דיון
הזכות לפצוי קבועה בסעיף 77(א) לחוק, שזו לשונו: "הורשע אדם, רשאי בית המשפט לחייבו, בשל כל אחת מן העבירות שהורשע בהן, לשלם לאדם שניזוק על ידי העבירה סכום שלא יעלה על 258,000 שקלים חדשים לפצוי הנזק או הסבל שניגרם לו"
הראציונאל המשפטי והמוסרי העומד בבסיס הוראה זו נדון בהרחבה ברע"פ 9727/05 גליקסמן נ' מדינת ישראל, פ"ד סב(2) 802, בעמ' 813 ו-817, שם נאמר כך:
"תכליתו המיידית של הפצוי הקבוע בסעיף 77 לחוק – העולה בבירור מלשון הסעיף – היא פיצוי הנפגע בגין מעשה עבירה שגרם לו נזק או סבל, פיצוי שמהותו היא בדין האזרחי. הוראת החוק קובעת במפורש כי הפצוי הנו בגין 'הנזק או הסבל שנגרמו' לנפגע וכי קביעת הפצוי תיעשה לפי 'ערך הנזק או הסבל שנגרמו'. עולה מכך, איפוא, כי חיוב הנאשם בתשלום לנפגע אינו מהוה 'עונש' בגין עצם ביצועה של עבירה, אלא 'פיצוי' אזרחי במהותו, בגין הנזק שניגרם לנפגע עקב מעשה העבירה...שילוב הוראת הפצוי בתוככי חוק העונשין מוסיף לה גם היבטים שונים בעלי פן עונשי-חברתי. על כן, מתבקשת המסקנה כי עניין לנו בהוראת חוק מורכבת, המשלבת מאפיינים אזרחיים יחד עם מאפיינים עונשיים, תכליות אזרחיות יחד עם תכליות מן התחום הפלילי. מורכבות זו אינה מאפשרת לקבוע באופן חד ומוחלט כי מדובר בהוראה 'אזרחית' מובהקת, המעוגנת כולה בדין האזרחי, וכי הכללים החלים עליה נגזרים מתחום דיני הנזיקין בלבד. הרכיב האזרחי הוא ללא ספק הרכיב הדומינאנטי באופיים של הפיצויים לטובת נפגע עבירה, אך אין להיתעלם מכך שהפיצוי הקבוע בסעיף 77 לחוק מושפע, באופן טבעי, גם מסביבתו הפלילית ודבקות בו נורמות ותכליות מן התחום הפלילי...מאפייניה ותכליותיה של תרופת הפצוי הקבועה בסעיף 77 לחוק הם מגוונים, ואינם מייתרים בהכרח את הצורך בהגשת תביעה אזרחית על-ידי נפגע העבירה. לסמכות הפצוי לפי סעיף 77 תכליות חשובות נוספות, ובהן: מתן סעד מיידי לנפגע מבלי שייאלץ להמתין עד לסיומם של ההליכים האזרחיים בעיניינו, אשר עלולים להתמשך על-פני שנים ארוכות; הכרה חברתית בסבלו של הנפגע ושיתופו, במידת מה, בהליך הפלילי המתנהל נגד תוקפו; ואף קיים בו יסוד של היטהרות לעבריין עצמו, שכן חיוב בפצוי לטובת קורבנו עשוי לתרום לשיקומו...תכלית נוספת אותה משרת הדיון בפצוי האזרחי לנפגע אגב הכרעת הדין בנושא הפלילי, הנה העלאת מעמדו של קורבן העבירה בהליך הפלילי, כחלק מהמגמה ההולכת ומתעצמת בעת האחרונה לשלבו בהליך הפלילי ולהכיר בזכויותיו במסגרתו"
הזכות לפצוי
בגזרי דין קודמים נתנו דעתנו לסוגיה של פיצוי ילדיהם של קורבנות עבירת הרצח לפי סעיף 77 לחוק וקבענו, שבהתאם לתכלית הסעיף ולהלכה הנוהגת ניתן לראות בבני המשפחה של קורבן עבירת רצח "אדם שניזוק על ידי העבירה", כמשמעו של מונח זה בסעיף 77 לחוק.
ביחס לעבירת הרצח בפרט חלה תמורה של ממש בפרשנות סעיף 77 לחוק, ובתי המשפט שבעבר מיעטו לפסוק פיצוי למשפחות הנרצחים החלו לעודד את השמוש בהוראה זו. דוגמא לכך ניתן לראות בע"פ 2196/10, אמין אגבאריה ואח' נ' מדינת ישראל, תק-על 2012(1), 5497, שם נפסק כדלקמן:
"איני סבור כי סעיף 77 מצמצם עצמו לקרבן העבירה הישיר בלבד (ראו ע"פ 5761/05 מג'דלאוי נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] – פסקה ח(2) (להלן עניין מג'דלאוי); ראו גם אסנת אלירם "פיצויים לקרבן העבירה" מחקרי משפט י"ט (2002) 205, 219), או ל"נפגע עבירה" כהגדרתו בחוק זכויות נפגעי עבירה, התשס"א-2001.
דהיינו, סכום הפצוי נקבע על סמך הערכתו של בית המשפט המחוזי וכאמור לעיל, בפסיקת פיצוי לפי סעיף 77 לחוק העונשין לא נידרשת הוכחה של שיעור הנזק כפי שנידרש הדבר בהליך אזרחי.
...
דיון
הזכות לפיצוי קבועה בסעיף 77(א) לחוק, שזו לשונו: "הורשע אדם, רשאי בית המשפט לחייבו, בשל כל אחת מן העבירות שהורשע בהן, לשלם לאדם שניזוק על ידי העבירה סכום שלא יעלה על 258,000 שקלים חדשים לפיצוי הנזק או הסבל שנגרם לו"
הרציונל המשפטי והמוסרי העומד בבסיס הוראה זו נדון בהרחבה ברע"פ 9727/05 גליקסמן נ' מדינת ישראל, פ"ד סב(2) 802, בעמ' 813 ו-817, שם נאמר כך:
"תכליתו המיידית של הפיצוי הקבוע בסעיף 77 לחוק – העולה בבירור מלשון הסעיף – היא פיצוי הנפגע בגין מעשה עבירה שגרם לו נזק או סבל, פיצוי שמהותו היא בדין האזרחי. הוראת החוק קובעת במפורש כי הפיצוי הינו בגין 'הנזק או הסבל שנגרמו' לנפגע וכי קביעת הפיצוי תיעשה לפי 'ערך הנזק או הסבל שנגרמו'. עולה מכך, אפוא, כי חיוב הנאשם בתשלום לנפגע אינו מהווה 'עונש' בגין עצם ביצועה של עבירה, אלא 'פיצוי' אזרחי במהותו, בגין הנזק שנגרם לנפגע עקב מעשה העבירה...שילוב הוראת הפיצוי בתוככי חוק העונשין מוסיף לה גם היבטים שונים בעלי פן עונשי-חברתי. על כן, מתבקשת המסקנה כי עניין לנו בהוראת חוק מורכבת, המשלבת מאפיינים אזרחיים יחד עם מאפיינים עונשיים, תכליות אזרחיות יחד עם תכליות מן התחום הפלילי. מורכבות זו אינה מאפשרת לקבוע באופן חד ומוחלט כי מדובר בהוראה 'אזרחית' מובהקת, המעוגנת כולה בדין האזרחי, וכי הכללים החלים עליה נגזרים מתחום דיני הנזיקין בלבד. הרכיב האזרחי הוא ללא ספק הרכיב הדומיננטי באופיים של הפיצויים לטובת נפגע עבירה, אך אין להתעלם מכך שהפיצוי הקבוע בסעיף 77 לחוק מושפע, באופן טבעי, גם מסביבתו הפלילית ודבקות בו נורמות ותכליות מן התחום הפלילי...מאפייניה ותכליותיה של תרופת הפיצוי הקבועה בסעיף 77 לחוק הם מגוונים, ואינם מייתרים בהכרח את הצורך בהגשת תביעה אזרחית על-ידי נפגע העבירה. לסמכות הפיצוי לפי סעיף 77 תכליות חשובות נוספות, ובהן: מתן סעד מיידי לנפגע מבלי שייאלץ להמתין עד לסיומם של ההליכים האזרחיים בעניינו, אשר עלולים להתמשך על-פני שנים ארוכות; הכרה חברתית בסבלו של הנפגע ושיתופו, במידת מה, בהליך הפלילי המתנהל נגד תוקפו; ואף קיים בו יסוד של היטהרות לעבריין עצמו, שכן חיוב בפיצוי לטובת קורבנו עשוי לתרום לשיקומו...תכלית נוספת אותה משרת הדיון בפיצוי האזרחי לנפגע אגב הכרעת הדין בנושא הפלילי, הינה העלאת מעמדו של קורבן העבירה בהליך הפלילי, כחלק מהמגמה ההולכת ומתעצמת בעת האחרונה לשלבו בהליך הפלילי ולהכיר בזכויותיו במסגרתו"
הזכות לפיצוי
בגזרי דין קודמים נתנו דעתנו לסוגיה של פיצוי ילדיהם של קורבנות עבירת הרצח לפי סעיף 77 לחוק וקבענו, שבהתאם לתכלית הסעיף ולהלכה הנוהגת ניתן לראות בבני המשפחה של קורבן עבירת רצח "אדם שניזוק על ידי העבירה", כמשמעו של מונח זה בסעיף 77 לחוק.
לא שוכנענו כי בנסיבות המקרה שלפנינו מוצדקת התערבות בית משפט זה בשיעור הפיצוי שנפסק על ידי בית המשפט המחוזי.
לאורם של דברים אלה, אנו סבורים, שיש להעמיד את הפיצוי על השיעור המרבי הקבוע בחוק.
סוף דבר
אשר על כן, אנו מטילים על הנאשם את העונשים הבאים:
מאסר עולם החל מיום 06.08.13 (יום מעצרו של הנאשם).