על כן, שיעור פיצוי ההלנה המוצע על ידי חברתי הוא סביר למקרה זה וזאת בהיתחשב בכך, כי פיצוי ההלנה יוטל רק על סכומים עד לשכר הממוצע במשק ולא ייחשב כריבית על ריבית אלא רבית שנתית בשיעור של 25%.
אבל אפילו תלמידו ר' יצחק בר משה בעל "אור זרוע" – חלק עליו וטען שהמעביד פטור מפיצוי זה כדין ריבית האסורה (ראה ש' ורהפטיג דיני עבודה במשפט העברי (תשכ"ט, כרך א) 345 –369, להלן- ורהפטיג).
נראה לי, כי פסיקתה של חברתי השופטת נילי ארד הולכת בדרך זו.
למותר להזכיר לקראת נעילת דברים את דברי ספר החינוך המביא בספרו את המצוות וטעמיהן לפיהם: "ראוי לכל בן דעת להיות הכסף בידו טרם ישכור הפועלים" (ספר החינוך מהדורת מוסד הרב קוק מצוה תקנא עמ' תרעט , תרפ).
עוד מובא באותו פסק דין רבני כי על פי הספר "ברית יהודה" הילכות ריבית ועסקא מאת הרב יעקב ישעיהו בלוי, על פי הסכמת רוב הפוסקים מעות שבאו לידו שלא בתורת הלוואה ושלא בתורת פיקדון כגון שכירות או שכר עבודה או כיוצ"ב אף על פי שאי אפשר לחייבו בדיני ממונות, אם רוצה ליתן לו רווח אין בו משום ריבית.
...
#_ftn1 המדינה, שלא נמנתה על הצדדים בתובענה בבית-הדין האזורי ובערעור לפנינו, הצטרפה לדיון שנועד בבג"ץ, אשר פסק ביום 28.9.2004 כך:
"לאחר ששמענו את טענות בעלי הדין, ובהסכמתם, אנו מחליטים על החזרת העניין לבית-הדין הארצי לעבודה. מטרת ההחזרה הינה לאפשר לבית-הדין, על רקע פסק-הדין שניתן על ידו ביום 9.9.04, להתייחס לטיעוני המדינה אשר עניינה ועמדתה לא היו בפניו בעת הדיון בסוגיית הלנת שכרם של העובדים בעיריית לוד. התייחסות לעמדת המדינה כאמור תאפשר בחינה כוללת של העניין והשלכותיו על כלל הרשויות המקומיות, ועל המגעים המתנהלים עתה במישור הציבורי בין הגורמים בכל הנוגע לתשלום שכר העובדים ברשויות המקומיות. כן ניתן יהיה להתייחס לטענות בעלי הדין האחרים בהקשר לעמדת המדינה כאמור, ולהעריך פעם נוספת את היבטיה השונים של הסוגיה על רקע טיעונים כאמור".
בהתאם, נועד לפנינו דיון חוזר בערעור, הוא מושא דיוננו כיום, לאחר שהמדינה הגישה עמדתה לפנינו במסגרת התייצבות היועץ המשפטי לממשלה, על פי סעיף 30(א) לחוק בית-הדין לעבודה, תשכ"ט-1969.
בנסיבות אלה, המסקנה המתבקשת היא שגרעון העירייה אינה גזירה משמים, וכי ניתן היה למנוע את ההידרדרות אליה הגיעה העירייה, או לפחות לצמצמה בצורה ממשית, על ידי התנהלות אחרת.
היא משמשת מורה דרך למעסיקים אחרים, לבל ינהלו את עסקיהם בצורה רשלנית, שתפגע בסופו של דבר בעובדיהם, שנתנו את חלקם, מלאו את חובתם ולא קבלו את התמורה לה הם זכאים.
סוף דבר
עמדת המדינה נדחית.