מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פיצויים לנאשם שזוכה בקובלנה פלילית פרטית

בהליך קובלנה פלילית (ק"פ) שהוגש בשנת 2020 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

תכליתו של סעיף 80(א) בחוק העונשין היא לאזן בין הגנה על זכויות הנאשם, והרצון לפצותו בגין הפגיעה שנגרמה לו כתוצאה מניהול הליך פלילי נגדו, אשר הסתיים בזיכויו, אל מול האנטרס הצבורי שבהעמדת עבריינים לדין.
סעיף 80(א) בחוק העונשין קובע שתי עילות לפסיקת פיצויים במשפט פלילי – העידר יסוד להאשמה, ונסיבות אחרות המצדיקות זאת: "משפט שניפתח שלא דרך קובלנה וראה בית המשפט שלא היה יסוד להאשמה, או שראה נסיבות אחרות המצדיקות זאת, רשאי הוא לצוות כי אוצר המדינה ישלם לנאשם הוצאות הגנתו ופצוי על מעצרו או מאסרו בשל האשמה שממנה זוכה, או בשל אישום שבוטל לפי סעיף 94(ב) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב–1982 בסכום שייראה לבית המשפט; במשפט שמנהל קובל רשאי בית המשפט להטיל על הקובל תשלום כאמור". אין חולק כי הנאשם שבפניי זוכה בדין, ולפיכך יש לבחון האם ניכנס עניינו לגדר אחת מעילות סעיף 80.
נימוק כבד משקל זה איננו רלבאנטי כלל וכלל שעה שעסקינן בקובלנה פלילית פרטית, אשר תחומה מוגבל ומשתרע על מיתחם צר של שני גורמים פרטיים, ללא כל זיקה לאנטרס הציבורי להעמדת עבריינים לדין.
...
באותו ענין, נוכח מכלול הנסיבות ובהן מעצרו של הנאשם, מעצר בית ממושך, פרסום שמו ועוד, מצא בית המשפט העליון לפצותו, תוך הבהרה כי עסקינן בחריג לכלל.
נוכח מכלול הנסיבות, באתי לכלל מסקנה כי התנהלותם של שני הצדדים אינה חפה מקשיים, כי שני הצדדים הביאו בהתנהלותם לסיטואציה במסגרתה הוגשה הקובלנה, וכי בפני בית המשפט נחשף כאמור רק חלק מהמתרחש בין הצדדים שבפניי ועל ידי גורמים אחרים.
לפיכך, תוך שקילת שיקולים של צדק, של מדיניות משפטית, והפעלת שיקול הדעת השיפוטי, באתי לכלל מסקנה כי חרף האפשרות המשפטית להשית הוצאות על הקובל, נוכח עמידת הנאשם בתנאי הסף, אין זה המקרה בו מן הראוי לעשות כן. אשר על כן, נדחית הבקשה.

בהליך קובלנה פלילית (ק"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה המסגרת הנורמאטיבית לבקשה דנן מצויה בסעיף 80 לחוק העונשין, התשל"ז-1977, הקובע כדלקמן: " (א) משפט שניפתח שלא דרך קובלנה וראה בית המשפט שלא היה יסוד להאשמה, או שראה נסיבות אחרות המצדיקות זאת, רשאי הוא לצוות כי אוצר המדינה ישלם לנאשם הוצאות הגנתו ופצוי על מעצרו או מאסרו בשל האשמה שממנה זוכה, או בשל אישום שבוטל לפי סעיף 94(ב) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב–1982 בסכום שייראה לבית המשפט; במשפט שמנהל קובל רשאי בית המשפט להטיל על הקובל תשלום כאמור.
מלאכת איזון האינטרסים, בה עוסק בית המשפט, בבוחנו בקשה לפסיקת פיצויים לפי סעיף 80, בהליך פלילי שנוהל ע"י המדינה, אינה זהה לזו הננקטת עת עסקינן בקובלנה שנוהלה ע"י אדם פרטי.
הסיבה המרכזית לצימצום סמכותו של בית המשפט בפסיקת פיצוי ו/או הוצאות לנאשם שזוכה נעוצה בצורך להבטיח את קיומה של תביעה חזקה אשר תוכל להילחם מילחמה יעילה בפשיעה הגואה, לחזק אותה ולא לרפות את ידיה.
...
יישומה של ההלכה הפסוקה מובילני למסקנה כי מכלול נסיבות העניין אכן מצדיק פסיקת הוצאות לטובת הנקבל; התשתית העובדתית בתיק דנן לא השתנתה עם השנים ורשויות התביעה השונות הבהירו לקובל כי אין די בה על מנת לבסס הליך פלילי כנגד הנקבל.
סוף דבר, אני פוסקת כי הקובל ישלם לנקבל פיצוי בסך של 5500 ₪.
המזכירות תעביר החלטתי לצדדים בדואר רשום.

בהליך קובלנה פלילית (ק"פ) שהוגש בשנת 2016 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי היתייחס לדברים אלה בעפ"א (מחוזי ת"א-יפו) 80159/02 חטר ישי נ' ארד [פורסם בנבו](25.9.07) באמרו כי: "הסיבה המרכזית לצימצום סמכותו של בית המשפט בפסיקת פיצוי ו/או הוצאות לנאשם שזוכה נעוצה בצורך להבטיח את קיומה של תביעה חזקה אשר תוכל להלחם מילחמה יעילה בפשיעה הגואה, לחזק אותה ולא לרפות את ידיה. הותרת שיקול דעת רחב לרשויות התביעה להעמיד לדין נאשמים הנחשדים במעשה עבירה הנה תנאי בל יעבור לקיומה של מדינת חוק חרף המחיר המשתלם לעתים במקרים בהם מופעל שיקול דעת זה בשוגג. יש להבטיח כי התביעה לא תירתע מהגשת כתב אישום מקום שיש בידיה די ראיות לביסוסו רק מחמת החשש מפני חיובה בפצוי במקרה של זכוי". ובהמשך, בהתייחסו להליך הקובלנה קבע ביהמ"ש כי: "שיקולים כבדי משקל אלו אינם רלוואנטיים כלל וכלל כאשר עסקינן בקובלנה פלילית פרטית, אשר מטבע הדברים תחומה מוגבל ומשתרע על מישור צר של שני גורמים פרטיים, ללא כל זיקה לאנטרס הצבורי בדבר העמדת עבריינים לדין.
...
כך שהנאשמת לא עסקה בהכנת הגנתה ועדיה, שכן היה ידוע לה חודשים מראש כי בכוונת הקובל לחזור מהקובלנה, לפיכך כל טענותיה נטענו בחוסר תום לב. עוד טען כי כל טענותיה של הנאשמת על הוצאות אשר כביכול נגרמו לה על רקע האמור לעיל, נטענו ללא תימוכין כלשהן, שכן הנאשמת לא צירפה חשבוניות, קבלות, או הסכם שכר טרחה על מנת להוכיח את הוצאותיה, ועל כן היא אינה זכאית לתשלום כלשהו בגין סעיף 9(א) לתקנות סדר הדין (פיצויים בשל מעצר או מאסר), תשמ"ב- 1982 (להלן: "התקנות").
כאשר התביעה הכללית מגישה כתב אישום, חזקה עליה שבחנה קודם לכן את חומר הראיות המצוי בתיק החקירה, והגיעה לכדי מסקנה כי חומר הגלם, אף שטרם עבר את כור ההיתוך של מבחני הקבילות, הרלוונטיות והחקירה הנגדית - יש בו כדי לבסס אשמה.
מזכירות בית המשפט תעביר את החלטתי לצדדים.

בהליך קובלנה פלילית (ק"פ) שהוגש בשנת 2015 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי היתייחס לדברים אלה בעפ"א (מחוזי ת"א-יפו) 80159/02 חטר ישי נ' ארד [פורסם במאגרים] [פורסם בנבו](25.9.07) באמרו כי: "הסיבה המרכזית לצימצום סמכותו של בית המשפט בפסיקת פיצוי ו/או הוצאות לנאשם שזוכה נעוצה בצורך להבטיח את קיומה של תביעה חזקה אשר תוכל להילחם מילחמה יעילה בפשיעה הגואה, לחזק אותה ולא לרפות את ידיה. הותרת שיקול דעת רחב לרשויות התביעה להעמיד לדין נאשמים הנחשדים במעשה עבירה הנה תנאי בל יעבור לקיומה של מדינת חוק חרף המחיר המשתלם לעתים במקרים בהם מופעל שיקול דעת זה בשוגג. יש להבטיח כי התביעה לא תירתע מהגשת כתב אישום מקום שיש בידיה די ראיות לביסוסו רק מחמת החשש מפני חיובה בפצוי במקרה של זכוי". ובהמשך, בהתייחסו להליך הקובלנה קבע ביהמ"ש כי: "שיקולים כבדי משקל אלו אינם רלוואנטיים כלל וכלל כאשר עסקינן בקובלנה פלילית פרטית, אשר מטבע הדברים תחומה מוגבל ומשתרע על מישור צר של שני גורמים פרטיים, ללא כל זיקה לאנטרס הצבורי בדבר העמדת עבריינים לדין.
...
כשלעצמי, יתכן כי פרשנות תכליתית של התקנות תביא למסקנה כי אלה אינן חלות בקובלנה, אלא בכתב אישום המוגש על ידי המדינה בלבד.
סוף דבר אשר על כן, תשלם הקובלת לנאשם סך של 7,569 ₪ בתוספת מע"מ כחוק.
המזכירות תשלח החלטתי לצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2021 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

לעניין זה נפסק ברע"א 7652/99 מדינת ישראל נ' חגי יוסף, פד"י נו (5), 493 כי הליך לפי סעיף 80 לחוק העונשין אשר בו נדחות טענות נאשם שזוכה לקבלת פיצוי, אינו יכול לחסום תביעה אזרחית של הנאשם בטענת השתק פלוגתא.
ובעניינינו- חובה כללית של מגיש קובלנה פלילית פרטית לנזקים שייגרמו אגב הטיפול בהליך ככל ויסתיים לטובת הנאשם.
...
אכן, לא כל טעות מהווה רשלנות, אולם לטעמי, השילוב בין הקביעה כי ההודעות כלל אינן מהוות איום והתנהלותה של הנתבעת אשר גבלה באדישות מופגנת כלפי ההליך ודרישותיו, מביאה למסקנה כי הנתבעת ניהלה את הקובלנה תוך חוסר אכפתיות ביחס לניהולו ולהשפעה שעשויה להיות לכך על התובע.
לפיכך אני קובעת כי הנתבעת ניהלה את הליך הקובלנה הפלילית ברשלנות שגרמה לתובע לנזקים ולפיכך היא חבה בשיפויו.
סיכומם של דברים- הנתבעת תשלם לתובע סך של 25,000 ₪ בצירוף אגרה כפי ששולמה, והוצאות ושכ"ט עו"ד בסך 4,500 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו