מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פיצויים לניצולי שואה בגין עבודות כפייה ברומניה

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

האחד, שכינויו "קרן סעיף 2" (להלן: קרן סעיף 2), עניינו בקביעת זכאותם לפיצויים של כ-25,000 ניצולי שואה אשר שהו תקופה מסוימת במחנות רכוז, בגטאות או במחנות עבודה, ושלא היו זכאים לפצוי ממקור אחר.
המערערת 2 ברע"א 1431/17 – בתיה טל – ניצולת שואה ילידת שנת 1936, הייתה נשואה במשך 55 שנים לבן זוגה המנוח סמי טל ז"ל. בתקופת השואה ביצע סמי טל עבודות כפיה ופרך במחנות עבודת פרך ברומניה.
הודגש, כי אין לקבוע כי מדובר בהפליה פסולה בין קבוצות שונות של ניצולי שואה נוכח ההבדלים המהותיים בהקף הזכאות לתגמולים של הקבוצות השונות על רקע ההבחנות ההיסטוריות בין חוק הנר"ן לבין חוק ההטבות.
...
כלום תיקון מס' 5 חל גם על המבקשות כך שהן זכאיות – מכוח אותה השוואת זכויות בתיקון מס' 5 – לקבלת קצבה חודשית בהתאם לתיקון מס' 19 לחוק הנר"ן? זו השאלה שעומדת להכרעתנו בגדרן של שתי הבקשות שלפנינו, שלגבי שתיהן החלטנו לעשות שימוש בסמכותנו לפי תקנה 410 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 ולדון בהן כאילו ניתנה רשות והוגש ערעור לפי הרשות שניתנה.
כאמור, בערעורים שלפנינו, מצאנו כי תיקון מס' 5 לחוק ההטבות מחייב את המדינה בתשלום ההטבות גם לבן או לבת זוג של נרדף שנפטר בתקופה של 36 חודשים עובר ליום 1.6.2014.
עניינן של המערערות לפנינו בנתון לעמדתי כאמור מעלה, ומשהרשות לא חלקה כי בני הזוג של שתי המערערות לפנינו הוכרו ערב פטירתם כזכאים להטבות לפי חוק ההטבות, סבורני כי המערערות זכאיות לתגמול ולקצבה הקבועים בסעיף 11א(א) לחוק הנר"ן כאילו היו בנות זוג של נכים.
סוף דבר לו תשמע דעתי, אציע לחבריי כי נקבל את הערעור ברע"א 1431/17 ונדחה את הערעור ברע"א 1487/17, נבטל את פסק הדין של בית המשפט המחוזי ונקבע את זכאות המערערות כמפורט בפסקה 41 לעיל.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בנוגע לשלילת החרות ציינה הועדה כי חוק הפיצויים הגרמני הרחיב את המושג שלילת חירות ממובנו הלשוני המצומצם והרחיבו ל"מעין שלילת חירות" הקבועה בסעיף 43(3) לחוק הפיצויים הגרמני אשר קובע שחיים בנסיבות הדומות למאסר, עבודת כפיה בנסיבות הדומות למאסר והשתייכות ליחידת ענישה או מבחן של הצבא הגרמני דינם כדין שלילת חירות.
נטען כי גרמניה אינה אחראית לפצות יהודים שנרדפו על ידי רומניה שהייתה מדינה זרה עצמאית, אפילו שגרמניה הנאצית הניעה את ממשלת רומניה לחוקק חוקי רדיפה נגד היהודים.
מדינת ישראל ויתרה בשם הניצולים, ללא קבלת הסכמתם המפורשת, על זכותם האישית לתבוע את גרמניה ולקבל ממנה פיצוי בשל האירועים הקשים שעברו עליהם והסבל שסיבלו, נטלה את כספי הפיצויים שאותם ניצולים היו יכולים לתבוע מגרמניה ובה בעת קיבלה על עצמה חבות לדאוג לאותם ניצולי שואה שבאו למצוא מקלט בתחומיה.
...
על פסק דינה של ועדת הערר שליד בית משפט השלום בבאר שבע, בראשות כב' השופטת (עמיתה) דרורה בית אור (בתיק ו"ע 9969-11-13), שניתן ביום 23.7.17, לפיו נדחה הערר על החלטת הרשות לזכויות ניצולי שואה במשרד האוצר (להלן: "הרשות" או "המדינה") שלא לשלם תגמולים ליוצאי עיראק ניצולי טבח ה"פרהוד", הגישו ערעור המערערים (ע"ו 55221-10-17), אשר מבקשים להפוך את פסק דינה של הוועדה ולקבוע כי הם זכאים, עקרונית, לתגמולים חודשיים מכוח החוק.
סיכום: בסיכומו של דבר, אציע לחברי ההרכב לדחות את ערעוריהם של המערערים על החלטות הוועדות בחיפה ובבאר שבע, אשר קבעו כי המערערים אינם זכאים לפיצויים מכוח החוק.
סארי ג'יוסי, שופט הוחלט כאמור בפסק דינו של האב"ד. אנו מורים על דחיית ערעוריהם של המערערים על החלטות הוועדות בחיפה ובבאר שבע, אשר קבעו כי המערערים אינם זכאים לפיצויים מכוח החוק.
אנו מקבלים את ערעור הרשות כנגד חיובה בהוצאות על ידי הוועדה בחיפה, ומורים לבטל את חיוב הרשות בתשלום הוצאות לטובת המערערים.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2015 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

הוועדה קובעת, כי בתיקים רבים נשמעו גרסאות דומות ביחס לעבודות נשים בכפייה במקומות אחרים ברחבי רומניה בתקופת השואה ולפיכך מציינת הועדה, שגירסתה של המשיבה הוּכחה, ונותר להכריע במחלוקת המשפטית שאותה הגדירה הוועדה כך: "האם המכבסה המאולתרת בבית הספר התיכון בעיר יכולה להחשב כ"מחנה מוכר" לצורך קבלת הגימלה? האם עבודת הכפייה יכולה להיות גם "עבודת פרך" לצורך קבלת הקצבה ואם לא – האם די בעבודות כפייה כדי להכנס לגדר הזכאות לקבלת הקצבה ובאלו תנאים?"
עוד מציינת הועדה בפסק דינה, כי ההכרה לפי החוק יכולה להיות בגין עבודת כפייה ב"מחנה מוכר", ואולם, ההכרה תנתן גם במקרה שניצול השואה, או ניצולת השואה, רק שהו במחנה כזה וזה גם הדין הנוהג (עיינו בסעיף 3(א)(1)(ב) של החוק).
" ובתרגום לעברית (כפי שצורף על-ידי המערערת): "באנלוגיה לתנאים הנוגעים למחנה רכוז, אשר אותם קובע חוק הפיצויים הפדרלי (BEG), אנו החלטנו, שיזכו בהכרה אותם מחנות עבודה בכפייה רומניים, אשר בהם עובדי הכפייה היהודים היו עצורים דרך קבע, והיו מנועים מלעזוב את שטח המחנה באופן עצמאי.
...
באשר לתנאי השני, לפיו תנאי הכליאה במחנה היו זהים לאלה שבמחנה ריכוז (under conditions comparable to those in a concentration camp), סבורני, כי במקרה שבפנינו, נוכח העברת הנטל אל כתפי המערערת להוכיח, כי המחנה בו שהתה המשיבה אינו המחנה המנוי ברשימת המחנות המוכרים, הרי שהיה על המערערת להצביע על השוני בין תנאי הכליאה במחנות הריכוז לבין תנאי הכליאה בהם היתה נתונה המשיבה.
אולם בענייננו, סבורני כי אין צורך להכריע בסוגיה זו, ולהלן אסביר את הטעם לכך.
נוכח כל המפורט לעיל, דין הערעור להידחות, וכך אני מחליט.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2013 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

· לפי תבחיני חוק הפיצויים הגרמני ובהמשך בהתאם לכללי הזכאות של קרן סעיף 2, תגמולים בגין עבודת כפייה הוענקו רק לגברים בוגרים שיעבדו בעבודת פרך.
· ב"כ העוררת מביא בסיכומיו נתונים הסטוריים על גורלם המר של יהודי רומניה תחת המשטר הרומני האנטישמי בעל ברית של גרמניה הנאצית; השמדת מאות אלפים והתעמרות חסרת רחמים בנותרים בחיים: גירוש, כליאה, עבודות כפייה ושליחה המונית למחנות לעבודת פרך.
בפי העוררת טענה חילופית לפיה יש להכיר בזכאותה לתגמולים בגין ביצוע עבודות כפייה ללא קשר לשהות במחנה מוכר, וזאת בין היתר בהסתמך על דברי ביהמ"ש העליון בפרשת אלחסוב (רע"א 132/11 אלחסוב ואח' נ' הרשות המוסמכת), באשר לאי בהירות הגדרות החוק המפנות לקרנות מחו"ל: "רקמת החוק איננה סגורה, אלא פתוחה לכאורה במידה המאפשרת פיתוח הזכאות...". גם טענה זו אינה יכולה להיתקבל ועמדתנו נומקה בפסקי דין קודמים (ראה למשל ו"ע 11797-05-11 שוורץ נ' הרשות לזכויות ניצולי השואה).
...
דיון לאחר שבחנו גרסת העוררת לא נוכל לקבל טענתה כי שהתה במחנות "המוכרים" לפי קרן סעיף 2.
איננו מקבלים טענה זו אשר אף לא עולה בקנה אחד עם פסה"ד אליו מפנה העוררת- אנקרי נ' הרשות המוסמכת.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2013 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

זהו ערר לפי חוק הטבות לניצולי שואה תשס"ח- 2008 (להלן חוק ההטבות) על דחיית תביעתה של העוררת, גב' דורה ווינשטוק ילידת 1942, לקבלת תגמולים בגין שהותה במחנה שיעבדו בו עבודות פרך.
בפירוט קורות חייה בטופס התביעה כתבה כדלקמן: "נולדתי בשנת 1942 בדומברוון, כאשר אבי כבר היה בעבודות כפייה במסילת רכבת ולא איתנו. אמי לקחה אותי לעיתים איתה לעבודה במפעל קונפקציה גרמני, ולעתים השאירה אותי עם משגיח זקן בגטו...אמי לא קיבלה כסף או תמורה." באותו טופס תביעה ציינה גם כי שהתה עם אמה במחנה יאלומיצה בעיר קאלארש ברומניה.
תמיהה נוספת עולה מכך שהעוררת העידה בבטחון מלא כי הוריה קיבלו פיצוי בגין עבודות הכפייה שביצעו אך בדיקת המשיבה העלתה כי לא נמצא כל אישור לכך, לא אצל המשיבה ולא אצל כל גורם אחר.
...
המסקנה היא כי אין בעדות ברבן כדי לתמוך בגרסת העוררת כי שהתה עם אמה במחנה בו עבדו עבודת פרך.
מכל האמור לעיל המסקנה היא כי העוררת לא הוכיחה שהות במחנה מוכר המזכה אותה בקבלת קצבה על פי חוק ההטבות וההלכה הפסוקה באשר לתנאי הזכאות לפיו.
סוף דבר, הערר נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו