מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פיצויים לעובדת בהריון שפוטרה לפני חצי שנה בישראל

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה חוק עבודת נשים עקרון השויון הוכר במשפט הישראלי כנשמת אפו של המשטר החוקתי (בג"ץ 98/69 אהרון א' ברגמן נ' שר האוצר, כג 693 (1969)) ובמסגרת זאת, ניתנת תשומת הלב להפליית נשים בשוק העבודה, תוך הדגשת החומרה היתרה שיש לראות בכך בהיבט של אובדן הזדמנויות תעסוקתיות, מפאת מינה, מצבה המשפחתי, והאילוצים הייחודיים המאפיינים את האשה, כגון הריון.
על בסיס זאת, הגביל המחוקק בס' 9(א) לחוק עבודת נשים פיטורי אשה בהריון (כל ההדגשות אינן במקור אלא אם נכתב אחרת –מ.נ.ד): "לא יפטר מעסיק עובדת שהיא בהריון וטרם יצאה לחופשת לידה אלא בהיתר מאת שר העבודה והרווחה, ולא יתיר השר פיטורים כאמור אם הפיטורים הם, לדעתו, בקשר להריון; הוראות סעיף קטן זה יחולו הן על עובדת קבועה והן על עובדת ארעית או זמנית ובילבד שהעובדת עבדה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה ששה חדשים לפחות." עובדת שיעבדה ששה חודשים לפחות במקום העבודה ופוטרה ללא קבלת היתר כאמור, פיטוריה בטלים מעיקרם והיא זכאית, בין השאר, לפצוי בגובה השכר שהייתה מקבלת, לו המשיכה בעבודתה בתקופה המוגנת (לאחר 60 ימים מתום חופשת הלידה בנוסף להודעה המוקדמת).
מכאן, שככל שהתובעת עבדה חצי שנה, ופוטרה מעבודתה בזמן הריונה מבלי שקבלה היתר, אין תוקף לפיטוריה ואולם אף אם טרם חלפה חצי שנה מתחילת העסקתה של התובעת, ככל שהריונה היוה שיקול בהחלטה להפסיק את עבודתה, הרי שמדובר בשקול פסול ומפלה, מכוח סעיף 2(א) לחוק שויון הזדמנויות בעבודה, אשר בו נדון בהמשך.
...
בשל כך, אנו קובעים כי לתובעת שולמה תמורת הודעה מוקדמת, ולפיכך התביעה ברכיב זה נדחית.
משכך, אין בידינו לקבל תביעתה בעניין זה. סוף דבר דין התביעה להתקבל בחלקה בלבד.
הנתבעת תשלם לתובעת פיצוי בגין פיטורים ללא שימוע בסך 7,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענתה, עתוי הפיטורים, שבוע וחצי לפני תום תקופת העסקה בת חצי שנה, היה מתוכנן.
עוד טוענת הנתבעת כי התובעת אינה זכאית לקבלת כספים אלו לידיה, אלא בתנאים שנקבעו בחוק, לרבות הפקדת חלקה בשיעור 20% משכרה ולאחר עזיבתה את ישראל.
סעיף 9 לחוק עבודת נשים עוסק בהגבלת פיטורים של עובדת בהריון: "9(א) לא יפטר מעסיק עובדת שהיא בהריון וטרם יצאה לחופשת לידה והורות אלא בהיתר מאת שר העבודה והרווחה, ולא יתיר השר פיטורים כאמור אם הפיטורים הם, לדעתו, בקשר להריון;
עיון בעדויות, בפרוטוקול השימוע וכן בתמליל שיחת השימוע שצורף לתצהירה של התובעת הביאו אותנו לכלל מסקנה כי התובעת לא השכילה להוכיח כי פיטוריה נעשו על מנת להיתחמק מהוראות חוק עבודת נשים ותוך קיום חוזה העבודה בחוסר תום לב, המצדיק פסיקת פיצוי, כאשר נטל ההוכחה מוטל רובץ לפתחה של התובעת, שכן זו לא הוכיחה כי לא היה בהתנהגותה או במעשיה סיבה לפיטוריה (ר' סעיף 9א לחוק שויון ההזדמנויות בעבודה, תשמ"ח - 1988).
...
אשר לזכאות התובעת לימי חג, אין בידינו לקבל את טענת הנתבעת לפיה התובעת אינה זכאית ל 3 ימי החג שחלו בתקופת העסקתה, לאור העובדה כי לא עבדה בסמוך לימי החג, זאת כיוון שלפי הפסיקה הנטל הוא על המעסיק להראות כי לא שיבץ את העובדת בסמוך לימי החג לפי בחירתה של התובעת (ר' ר' ע"ע 459/07 דוד יפה נ' ארי יוסי אבטחה ושירותים בע"מ, ניתן ביום 08.12.09; ע"ע 44382-04-13 יוסף מנצור נ' גז חיש בע"מ, ניתן ביום 4.5.15).
אשר לטענת הנתבעת לפיה לא ניתן היה להקים עבור התובעת קרן השתלמות לאור מעמדה כמסתננת, נאמר גם כאן, כאשר אין חולק כי התובעת הייתה זכאית להפרשות לקרן השתלמות בהתאם לצו ההרחבה החל על הצדדים וטענת הנתבעת היא כי לא ניתן היה להפקיד עבורה את הכספים, סבורים אנו כי התובעת זכאית לסך של 1,855 ₪, כנתבע על ידה, שעה שהנתבעת אינה כופרת בסכום הנתבע אלא בעילת התביעה הקיימת לתובעת ברכיב נתבע זה. אשר לטענת הקיזוז אשר לשכר ביתר ששולם לתובעת, מצאנו לדחותה שעה שמדובר בשעות עבודה ששולמו בפועל, כאשר לא הוכח בהליך כמה שעות בדיוק החסירה התובעת באופן לפיו ניתן לקזז היום – בדיעבד – שעות עבודה.
סוף דבר הנתבעת תישא בסכומים הבאים: 1,867 ₪ כפדיון חופשה ותשלום דמי הבראה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בנוגע לתחולת חוק עבודת נשים, טענה התובעת, כי הועסקה מעל לחצי שנה טרם פוטרה, כפי שמשתקף מכרטיסיית הנוכחות.
בהקשר זה הוסיפה, כי ממילא פיטורין של אשה הרה בסמוך לתקופת החצי שנה עלולים להוביל לפצוי מכוח עבודת נשים, כך שגם אם חסרים ימים ספורים, הדבר חסר משמעות.
אין בידי לקבל את טענת התובעת, לפיה קיימת חובה לפנות לממונה על חוק עבודת נשים לצורך קבלת היתר גם אם מדובר בתקופת העסקה של כימעט 6 חודשים, שכן לשון החוק ברורה ולא קיימת בחוק עבודת נשים הוראה דומה להוראת סעיף 3 לחוק פצויי פיטורים, תשכ"ג-1963.
" אשר לענייננו בשים לב לכך שעילת הפיטורים נמצאה כלגיטימית, כבודה של התובעת נשמר במהלך השימוע וניכר כי ישראל עשה מאמץ על מנת לבצע שיחה מעמיקה ומכבדת עם התובעת, הגם שאותה שיחה לא עלתה בקנה אחד עם המצופה משיחת שימוע כהלכתו, וכן בשים לב לתקופת העסקתה הקצרה של התובעת ולגילה, מצאתי לנכון לפסוק לה פיצוי בסך של 6,000 ₪.
...
לאור האמור התביעה בגין רכיב זה – נדחית.
אחרית דבר התביעה העיקרית מתקבלת והנתבעת תשלם לתובעת את הסכומים הבאים בתוך 30 ימים ממועד המצאת פסק הדין לידיה פיצוי בגין פיטורים שלא כדין בהיעדר שימוע כדין -6,000 ₪.
