הדגש במקרה זה אינו במערכת היחסים שבין בית המשפט לצבא, ובמניעת בית המשפט משקילת שיקולים מבצעיים, אלא ביחסים שבין חייל ניזוק לרעהו המזיק, ובקשר זה נאמרו דברי ההסבר הבאים: "בפסק הדין בע"א 507/79 [...], קבע בית המשפט העליון, ברוב דיעות, כי חייל שגרם ברשלנות נזק גוף לחייל אחר, או גרם למותו – כשאותו חייל אחר נפגע תוך כדי שרותו ועקב שרותו – נושא החייל הפוגע באחריות בנזיקין, אף שהמדינה פטורה מאחריות לנזק מכוח הוראות החוק המובאות לעיל. שופטי בית המשפט העליון המליצו על תיקון החוק כדי להבהיר את המצב המשפטי הקיים, שאינו מניח את הדעת" (דברי ההסבר להצעת חוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה) (תיקון מס' 3), התשמ"ח-1985, ה"ח 1715).
על פי הנטען, הוא עותר לתשלום פיצויים בשל נזקים שנגרמו לו כתוצאה ממחדלי המדינה למנוע פירסום תמונתו, "ביניהם פגיעה בשמו הטוב, פגיעה בחופש התנועה והתעסוקה והפסדי הישתכרות" (פסקה 3 להחלטת בית המשפט המחוזי).
חוק הנכים מבוסס על תפיסה של צדק חלוקתי, משטר של העידר אשם ואחריות מוחלטת, בד בבד עם הטבות החורגות מן הפצוי הנזיקי הסטנדרטי, והתאמה דינאמית לצרכים המשתנים של נכי צה"ל. כך ראוי ליחסים שבין המדינה לבין חייליה.
...
בית המשפט המחוזי היטיב להבהיר נקודה זו: "... אני סבור כי גם בהקשר זה ראוי כי טענות הצדדים תתבררנה בגדרו של הליך משפטי מסודר שבו יבחן בית המשפט האם הנזקים להם טוען התובע הם אותם נזקים נפשיים שבגינם הוכר כנכה או שמא מדובר בנזקים מסוג אחר" (פסקה 19).
אני סבור שיש טעם רב בכלל ייחוד העילה, שביסודו הסדר סטטוטורי ייחודי ומאוזן להטבת נזקי חיילי צה"ל (ומשרתי כוחות הביטחון האחרים שגם עליהם חל חוק התגמולים) שנפגעו בזמן ועקב שירותם.
וראו גם: ע"א 751/82 מנהל מס שבח נ' רשל, פ"ד מ(2) 830, 840 (1986); ע"פ 224/85 בית מרקחת אלבא בע"מ נ' מדינת ישראל, פ"ד לט(4)798, 802 (1985); בג"ץ 428/86 ברזילי נ' ממשלת ישראל, פ"ד מ(3) 505, 530 (1986), להלן: ענין ברזילי; ויש שאף נקבע כי לעתים אין מנוס ממתן פרשנות שונה לאותו מונח אף באותו חיקוק עצמו (ראו למשל: ע"א 756/82 קיבוץ יגור נ' שירותי נפט בע"מ, פ"ד מא(1) 85, 112 (1987)).
אעיר לבסוף כי לתוצאה בדבר אי תחולת דיני הנזיקין על נזקים שנגרמו במסגרת שירותו הצבאי של חייל, ניתן לכאורה להגיע גם דרך פרשנות דיני הנזיקין עצמם, בין היתר באשר לתחולתה ולהיקפה של "חובת הזהירות" במערכת יחסים זו.
סוף דבר: אני סבור כאמור כי יש לדחות את בקשת המדינה לרשות ערעור, וזאת בהעדר עילה למתן רשות ערעור כמפורט לעיל, ולא מנימוקים לגופה של המחלוקת.