בהלכה הפסוקה הובהר כי החובה לקבל היתר לפיטורים נובעת מעצם היותה של העובדת בהריון במועד הפיטורים, ואינה תלויה בידיעתו של המעסיק על כך.
בע"א 201/62 כהן – ז'רז'בסקי, פ"ד טז 2753, קבע בית המשפט העליון כי:
"לא ידיעת המעביד את דבר ההריון, ולא הודעת העובדת על דבר הריונה, מעלים או מורידים, ואין נפקא מינה לעניין תחולת איסור הפיטורים אם המעביד ידע או העובדת הודיעה, ומתי היא ידעה או הודיעה היא, את דבר הריונה – ובילבד שבשעת הפיטורים היתה למעשה במצב של הריון".
בהקשר זה קבע בית הדין הארצי בע"ע 285/09 פרופ' אריאל בן עמד שירותי רפואה שיניים והשקעות בע"מ – עדה פלדמן [פורסם בנבו] (פס"ד מיום 28.12.10), כך:
"המרפאה הדגישה כי בעלי התפקידים בה לא ידעו כלל על הריונה של המשיבה בעת מתן ההודעה על פיטוריה, כך שההחלטה לפטרה התקבלה מטעמים עינייניים וללא כל קשר להריונה. טענה זו – לאו טענה היא, שכן החוק מחייב מעסיק לקבל היתר לפיטורי עובדת בהריון גם במצב בו לא ידע כלל על ההריון בעת ההחלטה על הפיטורים, וגם אם הפיטורים אינם קשורים להריון... הדבר עולה באופן ברור גם מנוסחם של סעיף 9ב'(1) וסעיף 13א(ב)(2) לחוק.
בית הדין הארצי קבע בע"ע 18424-02-12 ניו ליין קוסמטיקס בע"מ – שרון מור עלימה, את הדברים הבאים:
"אין די באמירה של עובדת כי היא בהריון כדי להקים חובה על פי חוק עבודת נשים לקבלת היתר פיטורים. הנכון הוא כי ככל שעובדת מתבקשת להציג אישור על הריונה, עליה להציג אישור כזה, ואך אם הוצג, קמה חובה על המעסיק לפנות אל הממונה לפי החוק לקבלת היתר לפיטורים... לפיכך מעסיק זכאי לידרוש אסמכתא לקיומו של הריון, כאשר מבקשים להגביל אותו באופן שלא יתאפשר לו לפטר עובדת נוכח הריונה".
במקרה דנן, לא עולה מכתב ההגנה, מתצהירי הנתבעת ואף מהמסרונים שצורפו לתצהיר התובעת כי התובעת התבקשה על ידי הנתבעת למסור לה אישור בדבר ההריון.
...
על כן, תשלם הנתבעת לתובעת עבור פיטורים ללא עריכת שימוע כדין, שווי משכורת אחת בסך 4,060 ₪.
סוף דבר
הנתבעת תשלם לתובעת בתוך 30 יום מקבל פסק הדין, הסכומים הבאים:
א. פיצוי בגין אובדן הכנסה בסך 22,330 ₪.
כמו כן, הנתבעת תשלם לתובעת הוצאות משפט בסך 6,000 ₪, בתוך 30 יום מקבלת פסק הדין.