מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פטור ממס שבח בחילוף זכויות במקרקעין

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

השופטת ברק-ארז קבעה בעיניין שלמי: "קיומו של הסכם ממון לא יהיה בהכרח חזות הכול... מגורים בדירתו של אחד מבני הזוג ב'חינם' יכולים ללמד על כך שההפרדה הכלכלית בין בני הזוג אינה מלאה. לשיטתי, יש חשיבות לנתונים נוספים אלה בשים לב לצורך לאזן בין החובה לכבד את זכותם של בני הזוג לשמור על הפרדה קניינית לבין שיקולים של צדק חלוקתי, שכן בסופו של יום מתן פטור מתשלום מס שבח הוא הטבה הרלוואנטית רק למי שבבעלותו נכס מקרקעין... אין מקום לאפשר לבני זוג לזכות בהטבות יתרות כאשר אורח חייהם אינו מבסס הפרדה רכושית מלאה" (פסקה 6 לחוות דעתה).
דומה שההיגיון העומד כיום מאחורי כלל היחידה המשפחתית טמון בכך שהתכלית הסוציאלית המרכזית של הפטור מתשלום מס שבח בגין מכירת דירת מגורים מזכה וההקלה בתשלום מס רכישה בגין רכישת דירת מגורים יחידה הוא להקל ברכישת דירת מגורים ראשונה שתשמש למגורי הנישום, ולהפחית את עלויות המעבר מדירת מגורים אחת שבבעלות הנישום לדירת מגורים אחרת הנרכשת תחתיה (ראו דברי ההסבר להצעת חוק מס שבח מקרקעין (תיקון מס' 8), התש"ם-1980, עמ' 144-143; ראו גם דברי השר יגאל הורביץ, דיון לקראת קריאה ראשונה של הצעת החוק, עמ' 2314; כן השוו סעיף 49ה לחוק מסוי מקרקעין, המיועד לאפשר פטור ממס שבח במקרה של החלפת שתי דירות קטנות בדירת מגורים גדולה אחת וסעיף 9(ג1ג)(2)(ב) לחוק מסוי מקרקעין המאפשר לקבל את ההקלה במס רכישה על דירה חדשה, גם אם מכירת הדירה הישנה נעשתה במהלך 18 החודשים שלאחר הרכישה).
...
נקבע כי לפי הסכם הממון, בן הזוג הוא הבעלים היחיד של הדירה שהייתה שלו לפני הנישואין, וכי אין בנתוני המקרה – לרבות המגורים המשותפים – כדי להוביל למסקנה שהסכם הממון נכרת למראית עין ולצורך הימנעות מתשלום מס. בנסיבות אלה, כך נקבע, ההפרדה הרכושית ביחס לדירת בן הזוג מובילה לכך שאין לייחסה גם למשיבה, ולפיכך יש לראות את מחצית הדירה שרכשה כדירת מגוריה היחידה לעניין שיעור מס הרכישה.
מכאן מתבקשת מסקנה דומה לזו שהגיע חברי השופט גרוסקופף, כי במקרים שבהם עלה בידי בני הזוג להוכיח כי הסכם הממון, הקובע הפרדה רכושית ביחס לנכס, נכרת כדין ולא נזנח – יש בכך כדי לסתור את החזקה הקבועה בסעיפים 9 ו-49 לחוק מיסוי מקרקעין בדבר היות בני הזוג יחידה כלכלית אחת לעניין חוק זה. לטעמי, באופן זה יש להבין את המבחנים שהוצעו בעניין שלמי לבחינת מימוש הסכם הממון או הסכם ההפרדה "הלכה למעשה": מבחנים אלו אינם שונים באופן מהותי מאלו העשויים לסייע בקביעה כי הסכם בין הצדדים הוא הסכם למראית עין, או כי הוא נזנח ברבות השנים (לעניין זניחת הסכם ממון שהוראותיו לא קוימו ראו למשל בע"ם 2943/18 פלונית נ' פלוני, פסקאות 12–14 לפסק דינו של השופט מ' מזוז, ושם, בפסק דינו של השופט נ' הנדל (6.12.2018); ומנגד, ע"א 4306/12 פלונית נ' בנק לאומי לישראל (15.7.2018) (להלן: עניין בנק לאומי).
בהתאם לכך, יש לדחות את הערעור על החלטת ועדת הערר, ולהותיר בעינה את קביעתה כי בלנק זכאי לפטור ממס שבח בשל מכירת דירתו לפי חוק מיסוי מקרקעין.
סוף דבר, כחברי השופט גרוסקופף, אף אני סבור כי דין הערעורים שלפנינו להידחות.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

יצוין כי קיימות בחוק מסוי מקרקעין הוראות נוספות הדומות במהותן (בהקשר הנוכחי) לסעיף 85א. עניינו של פרק חמישי 3 לחוק הוא "חילוף זכויות במקרקעין" ולפיו מוענק פטור ממיסוי מקרקעין במצבים מוגדרים של החלפת נכס בנכס אחר (וביניהם חילוף מבנים עיסקיים וחילוף קרקע חקלאית), כאשר חלק מן התנאים לזכאות לפטור נבחנים על פני חמש שנים לאחר ארוע החילוף.
בית המשפט העליון הסכים עם מנהל מסוי מקרקעין וכבוד השופט עדיאל הטעים: "סעיף 85 נועד למקרים שבהם הוברר שמלכתחילה לא היה מקום לשום את המס כפי שנקבע בשומה... זה אינו המצב במקרה שלפנינו, שבו אין טענה שהמערערת הונתה את רשויות המס, ומלכתחילה לא היה בדעתה לרכוש את הקרקע לצורך עסק. משכוונתה של המערערת לרכוש את הקרקע כדי להקים בה עסק הייתה כנה, היא הייתה זכאית, באותו שלב, לקבלת הפטור. החובה להחזיר את הפטור אינה קמה משום שמלכתחילה לא הייתה הצדקה למתן הפטור, אלא משום שכוונה זו של המערערת לא מומשה, מה שמקים עילה להחזר סכום הפטור שבו זכתה. על סיטואציה מעין זו לא חל סעיף 85 לחוק." (מתוך סעיף 7 לפסק הדין) לדעתי, זה הדין גם במצב "הפוך", כמו במקרה דנן: מלכתחילה לא הייתה הצדקה מגובשת לסווג את הדירה בתל אביב כ"דירה יחידה" אולם לימים נוצרו נסיבות אשר זיכו את העוררים בהקלה, וכמוסבר, הוראת החוק המקילה לא קובעת כל מיגבלת זמן במקרה מסוג זה. ואם נתאים את לשון פסק דין קדושאי לתיק הנוכחי, הרי "סעיף 85 נועד למקרים שבהם הוברר שמלכתחילה הייתה זכאות למתן ההקלה אך ההקלה לא נתבעה במועדה". נזכיר כי בעיניין בזק (ע"א 10846/06, בזק החברה הישראלית לתקשורת בע"מ נ' מנהל מס שבח מקרקעין רחובות, ניתן ביום 23.12.2011) נדונה סוגיית מסוי חכירות אשר אינן עולות לכדי "זכות במקרקעין" כמשמעות מונח זה בחוק, וזאת בשל פקיעת אופציה להארכתן.
...
כמוסבר, המשיב סירב להיעתר לבקשת תיקון השומה בנימוק שזו הוגשה באיחור.
כמוסבר, מסקנה זו תקפה רק לעניין קביעת מדרגות המס המתחייבות מן הנסיבות, אך לא לגבי יתר הנתונים שעליהם מצהיר הרוכש בדיווחו למנהל, לגביהם אין הצדקה לאי החלתו של סעיף 85.
השהיית מרוץ ההתיישנות בסיס אחר וחלופי למסקנה כי במקרה הנדון יש להורות על השבת עודף מס הרכישה לידי העוררים הוא יישום עקרון של עיכוב או השהיית מניין ההתיישנות לפי סעיף 85 לחוק.
סיכום לסיכום, הייתי מקבל את הערר מנימוקים חלופיים אלה: (א) ניצול הטבת מס הרכישה הגלומה בהוראת ההקלה כלל איננו כרוך בתיקון שומה אף אם מלוא המס שולם תחילה והזכאות להטבה התבררה רק לאחר מכן; (ב) אף אם נדרש תיקון שומה, מרוץ התקופה לעשיית התיקון מושהה במהלך העיכוב בבניית הדירה; (ג) ככל שניתן להאריך את המועד לעשיית תיקון שומה באמצעות הוראות סעיף 107 לחוק, יש לעשות כן במקרה הנדון, וזאת בשל הקושי האינהרנטי הטמון בהוראות החוק.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כבוד השופט ה' קירש, יו"ר ועדת הערר: מבוא פרק חמישי 5 לחוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963 ("החוק") מעניק פטור ממס שבח במכירת זכויות במקרקעין במסגרת מיזמים המבוצעים לפי תמ"א 38 ("תכנית מתאר ארצית לחזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה").
ש: אתה לא יודע שבבניינים של שיכון ובינוי נעשה בית חכם, החלפת כל השרברבות וכל מערכת החשמל, אתה לא יודע ששם נעשה שפוץ פנימי מהותי כמו פה. ת: אני לא יודע מה מידת השפוץ הפנימי שנעשה אבל למיטב ידיעתי נעשה שם שפוץ פנימי ובמידה לא מבוטלת אני לא יודע מה הרמה, אני לא יודע אם יש בית חכם או לא."
...
עלה רעיון או ההצעה שאנחנו נעשה הפרדה בין הגופים שהמשמעות של זה גם בעיקר זה אחריות, בסופו של דבר מי אחראי לפרויקט ביום מן הימים ולכן הוקמה בשלב מסוים החברה היזמית הזאת.
" (עמוד 36, שורה 9 עד שורה 19; שורות 32-31) לסיכום נשאל מר וקס כך: "ש: חלק מהצורך להתפנות ולהישאר בחוץ זה גם השיפוץ הפנימי הזה.
בהקשר זה אינני מקבל את טענת המשיב לפיה "המועד שבו הוחל במתן שירותי הבנייה הוא לכל המאוחר מועד קבלת היתר הבנייה..." (סעיף 58 לסיכומי המשיב).

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1996 בעליון נפסק כדקלמן:

ביחס לכל עיסקה ביקשו המשיבים לפוטרם מתשלום מס, וזאת בהסתמך על הוראת סעיף 62(א) לחוק מס שבח מקרקעין, תשכ"ג-1963 (להלן-החוק).
חלוקה כזו פטורה ממס על-פי הוראת סעיף 67 לחוק, אשר נוסחו הוא: "מכירת זכות במקרקעין שהיא חלוקת מקרקעין בין בעליה המשותפים, בהתאם לחלקיהם בזכות וללא תמורה נוספת-פטורה ממס". לעניין זה, המשיבים הוסיפו וטענו כי סעיף 67 לחוק אינו דן רק במקרה שבו מחולק נכס אחד בין בעליו המשותפים, אלא שהסעיף חל גם כאשר מחולקים נכסים אחדים בין בעליהם המשותפים, ואפילו כשאלה אינם סמוכים זה לזה.
כך, סעיף 65 לחוק פוטר החלפות מקרקעין מסוימות, אך אינו כולל במסגרת הפטור החלפת זכויות במקרקעין בין קרובים כבענייננו.
...
ועדת הערר קיבלה את עררם של המשיבים על יסוד טענתם לעניין סעיף 67 לחוק, ופטרה אותם מתשלום מס. הועדה קבעה, כי מדובר בחלוקת מקרקעין באופן יחסי בין בעלים משותפים הנעשית ללא תמורה.
בפסק-דין זה מתייחס בית המשפט, מפי השופט אשר, לסעיף 67, וקובע, בעמ' 287: "סעיף זה, לפי נוסחו, דן במכירה שהיא חלוקת מקרקעין, ולא במכירה שטבעה החלפת חלקים בלתי מסוימים על-ידי בעליהם המשותפים של מספר נכסי דלא ניידי". בית המשפט השתית מסקנה פרשנית זו על משמעותו הלשונית של המושג "חלוקה" ועל ההבחנה בינו לבין המושג "החלפה". בית המשפט קבע, כי הבחנה זו אומצה בסעיפי הפטור השונים הקבועים בחוק.
למסקנה זו, שעל פיה מדובר למעשה בעיסקת חליפין, תימוכין עצמאיים בנסיבות העניין: כל ההעברות-חמש במספר-נעשו באותו יום עצמו.
אם כן, המסקנה היא כי במקרה דנן עסקינן בעיסקת חליפין ולא בעיסקאות נפרדות של מתנות בין קרובים, ועל-כן לא חל הפטור מתשלום מס הקבוע בסעיף 62(א) לחוק.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2012 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

שני פרקים דנים בחוק בעיניין זה: בפרק חמישי 3 שכותרתו: חילוף זכויות במקרקעין – הוראת שעה, מוענק פטור ממס שבח, שהוא, כאמור, דחיית תשלום מס שבח.
...
גם הטענה כי המשיב הכיר בכך שהמוכרת מכרה דירה בעוד שסירב להכיר בכך שהעוררת רכשה דירה – דינה להידחות.
חיזוק למסקנה שאין מדובר ברכישת דירה ניתן ללמוד גם מהעובדה שהעוררת מודה כי לא מסרה תצהיר למשיב.
הצהרה כחוק לא הוגשה ואינני מקבל את הטענה של "מה בכך", אם לא הוגשה הצהרה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו