אין מקום לפסוק לתובעים פיצוי בגין עוגמת נפש בשל הליקויים, לרבות ליקוי הרטיבות, לתקופה שבה לא החזיקו בדירה, וזו הייתה מושכרת לאחרים.
כך למשל, בתביעת נזיקין בגין ניזקי גוף, נקבע, כי כל ניזוק חייב לפעול באופן סביר למניעת הפסד מיותר (ר' לעניין זה ע"א 252/86, יצחק גולדפרב נ' כלל חברה לביטוח בע"מ, פ"ד מה(4), 45 [1991], בעמ' 51-53), ונפסק (פסקות 7-9) כי : "על הניזוק לנקוט, להקטנת ניזקו, כל אותם אמצעים שאדם סביר היה נוקט בנסיבות העניין... מטרת הפצוי אינה בהענשת המזיק, ואין צידוק חברתי לפצות על נזק שניתן למונעו..."
כב' הנשיא מ' שמגר במאמריו '"מגמות במשפט" עיוני משפט כ (תשנ"ו-תשנ"ז) 5, בעמ' 19, קבע כי "ההצדקה לעקרון של הקטנת הנזק – זו הכלכלית וזו המוסרית – יפה לכל דיני החיובים. לכן, ההלכות בתחום מסוים מדיני החיובים יכולות לשמש לנו מקור השראה לגבי תחומים אחרים מתוך דיני החיובים. משנגרם הנזק, הדין מטיל את הנטל של הקטנת הנזק על הניזוק. מה לי אם הנזק נגרם עקב פגיעה חוזית או עקב פגיעה נזיקית?".
בע"א 6581/98, זאב זאבי נ' מדינת ישראל, מחלקת עבודות ציבוריות, פ"ד נט(6) 1 [2005], קבע בית המשפט העליון, על בסיס הדברים לעיל, כי "לאור ההיגיון העומד בעיקרון הקטנת הנזק ולאור עיקרון תום-הלב, ניתן להקיש מדברי הנשיא שמגר, האמורים לעיל, גם במקרה שלפנינו אל דיני ההפקעות."
אך לאחרונה, חזר בית המשפט העליון על העקרון האמור, תוך הבהרה כי בהפעלתו יש, במקרים הרלבאנטיים, כדי להקטין את הפצוי לו זכאי הניזוק: בע"א 4554/19, פלדמן אבזור רכב בע"מ נ' ליאור שחם [18.11.2020], נקבע כי "שיטת חישוב זו משמיעה לנו כי את מצבו של הנפגע מהפרת החוזה אילו החוזה היה מקוים (המצב התקין) יש להשוות לא למצב הגרוע בו הוא מצוי בפועל (מצב ההפרה) אלא למצב טוב יותר ממצב ההפרה, בו היה אילו היה פועל להקטנת הנזק, דהיינו מתקשר בהתקשרות חלופית עם ספק אחר (להלן: מצב הנזק המוקטן)."
בעניינינו, טענו הנתבעות פעם אחר פעם, כי הוצע לתובע לרכוש ממנו חזרה את הדירה, אולם הוא סירב להצעות אלה מצד הנתבעות.
...
ריכוז סכומי הפיצויים:
הוצאות ועלויות נלוות לתיקון
2,141
₪
עוגמת נפש
10,000
₪
הפסד דמי שכירות
4,800
₪
סה"כ :
16,941
₪
ובמעוגל:
17,000
₪
הוצאות המשפט
לעניין שווי העבודות, אני מקבלת את הערכת מומחה בית המשפט, שהוא המומחה האובייקטיבי הרלבנטי, כאשר לסכום שנקב בו יש להוסיף מע"מ: בית המשפט העליון קבע בע"א 1772/99, זכריה זלוצין ואח' נ' דיור לעולה בע"מ, פ"ד נה(4), 203 [2001] את זכותם של ניזוקים לקבל פיצוי בגין נזקיהם, לרבות תוספת מע"מ על עלות התיקון גם מקום שלא בוצע על ידם תיקון בפועל:
"תוספת מע"מ לפיצויי-כסף שנפסקו לדיירים
דיור לעולה משיבה על-כך, כי אין בכוונת הדיירים לבצע תיקונים ברכוש המשותף; כי תשלום מע"מ לדיירים יעשיר אותם ולא במשפט; וכמסקנה נדרשת מכך, כי אין לזכות את הדיירים בגין הוצאה שלא יעמדו בה כלל.
סוף דבר
אני מחייבת את הנתבעות לשלם לתובעים סכום של 66,000 ₪, אשר חושב כדלקמן: פיצויים בסך של 17,000 ₪, החזר הוצאות בסך 24,000 ₪, ושכ"ט עו"ד בסך של 25,000 ₪.