יפה לעניינו פסיקת בית הדין הארצי בע"ע 33791-11-10 נובכוב מיכאל – ר-צ פלסט בע"מ (24.5.12) שם ציין בית הדין הארצי כי:
"ככל שמעביד משלם לעובד הטבה מעבר למגיע לו על פי החוק או צו ההרחבה, הטבה זו הופכת לחלק מתנאי עבודתו המוסכמים של העובד, והמעביד אינו רשאי לבטלה לאחר שהעובד מסיים את עבודתו, בתגובה להגשת תביעה על ידי העובד לתשלום זכויות אחרות המגיעות לו ...".
פיצוי בגין פיטורים שלא כדין
לטענת התובע נפלו פגמים מהותיים בהליך פיטוריו, הואיל ופוטר מבלי שהתקיים הליך שימוע וזאת תוך הוצאת מכתבים פקטביים, שעה שפוטר בשיחה שנערכה ליד פחי האשפה באופן משפיל ופוגע לאחר תקופת העסקה ארוכה.
מדובר בנימוקים עניינים ואין לקבל את טענתו הכללית של התובע כי פיטוריו נבעו משיקולים זרים.
מנגד, עיון בחקירתו הנגדית של הנתבע מעלה כי תצהירו נסתר בנקודה זו שעה שהעיד כי אכן לא ביצע הליך של שימוע מסודר לתובע, בשונה מתצהירו:
"עו"ד נחום: עכשיו תראה, בואו נדבר רגע על סיום העסקתו של יצחק. אני מפנה אותך לנספח ת/3 לתיק המוצגים. עו"ד לויט: של מי? עו"ד נחום: שלנו. תראה ב-31.5 תאשר לי בבקשה שאתה מזמן את יצחק לשימוע, נכון? העד, מר סולקין: כן. עו"ד נחום: איפה כתבת לו שיתקיים השימוע? העד, מר סולקין: מתאר לעצמי שחשבתי על משרדי החברה. עו"ד נחום: ואיפה הם נמצאים? העד, מר סולקין: באותו פרויקט. עו"ד נחום: מה זה הפרויקט? העד, מר סולקין: פה אצלנו בפרויקט שלנו. עו"ד נחום: במשרדי החברה. אתה כותב לו במשרדי החברה. הם לא במנחם בגין? העד, מר סולקין: אז כבר לא, הם ניסגרו שנתיים שלוש קודם. עו"ד נחום: אהה. כי אני רואה שכתוב מנחם בגין 12. העד, מר סולקין: נכון. זה כי לא החלפנו דפים, כי החברה הצטמצמה לקראת סגירה, ולא החלפנו דפים. אבל המשרד היה שם למעלה באותו מקום. עו"ד נחום: הבנתי. או-קיי. ואז יום למחרת, תאשר לי בבקשה, העד, מר סולקין: אתה יכול להסתכל גם ברשם החברות איפה כתובת החברה דרך אגב. עו"ד נחום: יום למחרת, אתה למעשה פוגש את יצחק בגג הבניין, הפרויקט, ומוסר לידיו מכתב פיטורים נכון? העד, מר סולקין: כן. עו"ד נחום: אז למעשה לא קיימת לו שימוע? העד, מר סולקין: קיימתי לו, הסברתי לו את הסיפור, והוא ידע את זה מראש, והוא ידע כבר שאין לנו עבודה. והכל היה בהסכמה מלאה. לא היה פה עניין של שימוע או יותר מדי, כי פשוט לא הייתה עבודה. עו"ד נחום: איפה הפרוטוקול של השימוע? העד, מר סולקין: אין לנו. אצלנו היתנהל הכל באוירה חברית ובהסכמה. לא, שום דבר לא כפוי, הכל היה בסדר. עו"ד נחום: בעיניך חברי. העד, מר סולקין: בסדר. בעיניי. יכול להיות שטעיתי, אני מבין שטעיתי. עו"ד נחום: טעית? העד, מר סולקין: ברור. כן ככה לא מעסיקים עובדים. אני מבין. אבל מכיוון שלא התייחסתי אליו ממש בתור עובד, אלא יותר כאחד שאני עוזר לו, ובן, כמו חבר מישפחה, לא כעובד רגיל. כאדם התייחסתי אליו, ...עו"ד נחום: אבל אני מציע לך, שלבוא ולתת לאדם, שעבד אצלך 8.5 שנים ליד פחי האשפה מכתב פיטורים, העד, מר סולקין: זה לא ליד פחי האשפה. זה ממש, על איזה פחי אשפה אתה רגע תשמע את השאלה זה לא להתייחס אליו אפילו כעובד אני יודע אני יודע לא יודע נכון גם אני יודע לא ליד פחי אשפה..." (ר' עמ' 23-24)
לפיכך, שוכנענו כי אכן נפלו פגמים בהליך פיטורי התובע: נוכח מכתב הזימון לשימוע שנימסר לתובע בהתראה קצרה, ללא פירוט מספיק ושעה שבפועל לא היתה שיחת שימוע, הואיל וגם לפי עדות הנתבע כבר בשיחה נימסר לתובע כי הוא פוטר.
וכך נאמר:
"במסגרת זו ניתן לשקול מיגוון שיקולים, אשר מבלי להתיימר למצותם, כוללים: עוצמת הפגם והחומרה במחדלי המעסיק, האם חובת השימוע הופרה באופן מלא או חלקי....; אופיו של ההליך שקוים – ככל שקוים – והאם נשמר בגדר השיח והשיג כבודו של העובד כאדם או שאך הוטחו האשמות...;האם הפיטורים היו מסיבה עניינית או שאינה עניינית, שכן החומרה המהותית הקיימת במקרה בו עילת הפיטורין אינה עניינית משליכה גם על תוצאת החומרה שבאי שמירה על זכויותיו הדיוניות של העובד טרם פיטוריו; משך תקופת העסקת העובד; גילו של העובד ....; האם נפל דופי גם בהתנהגות העובד ....".
זה המקום לציין כי לא כל פגם שנפל בהליכי השימוע מצדיק פסיקת פיצוי, וכאשר המדובר בפגם קל שלא השפיע על יעילות הליך השימוע או הוגנותו – אין הכרח לפסוק פיצוי.
...
מעבר לעובדה שהנתבע הוא בעל מניות ודירקטור בנתבעת, לא שוכנענו כי התובע הרים את הנטל להוכיח עובדה נוספת הנוגעת להתנהלותו של הנתבע עצמו שיכולה להצדיק את חיובו האישי.
בכל הנוגע לרכיב התביעה בגין הלנה, לא שוכנענו כי בנסיבות העניין יש הצדקה לחייב ברכיב הלנה, נוכח המחלוקות נשוא תיק זה וקביעותינו לעיל ושעה שרכיב זה נטען רק באופן כללי.
סוף דבר
בתוך 30 יום מקבלת פסק הדין על הנתבעת לשלם לתובע את הסכומים הבאים:
סך של 228,873 ₪ בגין שעות נוספות, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום 1.1.17 (אמצע תקופת העסקה בהתאם לתקופת ההתיישנות) ועד למועד התשלום בפועל.