מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פיטורים בחוסר תום לב במגזר ציבורי

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

מנכ"ל העיריה העיד על עצמו, כי הנו בקיא בהליכי פיטורים וכי יש לו ניסיון של 18 שנים בעבודה במיגזר הצבורי ובתוך כך בהליכי שימוע ופיטורים (ראו שורות 27 עמ' 11 לפרוטוקול הדיון מיום 14/11/19 וכן שורות 1-4, 11-12 עמ' 12, שם) הוביל הליך שפגם במתכוון בזכויותיו הבסיסיות של המבקש תוך שפעל במלוא עוזו על מנת להטיות את הכף ולוודא כי המבקש יפוטר.
במקרים מסוימים, סעד אכיפת יחסי העבודה אף הוכר כסעד הראוי והראשון במעלה, כאשר בהקשר זה נקבע בע"ע (ארצי) 506/09 רות הורוביץ - עמותת בית חנה (24.10.10)) ובר"ע (ארצי) 20400-09-15‏‏ סוהיר תורכי - המועצה המקומית שעב (20.9.15)):"סעד אכיפת החוזה הוא סעד שבשיקול דעת. שיקול הדעת מובנה ממלאכת איזון ומידתיות בין מספר היבטים שעליהם נמנים, בין היתר, אופיו של המעביד - האם הוא גוף פרטי או צבורי; חומרת הפגם שדבק בפיטוריו של העובד ותום ליבו של המעביד; השפעתו של הסעד שיינתן, אכיפה או פיצוי, על העובד; חלוף הזמן; אופי הקשר בין העובד למקום העבודה...". מן הכלל אל הפרט לאחר ששמענו את עדות המבקש כמו גם את עדויות המנכ"ל, גב' ויקי ומר חזן ולאחר שבחנו את טענות הצדדים כפי שאלו מצאו ביטוי בכל כתבי הטענות שהוגשו לתיק, הם על נספחיהם, לרבות התצהירים והסיכומים, קרי - כלל החומר שבתיק וכן לאחר שנתנו דעתנו לפסיקה, הגענו למסקנה לפיה, על סמך העובדות הלכאוריות שקבענו, בשלב זה של ההליך, דין הבקשה המתוקנת להדחות וזאת כפי שנבהיר להלן - לענין קיומה של עילת תביעה - בסעיף 1 לכתב התביעה אותו הגיש המבקש כמה ימים לאחר שהגיש את הבקשה הראשונה הוא ציין כך:"עניינה של תובענה זו הנה בהליך פיטורין שלא כדין, אשר נעשה בנגוד להוראות פסק הדין שניתן על ידי ביה"ד הארצי לעבודה ביום 28/7/19, אשר קבע כי יש להשיב את התובע לתפקידו "מנהל אגף משאבי אנוש בערייה" ולהחיל עליו את הסכם הבכירים".כן בסעיף 29 לכתב התביעה טען התובע כי:"לאור הוראות פסק הדין היה על הערייה להשיב התובע לתפקידו לא היה כל מקום להעמיד את התובע לשום הליך משמעתי ו/או לקיים כל הליך שימוע טרם הושב לתפקידו ואף נראה כי בעיניין זה בית הדין הארצי צפה פני עתיד" וכן בסעיף 50 לכתב התביעה:"המנכ"ל לא שעה להפצרותיו של התובע והתראותיו שבהחלטותיו לזימון להליך שימוע מנוגדות לדין והוא המשיך בשלו ולמרות זאת שיגר לתובע פעם נוספת זימון לשימוע לפני פיטורין המעלים את אותן טענות אשר הובאו במספר זימונים שנמסרו לתובע קודם לכן במועדים שלפני מתן פסק הדין, בחודש דצמבר 2018 ובחודש מרץ 2019 ושלמעשה נידונו..במצב דברים זה, במקום שהעירייה תפעל על פי פסק הדין ותפעל לשילובו של התובע חזרה לתפקידו...הערייה מתעקשת בכל תוקף ואף במחיר הפרת הוראות פסק הדין לקיים הליכים בהסתמך על טענות העבר בחוסר תום ליבה לאחר מתן פסק הדין" וכן בסעיפים 69 ו - 70 לכתב התביעה:"על אף זאת ומטעמי כבוד חברי מועצמת העיר הגיע ב"כ התובע למפגש עם חברי מועצת העיר להודיע לפורום כי ההליך אינו חוקי.." "ב"כ התובע העלה על הכתב את טענות התובעת בדבר אי חוקיותו של קיום הליך בפורום חברי מועצת העיר ומסר לכל אחד מהנוכחים את כתב הטענות והזהיר בעל פה כי כל החלטה שתתקבל אינה חוקית.." בהקשר זה ראוי להדגיש כי גם עיון באותו מכתב שמסר ב"כ המבקש, בפתחו של הליך השימוע שהתקיים למרשו ביום 15/9/19, ל"כל אחד ואחת מחברי מועצת העיר", מעלה כי גם בו הוא מיקד את כל טענותיו בכך ש"למרות כל המצוטט לעיל מתוך פסק הדין הגדילה הערייה לעשות וביזתה את הוראות בית הדין הארצי.
...
אשר על כן גם שאלת עילת התביעה, כפי שנוסחה, כאמור בכתב התביעה, אשר לא תוקן בהלימה לבקשה המתוקנת - בקשה אשר בה הועלו טענות עובדתיות נוספות, מצטיירת כבעייתית וזאת תוך שנבהיר כי אין בקביעה לכאורית זאת כדי להוביל למסקנה כי אין למבקש סיכוי שייקבע, בסיומו של הליך, (ואולי אחרי שישקול לבקש לתקן את תביעתו, כך שתתכתב עם בקשתו המתוקנת) כי נפלו פגמים בהליך פיטוריו, המצדיקים לפחות פסיקת פיצוי כספי לטובתו.
כן נציין את הנקודות הבאות אשר גם בשלהן החלטנו לדחות את הבקשה המתוקנת: טענת המבקש לפיה המנכ"ל חפץ בפיטוריו בשל מניעים אישיים לא הוכחה בשלב זה שכן המבקש לא הביא עדים או מסמכים לביסוס טענה זו, כנ"ל לגבי טענתו לפיטורים משיקולים פוליטיים - עוד טענה שנטענה בכלליות ואף לא הוכחה ולו לכאורה.
לסיכום - לנוכח כל האמור לעיל ובשים לב לטעם שמצאנו בחלק מטענות המשיבה, הרינו מורים על דחיית הבקשה המתוקנת.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2015 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

אף בשיחת השימוע במהלכה נידרש התובע ליתן הסבר להתנהלותו, הפגין התובע חוסר אכפתיות והבהיר כי "הנתבעת רשאית לעשות כרצונה". הכרעה הזכות לקיום שימוע לעובד טרם פיטוריו נקבעה זה מכבר לא רק במיגזר הצבורי אלא גם בפרטי.
בנסיבות האמורות, אנו מקבלים את גרסת התובע וקובעים כי פיטורי התובע נעשו בחוסר תום לב, עת לא ניתנה לו ההזדמנות להיתגונן בפני העילות לפיטורין ולא נשקלו טענותיו בטרם התקבלה ההחלטה על פיטוריו.
...
ההליך שבפנינו לאחר ששני הצדדים הגישו את עדויותיהם הראשיות בתצהירים ולאחר קיום דיון טרום הוכחות, הגיש התובע בקשות להצגת ראיות נוספות בדמות תמונות הממחישות את אופן העבודה ולצירוף תצהיר עדות ראשית נוסף, מטעמו של עובד לשעבר בנתבעת, מר דן בן ארי, אשר סירב תחילה למסור את עדותו בתצהיר ולאחר מכן נעתר לכך.
על יסוד כל המפורט לעיל, אנו קובעים כי התובע לא הוכיח את זכאותו להחזר הוצאות שימוש ברכב ודין תביעתו ברכיב זה להידחות.
סוף דבר על יסוד האמור לעיל, התביעה מתקבלת בחלקה.
יתר התביעות והטענות נדחות בזאת.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בכתב ההגנה הכחישה הנתבעת בין היתר את טענת התובעת להיותה עובדת מדינה הזכאית לזכויות שונות מכח הסכמים ונוהגים החלים במיגזר הצבורי.
אומדן הפצוי לוקח בחשבון את הליך הפיטורים הבלתי חוקי והפוגעני תוך ניצול לרעה של אי הבנתה ומצוקתה של התובעת, אי תשלום זכויותיה הבסיסיות ולאור תקופת העבודה בנגוד לנורמות מקובלות ביחסי העבודה ובחוסר תום לב. טענות הנתבעת: התובעת פוטרה מטעמים עינייניים בלבד כאשר אין בנסיבות פגיעתה כדי להעניק לה חסינות מפני פיטורים ללא הגבלה.
ביום פיטוריה לאחר 20 שנות ותק הייתה התובעת בדרוג מינהלי צבורי, דרגה 8 בדרוג האחיד מבלי שקבלה תוספת שהייה בדרגה אף בהתאם לנספח י"א לתצהיר גב' כהן, בעת שהייתה צריכה להגיע לדרגה 12 לפחות, ושכרה המשולב היה אמור לעמוד על סך של 4,660.5 בעת שעמד 3,214 ₪ עם פיטוריה.
...
בהתאם למסמך שהציגה הנתבעת והסבריה אשר לא נסתרו, התובעת סיימה עבודתה בדרגה הגבוהה מהדרגה המקסימלית לתפקידה ולכן בהעדר כל מקור נורמטיבי לביסוס טענות התובעת, איננו מקבלים את התביעה ברכיב זה. עוד לקחנו בחשבון כי טענות התובעת ברכיב זה מתבססות על הטענה כי התובעת הייתה עובדת מדינה וכו' בעוד שהתובעת חזרה בה מטענתה בעניין זה ובכל מקרה, בוודאי לא הוכיחה כי היתה עובדת מדינה.
על כן, תביעת התובעת ברכיב זה נדחית.
מכאן שאנו דוחים התביעה ברכיב זה. סוף דבר: התביעה מתקבלת חלקית באופן כזה שעל הנתבעת לשלם לתובעת פיצוי בסך 100,000 ₪ בגין פיטורים שלא כדין, עגמת נפש ואפלייה המנוגדת לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2013 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

שכן גם אם היינו מגיעים למסקנה כי "עילת התביעה" לפי חוק השויון היתיישנה לא היינו פטורים מבחינתה לגופה, בהיותה נסמכת כולה גם על הטענה בדבר היות הפיטורים שלא כדין, באשר הם בוצעו בחוסר תום לב. ונסביר: עיון בכתב התביעה מעלה כי בנוסף לטענות על הפרת חוק השויון טענה המערערת כי פיטוריה נעשו "ממניעים זרים ומאינטרסים פסולים, שאין בינם לבין מקצועיותה ואמינותה של התובעת דבר" וכי המשיבה הפרה בפיטוריה "את חובת תום הלב, ההגינות והאמון המוגברים ביחסי עבודה, הן בעצם פיטוריה שלא כדין באופן פיתאומי ..." (סעיף 44 לכתב התביעה).
] ".... זכות השימוע קיימת הן במיגזר הצבורי והן במיגזר הפרטי ונגזרת מחובת תום הלב החלה על המעסיק. זכות השימוע קיימת גם במקרים בהם לא חלה על המעסיק החובה להתייעץ עם נציגות ארגון העובדים לפני הפיטורים. בבסיס חובת השימוע עומד הראציונאל לפיו לא יהא זה הוגן להטיל על העובד סנקציה חמורה הפוגעת בהכנסתו, מבלי שיקבל היזדמנות להציג עמדתו בטרם קבלת החלטה על פיטוריו.
...
על רקע האמור, ביום 17.10.03 הגישה המערערת לבית הדין האזורי תביעה כנגד המשיבה, ובה טענה כי פוטרה שלא כדין - על רקע של אפליה מטעמי הורות ומין בניגוד לחוק השוויון, ללא שימוע וממניעים זרים.
מנגד טענה המשיבה כי דין התביעה המתבססת על חוק השוויון להידחות על הסף מחמת התיישנות, שכן חלפה למעלה משנה מיום היווצרות העילה לפי החוק – מועד הפיטורים (30.10.02) ועד למועד הגשת התביעה; מכתבי ההערכה שקיבלה המערערת במהלך עבודתה הינם סטנדרטיים וניתנים לכלל עובדי המשיבה, ונמסרו למערערת בטרם התבררו הכשלים החמורים בתפקודה; המערערת פוטרה כדין ומטעמים ענייניים בשל מחדלים שנתגלו בתפקודה במהלך שהייתה בחופשת לידה; לא קיים כל קשר בין פיטוריה לבין היותה אישה או אם; המערערת זומנה לשתי פגישות עם נציגי המשיבה, בהן ניתנה לה הזדמנות מלאה להעלות את טענותיה; רכיב אחזקת הרכב שולם למערערת עבור הוצאות רכב בפועל ועל כן אינו נכלל בשכר הקובע לצורך חישוב פיצויי פיטורים.
] סוף דבר לאור האמור, דין הערעור שכנגד שהגישה המשיבה להדחות.
יתר הטענות בערעור המערערת נדחות.
לאור התוצאה, המשיבה תשלם למערערת, תוך 30 ימים ממועד קבלת פסק הדין, שכר טרחת עו"ד בסך של 6,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2012 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפיכך, כל הסעדים אשר עניינם בפיטורים בנגוד לדין ובנגוד לחוק שויון ההזדמנויות בעבודה ובכללם- פיצוי בגין פגיעה בתנאי עבודתה ,פיטורים בהיריון בנגוד לחוק שויון הזדמנויות בעבודה; פיצוי בגין פיטורים בחוסר תום לב ובדרך שאיננה מקובלת ביחסי עבודה; פיצוי בגין הפסד הישתכרות; ופצוי בגין עגמת נפש - דינם להידחות.
חובת השימוע טרם הפיטורים קיימת מקדמא דנא במיגזר הצבורי, ובשנים האחרונות הורחבה לגופים דו מהותיים ואף פרטיים (ראו: (ע"ע 1027/01 ד"ר יוסף גוטרמן – המכללה האקדמית עמק יזרעאל פד"ע לח 448; בש"א (ת"א) 811/03 דוד וינטראוב – איבריה ליינס לא פורסם; בר"ע 135/08 נזריה אחמד דרויש אלוערי – חברת חשמל למחוז ירושלים בע"מ, לא פורסם ; ע"ע 506/09 רות הורוביץ- עמותת בית חנה לא פורסם) .
...
על כן, זכאית התובעת לסך 460 ₪ בגין רכיב זה. במאמר מוסגר יוער כי נוכח הסכמת הצדדים בדבר תקופת ההעסקה , לא מצאנו מקום להידרש לטענות ההדדיות בדבר השינוי בתלושי השכר בעניין מועד תחילת העסקת התובעת.
דין התביעה כנגד הנתבעים 1 ו 2 ,להידחות.
סוף דבר: הנתבעת 3 תשלם לתובעת תוך 30 יום מיום קבלת פסק הדין, את הסכומים הבאים: פיצויים בגין אי עריכת שימוע כדין בסך 1591 ₪; פיצוי בגין אי מסירת הודעה לעובד בניגוד לחוק בסך 5,000 ₪; פדיון ימי הודעה מוקדמת בסך 460 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו