הקשר האמיץ למקרקעין, לא יכול להוות שיקול בהחלטה בדבר תשלום פצויי סבל, שכן מרבית בעלי הזכויות במקרקעין חקלאיים, למעט משקיעים באיזורי ביקוש, קשורים בקשר אמיץ אל הקרקע, בדומה לחקלאים המעבדים את אדמתם מזה שנים רבות במגזרים שונים במדינה.
בנוסף, התובעים זכו לירידת ערך מלאה (100%) בגין שינוי הייעוד לדרך, בהתאם לחוות דעתה של השמאית ג'רבי.
כפי שנפסק בעיניין מסרי (פסקה 13 לפסק דינו של השופט פוגלמן): "פועל יוצא של הליך דו-שלבי זה – שינוי ייעוד, ולאחריו הפקעה בפועל – הוא כי ככלל גם הפיצויים מוענקים בשני שלבים, שכל אחד מהם הוא פרי עילת תביעה עצמאית ונפרדת: בשלב הראשון מוענק פיצוי בגין ייעוד המקרקעין לצורכי ציבור; ובשלב השני מוענק פיצוי נוסף בגין ההפקעה עצמה.".
משמע, מדובר בשני הליכים נפרדים, כאשר לא ניתן לומר שהליך התביעה לפיצויים בגין ירידת ערך לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה, הוא בגדר "בקשה לפצויי הפקעה" כנדרש בקריטריון 7.
לשיטת התובעים, הדין שקדם לפסק דין רוטמן חל עליהם, מאחר ולטענתם,
במקרה דנן, מתקיימות הנסיבות הבאות שהוכרו בדין הישן שקדם לפסק דין רוטמן, ככאלו המחייבות בתשלום פצויי סבל, כדלקמן: צו ההפקעה חל על כ- 5,500 מ"ר, אך התובעים קיבלו פיצוי רק עבור כ- 3,200 מ"ר, כ- 60% מהשטח שהופקע ויתרת השטח נפגעה; נתיבי ישראל מכירה בפגיעה בחלקה ואין מחלוקת כי יתרת החלקה לא הושבחה, מאחר ובמסגרת הסדר הפשרה שילמה נתיבי ישראל לתובעים פיצוי בגין הנזק ליתרת החלקה וב"כ נתיבי ישראל הסכים במפורש לכך שיתרת החלקה לא הושבחה (עמ' 18 לפרוטוקול, ש' 34-33); התכנית הביאה להפקעת המקרקעין לדרך ויעוד יתרתם למעבר חשמל, כבישים ומסילות ברזל, תוך פגיעה ביתרה כך שכ- 77% מהחלקה הופקעה, או נפגעה וגם על יתרתה קיימות הגבלות קו בנין עיר, מכוח הדרך או מעבר החשמל; לתובעים נגרם עוול הנובע מעצם ההפקעה המצדיק תשלום פצויי סבל; בעקבות ההפקעות, לתובעים נותרה יתרת קרקע קטנה אשר לא מועילה ולא מניבה שום תועלת ובפועל, לא נותרה להם כל יתרה הנתנת לשימוש כלכלי; מדובר על הפקעות חוזרות ונישנות; ההפקעה כולה הגיעה לכ – 5.5 דונם, כאשר מתוכם עבור כ- 2,300 מ"ר, כ- 40% מכל שטח ההפקעה לא שולם פיצוי; קיים ערך אישי לקרקע ואמם של התובעים סירבה בכל תוקף למסור חזקה ולשחרר את הקרקע, שהייתה יקרה לליבה בשל ההיסטוריה המשפחתית ורבת השנים.
...
מסקנה זו מתבקשת גם מהאמור במכתב ב"כ התובעים לשר התחבורה מיום 20.1.2014 (נספח ב2 לראיות שר התחבורה) בו צוין, כי: "4. במסגרת המו"מ לקראת הסדר הפשרה... סירב עו"ד פלג אלימלך שישולם פיצוי עבור 25% מהמקרקעין במסגרת הסדר הפשרה, בטענה כי הפיצוי עבור 25% מהמקרקעין צריך להיות משולם גם על ידי הועדה המקומית וחברת חשמל וכי קיימת מחלוקת בעניין בין מע"צ לביניהן. לפיכך, עמד על כך עו"ד פלג שהפיצוי מהמטר הראשון ישולם רק במסגרת תביעה לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבניה...
אני סבור, כי דין טענה זו להידחות, שכן היא אינה מתיישבת עם התנהלות התובעים בזמן אמת.
לאור כל האמור לעיל, אני סבור כי החלטת שר התחבורה בעניין זה הינה החלטה סבירה ואין להתערב בה.
סוף דבר
לאור האמור לעיל, התביעה נדחית.