פתח דבר:
לפני בקשת נתיבי ישראל החברה הלאומית לתשתיות תחבורה בע"מ (נתיבי ישראל) (להלן-"הנתבעת") לדחות את התביעה לפצוי הפקעה שבכותרת על הסף מחמת העידר סמכות עניינית בהתאם לסעיף 9א(א)(1) לפקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור), 1943 (להלן-"פקודת הקרקעות"), כאשר לטענת הנתבעת הסמכות העניינית לידון ולהכריע בתביעה מסורה לשמאי מכריע או לועדת ההשגות בהתאם לבחירת הנפקע (התובע) ;
רקע עובדתי וטענות הצדדים בשאלת הסמכות העניינית:
ביום 12.9.16 פירסם שר התחבורה והבטיחות בדרכים הודעה על הפקעת חלק מחלקה 38 בגוש 18976 (להלן-"החלקה") לפי פקודת הקרקעות והנתבעת, שלה ניתנה ההרשאה בהתאם לסעיפים 22 ו- 22א לפקודת הקרקעות, תפסה חזקה בשטח ביום 22.1.17.
בכתב ההגנה העלתה הנתבעת כאמור טענה מקדמית שלפיה יש לדחות את התביעה על הסף מחמת חוסר סמכות עניינית כאשר לטענתה הסמכות העניינית לידון ולהכריע בטענות התובע בעיניין סכום הפיצויים לו הוא זכאי בגין ההפקעה האמורה מסורה במקרה דנן לשמאי מכריע או לועדת ההשגות ולא לבית משפט זה.
בעיניין זה מבססת הנתבעת את טענותיה על סעיף 9א (א)(1) לפקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור), 1943 וטוענת כי בהתאם להסדר שנקבע באותו סעיף במקרים שבהם הוצע לבעל הזכויות פיצויים בגין זכויותיו בקרקע שהופקעה ובעל הזכויות חלק על סכום הפצוי שהוצע לו , הסמכות לידון ולהכריע בסכסוך בעיניין סכום הפיצויים מסורה לשמאי מכריע או לועדת ההשגות, בהתאם לבחירת בעל הזכויות ולא לבית המשפט.
...
אין חולק כי בסופו של דבר שולם לתובע סך של 278,195 ₪ בגין פיצויי הפקעה כאשר מתוכו בוצע ניכוי במקור בסך של 41,729 ₪ אשר הועברו ישירות לרשויות המס והסך ששולם כולל תמריץ פינוי בסך של 35,989 ₪.
בכתב ההגנה העלתה הנתבעת כאמור טענה מקדמית שלפיה יש לדחות את התביעה על הסף מחמת חוסר סמכות עניינית כאשר לטענתה הסמכות העניינית לדון ולהכריע בטענות התובע בעניין סכום הפיצויים לו הוא זכאי בגין ההפקעה האמורה מסורה במקרה דנן לשמאי מכריע או לוועדת ההשגות ולא לבית משפט זה.
בעניין זה מבססת הנתבעת את טענותיה על סעיף 9א (א)(1) לפקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור), 1943 וטוענת כי בהתאם להסדר שנקבע באותו סעיף במקרים שבהם הוצע לבעל הזכויות פיצויים בגין זכויותיו בקרקע שהופקעה ובעל הזכויות חלק על סכום הפיצוי שהוצע לו , הסמכות לדון ולהכריע בסכסוך בעניין סכום הפיצויים מסורה לשמאי מכריע או לוועדת ההשגות, בהתאם לבחירת בעל הזכויות ולא לבית המשפט.
זאת ועוד, למקרא כתב הוויתור שעליו חתם התובע כאמור והודעת הנתבעת מיום 28.9.17 שצורפה בנספח 4 לכתב התביעה, אני סבור כי חתימת התובע על כתב הוויתור, ואף שמחק את הפרק המתייחס לתשלום תמריץ ויתור תביעות, אינה מעלה ואינה מורידה לעניין הסמכות העניינית.
לאור כל האמור לעיל, אני קובע כי הסמכות העניינית לדון בתביעה מסורה לוועדת ההשגות ו/או לשמאי מכריע כמתחייב מהוראת סעיף 9א' לפקודת הקרקעות החל על המקרה דנן, וזאת גם ביחס למחלוקת שנותרה לגבי סכום הפיצוי, לאחר ששולם לתובע סכום הפיצוי שאינו שנוי במחלוקת בהתאם להצעת הפיצוי מטעם הנתבעת.
בשים לב לכך שהסמכות להכריע בשאלה אם חלף המועד להגשת השגה לוועדת ההשגות או פניה לשמאי מכריע מסורה לבעל הסמכות לדון בגוף המחלוקת בעניין הפיצויים (ראו לדוגמא החלטת וועדת ההשגות בהשגה 21/14 עצאם עאוודאלה נ' נתיבי ישראל –החברה הלאומית לתשתיות תחבורה בע"מ (8.7.14)), אינני מוצא מקום להעברת הדיון לוועדת ההשגות או לכל גורם אחר ולפיכך, אלא אני מורה כאמור מכוח תקנה 41(א)(4) לתקנות, על מחיקת התביעה על הסף והתובע מופנה להסדר שהותווה בסעיף 9א' לפקודת הקרקעות.