על מקרקעי הנחלה עמד בית מגורים, ביחס אליו ניתן פטור ממס שבח על סך של 1,200,000 ש"ח מתוך התמורה הכוללת, כאשר על יתרת התמורה, בסך של 1,630,000, ש"ח הוטל מס שבח (להלן: התמורה החייבת).
לפיכך, כאשר נמכרת דירת מגורים מזכה, הפטורה ממס שבח, יחד עם משק חקלאי או זכויות לבנייה נוספת, שאינם פטורים ממס שבח, והנישום נידרש לשלם תשלומים המתייחסים לכלל המקרקעין, יותר בנכוי רק החלק היחסי בתשלומים ששיעורו כיחס החלק בתמורה החייב במס לבין התמורה הכוללת.
יש לדחות את טענת המערער לפיה סעיף 49ז(ב) נועד להבהיר שעקרונות הפיצול – הן הפיצול הפיזי והן הפיצול הרעיוני – חלים גם על מכירת דירת מגורים מזכה הכלולה במשק חקלאי הנמכר כמיקשה אחת.
זאת, מאחר שחלק הארי של דמי ההסכמה מחושב ביחס לקרקע, ואילו המחוברים לקרקע (אשר נתח מרכזי מתוכם מהוה בית המגורים) מחויבים ב-2% בלבד.
...
עם זאת, אני סבורה כי גם את סעיף זה ניתן לפרש כך שיתאים ל"גישת המצב בפועל".
משכך, גם לו הייתי מכריעה באופן עקרוני לטובת "גישת המצב בפועל", הרי שבמקרה זה לא הצביעו המשיבים על הדרך בה מתייחסת ההוצאה בפועל למקרקעין, ולפיכך יותר בניכוי החלק בדמי ההסכמה השווה לשיעור החלק בתמורה החייב במס מתוך התמורה הכוללת, היינו, על-פי "גישת היחס בין התמורות".
לפיכך, דין הערעור להתקבל.
המשיבים ישלמו למערער שכר טרחת עורך דין בסך 15,000 ש"ח וכן הוצאות משפט.