מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פיצויים ליוצאי רומניה שנרדפו בתקופת הנאצים

בהליך ערעור על ועדה (ע"ו) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

חוק ההטבות נועד ליתן מענה לענייניה של קבוצת ניצולי השואה ש"נפלו בין הכסאות", באשר לא היו זכאים לתגמול חודשי משום מקור אחר, מאלה שהסדירו את זכויות הניצולים, (כלומר - מוסד הפיצויים הגרמני, הקרן הסטאטוטורית הגרמנית המכונה "קרן סעיף 2" וחוק נכי רדיפות הנאצים הנ"ל), וזאת, באשר הם לא שהו במקומות שבהם נרדפו יהודים והושמו בתנאים המזכים שלפי אותם הסדרים, ובמשך הזמן המינימלי שננקב שם. חוק ההטבות הגדיל את מעגל הזכאות בכך, שהעניק הטבות לזכאים, מבלי להטיל מיגבלת זמן לגבי שהותם כאמור.
ההכרה, שאליה מפנה הסעיף, היא לפי "ההסכם עם גרמניה", שהוא, בהתאם להגדרה בסעיף 1 של החוק, ההסכם מיום 9.10.92, בין ממשלת גרמניה לבין ועידת התביעות, שנועד, כזכור, לפצות ניצולי שואה, יוצאי מחנות וגטאות, אשר לא קיבלו קצבה חודשית ממקור אחר.
כמסתבר, אין מחלוקת מהותית בין מומחי הצדדים ביחס לקיומם ולמיקומם של מחנות או אתרים שבהם שהו יהודים ברומניה בכלל, ובפיאטרה-ניאמץ בפרט, בתקופת המילחמה, ובאשר למטרת החזקתם הכפויה של שוכניהם, בין לצורך עבודה, נכון יותר - "עבדות", בשירות המשטר הפרו- נאצי וצבאו, ובין כ"בני ערובה" להתנהלות שקטה וצייתנית של כלל הקהילה.
...
די בכך, ובאמור במבוא לרשימה, אף בהעדר ראיות ישירות, להביא למסקנה, שלפיה, על דרך הכלל, יש להצביע, לגבי כל מקום הנקוב כפריט ברשימת קרן סעיף 2, על מחנה או מתקן כליאה, הקרוב להגדרה ה"קלאסית" של מחנה מאסר, ושאינו מעין "מחנה יום" שהשוהים בו, לצורך עבודות, או במסגרת אחרת, שבים לבית מגוריהם מידי ערב.
בלית מידע היסטורי ברור בנקודה זו, קשה לקבוע ממצא, אולם, סבורני, שאין לכך נפקות להכרעה.
מנימוקים אלה, ומשאלה מסקנותיי, דין הערעור היה להידחות, גם מטעם זה, אשר ההכרעה בעניינו נותרה בצריך עיון, ובגדר אמירות אגב, במסגרת פסק דיני שבהליך המקורי, כאשר טעם הפסק שם - עניינו היה בסוגיית "עבודת פרך". באי-כוח הצדדים מתבקשים לפעול להגשת הודעה משותפת לביהמ"ש העליון הנכבד, משניתן פסק דין משלים זה, ובהתאם להוראת פסקה 8 של ההחלטה ברע"א 1849/14.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2013 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ברצוננו להעיר, עוד בטרם נתייחס לטענות לגופן, כי קבלת עמדת הרשות לניצולי השואה משמעה דחייה גורפת, מכאן ואילך (דברינו יובהרו בהמשך), של עררים המוגשים ע"י ניצולים יוצאי רומניה שאינם זכאים לתגמולים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים תשי"ז- 1957 (להלן חוק הרדיפות), תוצאה מרחיקת לכת ובלתי רצויה.
עקרי טענות המשיבה – המשיבה בחרה לפתוח סיכומיה בסקירה ארוכה המשתרעת על פני לא פחות מ-10 עמודים "על הרקע לחקיקת חוק ההטבות, על הוראותיו של החוק, על תכליתו, ועל האבחנה שבינו לבין חוק נכי רדיפות הנאצים." הסקירה מדגישה כי חוק ההטבות לא נועד לפצות את כלל ציבור הניצולים שאינם מקבלים תגמולים ממקור אחר, הזכאות לפיו מצומצמת, ויש לנקוט קו פרשנות זה גם בסוגיה שבפנינו, ראה סעיפים 2 ו-3 לעיל.
קביעת זכאות לעובדי כפייה שלא שהו במחנות מוכרים אינה בגדר חוסר בהירות בגלל הפנייה למקורות זרים, אלא שינוי מהותי מרוח החוק והכוונה המפורשת של המחוקק להגביל זכאות לתגמולים למי ששהה במחנות "מוכרים". אנו מודעים, ולו בחלקו, לסבל הרב שהיה מנת חלקם של יהודי רומניה בתקופת השואה הן מידי הרומנים והן מידי בעלי בריתם הנאצים, כמו כן ברור לנו כי אילו עלתה העוררת ארצה עד אוקטובר 1953 היתה מוכרת כנרדפת בעילת העוצר, אך לצערנו חוק ההטבות אינו מאפשר קבלת הערר ואנו נאלצים לדחות את הערר.
...
בית המשפט המחוזי אישר כאמור את המסקנה אליה הגיעה הועדה בקובנט כי לא ניתן להכיר בזכאות של השוהים במחנות אלה.
על פסק הדין המחוזי הוגשה ברע"א 132/11 ובית המשפט העליון קבע כי קיימת "אי בהירות טבועה בפרשנות ההגדרות על פי ההפניה לקרנות מחו"ל" ולכן "רקמת החוק איננה סגורה, אלא פתוחה לכאורה במידה המאפשרת פיתוח הזכאות, מבלי שנטע מסמרות, עם שאנו ערים למורכבות." בסופו של דבר, ע"פ המלצת בית המשפט העליון, הסכימה המדינה להכיר בקבוצת התובעים ששהו במחנה נאלצ'יק באזור הקווקז כזכאים לתגמולים לפי חוק ההטבות ונימקה החלטתה בכך שהאזור והמחנה היו תחת שליטה גרמנית ישירה, השלטון הנאצי שלל מהיהודים את האפשרות לצאת מהמקום והם היו נתונים בסכנת השמדה מיידית וממשית.
המסקנה מן האמור לעיל היא כי השאלות שהעמידה המשיבה במרכז הדיון: האם המחנות "הרשמיים" נועדו לגברים בלבד אשר עבדו בעבודת פרך והאם היו אלה מחנות סגורים, אינן רלוונטיות לגבי תובעים הטוענים לזכאות מכוח שהות במחנות שהוכרו לפי הסכם קרן סעיף 2.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2013 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

העוררת עלתה ארצה מרומניה ב- 1961 ועל כן לא מתקיימים לגביה תנאי הסף לתחולת חוק נכי רדיפות הנאצים תשי"ז- 1957, ואינה מוכרת לפיו כזכאית לתגמולים מכוח עילת עוצר או גירוש, כפי שמוכרים יוצאי רומניה שהגיעו לישראל עד אוקטובר 1953 (סעיף 3 לחוק הרדיפות).
· לפי תבחיני חוק הפיצויים הגרמני ובהמשך בהתאם לכללי הזכאות של קרן סעיף 2, תגמולים בגין עבודת כפייה הוענקו רק לגברים בוגרים שיעבדו בעבודת פרך.
אנו מודעים, ולו בחלקו, לסבל הרב שהיה מנת חלקם של יהודי רומניה בתקופת השואה הן מידי הרומנים והן מידי בעלי בריתם הנאצים, כמו כן ברור לנו כי אילו עלתה העוררת ארצה עד אוקטובר 1953 היתה מוכרת כנרדפת בעילת העוצר ו/או הגירוש, אך לצערנו חוק ההטבות אינו מאפשר קבלת הערר ואנו נאלצים לדחותו.
...
דיון לאחר שבחנו גרסת העוררת לא נוכל לקבל טענתה כי שהתה במחנות "המוכרים" לפי קרן סעיף 2.
איננו מקבלים טענה זו אשר אף לא עולה בקנה אחד עם פסה"ד אליו מפנה העוררת- אנקרי נ' הרשות המוסמכת.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2013 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המשיבה סוקרת בסיכומיה את קורות יהודי גלאץ בתקופת הרדיפות: המדיניות האנטישמית שנקט כלפיהם השילטון הרומני ובעקבות זאת הגזירות שנגזרו עליהם; עבודות כפייה/פרך שהוטלו על גברים יהודים; פירוט העבודות המפרכות שהוטלו על הגברים בעיר גלאץ והמקומות אליהם נשלחו לבצוע העבודות וכן התנאים הקשים מינשוא בהם חיו באותן מסגרות.
בדברי ההסבר להצעת חוק התוכנית להגדלת גמלאות הבטחת הכנסה לקשישים נזקקים ולסיוע לניצולי שואה (תקוני חקיקה) תשס"ח- 2008 (להלן הצעת חוק התוכנית) הובהר כי: "ההסדר העקרי המוצע הוא מתן קצבה חודשית לניצולי שואה, יוצאי מחנות רכוז, גטאות ומחנות שיעבדו בהם עבודת פרך (להלן – יוצאי מחנות וגטאות), אשר אינם מקבלים קצבה חודשית בשל רדיפות הנאצים ועוזרהם, מישראל, מגרמניה או ממדינת חוץ אחרת". (שם, פרק ג' סעיף 4 עמ' 347).
זאת ועוד, העוררת נולדה במרץ 1944, הגזרות על היהודים ברומניה וראשית עבודות פרך/כפייה שהוטלו על חלק מהאוכלוסייה החלו זמן רב קודם לכן, כפי הנראה עוד ב- 1941, ועל כן קורותיה של האם, יהיו אשר יהיו, בגינם קיבלה פיצוי מגרמניה, אינם יכולים לבסס תשתית עובדתית לתביעת העוררת וזאת בפרט משום שהאם בתצהירה אינה מזכירה כלל שהות במחנה עבודה ואף לא את העוררת.
...
לאחר שבחנו מלוא גרסתה, כולל הסתמכותה על הפיצויים שקיבלה אמה מגרמניה, תשובתנו היא שלילת.
לאור האמור לעיל, אנו דוחים את הערר.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2013 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בתל אביב - יפו ו"ע 9636-03-11 עמית נ' הרשות לזכויות ניצולי השואה משרד האוצר ו"ע 9749-03-11 לאור(המנוח) ואח' נ' הרשות לזכויות ניצולי השואה משרד האוצר וועדת עררים ת-א לפי חוק נכי רדיפות הנאצים בפני כב' השופטת בדימוס רחל גרינברג- יו"ר ד"ר נעמי אפטר- חברה עו"ד אראלה עפרון - חברה עוררים דוד עמית שרה גונפור נעמי לאור ז"ל המשיבה הרשות לזכויות ניצולי השואה משרד האוצר פסק דין
מספר על שני אירועים טראומטיים שהשפיעו עליו במיוחד בתקופת הרדיפות: - חיילים גרמנים פרצו לביתם, תפסו את אימו וניסו לאנוס אותה.
האלימות כלפי האם המתוארת ע"י העוררים מקימה עילת נרדפות לפי סעיף 28 לחוק הפיצויים הגרמני המכיר בנרדפות בשל מעשה אלים בבן מישפחה קרוב, מעשה לו נחשף תובע ואשר גרם לו הלם-טראומה נפשית.
לגבי עוררת זו נשאלת, לטעמנו, השאלה האם ניתן לקבל את הערר לאחר פטירתה וזאת לאור פסק הדין בעיניין זנזורי: רע"א 7767-08-11 הרשות המוסמכת נ' עזבון המנוחה זנזורי ובפרט בהתייחס לפסק דינו של כב' השופט שנלר שכן העוררת עברה את הרדיפות ברומניה ואינה שייכת לקבוצת יוצאי לוב אליהם מתייחסת חוות דעת הרוב.
...
לגבי עוררת זו נשאלת, לטעמנו, השאלה האם ניתן לקבל את הערר לאחר פטירתה וזאת לאור פסק הדין בעניין זנזורי: רע"א 7767-08-11 הרשות המוסמכת נ' עיזבון המנוחה זנזורי ובפרט בהתייחס לפסק דינו של כב' השופט שנלר שכן העוררת עברה את הרדיפות ברומניה ואינה שייכת לקבוצת יוצאי לוב אליהם מתייחסת חוות דעת הרוב.
מאחר והמשיבה לא התייחסה לנקודה זו, אנו מקבלים את הערר גם לגבי העוררת הזאת.
התוצאה היא שאנו מקבלים את הערר וקובעים כי העוררים הוכיחו קיומן של שתי עילות נרדפות נוספות על עילת העוצר בה הוכרו: הטראומה שחוו עקב האלימות כלפי האם (אלימות עקיפה) ואלימות ישירה אותה הוכיחו דוד עמית ושרה גונפור.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו