מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פיצוי בגין הפרת הבטחת נישואין: הפרת הבטחה לנישואין

בהליך בע"מ (בע"מ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

כמו כן, בית משפט זה אף הכיר בעילות תביעה חוזיות בין בני זוג (למשל בגין הפרת הבטחת נישואין וכן בשל הטעה, ראו: ע"א 5258/98 פלונית נ' פלוני (14.7.2004) (להלן: עניין פלונית); ע"א 1581/92 ולנטין נ' ולנטין, פ"ד מט(3) 441 (1995) (להלן: עניין ולנטין)).
בהקשר זה ציין הנשיא א' ברק כלהלן: "ראשית, הפרת ההבטחה להנשא עשויה ליגרור נזק לצד השני. אין כל צידוק עינייני שלא לאפשר קבלת פיצוי על נזק זה. חירות הנישואין אינה מקנה חירות לגרימת נזק לאנשים אחרים... דיני החוזים בישראל אינם נעצרים על סף הבית המשפחתי. המשפט אינו שולל תוקף משפטי מחוזים (אף חוזים משתמעים) המבוססים על אדנים ריגשיים ונוצרים בנסיבות אינטימיות בינאישיות. כך, המשפט מכיר בחוזים הקובעים יחסי ממון בין צדדים... הכרה בתוקפם של חוזים מסוג זה, לרבות הסכם להנשא, מבטיחה הגנה משפטית נאותה גם לנפגעים במעגל המשפחתי-האינטימי. גם הפרה של התחייבויות במרחב המשפחתי והזוגי גוררת עלויות ונזקים. אין הצדקה לחשוף מי מבני הזוג לנזקים הנובעים מהפרת ההיתחייבות, מבלי שהמשפט יבוא לעזרתם" (ההדגשה הוספה, י.ו; ראו: עניין פלונית, בפסקות 13-12 לחוות דעתו של הנשיא א' ברק).
...
מטבע הדברים, על מנת להגיע לכלל מסקנה כי פלוני הציג 'מצג שווא' בהקשרים הללו, דרושה קביעה 'עובדתית' לגבי מצב הדברים האמיתי בנוגע לנטייתו המינית או לאמונתו הדתית, בניגוד להצגתו את עצמו כלפי חוץ.
אולם סבורני כי אם נאפשר בירור של תביעות נזיקיות וחוזיות כאמור, ולוּ למען ניתן יהיה ליתן סעד באותם מקרים מועטים של הטעיה מכוונת, בסופו של דבר יֵצא שכרנו בהפסדנו; במישורים הללו, המחיר החברתי שנשלם כתוצאה מבירור תביעות שאין בהן ממש, בהינתן הפגיעה שמסב ניהול הליך משפטי שכזה כשלעצמו – עולה על התועלת שתצמח מדיון באותם מקרים נדירים.
משכך, כחברי השופט ע' פוגלמן, אף אני סבור כי בנקודת הזמן הזו מוטב שייוותר העניין בצריך עיון, ונכון יהיה לצמצם את הכרעתנו לשאלה שהובאה לפנינו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

ככלל, נקבע כי: "הפצוי על הפרת הבטחת נישואין צריך להיות צנוע ביותר..." (פרשת שיפברג נ' אבטליון), שכן, עניינו של הפצוי הנו בגין הנזק הספציפי, כמו גם בגין הנזק הכללי שניגרם לנפגע בעקבות ההפרה.
...
על כן, סבורני כי ישנה הצדקה לחייב את התובעת בהפקדת ערובה להבטחת הוצאות הנתבע.
אחר שנתתי דעתי לכל אלה גם יחד, ובה בעת, נתתי אל ליבי את טיבו של ההליך, מורכבותו וזהות הצדדים, כמו גם את כל אשר פורט לעיל, סבורני כי האיזון הכולל בין הרכיבים השונים, מניב מסקנה כי יש לחייב התובעת בהפקדת ערובה מתונה יחסית בסך 15,000 ₪ במזומן בקופת ביהמ"ש, וזאת לא יאוחר מיום 10.12.18.
ייאמר כי לצורך קביעת סכום הערובה, התחשבתי לקולא בצורך שלא לחסום בפני התובעת את זכות הגישה לערכאות, הגם שסבורני כי היקף ההוצאות שאפשר כי ייפסקו בהליך דנא, לטובת מי מבין הצדדים, גבוהות מכך.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

האם הנתבעת הסכימה להנשא לתובע והאם הפרה את הבטחתה ? כאמור מעלה, דיני החוזים מאפשרים לנפגע מהפרת הבטחת נישואין להגיש תובענה בבית משפט השלום לצורך קבלת פיצוי בגין הסתמכותו על הבטחת נישואין שהופרה, ולכן, בהנתן עילתה המפורשת של התביעה, הרי שכל שנידרש הוא לבחון האם במקרה נשוא ענייננו הנתבעת אכן נתנה הסכמה קונקרטית להנשא לתובע, והאם נגרמו לו נזקים ספציפיים כתוצאה מהפרת ההבטחה.
...
עם זאת, משהדבר לא נעשה הרי שבהיעדר פירוט ובהיעדר אסמכתאות מפורשות אשר תומכות בטיעונים הללו (חשבוניות רכישה, תדפיסי העברות בנקאיות וכו'), הרי שהתובענה הייתה נדחית מאליה, אף בהנחה שאכן היה מוכחת טענת התובע, ולפיה הנתבעת התחייבה להינשא לו, וכי נגרמו לו נזקים כספיים כתוצאה מהסתמכותו על הצהרתה של הנתבעת בדבר כוונה להינשא לו. בטרם סיום: התרשמתי מעדויותיהם של עדי התביעה אשר העידו בבית המשפט (האחים אלעד ומיכאל אדרי, אחותו של התובע דורין רובין, הוריו של התובע אסתר וארמונד זגורי) וכן גם מעדויותיהם של הצדדים עצמם, ובפרט מהתכתבויות הוואצאפ המצורפות לתצהיר התובע ומהודאתה של הנתבעת כי קיבלה מהתובע במתנה כספים ותשורות בסכומים יחסית לא משמעותיים, כי מערכת היחסים שבין הצדדים התאפיינה בכך שהנתבעת נהגה בניצול ניסיונותיו הרבים לרצותה ולספק את כל מאווייה אשר התבטאו בהסעתה ובהסעת בני משפחתה למקומות שונים בארץ, במימון יציאות לבילויים משותפים, ברכישת אוכל, בטיפול מסור בהוריה, במימון ארוחות במסעדות, במימון עלויות מעצבי שיער, ברכישת בגדים, ברכישת מתנות וכו'.
סבורני כי ההוצאות בהן נשא התובע במצטבר, אינן יותר מאשר ניסיונות לרצות את הנתבעת במסגרת חיזור או זוגיות אשר לא התפתחה לכדי קשר של נישואין, וגם אם מנתו הייתה כי נוצל על ידי הנתבעת, הרי שמדובר במתנות והוצאות שהינן שגרתיות במערכת יחסים המצויה בשלב זה, ואינן מגיעות כדי הוצאות אשר הוציא בהסתמך על התחייבות להינשא, אשר הופרה בהמשך.
סוף דבר : התביעה נדחית.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

מנגד כב' השופט ריבלין הצביע באותו פסק דין על הקושי בפסיקת פיצויים לא ממוניים בגין הפרת הבטחת הנישואין והציע כי ניתן לתבוע ניזקי הסתמכות או הוצאות שהוצאו להכנת הנישואין כמו גם מתנות שניתנו לקראת הנישואין, אולם אין לתלות תביעה שכזו בגין אשם או תרמית כלשהיא וכדבריו: "כשלעצמי, סבור אני כי אכן בשלה השעה לביטולה של העילה החוזית כפי שהיא מוכרת אצלנו
...
( לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, אני סבורה כי אין מניעה לחייב את הנתבע להשתתף בעלות מסוימת של הטיפול האחרון שכן למרות שהורי התובעת מימנו עבור הצדדים את עלות הטיפול האחרון, אין להתעלם מכך כי כספים אלו ניתנו לתובעת לנוכח רצונם המשותף של הצדדים להביא ילד לעולם ותוך הסתמכות על מצגיו של הנתבע לעבור את התהליך הזה יחדיו.
לסיכום, בנסיבות דנן, הגם שהתובעת חשה פגועה ומאוכזבת מהודעתו של הנתבע, איני סבורה כי יש להעניש את הנתבע על התנהלותו וכפועל יוצא אין לפצות את התובעת בגין עוגמת נפש ואכזבתה ממערכת היחסים לאורך השנים שבהם עשו הצדדים ניסיונות משותפים להביא ילד לעולם.
סוף דבר: אשר על כן, מכל הנימוקים שפורטו לעיל – אני מורה כדלקמן: הנתבע ישלם לידי התובעת סך של 22,000 ₪ עבור השתתפותו בעלות הטיפול האחרון בלבד.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2019 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בעיניין העילה החוזית לגביה הרחיבו הצדדים בסיכומיהם, הרי שעילת התביעה החוזית, בגין הפרת חוזה הבטחת נישואין, אינה מבין העילות שהתבקשו בהליך כאן (ראו החלטתי מיום 11.02.2016 ) – להבדיל מפיצוי נזיקי, מכוח עוולת התרמית או הרשלנות שנתבעו.
...
בעניין העילה החוזית לגביה הרחיבו הצדדים בסיכומיהם, הרי שעילת התביעה החוזית, בגין הפרת חוזה הבטחת נישואין, אינה מבין העילות שהתבקשו בהליך כאן (ראו החלטתי מיום 11.02.2016 ) – להבדיל מפיצוי נזיקי, מכוח עוולת התרמית או הרשלנות שנתבעו.
האמינה אז, כי "הקשר התמסד". נסיבות אלו, מטילות על כתפיה אשם תורם של 50% סוף דבר: הנתבע ישלם לתובעת סך של 30,000 ₪ נכון למועד הגשת התביעה.
באיזון בין השניים אני פוסקת כי התובעת תשלם לנתבע הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך של 12,000 ₪ .
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו