הפסיקה המוקדמת שדנה בסוגיה זו שמה את הדגש על הימצאם של המתקנים והאביזרים המאפיינים מקום מגורים וזאת כאבן הבוחן להיות המבנה "דירת מגורים" מבחינה אובייקטיבית:
"הייעוד (למגורים) מהוה, אם כן, תחליף לשימוש בפועל (למגורים) מבחינת ההגדרה. אולם מהו המבחן ליעוד זה? האם כוונת הבעלים היא הקובעת, קרי - המבחן הסובייקטיבי, או שמא קיומו של פוטנציאל ממשי לשמש למגורים, קרי - המבחן האובייקטיבי? המחוקק נקט לשון ברורה, ממנה עולה, כי העדיף את המבחן האובייקטיבי. הדיבור 'לפי טיבה' מלמד, כי יש לבדוק את הדירה, כמות שהיא, לצורך מבחן זה, ולראות, אם היא מיועדת ועשויה לשמש בפועל למגורים מבחינה פיסית, דהינו, מבחינת המבנה ומבחינת המצאותם של מתקנים המצויים בדרך כלל בדירות מגורים והחיוניים לשם שימוש רגיל וסביר של הדיירים, כגון מיתקני חשמל ומים, שירותים, מטבח וכיוצא באלה. כך, לדוגמה, דירה המשמשת לבית-עסק או למשרד, אשר נותרו בה המתקנים הללו, לא תשנה את טיבה, גם אם אין בעליה מייעד לה שימוש לצורך מגורים. שינוי היעוד על-פי ההגדרה הנדונה יוכל להעשות רק אם ייעשה שינוי במבנה הדירה, כגון שיהרסו חדרי השירותים או המטבח, כך שלא תהא עוד יאה למגורים".
(ע"א 668/82 כורש נגד מנהל מס שבח מקרקעין (16.5.1985) מפי כב' השופט ד. לוין).
(ג) אף אם נקבל את גירסתו של בדוי בעיניין הלנת הפועלים, ספק רב אם הלנה כזו מהוה שימוש "למגורים" כנדרש בהגדרת "דירת מגורים". בעיניין חכים הנ"ל בית המשפט העליון נידרש בהרחבה למשמעות המונח "דירת מגורים". כבוד השופט עמית הגיע למסקנה, לאחר בחינת תכליות החוק בנושא דירות מגורים ותולדות התיקונים השונים שנעשו בהוראות החוק, כי יש לפרש את מונח "מגורים" כמכוון ל"מגורי קבע" תוך ציון כי "תכליתו של הפטור ממס שבח בגין מכירת דירת מגורים היא סוציאלית, והוא בא לעולם מתוך היסתכלות על דירת המגורים של המשפחה המשמשת למגורי הקבע שלה..." (סעיף 30 לפסק הדין).
הדבר כלל איננו ברור, ולפחות במישור העיוני נראה כי דרישת סעיף 6א(ג)(3) יורדת לשורש תכלית מתן הפטור לדירת מגורים שאינה מזכה בעת מכירתה.
...
בנקודה מסוימת זו קשה לקבל את הסברה המוצגת בספרו של נמדר (שם, פסקה 1805) לפיה:
"בית המשפט פירש את ההגדרה שבסעיף 9 בצורה גמישה, במובן זה שגם מבנה שאינו מיועד למגורים לפי טיבו יכול להיחשב לדירת מגורים אם יש לו פוטנציאל למגורים, ובתנאי שיתקיים המבחן הסובייקטיבי האמור לעיל. כך, למשל, דירה הרוסה שאין בה מיתקנים שונים, הגם שלא תיחשב לדירת מגורים לצורך מס שבח, היא עשויה להיחשב לכזאת לצורכי מס רכישה, אם הקונה מייעד אותה למגורים ואם לפי המבחן הכלכלי עדיף לשפץ דירה כזו מאשר להורסה".
לדידי, אותם גורמים אשר יביאו למסקנה כי מבנה פלוני חדל להיות "דירה המיועדת למגורים לפי טיבה" לעניין מס שבח – כגון העדר מתקנים חיוניים לקיום מגורי קבע בתנאים בסיסיים – יביאו מניה וביה למסקנה כי אותו מבנה כבר איננו בחזקת "דירה", דהיינו הוא הפסיק להיות "מעון, משכן, בית מגורים".
חשוב מכל, מבחינת תכלית החוק, המעניק לעתים הקלה במס רכישה דווקא לדירת מגורים, כפי שנתבע במקרה דנן, אין הצדקה להטיב עם רוכשי מבנה אשר איבד את אופיו כבית מגורים.
לפיכך, נאלץ אני להגיע למסקנה כי גם בעניין מס רכישה אין מקום לקבל את טענות העוררים.
סיכום
הייתי מציע אם כן לחברי הוועדה לדחות את הערר כולו לנוכח המסקנה כי בנסיבות המקרה המבנה הנדון חדל להוות "דירה" ו"דירת מגורים".