מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פיצויי קיום ופיצויי הסתמכות מה ההבדל בין פיצויי קיום לפיצויי הסתמכות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

יש להבחין בין פצויי קיום לפצויי הסתמכות, כאשר פצויי קיום מטרתם העמדת הנפגע במקום בו הוא היה לו קוים החוזה, בעוד שפיצויי הסתמכות מטרתם העמדת הנפגע במקום בו היה אלולא נכרת החוזה מלכתחילה.
...
החלטה מס' 1210 של מועצת המנהלים, כמתועד ב-ת/103, מצביעה על-כך שמועצת המנהלים החליטה כי התובעת תשלם דמי שימוש מינימליים עבור בית-הקפה למפלס הקרקע בלבד, החל מ-9/14, למרות שבית-הקפה טרם הופעל.
בנסיבות אלה, ודאי שאין כל הגיון שהתובעת תמשיך ותשקיע כספים בהקמת בית-הקפה, אשר בסופו של דבר אין ביטחון כי יתאפשר לה להקימו ולהפעילו.
הנתבעת תשלם לתובעת הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך 100,000 ₪ (הסכום כולל מע"מ) לתשלום בתוך 30 יום מהיום, שאם לא כן ישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הזכות לקבלת פיצויים כספיים בעילה מנהלית, ובכלל זה פצויי קיום ופיצויי הסתמכות (פיצויים שליליים) הוכרה בנוגע לנזקים שנגרמו למשתתף כתוצאה מהשתתפותו במיכרז.
משנקבע, כי עסקינן בתובענה שעילתה במיכרז, בהתאם למבחנים שהותוו בפסיקת בית המשפט העליון כאמור לעיל, והסעד הכספי הוא לפצויי הסתמכות שתכליתם השבת המצב לקדמותו, מתבקשת המסקנה כי פרשנות סבירה של המונח "פיצויים" תיכלול בחובה גם את השבת הסכומים ששילם המציע בעטיו של המיכרז, ואין להבחין בין תשלומים והוצאות ששולמו ישירות לרשות מפרסמת המיכרז ובין תשלומים ששולמו לגורם שלשי כלשהוא.
...
בעניין זה יפים בדמיון מופלא מילותיו של כבוד השופט טאהא בפרשת דראושה: "יישום המבחנים שהותוו בעניין קוטלרסקי מוביל למסקנה, כי עסקינן ב"תובענה לפיצויים שעילתה במכרז". אין מדובר במציע שזכה במכרז ונכרת עמו הסכם, כי אם במקרה שבו בוטל המכרז בטרם חתימת חוזה.
המסקנה המתבקשת היא שמדובר בעניין מכרזי במהותו ובתביעה הנובעת ממכרז ומבוססת עליו, ואין המכרז בבחינת "עובדת רקע" בלבד (ר' בעניין זה עניין שבדרון ועניין וולך ).
לסיכום ולאור כל האמור לעיל: הבקשה מתקבלת, התביעה נמחקת בשל העדר סמכות עניינית והתובעת תישא בהוצאות הנתבעת בסך 5,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

ניפתח את דיוננו בדברי המלומדים ד' פרידמן ונ' כהן בספרם-חוזים (2011) (כרך ד', עמ' 538-9 ו-761), כפי שצוטטו על ידי כב' השופט י' עמית בפסק דינו בע"א 4948/13 עו"ד יעקב הרכבי נ' אבני ואח' (15.3.15) (להלן: "עניין הרכבי"): "עיקרון היסוד, המשותף לכל דיני הפיצויים, הוא שסעד הפיצויים מיועד להעמיד מבחינה כלכלית את מי שזכותו נפגעה, במצב שבו היה נתון אילמלא הפגיעה בזכותו. אולם קיימים מצבים שבהם מושתתים הפיצויים על בסיס שונה. פצויי הסתמכות שאליהם מתייחס סעיף 12 לחוק החוזים, מיועדים להחזרת המצב לקדמותו במובן הנכון של מונח זה. הם אמורים להחזיר את הנפגע, כביכול, אחורה, למצב שבו היה נתון לפני שהחל במשא ומתן לקשירת החוזה. ואילו הפיצויים הנפסקים בשל הפרת החוזה הם פצויי קיום, הצופים, כביכול, קדימה למצב שהיה נוצר אילו קוים החוזה. היו שאמרו שפיצויי הסתמכות דומים לאלה הנפסקים בנזיקין. אולם דברים אלה אינם נכונים. אכן, הפיצויים בנזיקין נראים במקרים לא מעטים כפיצויי הסתמכות, אולם במקרים אחרים דומים הפיצויים בנזיקין לפצויי קיום. הטעם להפעלה השונה של כללי הפיצויים במצבים השונים נעוץ בכך שמדובר בהם בזכויות שונות, ואופיה של הזכות שנפגעה הוא המכתיב את דין הפצוי בגינה". ההבדל בין פצויי הסתמכות לפצויי קיום אינו נעוץ באופן החישוב, אלא באנטרס המוגן.
...
המסקנה העולה מן הדברים היא כי עקב תקלה או טעות, לא צורף לתצהירו של העד קלסר הקבלות והחשבוניות, ביחס לכל הוצאה והוצאה, אולם עקב חקירתו הנגדית המפורטת, עלה בידי העד, אשר התרשמתי כי עדותו מהיימנה, לפרט ולהרחיב ביחס להוצאות שבטבלה ולהראות כי ההוצאות שנרשמו בטבלה מגובות בהנהלת החשבונות של החברה וקיים לגביהן תיעוד ואסמכתאות.
אף שהיה על התובעות לצרף לתצהירו של רואה החשבון את הקבלות, החשבוניות והאסמכתאות לביצוע התשלומים, עלה בידי העד, במהלך חקירתו הנגדית, לשכנע כי ההוצאות שנרשמו על ידו בטבלה, היו מגובות באסמתאות אותן הציג בחקירתו ואליהן הפנה ושוכנעתי כי יש בכך בסיס נאות לאישור ההוצאות.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, נקבע בזאת כי על הנתבעת לשלם לתובעות סך של 823,348 ₪.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

אולם, לגישת בית המשפט קמא, הטעמים שבבסיס החובה להקדים עתירה מנהלית לתביעת הפיצויים נכונים הן לגבי פצויי קיום והן לגבי הסעד החלופי של פצויי הסתמכות, ולא הוצג טעם מהותי להבחנה בין השניים.
...
כל מסקנה אחרת הייתה מובילה לכך שהיינו מאפשרים למערערת להכניס "דרך החלון" את הטענות שפסק הדין בעניין ביטול הזכייה הוציא "דרך הדלת". עד כה דנתי בפגמים הנוגעים לניסוח המכרז ולחוזה התשתיות.
בשים לב לכך ובהינתן הכלל לפיו יש לפרש בצמצום את ההליכים הנדונים בבית המשפט לעניינים מנהליים כתובענה מנהלית, אני סבורה כי המסלול המתאים לניהול הליך שעניינו חילוט ערבות במכרז הוא עתירה מנהלית.
במקרה הייחודי שלפנינו, בהינתן הקביעות השיפוטיות החלוטות בהליכים הקודמים, תוצאה זו מקובלת עליי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כידוע, דיני התרופות מבחינים בין "פצויי קיום" לבין "פצויי הסתמכות". פצויי קיום נועדו להעמיד את הנפגע במקום שהיה נמצא בו אם החוזה היה מקוים.
בירן לא הבהיר מה ההבדל בין השירים שגבה עבורם 40,000 ש"ח לבין השניים האחרים (אם כי הוא לא נישאל על כך).
...
תוכן עניינים פתח דבר 2 כתבי הטענות 6 כתב התביעה בתביעה העיקרית (ת"א 28251-08-20) 6 כתב ההגנה בתביעה העיקרית וכתב התביעה שכנגד 7 כתב התשובה בתביעה העיקרית וכתב הגנה לתביעה שכנגד 9 כתב התביעה בתביעת לשון הרע (ת"א 21567-02-20) 9 כתב ההגנה בתביעת לשון הרע 11 דיון והכרעה 11 הראיות 11 מתווה ההכרעה: הפלוגתות שבמחלוקת 12 המסכת העובדתית 13 ערב חתימת ההסכם 13 המשא ומתן, ההסכם ועיקריו 13 שיתוף הפעולה לאחר חתימת ההסכם 14 תכניות הריאליטי וההצלחה שבעקבותיהן 14 ניהול הבוקינג עבור כיתריה וגביית תשלום עבורו 15 אופן ניהול ההתחשבנות בין הצדדים 15 הקליפ 17 השיחה בין כיתריה לאדי וחילופי הדברים בעקבותיה 18 כיתריה מבקשת פירוט של ההתחשבנות 19 ההצעה לככב במחזמר "מאמה מיה" בתיאטרון הלאומי "הבימה" 19 פרוץ הסכסוך והסלמתו: התניית ההשתתפות במחזמר בתנאים 20 כיתריה מבטלת את ההסכם בהתנהגות 23 חלופת המכתבים בין עורכי הדין 23 תביעת לשון הרע מצד בן ארוש ותביעת כיתריה לתשלום הרווחים 25 המסגרת הנורמטיבית 25 פרשנות חוזה: כללי 25 פרשנות חוזה ליחסים ארוכי טווח ("חוזה יחס") 27 כלל הפרשנות נגד המנסח 28 החובה לקיים הסכם בתום לב 29 הערה על חוק הגנה על זכויות אמנים במוזיקה, התשע"ז-2017 30 האם הנתבעים הפרו את ההסכם בכך שלא קיימו את התחייבויותיהם כלפי כיתריה במישור המקצועי? 31 האם הנתבעים הפרו את ההסכם כשגבו תשלום עבור שירותי "בוקינג"? 36 האם הנתבעים הפרו את ההסכם בכך שלא שילמו לכיתריה את חלקה ברווחים? 40 פרשנות החוזה בעניין חלוקת הרווחים: מהן "הוצאות ישירות" שינוכו לפני חלוקה? 40 האם כיתריה לא קיבלה תשלומים במועד? מהו המועד לתשלום לפי ההסכם? 44 האם הנתבעים הפרו את ההסכם בכך שלא מסרו לכיתריה נתונים ומסמכים שביקשה? 51 האם הסירוב של כיתריה להשתתף במחזמר גיבש הפרה יסודית של ההסכם מצדה? 55 ביטול ההסכם בהתנהגות מצד כיתריה ונפקותו 61 חלוקת אחריות: אשם תורם חוזי 61 הסעדים החוזיים 65 סעד הצהרתי 66 פיצויי הסתמכות 67 מתן חשבונות 70 פיצויי קיום 70 לסיכום התביעה העיקרית והתביעה שכנגד 71 תביעת לשון הרע 71 המסגרת הנורמטיבית 71 דיון והכרעה 72 סוף דבר 75 פתח דבר לפניי שתי תובענות שהדיון בהן אוחד: האחת (ת"א 28251-02-20) היא תביעה לפיצוי בסך של 182,296 ש"ח שעילתה תשלום בעד רווחים המגיעים לתובעת מתוך הכנסות שהועברו לנתבעים, מנהליה, לפי הסכם למתן שירותי ייצוג וניהול ("התביעה העיקרית").
גם במקרה זה אין בידי לקבוע כי מדובר בלשון הרע ברף הגבוה במכלול הנסיבות ובהן מסגרת הפרסום, העובדה שדובר בפרסום חד פעמי (במרשתת אומנם), אך אין ראיה שרבים נחשפו אליו, ימואל לא הדהד אותו או חזר עליו, ואין ראיה שהוא גרם לנזק כלשהו.
אף שמדובר במקרה גבולי, הרי שלנוכח אופי ההתבטאות הפוגעני יותר בהשוואה לזה של כיתריה, אין מקום לעבור עליו לסדר היום ויש לקבל את התביעה.
סוף דבר מכל המקובץ לעיל, התוצאה היא כדלקמן: התביעה של כיתריה נגד הנתבעים נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו