לא פורסמו כללים בהתאם לסעיף 26 לחוק זה, לא קודמה כל תכנית התואמת כללים אלו, ושר האוצר לא קבע תקנות לעניין אופן גביית "ארנונת השבחה" באף אחד מהמתחמים שהוכרזו לפי חוק בינוי ופינוי.
לכן כלל חוק בינוי ופינוי מס מיוחד בגין השבחה זו הקרוי "ארנונת השבחה". שיעור "ארנונת ההשבחה" צריך היה להיקבע בתקנות שיותקנו על ידי שר האוצר, אלא שזה לא עשה כן. לפי המשיבה הפטור הקבוע בסעיף 19(ב)(3) נועד להשלים את הוראות חוק בינוי ופינוי ולמנוע כפל מס. אולם משלא תוקנו התקנות, טענה המשיבה, אין הצדקה ליתן פטור מהיטל השבחה.
דיון
הכרעה בעירעור זה דורשת מענה על שתי שאלות: האחת, האם החלת הילכת עניין דאהוד בעניינינו, משמעותה שסעיף 19(ב)(3) אינו ישים ומהוה "אות מתה" בספר החוקים; והשנייה, ככל שהתשובה לשאלה הראשונה היא בשלילה, האם סעיף 19(ב)(3) מעניק פטור מהיטל השבחה במקרה דנן, בו מבקש המערער לבנות יחידות דיור נוספות על הנכס הקיים.
סעיף 19(ב)(3) קובע כי לא תחול חובת תשלום היטל בשל השבחה שהיא "השבחה במקרקעין למגורים הנכללים באיזור שקום כמשמעותו בחוק בינוי ופינוי של איזורי שקום, תשכ"ה-1965". טענת המשיבה היא כי הוראות חוק בינוי ופינוי אינן מיושמות ואינן ישימות, ועל כן יש לגזור גזירה שווה לענייננו מפסק הדין בעיניין דאהוד.
שם נדון פטור מהיטל השבחה מכח סעיף 19(ב)(1) שבתוספת השלישית, לפיו לא תחול חובת תשלום היטל בשל:
השבחה במקרקעין למגורים המצויים בישוב או בחלק ממנו שהממשלה הכריזה עליו כעל שכונת שקום, כל עוד ההכרזה בתוקף;
בעיניין עמאש נדונה השאלה האם יש ליתן את הפטור כאשר מדובר בבנייה חדשה למגורים, להבדיל מהרחבת בניינים קיימים.
...
כל כך, משום שהוועדה סברה כי לעניין פרשנות הפטור שבסעיף 19(ב)(3), ניתן להקיש מהדרך בה פירשה הפסיקה את תחולת הפטור שבסעיף 19(ב)(1), בו עסקינן; ובלשון הוועדה:
"אנו סבורים כי באופן עקרוני יש ממש בטענות המשיבה בדבר היותו של הפטור לפי סעיף 19(ב)(3) "אות מתה" לאור אי יישום מכלול המנגנון של השיקום הנדרש בחוק אזורי השיקום.
בהקשר זה, מקובלת עליי אמירתה של ועדת הערר, לפיה: "...עצם העובדה שסדר פעולות שונה מניב תוצאה שונה מבחינת מיסוי בכלל ומבחינת היטל השבחה בפרט אינו זר למשפט הישראלי, כך שבמקרים רבים תוצאה סופית זהה תוליד חיוב אחר לגמרי במס וזאת לאור [ה]דרך השונה שננקטה על מנת להגיע לאותה תוצאה" (שם, פסקה 56).
סוף דבר
הערעור נדחה.
המערער ישלם למשיבה הוצאות בסך 5,000 ₪.