מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פינוי פולשים ממקלט ציבורי עקב תפיסה בניגוד לחוק

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום עפולה נפסק כדקלמן:

לגירסתם, הערות אלו מלמדות שהמבקשים מעולם לא סברו שהם בגדר "מחזיק" עד שפנו לקבלת ייעוץ משפטי, וכל שבקשו היה לעשות שימוש בבית הכנסת, הא ולו לא. המשיבים מוסיפים וטוענים כי, מאזן הנוחות אינו נוטה לטובת המבקשים, משלא צלחה דרכם להוכיח, כי הותרת המצב על כנו גורם להם נזק, ולראיה יעידו התמונות שצורפו לתגובה המלמדות על תנאיו הנאים של המקלט החלופי בו מיתקיים הכולל בעת הזו, בעוד שצילום המקלט חזותית שצרפו המבקשים לבקשתם אינו משקף את המצב לאשורו.
מבחן השליטה עליו סומכים המשיבים את ידם גם לצורך הדיון בבקשה לסעד זמני, מכוח ההלכה שנקבעה בע"מ 523/14 פלוני נ' פלוני (ניתן ביום 9.3.14) ראויה כאמור לידון במסגרת התביעה העיקרית ובעניין זה אסתפק בלציין כי, ההליך אליו מפנים המשיבים עוסק בשאלה האם פולש זכאי להשכיר את המקרקעין והאם הוא זכאי לדמי שכירות, אך לא זה המקרה המונח לפנינו, כשבעניינינו עומדת על הפרק השאלה אם בעלים או מחזיק של מקרקעין (לצורך העניין המשיבה 1 שמנהלת את בית הכנסת כשהמקרקעין הנם בבעלות הערייה) יכול לעשות דין עצמי לסילוק מחזיק (המבקשים) לאחר שניתנה לו הרשאה לשימוש וחזקה בנכס, שלא במסגרת הליך פינוי.
המחלוקת שניטשה בין הצדדים לאחר השלמת עבודות השיפוצים ובעקבותיהם, כאשר נציגות המשיבה 1 הגיעה לכלל החלטה להתיר השמוש למבקשים רק במבואה של בית הכנסת, זאת בנגוד למצב השמוש שהיה קיים והותר קודם לכן, לאור כובד ההשקעה הכספית בנכס, היא זו הנותנת את חשיבותו של האנטרס הצבורי במניעת עשיית דין עצמית, שלאחריה באו ניסיונות המבקשים להגיע עם המשיבים למתווה מוסכם שהוצע בהחלפת טיוטאות הסכם, להסדרת השמוש בנכס (סע' 35 לתגובת המשיבים ואילך).
בעיניין זה ראוי להביא דבריו של בית המשפט העליון ברע"א 4311/00 מדינת ישראל נ' בן שמחן (ניתן ביום 19.11.03) כלהלן: "להגנה על החזקה במקרקעין מקום מרכזי במשפט. החזקה היא נושא להגנת המשפט לא רק כמאפיין של זכות הבעלות אלא גם כאשר היא משקפת מצב עובדתי שאין מקורו בזכות. החזקה היא עניין שבעובדה אשר המשפט מייחס לו תוצאות משפטיות בעלות משמעות ... טעמים שונים הביאו את המשפט למתן הגנה נרחבת על החזקה במקרקעין- בין חזקה מכוח זכות ובין חזקה בפועל שלא מכוח זכות. טעם עקרי לכך נעוץ ברצון להגן על החזקה כאמצעי של שמירה על הסדר הצבורי ועל שלום הציבור. טעם נוסף נעוץ בחשיבות שבהגנה על רצף השמוש בקרקע והמשכיותו. חוק המקרקעין, תשכ"ט-1969 מסדיר את הגנת המשפט על החזקה במקרקעין בפורסו את ההגנה על המחזיק בין שהוא בעלים בין שהוא זכאי לחזקה שלא בתורת בעלים ובין שהוא מחזיק בקרקע בפועל שלא מכוח זכות כלל. וכך נתונה לבעלים ולמחזיק כדין הגנה כנגד מסיג גבול, וכל אחד מהם זכאי לידרוש את החזרת המקרקעין אליו ממי שמחזיק בהם שלא כדין (סע' 16 לחוק המקרקעין). החוק מכיר בעליונותם של בעלי זכות הבעלות והחזקה על פני מסיג גבול, אולם מימוש זכותם לקרקע הנה על דרך תביעה משפטית בערכאות לצורך קבלת צו לסילוק ידו של הפולש. על התובע מכוח זכות הנטל להוכיח את זכותו להחזיק בקרקע ואת העדר זכותו של הנתבע, ועמידתו בנטל ההוכחה היא תנאי להצלחת התביעה". שכן, התנאי המאחד הוא הסתייגותו של המשפט מעשיית דין עצמית לתפיסת חזקה בקרקע, גם ביחס לזכאי האמתי לנכס, אשר עליו להזקק להליכים משפטיים ולא לעשות שימוש עצמי בכוחותיו העצמיים כדי לשמר את זכותו, וכך הוא המצב במקרה המונח לפנינו.
...
אקדים אחרית לראשית ואומר כי, לאחר שעיינתי בכתובים ושקלתי את טענות הצדדים, אני בדעה כי יש מקום להיעתר לבקשה לסעד זמני ולהורות למשיבים לחדול לאלתר מחסימת כניסתם של המבקשים לבית הכנסת המצוי ברחוב ראסל 27 בעפולה, בין בדרך של נעילת הדלתות, בין בדרך של איומים בהפעלת כוח ובין בכל דרך אחרת, ולאפשר להם לשוב ולקיים כסדרם את לימודיהם ותפילותיהם, באותו האופן בו נהגו כל השנים, וזאת על למתן פסק דין בתביעה הפוססורית אשר הוגשה על ידם, או עד למתן החלטה אחרת במסגרת ההליך העיקרי.
במחלוקת שניטשה בין הצדדים באשר לשאלת 'המחזיק', מקובלת עלי עמדת המבקשים ולפיה משהוכח, כי הם החזיקו בפועל והשתמשו בנכס לצורך לימודי 'כולל' לתקופה של שנתיים לפחות (אף לגישת המשיבים), הרי לכאורה הם באים בגדר 'מחזיק' כהגדרתו בסעיף 19 לחוק המקרקעין, ומשכך זכאים הם להגנה על החזקתם בנכס, ואבהיר.
סוף דבר ניתן בזה סעד זמני האוסר על המשיבים 1-2 לחדול לאלתר מחסימת כניסתם של המבקשים לבית הכנסת השוכן ברחוב ראסל 27 בעפולה, בין בדרך של נעילת הדלתות, בין בדרך של איומים בהפעלת כוח ובין בכל דרך אחרת, ולאפשר להם לשוב ולקיים כסדרם את לימודיהם ותפילותיהם, באותו האופן בו נהגו כל השנים, וזאת על למתן פסק דין בתביעה הפוססורית או עד למתן החלטה אחרת במסגרת אותה תביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

נטען, כי גרוס התקין דלתות כשהן נפתחות כלפי חוץ למעבר המסדרון, התקין כ - 7 מזגנים בבניין שחלקם מותקנים בסמוך לבלוני הגז וגורמים למיטרד רעש וכן, השתלט על שני מקלטים וסירב לפנותם, חרף פסק דין שניתן על ידי בית המשפט המחוזי בעש"א 30273-06-10.
התובעים טענו, כי החברה ובעליה עושים שימוש בסטווין השייך לרכוש המשותף של דיירי הבניין, הם פלשו ללא היתר למדרכה והקימו עליה פינת ישיבה מוגבהת, אשר הצרה אותה וכי בבקשת ההיתר שהוגשה לועדה המקומית זויפה חתימת אחת השכנות אשר נפטרה עוד ביום 29.7.2013, כ - 3 חודשים טרם הגשת בקשת הנתבעים להיתר.
עוד נטען, כי הפעלת בית הקפה תיגרום לתפיסת החניות הציבוריות המשרתות היום את דיירי הבניין, והדבר יגרום לעומס חניה בלתי מתוכנן.
בית המשפט מצא, באותו עניין, כי "אכן עולה תמונה לפיה התובע (גרוס - א.ר.) הנו עבריין בניה שהשתלט על חלקים ברכוש המשותף. בחזית הבניין אמור להיות סטווין כאשר התובע השתלט עליו, סגר אותו במלואו וסיפח אותו לחנויות שבבעלותו. בנוסף על פי חוות דעתו של בן עזרא התובע הקים גלריות בנגוד לחוק כאשר בחלקן הוא עשה כניסה נפרדת דרך חדר המדריגות המשותף והשכירן כיחידה נפרדת. אכן עולה תמונה לפיה התובע עושה כבשלו ללא היתחשבות בזכויות יתר הדיירים..." (ת/1, עמ' 10).
...
אני מורה כי בית הקפה יסגר מידי יום חול עד השעה 21:00.
לאחר שלקחתי בחשבון, בין היתר, את התנהלות הצדדים במהלך ניהול המשפט וכן, את דחיית תביעתו של התובע מס' 1, אני מחייב את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובעת מס' 2 את הוצאותיה בגין אגרות המשפט בסך של 9,399 ₪, חוות דעתו של השמאי סידאוי מחודש יולי 2011 (כנגד הצגת קבלות בתוך 7 ימים) וכן, הוצאות כלליות נוספות בסך של 1,000 ₪.
בנוסף, אני מחייב את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובעת מס' 2 שכ"ט עו"ד בסך של 25,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

מספר חודשים עובר להגשת תביעה זו, הוגשה תביעה לבית המשפט המחוזי בבאר שבע - ת"א 22449-02-12, במסגרתה עתרה התובעת לצוות על הריסתם ופינויים של המחוברים שהוקמו על ידי הנתבעים בשטח אליו פלשו לטענת התובעת.
לפיכך זכאית המדינה לסעדים הנתבעים בהליך זה, כמפורט בסעיף 20 בכתב התביעה ובפיסקה 1 בפסק דין זה; לרבות הריסה ופינוי של כל מחובר וקרקע שנתפסו ושהוקמו על ידי הנתבעים בחריגה מחוזה הפיתוח או מהיתר הבניה".
התובעת טוענת כי בשנת 2006, במהלך פקוח מטעם התובעת, התגלה שבמועד לא ידוע בנו הנתבעים, ללא היתר ובנגוד לדין, לחוזה הפיתוח ולחוזה החכירה, בניה נוספת במיגרש ואף הגדילו ובנו בפלישה מחוץ לגבולות המיגרש מבנה מגורים נוסף וגדר בגובה של 2 מטרים המקיפה שטח של כ-2 דונם.
עם זאת, העד אישר כי אין בידו תמונה משנת 2012 של הבריכה עם מים שכן לדבריו "אין לי ולא יכולתי גם לצלם תמונה של הבריכה עם מים בשנת 2012. הוא הקים גדרות מסביב למבנה. אחרי ביצוע המדידה, אחרי שהוא זיהה כי ביצענו מדידה מגג מדרגות מקלט שצמודות לנכס שלו, הוא מיד הגדיל לעשות והגביה את הגדר במטר נוסף על מנת שלא נוכל לצלם אפילו מגג המקלט. המבנה מגודר, יש מצלמות, אינו מאפשר כניסה והתנגד והתקשרו אליי כבר עורכי הדין שלו באזהרות" (עמ' 25 ש' 27 – 32 לפרוטוקול).
...
ככל שרצו הנתבעים לחלוק על אופן ההערכה של השמאית, היה עליהם להגיש חוות דעת נגדית מטעמם אולם הם לא עשו כן. אשר על כן, יש לקבל את קביעות השמאית בעניין זה. באשר לחיוב בדמי שימוש ראויים בגין הבריכה, דין התביעה ברכיב זה להידחות.
אינני מקבלת טענה זו. ראשית, מדובר בטענה אשר נטענה לראשונה בסיכומים, לא הועלתה בכתב ההגנה מטעם הנתבעים ומהווה הרחבת חזית.
על כן, דין טענה זו להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

שתי התובעות נמנות עם הקבוצה העסקית הקרויה "קבוצת מזרחי ובניו", המנוהלת על ידי בני מישפחת מזרחי וכוללת חברות שונות הפועלות בתחום הנדל"ן. טענות התובעות התובעות טוענות כי מיד עם כניסתה של הנתבעת לנכס, החלה הנתבעת לשנות הסכמות שבין השותפות במקרקעין (התובעות ופז-זיברצוויג), כאשר השתלטה על שטחים צבוריים משותפים, לרבות הצבה אגרסיבית של שלטי פירסום ותפיסת חזקה בחלקים מן המקרקעין בהנהגות כבעלים בנכס.
לטענת התובעות, העמדת שומר בכניסה לנכס מהוה פגיעה חמורה בזכויות הקנייניות שלהן, והדבר מהוה פלישה ונטילת חזקה שלא כדין ועל כן יש להורות על סילוק ידה של הנתבעת מכל חלק ברכוש המשותף בו נטלה היא חזקה ייחודית, שלא בהיתר וללא הסכמה.
דיון והכרעה אציין תחילה כי התובעות העלו בסיכומיהן טענות לעניין העמדת סחורה של הנתבעת בשטח הפריקה בנגוד להסכמות.
מעבר לנדרש אציין כי הסכם השכירות בין מגה לבעלי הזכויות במושכר (ראו נספח 2 לתיק המוצגים של הנתבעת), קובע בסעיף 1.3 - כי "המושכר" הוא: "שטח בנוי של 3,150 מ"ר קומת הקרקע וקומה א' במבנה הנוי במקרקעין, שטח פריקה וטעינה שטח חניה, כהגדרתו להלן, ומקלט והכל כמתוחם בצבע ירוק בתשריט המצורף כנספח א' לחוזה;" (ההדגשה אינה במקור – ע"י).
על כן, השאלה הטעונה הכרעה בהליך שלפניי היא האם קמה לתובעות עילת פינוי בגין הטענות שלהלן: הצבת שלוט במושכר.
...
מעבר לעבודה שמדובר בטענה שלא הועלתה בכתב התביעה, ומשכך מהווה הרחבת חזית פסולה, התובעות לא הוכיחו את דבר בעלותן בקונסטרוקציה, ואף מטעם זה – יש לדחות את תביעתן בכל הנוגע לשלט.
ביום 25.1.2017 נעתר בית המשפט (כב' השופטת לימור ביבי) לבקשה.
סוף דבר במסגרת ראיות הנתבעת צורף תצהיר בלתי חתום ובלתי מאומת של אסף זילברצוויג.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

לפניי בקשה לסעד זמני לתקופת העירעור שהוגשה בד בבד עם ערעור על פסק דינו של בית המשפט לעניינים מינהליים בבאר שבע (כב' השופטת ש' דברת) מיום 25.7.2019 בעת"מ 57895-07-19 (להלן: פסק הדין), במסגרתו נדחתה עתירת המבקשים לצוו מניעה קבוע שיאסור על פינויים ממועדון חברתי ובית כנסת שבמקלט צבורי ברחוב עפרוני 27 בערד (להלן: המקלט).
המקלט היה פתוח ביום 5.5.2019 (מועד הפלישה, לטענת המבקשים), לא משום שהיה נטוש אלא משום שהעירייה פתחה את המקלטים השכונתיים בערד בשל המצב הבטחוני ששרר אותה עת והאזעקות שנשמעו אז. הערייה צרפה צלום תעודת עובד ציבור של סמנכ"ל התאגיד וראש מינהל הנדסה בתאגיד המים והביוב האיזורי "מעיינות הדרום", המאשרת כי תחילת צריכת המים במקלט בתקופת הכרטסת הייתה רק ביום 17.7.2019 וכי "צריכת המים במקלט נמדדת באמצעות מונה דיגיטאלי המותקן במקלט אשר נמצא בבעלות התאגיד ואין כל אפשרות לשנות את מדידת צריכת המים, בודאי שלא יכולה לעשות זאת הערייה" (זאת, בנגוד לטענת המבקשים לפיה הערייה זייפה את נתוני צריכת המים) וכן הערייה צרפה מכתב המאשר את האמור בחשבון החשמל.
סעיף 18(ב) לחוק המקרקעין דן בעשיית דין עצמית וקובע כדלקמן: "תפס אדם את המקרקעין שלא כדין רשאי המחזיק בהם כדין, תוך שלושים ימים מיום התפיסה, להשתמש בכוח במידה סבירה כדי להוציאו מהם" (ההדגשות הוספו – ג'.ק).
...
בית המשפט קבע כי עדותו של הרב ביאלוסטוצקי אינה עולה בקנה אחד עם המסמכים שהוצגו בפני בית המשפט קמא – "הן של תאגיד המים מהם נלמד שצריכת המים החלה אך ורק ביום 17.7.2019 וכאמור עד ליום 12.7.2019 כלל לא היתה צריכת חשמל. מכאן ניתן להסיק, שבניגוד לטענות העותרים, הפלישה למקלט בוצעה בסמוך למועד בו החלה צריכת המים. זאת ועוד, בתיק החקירה קיימת עדות של תושבת המקום שגרה בסמוך למקלט ואשר לעדותה שלפני יום 18.7.19 לא הבחינה בכל פעילות באיזור המקלט וביום 18.7.19 כאשר חלפה על פני המקלט הבחינה ברכבים של אנשים מקהילת גור, אשר הוציאו מרכביהם כסאות ושולחנות והכניסו אותם למקלט. המסקנה מכל האמור לעיל, שמדובר בחזקה תכופה שטרם חלפו 30 יום והמסקנה אליה הגיעה המשטרה, לפיה מדובר בפלישה טרייה, היא אך מתבקשת מהנסיבות ומחומר הראיות שעמד בפניה ובפני בית משפט זה." (ההדגשות הוספו – ג'.ק.) הלכה פסוקה היא כי ערכאת הערעור אינה מתערבת בממצאים עובדתיים שקבעה הערכאה הדיונית, אשר התרשמה באופן בלתי אמצעי מהראיות ומהעדויות, אלא בנסיבות מיוחדות.
ברע"א 2949/15 מאירוביץ נ' עמותת בית התנועה להסתדרות פא"י בני ברק (‏30.4.2015) (להלן: עניין מאירוביץ), נקבע כדלקמן (בפס' יא.): "בנידון דידן, התקשיתי להלום את טענת המבקשים לפיה מאזן הנוחות נוטה לטובתם. עם כל הקושי שבפינוי בית הכנסת, אשר שימש למבקשים בית לתפילה ולמפגש מזה מספר שנים לא מבוטל, הואיל ואין מדובר בפינויה של דירת מגורים ... ונוכח התחייבותה של המשיבה שלא לערוך כל דיספוזיציה בנכס, אין מניעה כי אם יזכו המבקשים בערעור, לא יוכלו להשיב את המצב לקדמותו, וזאת בלא שאומר אלא כי הערעור מציב משוכה גבוהה ... נכון, שפינוי בית הכנסת על פניו כרוך בקשיים מובנים, וביניהם הוצאת הספרים ותשמישי הקדושה ומציאת מקום לאפסונם, אך סבורני כי אין באלה, הניתנים לפתרון, כדי להטות את הכף אל עבר עיכוב ביצוע; זאת הואיל ומולם עומדת זכותה של המשיבה ליהנות מפסק הדין שניתן לטובתה, המכיר בזכותה הקניינית בנכס נשוא הסכסוך, וברשות שבידה לנהוג בו מנהג בעלים, בכפוף לאי עשיית דיספוזיציה, לשימור האופציות עד להכרעה בערעור. המבקשים מצביעים על קושי נוסף הגלום בפינוי; פירוק חיי הקהילה של בית הכנסת, אשר יתרחש לדידם משיאלצו, כל אחד בנפרד, למצוא מקום תפילה חלופי. ואולם, ובלי חלילה להקל ראש בחשש מעין זה, הדעת נותנת שקהילה חזקה ומבוססת, כפי שקהילת המבקשים מתוארת בבקשה, תצליח לשקם עצמה מחדש גם במבנה אחר (בכפוף לערעור אם יתקבל) ולא אלמן ישראל." (ההדגשות הוספו – ג'.ק.).
סוף דבר הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו