בחוות הדעת שערך מיום 20.9.2018 (במ/1), פרט המומחה באריכות את תלונות התובע כפי שבאו לפניו, הכוללות תחושת אי נוחות והסתגרות בבית - "אינו מרגיש בנוח לצאת לרחוב ומעדיף להסתגר בביתו", צימצום הקשרים החברתיים -"מבחינת חברתית הוא ממעט להפגש עם חברים ומספר החברים הצטמצם", פגיעה בריכוז "המתבטא בקושי לקרוא ולהבין חומר עיוני, בקושי להבין סדרות טלויזיה", ירידה בתיפקוד המיני -"נמצא לדבריו במעקב של היועץ המיני פרופ' חרותי", וסף גירוי נמוך -"פתיל קצר".
9.1 לצד התלונות ציין המומחה את מימצאי בדיקתו- "התובע הגיע לבד ועם מקל הליכה...התובע היה מפוקס ענה לכל השאלות לענין. החשיבה הייתה מסודרת ללא הפרעות בקצב או הלך החשיבה. לא היו הפרעות בתפיסה. לא היו תסמינים פסיכוטיים. לא היו סימנים של עוררות או דריכות יתר. האפקט היה מתגוונן, טווח רחב. הולם. לא היו קשיים בריכוז או זכרון בזמן הבדיקה".
9.2 על יסוד אלה וכשנגד עיניו הרשומה הרפואית השיב המומחה על השאלות שהציב לפניו בית המשפט בכתב המינוי (ראו החלטה מיום 14.3.2018) וקבע כי -
התובע היה באי כושר מלא במשך 6 חודשים;
התובע סובל "מתסמינים חרדתיים ודכאוניים שהופיעו לאחר התאונה הנדונה", "מהסתגרות ובידוד חברתי, סף גירוי נמוך וירידה בערך העצמי" ובגינם העמיד את נכותו הנפשית על 10% לצמיתות, תוך שציין כי התובע היה ועודנו בטיפול נפשי ונוטל תכשיר נוגד דכאון;
"יש לצפות לשפור מסוים, הדרגתי ואיטי על פני השנים הבאות" במצבו של התובע, אולם אין בשיפור הצפוי לשנות את שיעור הנכות שקבע.
בהנתן הקבלות שהוצגו כראיה בגין שימוש במוניות העולות כדי סך של 7,600 ₪ (עד לחודש יוני 2018) ומשהוכחה מיגבלה בניידות, בעטיה נידרש התובע מטבע הדברים ל'נסיעות מוגברות', אך מאידך לא הובאו ראיות לכימות ה'הוצאות העודפות' הנטענות, לרבות חוות דעת מומחה (ראו לענין הזכאות לפצוי בראש נזק זה: ע"א 9799/07 מימי פלאס נ' כלל חברה לביטוח בע"מ (8.12.2009)), אין לי אלא לאמוד את הפצוי בסכום גלובאלי לעבר (שש שנים) ולעתיד ומוצאת אני להעמידו על סך כולל של 125,000 ₪ נכון למועד פסיקתי.
הוצאות רפואיות
התובע בסיכומיו עתר לפצוי חודשי בסך של 2,500 ₪ לתקופה שמיום התאונה (ינואר 2017) ולמשך שנתיים ימים (ינואר 2019), זאת בהנתן המלצתו של ד"ר דרנל לטפול פסיכולוגי בתדירות של פעם בשבוע למשך שנתיים ימים (ממועד מתן חוות הדעת) בעלות של 350 ₪ בתוספת מע"מ לטפול ומעקב פסיכיאטרי אחת לשלושה חודשים בעלות של 800 ₪ בתוספת מע"מ לכל בדיקה (אף זאת למשך שנתיים ימים ממועד מתן חוות הדעת), וכן לפצוי חודשי בסך של 1,000 ₪ לחודש מחודש פברואר 2019 "ועד ימנו" ולעתיד לבוא "ע"ב שני טיפולים כל שבועיים והוצאות נילוות".
לצד זאת פרט התובע בסיכומיו "הוצאות לא מבוטלות" שהוציא "על מנת להטיב את מצבו", ובכלל זה תשלום בעבור שחיה טיפולית, חדר כושר במרכז הרפואי 'רעות', טפולי פיזיותראפיה דרך המרכז הרפואי 'רעות', טפולי רפואה משלימה (במסגרת 'מכבי טבעי' ובאופן פרטי) הכוללים: טוינה, דיקור, יוגה, מעין אקטון, יוגה שיקומית, טפול אוסטאופת, שיאצו, יעוץ על ידי רופאים פרטיים, טפול ביחידה הנוירופסיכולוגית, שקום מיני, רכישת תרופות, עזרים, טפולי שיניים, טפול נוירופסיכולוגי במכון רקאנטי.
מנגד סבורים הנתבעים כי משעסקינן בתאונה שהוכרה כ'תאונת עבודה' זכאי התובע "לקבל מקופת החולים את כל הטיפולים הנדרשים וללא הגבלה – חינם אין כסף", תוך שהוא פטור מתשלום דמי הישתתפות עצמית עבור ביקורי רופא, כמו גם מתשלום בעבור תרופות, אותן נוטל בשל נכותו המוכרת, ואף זכאי להחזר בגין הוצאות נסיעה לטפול רפואי.
...
כשנגד עיני המארג הראייתי כולו, לרבות עדותם של העדים שבאו לפניי, אשר בעיקרן מהימנות עלי, כמו גם חוות דעתה של ד"ר אריאלי והרשומה ממכון רקנאטי, סבורני כי שילוב הנכויות שנקבעו בתחום הנפשי והנוירולוגי, אשר אין חולק כי להן ביטוי תפקודי (לא כך ביחס לנכות שנקבעה בתחום פה ולסת), מביא לידי פגיעה תפקודית בשיעור העולה על הנכות הרפואית המשוקללת (38.01% - 10% נפשי + 27.5% תמונת כאב עצבי + 5% כאבי ראש/ תמונה בתר חבלתית) ומוצאת אני להעמידה על 45%.
31.5 בהינתן נתוניו האישיים של התובע, כמו גם כברת הדרך המשמעותית שעבר בהכשרתו המקצועית, המבססים 'פוטנציאל' לכאורי להשתכרות העולה על השכר הממוצע במשק, כשמנגד חסר ראייתי מפושט העומד לתובע לרועץ, המותיר עמימות באשר לקורותיו בשוק העבודה אלמלא נפגע בתאונה, הכל כמבואר לעיל, סבורני כי איזון ראוי בין השניים בנסיבות מקרה זה יהא בקביעה לפיה הפסד השכר לעבר (מהמועד הצפוי לסיום לימודי התואר השני ועד עתה - תקופה של 6 שנים) יחושב על בסיס השכר הממוצע במשק (ראו: ע"א 3175/11 עוליאל דביר נ' שלמה ציון (1.12.2011)) ולעתיד (עד לגיל פרישה - 67) יחושב הפיצוי על בסיס 150% השכר הממוצע במשק.
בהתייחס לעתיד, הרי שלאור היבטיה התפקודיים של הנכות הרפואית שנקבעה לתובע, הבאים לידי ביטוי ב'פעילות קוגניטיבית', כמו גם פיזית (הליכה ועמידה ממושכת ומאמץ), הן בתפקוד המקצועי והן בתפקוד היומיומי, סבורני כי התובע זכאי לפיצוי אותו מוצאת אני לאמוד ולהעמיד על סך של 118,450 ₪ (400 ₪ לחודש).
בראי הפסיקה הנוהגת סבורני כי הטיפול המולטידיסציפלינרי שקיבל התובע ב'מרכז רפואי שיקומי רעות', המתועד בכרטיס הטיפולים שהוצג (במהלך 'יום אשפוז' טופל התובע ברצף על ידי מטפלים מתחומי ריפוי/שיקום שונים – מסמכים 284-294 למוצגי התובע), אומנם בא כטענתו בגדרו של טיפול במסגרת 'אשפוז יום', זאת אף בהלימה להגדרת הטיפול על ידי 'המוסד הרפואי', כעולה מהרישום בכרטיס הטיפולים.
סוף דבר
אני מחייבת את הנתבעים לשלם לתובע פיצוי בגובה נזקו המפורט להלן:
הפסד שכר לעבר 616,366 ₪
הפסד שכר לעתיד 1,771,805 ₪
הפסד זכויות סוציאליות 298,521 ₪
עזרת הזולת 166,650 ₪
ניידות 125,000 ₪
הוצאות רפואיות 100,000 ₪
כאב וסבל 125,144 ₪
--------------------------
3,203,486 ₪
בניכוי תגמולי המוסד לביטוח לאומי והתשלומים התכופים ששולמו, הכל כמבואר בסעיף 51 לעיל.