בשים לב לכך שהתביעה שכנגד נדחתה רובה ככולה (למעט סכום בסך 150 ₪ המהווה 4 פרומיל מסכום התביעה שכנגד), ומשסבורני כי מדובר בתביעת סרק, שלא הוגשה אלא כדי לשמש משקל שכנגד לתביעה העיקרית, אני מחייב את התובעת שכנגד לשלם לנתבעת שכנגד השתתפות בשכ"ט עו"ד בסך 4,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפנינו תביעת הגברת יסמין שלם (להלן-"התובעת") כנגד מעסיקתה הגברת צילי יחיאל גוטר (להלן- "הנתבעת"), לתשלום זכויות סוציאליות שונות הנובעות מתקופת עבודתה וסיומה לרבות פיצוי בגין פיטורים שלא כדין, פיצוי בגין פיטורים מחמת היריון ובימי מחלה.
כמו כן סעיף 9(א) לחוק עבודת נשים אוסר על פיטורי עובדת בהיריון אשר עבדה אצל המעסיק לפחות 6 חודשים, בטרם צאתה לחופשת לידה, ללא היתר ממשרד העבודה.
כך עולה מדבריו המלומדים של כב' השופט (בדימוס) עמירם רבינוביץ: "זכות השימוע טרם פיטורין הוכרה במשפט העבודה הישראלי הן במיגזר הצבורי והן במיגזר הפרטי. "זכות הטיעון עומדת לעובד במלוא הדרה, כלפי המעסיק הפרטי, בה במידה שעומדת היא לו כלפי המעסיק הצבורי וכלפי המעסיק הדו-מהותי"..
...
בשל כך, לא מצאנו כל בסיס לחיוב הנתבעת שכנגד בתשלום כלשהו בגין פגיעת פרטיות התובעת שכנגד או עבירת לשון הרע.
לאור כל האמור לעיל, דין התביעה שכנגד להידחות במלואה.
סוף דבר הנתבעת תשלם לתובעת תוך 30 יום מיום המצאת פסק הדין את הסכומים הבאים: בגין פיטורים שלא כדין סך של 6,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

משכך התובעת תובעת: (א) פיצוי בסך של 30,00 ₪ בגין הפרת חוק עבודת נשים, שעה שפוטרה ללא היתר ותוך פגיעה בהקף משרתה; (ב) פיצוי בסך של 10,000 ₪ בגין פיטורים ללא עריכת שימוע; (ג) פיצוי בסך של 30,000 ₪ בגין העסקה אסורה במהלך שמירת הריון; (ד) פיצוי בסך של 50,000 ₪ בגין הפרת חוק שויון היזדמנות בעבודה שעה שהנתבעת מנעה ממנה היזדמנות הוגנת לשוב לתפקיד שביצעה ערב חופשת לידתה; (ה) וכן סך של 25,00 ₪ בגין עגמת נפש.
פרופ' רות בן ישראל בספרה שויון ההזדמנויות בעבודה ואיסור הפליה מציינת: "המציאות מלמדת כי אפליה של נשים מטעם מין היא פועל יוצא מאפלייתן של הנשים העובדות מטעמים של היריון, לידה, ונשיאה בעול האחריות המשפחתית הכרוכה בגידול הילדים ובטיפול בהם. היא כיום אחד הגורמים המקשים ביותר על שילובן של נשים במעגל העבודה בכלל ועל השוואת מעמדן בעבודה בפרט" (רות בן ישראל שויון ההזדמנויות בעבודה ואיסור הפליה כרך ב' תשנ"ח-1998, בעמ' 589).
" עם זאת בהמשך נקבע שם כי: "מעמדתינו לפיה אין להרחיב את סמכותו של הממונה למצבים בהם התפטרה העובדת בדין מפוטר, גם אם ההתפטרות בדין מפוטר מיוחדת רק לנסיבות מסויימות – אין משתמע כי עובדת אשר מעסיקה היתנכל לה על מנת לעקוף את הוראות חוק עבודה נשים נותרת ללא סעד אפקטיבי. בידי בית הדין לפסוק סעד כספי ממוני ולא ממוני, הנותן ביטוי בין היתר לחומרת המעשים כאמור, ככל שיוכחו. נסיבות שכאלה בודאי עולות כדי הפרה של חוזה העבודה והחובה לפעול בתום לב (השוו: עניין צנעני בסעיף 27 לפסק הדין). בעיה דומה התעוררה בעיניין אפלבוים (ע"ע (ארצי) 1353/02 מרגלית אפלבוים - ניצה הולצמן (22.9.03)). באותו עניין נקבע כי המעסיק פיטר עובדת שטרם השלימה שישה חודשי עבודה מ"הרגע להירגע" תוך תשלום חלף הודעה מוקדמת, וזאת על מנת למנוע ממנה ליצבור שישה חודשי עבודה במועד הפיטורים.
יפים לעניינו דברי בית הדין הארצי בע"ע (ארצי) דבורה צנעני - המכון הצרפתי (1.1.18), שם נקבע כי: "סעיף 9 א' לחוק עבודת נשים מרחיב אם כך את הקף ההגנה על נשים בהיריון, לרבות בתקופה המוגנת שלאחר חופשת הלידה, כך שהאיסור אינו חל על פיטורים בלבד אלא גם על פגיעה בהקף המשרה או בהכנסה. בכך ביקש המחוקק (בין היתר) להבטיח את שובה של העובדת מחופשת הלידה לאותה עבודה ולאותם תנאים שהיו לה לפני צאתה לחופשת הלידה". אמנם, חוק עבודת נשים אוסר על שינוי בהקף העסקה או בתנאי השכר, להבדיל משינוי בתפקיד העובדת השבה מחופשת לידה, לגביו אין איסור מפורש.
במסגרת תיקון לחוק עבודת נשים בשנת 2006 התווספה לו הוראה מפורשת המתייחסת לגובה הפצוי שייפסק לזכות עובדת שפוטרה בנגוד להוראת סעיף 9 לחוק, בזו הלשון: (א) [.
אכן עיון בסעיפים 5-7 להסכם מעלה כי התובעת התחייבה כמצוטט: "5. ... מתחייבת בזאת שרית להמשיך לעבוד בתפקיד ולא להתפטר מעבודתה בשוורץ אלמוג בזאת במשך כל תקופת הלימודים ובמשך תקופה נוספת של לפחות שנה וחצי לאחר תום הלימודים, עד פברואר 2018 (להלן "תקופת ההיתחייבות").
...
שעה שלא קיבלנו את טענת התובעת לעניין העלאת שכרה, ושעה שאין כל הסבר מפורט ממה נובעים החוסרים ושעה שהתובעת לא הציגה את כל תלושי השכר ואת כל הדוחות בהתאמה, לא שוכנענו כי הרימה את הנטל להוכיח רכיב תביעה זה. משכך רכיב השלמת הפרשות לפנסיה ופיצויים נדחה.
משנותר לתובעת יתרה ל 2.25 ימי מחלה כעולה מתלוש השכר ל 3/18, ומשגרסתה לעניין ימי העבודה לחודש זה לא נסתרה, הרי שאכן שוכנענו כי היה על הנתבעת לשלם לה שכר בגין 9 ימים .שכך שוכנענו כי על הנתבעת לשלם לתובע סך של 3044 ₪ בגין רכיב זה (השכר ששולם ( 2095 ₪ ) - (571 ₪ ליום * 9)).
סוף דבר הנתבעת תשלם לתובעת, תוך 30 ימים מקבלת פסק הדין, את הסכומים המפורטים להלן: פיצוי בגין הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה בסך של 50,000 ₪; הפרשי שכר בגין חודש 3/2018 בסך של 3,044 ₪ בתוספת הפרשי ריבית והצמדה מיום סיום העסקה (13.3.18) ועד יום התשלום בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו