידלות פרעון – מחוז באר שבע והדרום 3. ליפא מאיר ושות, עו"ד (נושה 1) ע"י ב"כ עוה"ד יוסי מנדלבאום 4. יוסף בוימגארטען (נושה 2) ע"י ב"כ עוה"ד שי חלפון החלטה
הנושה 1 מפנה לעניין פבליקוב שם נקבע לטענתו כי פקדון אינו מהוה חלק ממסת הנכסים של חברה שבפרוק.
לטענתו באותו פסק דין נקבע כי הפקדת כספי הפקדון על ידי צד ג' בקופת בית המשפט יצרה נאמנות וכספי הפקדון הם נכס לגביו מתקיימת הנאמנות.
במילים אחרות, לא היה ספק לנתבע כי הוא נידרש להעביר את הסכום לידי היחידה, והוא התכוון כנראה להעבירו לידי ב"כ היחידה (הנושה 1) כבא כוחה, אך לאור הודעת היחידה הוא לא ידע איפה להפקיד את הכספים והוא לא רצה להיות במצב שבו הוא אינו מקיים את פסק דינו של בית המשפט ועל כן הגיש בקשה להפקיד את הכספים בקופת בית המשפט.
...
בשים לב לאמור מעלה אני קובע כי מדובר בכספים שהיו ברשות היחידה והופקדו לשמירה לטובתה בקופת בית המשפט.
על כן אני מורה ללשכת ההוצאה לפועל להעביר את הסכום המופקד בתיק הוצאה לפועל 527068-12-21 לקופת הנשייה של היחידה.
בשים לב להכרעתי, בקשת הנושה 1 לחקור את הנושה 2 אינה נדרשת ועל כן אני דוחה את בקשתו בעניין זה. לעניין בקשת הנושה 2 לביטול צו פתיחת ההליכים, הנושה 2 הגיש בקשה נפרדת בעניין זה ביום 18.8, והחלטה בעניין בקשתו תינתן בנפרד.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

מצב זה הוביל לכך שביום 12.7.2016 ניתן צו לפירוק החברה על ידי בית המשפט המחוזי מרכז.
עירוב נכסים ב"כ התובע טען בסיכומיו, כי הכרטסת שבין החברה והחברה האחות "מייצגת מע' יחסים סבוכה הרבה יותר ממה שתיאר הנתבע בחקירתו וממה שתיאר בכתב הגנתו" (עמ' 19 ש' 13) וכי גם הכרטסת האישית של הנתבע מול החברה "מציגה תמונה מורכבת במיוחד של זכויות וחובות שאין להן כל הסבר". מכאן ביקש ללמוד, שהנתבע משך מהחברה כספים, שילם הוצאות שונות של החברה, תוך שהעדיף את קיום חובות החברה כלפיו על פני החובות לנושים.
סיכום והערה לא יכול להיות חולק, כי כאשר מדובר בחברה פרטית קטנה, שבה קיימת זהות רבה בין החברה לבין בעלי מניותיה, ייטו בתי המשפט לאפשר הרמת מסך בצורה ליבראלית יותר מאשר בחברות ציבוריות; קל וחומר כאשר מדובר בנושה "פרטי" להבדיל מנושה פינאנסי (ראו בעיניין זה, אופיר, פלח ופרוקצ'יה, עמ' 219).
...
אין בידי לקבל טענה זו, מכמה טעמים.
לסיכום נקודה זו, איני יכולה לקבל את הטענה כי ההתחייבות כלפי התובע במסגרת הסכם הפשרה היא כזו אשר יש בה כדי "להונות אדם" (סעיף 6(א)(1) לחוק החברות) או בגדר "נטילת סיכון בלתי סביר באשר ליכולתה לפרוע את חובותיה" (סעיף 6(ב) לחוק החברות).
במקרה שלפנינו, כאשר מדובר בחברה שפעלה שנים רבות (להבדיל מחברה שהוקמה לזמן קצר בלבד), ולא זו בלבד, אלא גם ההתקשרות שלה מול התובע הייתה למשך שנים רבות; כשלא הוכח שהחברה התקשרה בהסכם הפשרה בכוונה תחילה שלא לקיימו; ולא הוכחו - מבחינה חשבונאית - עירוב נכסים או העדפת נושים (שכן התובע לא טרח לצרף חוות דעת מומחה להוכחת טענות אלה), סבורני כי התובע לא עמד בנטל להוכיח את אותו שימוש לרעה במסך ההתאגדות.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

בסופו של דבר התייתר הצורך בהכרעה בעירעור על הכרעת החוב נוכח הסכמות אליהן הגיעו המבקשת והמשיב, אשר ניתן להן תוקף של פסק דין על ידי בית המשפט.
כמו כן, בנגוד לקביעת בית המשפט, המנהל המיוחד כלל לא הכריע בעיניין הוצאותיה לאחר מועד פתיחת ההליכים וממילא לא היה ביכולתה להשיג או לערער על החלטתו בעיניין זה. בית המשפט גם שגה כאשר קבע כי המבקשת לא הוכיחה שההוצאות הנטענות על ידה נועדו לשמירת שלמות נכסי החברה או למימושם או כי הן הביאו תועלת לנושים המובטחים.
הדבר עולה באופן ברור מכתבי הטענות שהוגשו לבית המשפט המחוזי עובר לדיון האמור, המלמדים כי הצורך בעריכת היתחשבנות נולד מטענות בעלי המניות בחברה לפיהן החברה היא שנשאה בעיקר עלויות ביצוע הפרויקט עד למועד הפרוק (ובין היתר סעיפים 17-14 לתגובת מר יוסף אבו-ע'אנם מיום 29.4.2018 וסעיף 10 לתגובת מר רומן מירן מיום 6.5.2018); וכי הצורך בעריכת ההיתחשבנות על ידי גורם בלתי תלוי נבע מחוסר האמון ששרר בין בעלי המניות לבין המנהל המיוחד (שם, סעיפים 21-18 ו-3, בהתאמה; ביטוי נוסף לכך ניתן למצוא גם בחילופי הדברים בדיון מיום 3.6.2018 ובתגובת המשיב מיום 19.1.2023 (סעיפים 16-15)).
...
סיכומו של דבר אפוא, דין טענות המבקשת בנוגע לתקופת ההתחשבנות להידחות.
ולבסוף, באשר לטענות המבקשת בנוגע להוצאות שהושתו עליה, הרי שדינן להידחות משעה שמדובר בסוגיה הבאה בגדרו של סעיף 1(8) לצו בתי המשפט (סוגי החלטות שלא תינתן בהן רשות ערעור), התשס"ט-2009).
על כן ניסיונה של המבקשת להרחיק עצמה כעת מבקשת הנושה המובטחת, תמוה גם בהיבט זה. נוכח כל האמור הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו