מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פיצוי בגין הפקעת מקרקעין לצורך תשתיות תחבורה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ביום 13.10.2021 הגישו התובעים (להלן: "המשיבים") כנגד הנתבעת, נתיבי ישראל - החברה הלאומית לתשתיות תחבורה בע"מ (להלן: "המבקשת"), תובענה כספית לפיצויים בגין הפקעת קרקע לצרכי ציבור.
...
המקרקעין שנתפסו על ידי המבקשת נוהלו על-ידי רמ"י ואין לאפשר למשיבים לנהל תביעה לפיצוי הפקעה בטרם הוכחו זכויותיהם במקרקעין.
לסיכום, תנאי לתשלום פיצויי הפקעה הוא הוכחת בעלות או טובת הנאה במקרקעין.
סוף דבר אני מורה על מחיקת התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בתביעתו בתיק זה, עתר התובע לחייב את הנתבעת 1, נתיבי ישראל – החברה הלאומית לתשתיות תחבורה בע"מ, לפצותו בגין הפקעת המקרקעין.
עוד אציין כי טענת התובע לפיה פצויי ההפקעה נועדו לפצות רק עבור נטילת זכויות הקניין במקרקעין ועל כן אין חשיבות לזכויות החזקה והשמוש על פי הסכם השתוף, אינה מדויקת.
...
נתיבי ישראל סבורה כי אין מקום לפסוק לתובע הוצאות שכן התובע הוא שהכביד על ניהול ההליך ועמד על קבלת פיצוי בגין תמריץ ויתור על התביעות מבלי שהיה זכאי לו. לאחר ששקלתי את הטענות, הגעתי למסקנה כי אין לפסוק לתובע הוצאות.
סוף דבר לאור כל האמור אני מורה כדלקמן: (א) נתיבי ישראל תשלם לתובע את פיצוי ההפקעה בסך של 238,027 ₪ בצירוף מע"מ ותמריץ פינוי בסך של 35,702 ₪ בצירוף מע"מ. לתשלומים אלו יתווספו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 08/06/2017 ועד התשלום המלא בפועל.
(ב) התביעה לתמריץ ויתור על תביעות נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ביום 22.2.2022 הגישו התובעים (להלן: "המשיבים") כנגד הנתבעת נתיבי ישראל- החברה הלאומית לתשתיות תחבורה בע"מ (להלן: "המבקשת"), תביעה כספית לפיצויים בגין הפקעת קרקע לצרכי ציבור.
...
כפועל יוצא יש לדחות את התביעה על הסף.
בצד זאת מצאתי לדחות את טענת המבקשת שיש לדחות את התביעה על הסף מאחר והמשיבים פינו את המקרקעין כשנה לפני תפיסת המקרקעין, וללא קשר להליך ההפקעה.
לפיכך אני מורה על מחיקת התביעה על הסף.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

באשר לחששה של נת"י מכך שתיאלץ לשלם כפל פיצויים, טענו המערערים כי הוא אינו מבוסס כיוון שחלפה תקופת ההתיישנות לתביעת פצויי הפקעה עבור הבעלים הקודמים של המקרקעין, וממילא המערערים היו מוכנים להעמיד ערובות ארוכות טווח להבטחת תביעה עתידית נגד נת"י אם תוגש כזו; כי טענה זו אינה יכול להיטען בתום לב למעלה מ-24 שנים לאחר שפורסם צו ההפקעה הראשון, ובית המשפט שגה משלא נתן משקל לחלוף הזמן, התומך בכך שאין עוד בעלים העומדים על זכותם לקבל פצויי הפקעה בגין המקרקעין; וכי בכל מקרה, נת"י אינה צריכה לצאת נשכרת ולא לשלם כלל פיצויים שבהם היא חבה.
אמנם, הפיצויים ישולמו רק לאחר שהרשות תיתפוס חזקה במקרקעין המופקעים, אך הזכאות לפצוי נתונה למי שהיו בעלי הקרקע בעת פירסום הצוו (ראו והשוו: ע"א 261/84 רפאלי נ' חנניה, פ"ד מ(4) 561, 571-570 (1986) (להלן: עניין רפאלי); ע"א 977/91 הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה, ירושלים נ' נוסייבה, פ"ד מו(5) 758, 763 (1998); ה"פ (מחוזי מר') 54444-07-13 ק.א.א. השקעות ונדל"ן בע"מ נ' נתיבי ישראל – החברה הלאומית לתשתיות תחבורה בע"מ (21.12.2016) (להלן: עניין ק.א.א.)).
...
על כן, טענת נת"י מקובלת עליי – שומת הפיצויים הייתה צריכה להיות מחושבת בהתאם לאמור בחוות דעתו של השמאי מטעמה.
משכך, דין הערעור באשר לחישוב הפיצויים, להתקבל גם כן. באשר לטענות נת"י ביחס לשכר הטרחה וההוצאות שהוטלו עליה – לא מצאתי להתערב בהחלטת בית משפט קמא.
סוף דבר סוף דבר, שאציע לחבריי לקבל את הערעור בע"א 388/22 במובן זה שגובה הפיצויים לו זכאים המערערים יחושב בהתאם לאמור בחוות הדעת השמאית שהוגשה מטעם נת"י; ולקבל אף את הערעור בע"א 569/22 כך שהמערערים יהיו זכאים לקבל פיצויים גם בגין צו ההפקעה הראשון.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בחיפה ת"א 30586-08-21 חזבון ואח' נ' נתיבי ישראל - החברה הלאומית לתשתיות תחבורה בע"מ תיק חצוני: לפני כבוד השופט שמואל מנדלבום התובעים .1 ג'מיל חזבון .2 כאמל חזבון .3 חאלד גמאל חזבון .4 לואי גמאל חזבון .5 מוחמד גמאל חזבון .6 עבד אלרחמאן גמאל .7 חולוד גמאל חזבון הנתבעת נתיבי ישראל - החברה הלאומית לתשתיות תחבורה בע"מ החלטה
לאור התשתית העובדתית האמורה נבחן תחילה האם ניתן בכלל לפסוק פיצויים בגין הצורך בהעתקת המפעל ואי הפעלתו למשך 3 חודשים, ומכל הפסיקה אליה הפנו ב"כ הצדדים וכן פסיקה נוספת עולה כי ככלל אין מקום למתן פצויי הפקעה לרבות פיצוי בגין מחוברים כאשר מדובר במבנים לא חוקיים שבהם בוצעה פעילות כלכלית שלא על פי דין.
בהתאם הוויתור המצוין בכתב ההצהרה על תביעות נוספות לפצוי מתייחס בבירור גם לעניין המחוברים שאף הפצוי בגינם נובע מהפקעת המקרקעין ולפיכך ככל שהתובעים מבקשים השלמת פיצוי מכח היותם יורשיה של המנוחה הם מנועים מלעשות כן נוכח חתימת המנוחה על ההצהרה.
...
כנגד האמור העלתה הנתבעת טענות שונות ובכלל זה נטען כי התובעים אינם זכאים בכל מקרה לפיצוי בגין המפעל שהוקם ללא היתר בנייה, ופעל ללא רישיון עסק במקרקעין שבהם לא הייתה לתובעים זכות כלשהי ושייעודם "דרך". בענין זה הופניתי לפסיקה אשר לטענת הנתבעת שוללת פיצוי במקרה כזה בין היתר לאור העיקרון של "אין חוטא יוצא נשכר". בהתאם להחלטה נוספת שניתנה על ידי הוגשה על ידי ב"כ התובעים פסיקה אשר לטענתו מאפשרת פסיקת פיצויי גם בגין מחוברים שהינם בגדר מבנים לא חוקיים וכעת עלי להכריע בטענה זו. לאחר עיון בטענות הצדדים כפי שעלו בין היתר בקדם המשפט ובפסיקה אליה הופניתי אני סבור כי דין בקשת הנתבעת לסילוק התביעה על הסף, להתקבל.
" גם השופטת (כתוארה אז) אסתר חיות הצטרפה בפסק הדין לאמור לעיל וציינה כי "...אף אני סבורה כי ככלל אין להתחשב בשימוש בלתי חוקי שנעשה בקרקע טרם ההפקעה לצורך חישוב הפיצויים על פי סעיף 12(ב) לפקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור), 1943. עם זאת וכעמדת חברתי אף אני סבורה כי ייתכנו מקרים חריגים, כמו המקרים שבפנינו, בהם יש מקום ליתן ביטוי מסוים במסגרת חישוב הפיצויים לשימוש שנעשה בקרקע הגם שאינו תואם את ייעודה התכנוני, תוך היסמכות בדרך ההיקש על הוראות סעיף 190(א)(3) סיפא לחוק התכנון והבניה, התשכ"ה-1965 ולתנאים הקבועים בו בהקשר זה קרי: כי מבקש הפיצוי התנהל בתום לב וכי קיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות תשלום פיצויים המביאים בחשבון את השימוש הבלתי חוקי". במקרה שלפנינו, התובעים לא ציינו בכתב התביעה נסיבות כלשהן הנוגעות להחזקת והפעלת המפעל על ידם ובוודאי שלא נסיבות חריגות המצדיקות סטייה מהכלל שלפיו פלישה למקרקעין והקמת והפעלת מפעל בהם שלא כדין אינם צריכים לזכות את מי שמפר את הוראות הדין בפיצוי כלשהו ובכלל זה פיצוי עבור העתקת המפעל או בגין הפסדים כלכליים.
לכל האמור לעיל יש להוסיף את העובדה שהמנוחה כבר קיבלה לפנים משורת הדין פיצוי בין היתר בגין "כיסוי עלות העתקת המחוברים", כך שמדובר באופן ברור על דרישה לכפל פיצוי, וכאמור ב"כ התובעים טען כי התובעים אינם מבקשים פיצוי כפול וגם מטעם זה דין התביעה לפיצוי בגין העתקת המפעל והנזק באי הפעלתו, להיות מסולקת על הסף.
סיכומו של דבר לאור כל האמור לעיל, דין תביעת התובעים להיות מסולקת על הסף במלואה מחמת היעדר עילה ומניעות ואולם כפי שציינתי בהחלטתי הקודמת אני מורה על מחיקת התביעה על הסף בהתאם לתקנה 41(א)(4) לתקנות סדר הדין האזרחי התשע"ד – 2018 ולא דחייתה, וזאת על מנת לאפשר לתובעים, ככל שירצו בכך, להגיש תביעה חדשה לפיצויים בגין המחוברים, העתקת המפעל ונזקים עקיפים ככל שיש בידם לבסס תביעה אשר יש בה כדי להצדיק תשלום פיצויים, על אף כל האמור לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו