השאלות העובדתיות והמשפטיות הטעונות הכרעה
מספר שאלות עובדתיות ומשפטיות טעונות הכרעה בעניינינו, והן:
האם הוכח הגורם לשריפה והאם היתקיימו בעניינינו התנאים להיפוך נטל הראיה לפי סעיפים 39 או 41 לפקודת הנזיקין?
ככל שלא היתקיימו התנאים להיפוך נטל הראיה כאמור, האם עלה בידי התובעת להוכיח התרשלות כלשהיא של מבוטח הנתבעת הקשורה סיבתית לניזקי מבוטחי התובעת באופן שניתן לחייבם בשיפוי התובעת מכוח חבותו "ביחד ולחוד"?
האם זכאית התובעת להפרע מהנתבעת בגין נזקים להם אחראים השוכרים כהן בלבד?
1.
ואולם, כל עוד לא טענה התובעת באופן מפורש בכתב התביעה (ואף לא בחוות דעת המומחה מטעמה) מה הסיבה הספציפית לפרוץ השריפה, וכל עוד עסקינן במבנה מושכר ממנו התפשטה אש אל עבר מבנה סמוך, לפחות ברמת העקרון וברובד המשפטי המופשט, לא מן הנמנע כי תקבע אחריות משפטית משותפת של השוכרים ושל המשכיר, מבוטח הנתבעת, לניזקי השריפה.
"
בפסק הדין בעיניין בסט קאר הצביע בית המשפט העליון על שלושה ראציונלים העומדים בבסיס זכות התיחלוף, והם: מניעת פיצוי כפול מהניזוק – באמצעות יצירת סימטריה בין הניזוק, המבטח והצד השלישי המזיק, באופן שמונע מהניזוק להתעשר מביטוחו ומגביל את פיצוי הניזוק לגובה הנזק שסבל; ראציונל כלכלי – המניח כי זכות התיחלוף מוזילה את פרמיות הביטוח ובכך הופכת את פוליסות הביטוח לנגישות יותר ולכדאיות יותר עבור הציבור; והרציונאל המוסרי-ערכי – שביסודו עומדים שקולי צדק, לפיהם על המזיק שגרם לנזק לשאת בו בהיותו החייב העקרי שביצע עוולה כלפי הניזוק (ר' שם, פס' 12 לפסק הדין).
התובעת טענה בסיכומי התשובה כי מדובר בטענה שלא הועלתה בכתבי הטענות, וגם עיון בפרוטוקולי דיוני קדם המשפט מלמד, כי אין בהם ולו חצי טענה להיעדר כסוי בטוחי בשל נזק שניגרם לבני משפחתו של המבוטח.
לטענת התובעת בסיכומיה, מדובר בבית משותף, "קוטג'", והעובדה שמבוטח הנתבעת החליט "לסאבלט" מספר חדרים בחלקו העליון של ביתו – אינה פוטרת אותו מאחריות כמחזיק המקרקעין מהם יצאה האש.
ואולם הפרק הרלוואנטי לטענת התובעת כי השוכרים כהן מבוטחים על פי הפוליסה – הוא פרק 4 לפוליסה שעניינו "ביטוח אחריות כלפי צד שלישי". על פי הוראות הכסוי לפרק זה ברשימת הפוליסה: "פרק זה מכסה חבות המבוטח או בני משפחתו, לרבות עובדי משק ביתו, לשלם לצד שלישי על פי פקודת הנזיקין [נוסח חדש], בכפוף לגבולות האחריות הנקובים במיפרט זה בשל ארוע תאונתי שהתרחש בגבולות הגאוגרפיים הנקובים בפוליסה ואשר גרם ל"נזק" כהגדרתו בפוליסה, ובכפוף לכל תנאי הפוליסה וחריגיה.
במסגרת מכתב התשובה האמור פירטה הנתבעת את כלל טעמיה לדחיית הכסוי הבטוחי: החל מהטענה שאין לנתבעת חבות בהעדר חבות של המבוטח ומשהגורם לשריפה הוא כשל במכשיר הנייד של אחד השוכרים והפוליסה אינה מכסה את רשלנות השוכרים (ס' 2-1 למכתב הדחייה); דרך הטענה כי הפוליסה היא לביטוח מבנה בלבד להבדיל מנזקי תכולה (ס' 3 למכתב הדחייה); וכלה בטענה כי לאור תנאי ס' 62 לחוק חוזה הביטוח ולאור הוראות הפוליסה אין לאטלני זכות תביעה כנגד הנתבעת בשל קרבת המשפחה למבוטח הנתבעת (ס' 5-4 למכתב הדחייה).
...
סעיף 4 להנחיות מיום 9.12.1998 קובע כי: "כאשר נדחית תביעתו של תובע, על המבטחת לפרט את כל נימוקי הדחייה לתביעתו בהזדמנות הראשונה שיש לה ואם לא עשתה כן לא תוכל המבטחת להעלות, במועד מאוחר יותר נימוק נוסף לדחייה, אותו יכלה לטעון בהזדמנות הראשונה."
כמו כן, בסעיף 4 להנחיות מיום 29.5.2002 צוין כי: "על פי ההכרעה העקרונית הנ"ל (הכוונה להנחיה מיום 9.12.1998 – מר"א), חברת הביטוח רשאית להעלות נימוקים נוספים מעבר לנימוק שהובא לידיעת המבוטח בהזדמנות הראשונה, רק מקום בו מדובר בעובדות חדשות ו/או נסיבות שנוצרו לאחר אותו מועד או אם לא היה ביכולתה של חברת הביטוח לדעת עליהם, במועד בו דחתה את התביעה."
הנחיות אלו אומצו בפסיקתו של בית המשפט העליון ברע"א 10641/05 הפניקס הישראלי חברה לביטוח בע"מ נ' אסולין (04.05.2006) ונקבע כי יש ליתן להן את תוקפן הראוי, גם ביחס למכתבי דחייה הממוענים לצדדים שלישיים (ר' עוד למשל רע"א 2121/14 אליהו חברה לביטוח בע"מ נ' אייש (08.07.2014)).
סיכום
מכל הטעמים שפורטו לעיל – דין התביעה כנגד הנתבעת איילון להידחות, וזאת מהטעם שלא הוכחה חבות נזיקית כלשהי של מבוטח הנתבעת, הקשורה סיבתית לנזקי מבוטחי התובעת, ומשחבותם המוכחת של השוכרים כהן לנזקי מבוטחי התובעת ממילא אינה מכוסה בפוליסה שהנפיקה הנתבעת.
עם דחיית התביעה ממילא נדחית עמה גם ההודעה לצדדים שלישיים.