נברר, להלן, האם די באי תשלום שכרה של העובדת בחודשים יולי ואוגוסט 2016 או לחילופין, אי שיבוצה לעבודה בתחילת חודש ספטמבר 2016 כדי לקבוע, כי המאשימה הרימה את הנטל להוכיח שהעובדת פוטרה על ידי הנאשמת במהלך שישים הימים בהם היא מוגנת מפיטורים בהתאם להוראות החוק?
באשר לאי תשלום שכרה של העובדת בחודשים יולי ואוגוסט 2016 - טוענים הנאשמים, כי אי תשלום השכר בחודשים יולי ואוגוסט 2016 מקורו בטענות קזוז שעמדו להם.
..אז הוא ישלם לי את כל שנה, וגם אחרי התקופה המוגנת ואני אצטרך להמציא תוך שבוע, זה שאני בהריון, כי זה לא היה מספיק, זה היה רק בדיקה ולא היה אישור, צריכה להביא אישור שאני באמת בהריון ואז ישלמו לי את השנה שלי"
(הדגשה שלי – י.ז.ג)
(ר' פרוטוקול עמ' 34 שורות 12-6; סעיף 31 לסיכומי הנאשמים)
העובדת ניסתה ליצור מצג משל ביקשה מהנאשם 2 לשבצה בעבודה בתחילת שנת הלימודים שהחלה באוגוסט/ספטמבר 2016 וטענה, כי היתקשרה למזכירות העמותה והודיעה כי היא עתידה לשוב מחופשת הלידה וביקשה לדעת איזה גן עליה להכין לקראת השנה הבאה אך הנאשם 2 ששוחח עם בעלה בענין זה סירב לשבצה (ר' פרוטוקול עמ' 35 שורות 31-8).
...
שהוא, זה תקופה מוגנת, אז מותר לי לדרוש לחזור, כאילו לא פיטור אותי, אבל זה שהוא לא, אם רציתי או לא רציתי, זה עוד שאלה אם רציתי או לא, לא נראה לי שרציתי כי לא רציתי לחזור שיהיה לי עוד פעם את כל מה שהיה לי, אבל מבחינת הכסף למה שאני לא אקבל את מה שמגיע לי, אז לכן התקשרתי לשאול.
שוכנעתי, כי אי שיבוצה של העובדת לעבודה בחודש ספטמבר 2016 אינו מעיד על הפרת הוראות החוק, אלא כי הנאשמת לא יכולה היתה לשבץ לעבודה את מי שלא חפצה לשוב לעבודה אצלה.
יפים לעניננו דברים אלה שנכתבו בענין זקין והובאו גם בפסק הדין בענין ע"פ 4855/02 מדינת ישראל נ' בורוביץ (פ"ד נט 6 776, 814 (2005)):
"אכיפה בררנית היא אכיפה הפוגעת בשוויון במובן זה שהיא מבדילה לצורך אכיפה בין בני-אדם דומים או בין מצבים דומים לשם השגת מטרה פסולה, או על יסוד שיקול זר או מתוך שרירות גרידא. דוגמה מובהקת לאכיפה בררנית היא, בדרך-כלל, החלטה לאכוף חוק כנגד פלוני, ולא לאכוף את החוק כנגד פלמוני, על בסיס שיקולים של דת, לאום או מין, או מתוך יחס של עוינות אישית או יריבות פוליטית כנגד פלוני. די בכך ששיקול כזה, גם אם אינו שיקול יחיד, הוא השיקול המכריע (דומיננטי) בקבלת החלטה לאכוף את החוק. אכיפה כזאת נוגדת באופן חריף את העיקרון של שוויון בפני החוק במובן הבסיסי של עיקרון זה. היא הרסנית לשלטון החוק; היא מקוממת מבחינת הצדק; היא מסכנת את מערכת המשפט. הסמכות להגיש אישום פלילי היא סמכות חשובה וקשה. היא יכולה לחרוץ גורל אדם".
(בג"ץ 6396/96 זקין נ' ראש-עיריית באר-שבע, פ"ד נג(3) 289, 305))
ובענין רפי רותם נכתב:
"אמת המידה הבסיסית לתחולתה של הדוקטרינה, במצבים שבהם יושמה, היתה פגיעה בהוגנות ההליך על היבטיו השונים (על היבטיו השונים של 'הליך הוגן', ראו: ע"פ 5121/98 יששכרוב נ' התובע הצבאי, פ"ד סא(1) 461, 560-559 (2006) (להלן: הלכת יששכרוב)). פעמים חוסר ההוגנות בא לידי ביטוי בפגמים דיוניים שנפלו במסגרת ההליך הפלילי – סחבת קשה, אי-מתן זכות שימוע וכיוצא באלו פגמים; פעמים שעולה תחושה של חוסר הוגנות מעצם פתיחת ההליך – אכיפה בררנית, מעורבות שלטונית בעבירה וכדומה".
(ר' רעפ 7052/18 מדינת ישראל נ' רפי רותם (2020))
מכל הטעמים המפורטים לעיל, וודאי בהצטרפם יחד, מצאתי כי המאשימה לא הוכיחה את יסודות העבירה ביחס לנאשמת, דהיינו: כי העובדת פוטרה בתקופה המוגנת, ומכאן כי לא ניתן לטעון שהנאשם 2 הפר את חובת הפיקוח ולא מנע את ביצועה של העבירה.