כפי שציינה "אין לך דייר מוגן אלא אם הוא מחזיק במושכר בעצמו..." ואין היא מקבלת את ההשקפה לפיה "יתכן גם קיומו של דייר ראשי מוגן, אם המשכיר הסכים ... שהוא 'הדייר' לא יגור במושכר אלא ישכיר את כולו לאחרים". לשיטתה, גישה כאמור תאפשר "ליצור דיירות מוגנת למי שמעולם לא היתה לו זיקה למקום בתור ביתו או בית-עסקו, או לאחר שזיקתו תמה ונשלמה". בהמשך הביאה מדברים שנאמרו בפסיקה קודמת לפיהם: "כאשר שכר פלוני דירה לדור בה, והרשות בידו להשכירה כולה או מקצתה בשכירות משנה, ועם תום השכירות נמצא כל המושכר בידי דייר-משנה, מה טעם יגן החוק על פלוני? זהו דייר שנטש את המושכר, כי הרי מעשיו מוכיחים שאינו זקוק למושכר כבית מגורים..." והוסיפה וציינה כי כאשר "השתמש השוכר החוזי ברשות שהיתה לו והשכיר את המושכר כולו תוך נתוק הזיקה בינו לבין המושכר, תמה הגנתו ונשלמה" (שם, וראו גם האסמכתאות הנזכרות שם; השופט (כתוארו אז) מ' שמגר, הצטרף לעמדה זו; יתר השופטים לא נדרשו בפירוט לדברים משאלה לא נצרכו להם להכרעה).
על רקע זה נקבע כי אומד דעת הצדדים בנסיבות העניין הוא כי הדייר רשאי היה להשכיר את הנכס כולו ואין לראות בו כמי שנטש אותו; יוּער כי הן עניין רוממות הכרך הן עניין ווקף אלח'אלדי דנו במעמדו של הדייר המקורי בעודו בחיים, ולא דנו בתנאים הנדרשים לכך שאחרים זולתו יהפכו דיירים מוגנים תחתיו לאחר מותו, ובשאלה אם הדבר אפשרי מקום שבו הדייר המקורי כלל אינו גר במושכר).
במכתב זה הודיע האפוטרופוס הכללי ליונס כי בכפוף לתנאים מסוימים אין הוא מיתנגד לבקשתו של יונס לבצע שיפוצים בדירה המושכרת לו "בשכירות מוגנת". במועד בו נכתב המכתב נעמה הייתה עודנה בחיים.
אף שהנתבעים לא ציינו זאת במפורש בסיכומיהם, נראה כי טענתם נסמכת על הוראת ס' 30 לחוק לפיה "מושכר שהושכר בשכירות משנה, והדייר חדל להחזיק בו או נפטר, ולא היה אדם אחר לדייר מכוח חוק זה, יהיה דייר המשנה, לגבי החלק המוחזק בידו, לדייר של בעל הבית" (ובילבד שלא היתקיימו נסיבות המנויות שם שביחס לכך לא הועלו טענות בעניינינו).
סעד כאמור שמור אך למי שיש לו מעמד של דייר מוגן אלא שהוא עומד לאבד אותו מחמת שקמה נגדו עילת פינוי (בר אופיר, בעמ' 171-170 והאסמכתאות שם, עניין קוריצקי לעיל, בפיסקה 43).
...
משבא לכלל מסקנה כי לאלה אין זכויות בנכס, הגיש את התביעה שלפניי.
גם שיעור דמי השכירות – העולה במאות אחוזים על שיעור דמי השכירות לו טען יונס – תומך במסקנה כאמור (יונס העיד, אף שלא הוכיח, כי הוא משלם 1,000 ₪ לשנה, ע' 15, ש' 23-21 לפרוטוקול).
סיכום ותוצאה
נוכח כל האמור לעיל – התביעה מתקבלת.
על יסוד כל אלה אני מורה כי הנתבעים יישאו בהוצאות התובע ובשכר טרחת עורך דינו בסך כולל של 25,000 ₪.