פתח דבר
מספר בעלים משותפים במקרקעין התקשרו בהסכם קומבינאציה עם קבלן, במסגרתו מכרו חלק מזכויותיהם במקרקעין תמורת שירותי בנייה של דירות, כנהוג בהסכמים מסוג זה.
האם הפטור מהיטל השבחה הקבוע בסעיף 19(ג)(1) לתוספת השלישית לחוק התיכנון והבניה, תשכ"ה-1965 (להלן-התוספת השלישית), מקנה פטור לכל אחד מהבעלים הבונה את ביתו במקרקעין בגין יחידת דיור אחת, או שיש לראות בסעיף זה, כמעניק פטור אחד בלבד לכל החלקה כולה, בגין דירה אחת בלבד ללא קשר למספר הבעלים? זו השאלה הניצבת במרכזו של ערעור זה שבפני.
עוד טוענים המערערים, כי פרשנות המשיבה להוראת הסעיף, לפיה החלקה תזכה לפטור אחד ויחיד, ללא קשר למספר הבעלים שלה, הנה מאולצת ובלתי סבירה, עומדת בנגוד לתכליתו של הסעיף ותוביל לתוצאה לפיה כל אחד מהבעלים יקבל פטור בגין 28 מ"ר בלבד או לחילופין יהא עליהם להחליט מי מהם יקבל את הפטור המלא.
על תכליתו של סעיף 19(ג)(1) לתוספת השלישית עמד בית המשפט העליון בהרחבה ברע"א 7417/01, צרי נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבניה, פד"י נז(4)879, 886-888 (להלן - הילכת צרי), שם נאמר:
"ההצדקה המקובלת להיטל היא שההשבחה, כל כולה, היא התוספת בשווי הקרקע הנובעת מהחלטות גופי התיכנון הציבוריים, ועל כן מן הראוי הוא שמקום שבו התעשרו בעלי הקרקע או חוכריה מפעילות נורמאטיבית שכזאת, ישתפו הם את קהילתם בעושרם, לאמור: כאשר מאושרת תכנית בנייה הגורמת לעלייה בערך הקרקע, הפרט מקבל הטבה מהועדה. הטבה זו, המוענקת מטיבה בצורה לא שויונית (אך לנהנים מהתכנית החדשה) ראוי שתחולק בין פרטים רבים ... מטרת הפטור-סוציאלית, עזרה לאזרחים בשיפור תנאי מגוריהם ... תכלית הסעיף היא לאזן בין שתי מטרות אלה. מהצד האחד מטרת הפטור היא לאפשר לאדם להגדיל את דירת מגוריו עבורו או עבור קרובו שדר בדירתו בלי שיוטלו עליו הוצאות כבדות. פטור זה נועד גם לתרום לשקום אזורי מצוקה ולהקל על מצוקת הדיור. מהצד האחר, מטרת החיוב בהיטל - שתוף חברי קהילתו של הפרט בהטבה שקבל הוא לבדו מהרשות - אף היא חשובה. ציבור משלמי היטל ההשבחה ללא פטור מונה אף הוא נזקקים רבים כשברור כי כל פטור מביא להקטנת התקציב שעומד לרשות לטובת הקהילה כולה".
בחינת תכליתו של הסעיף כאמור לעיל, הובילה את בית המשפט בהילכת צרי לכלל מסקנה, כי יש לפרש את הוראת החוק בצמצום כך שהפטור הקבוע יינתן למחזיק אך ורק בנוגע לדירה אחת, ואף זאת במגבלת השטח, הקבועה בסעיף, וכפי שנאמר בפסה"ד שם:
"האיזון הראוי מחייב מתן פירוש מצמצם להטבות המתקבלות, שכן מההסטוריה החקיקתית ברור כי תכלית הסעיף אינה להעשיר את הזוכה בהטבה על חשבון רווחת קהילתו, אלא אך לאפשר לו להרחיב את ביתו, אף אם אין ידו משגת לשלם את דמי ההשבחה. לפרשנות זו עגון חזק בלשון הסעיף. ראשית, כאמור, בסעיף ישנה הגבלה על מספר המטרים המירביים שעליהם יינתן הפטור ... מן המקובץ עולה כי תכלית החוק היתה להעניק פטור צר, ולקבוצה צרה ... משנתחם שטח הדירה נתחמה גם ההטבה כולה. הפטור יינתן לדירה אחת בלבד, ורק ל- 120 מ"ר שבה, בהתאם למגבלת המטרים שבסעיף".
המשיבה מחזיקה בדיעה לפיה, פועל יוצא מדברים אלו הנו, כי גם בנסיבות המקרה דנן זכאים המערערים כולם לפטור אחד בגין דירה אחת בלבד בכל חלקה.
...
לטענת המערערים מסקנה זו מתחייבת הן מלשון הסעיף - הואיל ואין בו כל מגבלה לפיה לכל חלקה יינתן פטור אחד בלבד - והן מתכליתו ומטרתו הסוציאלית.
אנו סבורים כי לא רק שהלכת צרי מחייבת את ועדת הערר, אלא שמדובר בהלכה ראויה ונכונה המאזנת באופן נכון בין הזכות הסוציאלית של הפטור לבין צרכי הקהילה וחלקות ההתעשרות הנובעת מההשבחה.
לטעמנו המקרה של הקיבוץ דומה יותר למקרה של קבוצת הרכישה מאשר לעובדות שנידונו בפסק הדין בעניין צרי".
סוף דבר
הערעור מתקבל.