בדווח המקורי לשלטונות מסוי המקרקעין מחודש אוקטובר 2012, התבקש פטור ממס שבח בגין כל הממכר לפי סעיף 49ב לחוק.
לדעתם סעיף 49ב יכול לחול על אחת הקומות מפני שמתקיימים כל היסודות של הגדרת "דירת מגורים מזכה". בפרט, טוענים העוררים כי לעניין דרישת השמוש (ראו סעיף 49(א)(1) אשר צוטט לעיל), בארבע השנים שקדמו למועד המכירה – כלומר, מיום 11.9.2008 ואילך – המבנה או שימש למגורים (קודם למגורי הפועלים ולאחר מכן למגורי ברדה) או כלל לא נעשה בו שימוש (ועל פי החוק, תקופה שבה לא נעשה בדירה שימוש כלשהוא יראו אותה כתקופה שבה שימשה הדירה למגורים).
לפיכך, על פי הטיעון, דירה אחת תהיה זכאית לפטור מכוח סעיף 49ב לחוק, ואילו הדירה השנייה, בשל היותה גם "דירת מגורים מזכה" מכוח קיום דרישת השמוש, תהיה פטורה בהתאם להוראות סעיף 6 לחוק מסוי מקרקעין (הגדלת ההיצע של דירות מגורים – הוראת שעה), התשע"א-2011 ("הוראת השעה").
אמנם שם עמדה במוקד הדיון השאלה מהם "מגורים" (ובהקשר זה נדון מעמדן של דירות נופש) אך יש בפסק הדין איתות ברור כי בכל מקרה פרשנות הביטוי "מיועדת למגורים לפי טיבה" ויישום המבחן האובייקטיבי חייבים להעשות בהיתחשב בתכלית החוק ובפרט בהיתחשב בתכלית הוראות החוק המקנות מעמד מיוחד לנכס מקרקעין מסוג דירת מגורים.
במקרה כגון זה, כאשר מצב המבנה הולך ומתדרדר ואין בעל הבית מעוניין לתחזק אותו ולדאוג לתקינותו הבסיסית, לא ייפלא הדבר אם המבנה יחדל להחשב "דירת מגורים" ואם כן, אל לו לבעל הבית לבוא בדרישה להענקת פטור ממס על חשבון כלל משלמי המסים.
צבי פרידמן, רו"ח:
קראתי בעיון רב את חוות דעתו המלומדת של כב' יו"ר הועדה, השופט ה' קירש שנומקה בהרחבה ובפירוט רב , ואני מצטרף לדעתו שאין המדובר, במקרה דנן (במועד מכירת המבנה), ב"דירת מגורים", הן לעניין מס השבח אצל המוכר והן לעניין מס הרכישה אצל הקונה, וברצוני להוסיף מספר מילים:
כדי להכנס לד' אמותיה של הטבת המס בשל דירת מגורים, על הדירה לענות, בין היתר, על ההגדרה של המונח "דירת מגורים" שבסעיף 1 לחוק מסוי מקרקעין, לפיה הדירה "משמשת למגורים או מיועדת למגורים לפי טיבה".
החלופה של "משמשת למגורים" לא מתקיימת בנכס נשוא דיוננו, משלא שימשה למגורים עובר למכירתה.
...
בנקודה מסוימת זו קשה לקבל את הסברה המוצגת בספרו של נמדר (שם, פסקה 1805) לפיה:
"בית המשפט פירש את ההגדרה שבסעיף 9 בצורה גמישה, במובן זה שגם מבנה שאינו מיועד למגורים לפי טיבו יכול להיחשב לדירת מגורים אם יש לו פוטנציאל למגורים, ובתנאי שיתקיים המבחן הסובייקטיבי האמור לעיל. כך, למשל, דירה הרוסה שאין בה מיתקנים שונים, הגם שלא תיחשב לדירת מגורים לצורך מס שבח, היא עשויה להיחשב לכזאת לצורכי מס רכישה, אם הקונה מייעד אותה למגורים ואם לפי המבחן הכלכלי עדיף לשפץ דירה כזו מאשר להורסה".
לדידי, אותם גורמים אשר יביאו למסקנה כי מבנה פלוני חדל להיות "דירה המיועדת למגורים לפי טיבה" לעניין מס שבח – כגון העדר מתקנים חיוניים לקיום מגורי קבע בתנאים בסיסיים – יביאו מניה וביה למסקנה כי אותו מבנה כבר איננו בחזקת "דירה", דהיינו הוא הפסיק להיות "מעון, משכן, בית מגורים".
חשוב מכל, מבחינת תכלית החוק, המעניק לעתים הקלה במס רכישה דווקא לדירת מגורים, כפי שנתבע במקרה דנן, אין הצדקה להטיב עם רוכשי מבנה אשר איבד את אופיו כבית מגורים.
לפיכך, נאלץ אני להגיע למסקנה כי גם בעניין מס רכישה אין מקום לקבל את טענות העוררים.
סיכום
הייתי מציע אם כן לחברי הוועדה לדחות את הערר כולו לנוכח המסקנה כי בנסיבות המקרה המבנה הנדון חדל להוות "דירה" ו"דירת מגורים".