מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פטור מארנונה לנכס שאינו בשימוש בפועל

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לא ניתן לקבל טענה זו. בהחלטתה לדחות את הערר התייחסה הוועדה לטענת העוררות בעיניין אי השמוש בנכס וטענה כי "בפסיקה נקבע כי העדר שימוש אינו שולל תוקף החיוב בארנונה, שאחרת כל דייר שלא עושה שימוש בחלק מן הנכס יבקש לפטור אותו מהארנונה כיון שהנכס לא משמש בפועל לייעודו" (סעיף 5.4 להחלטת ועדת הערר).
...
עם זאת, קביעת ועדת הערר כי "הערר נדחה" פירושה דחייה גם של הטענה לעניין גודל שטחה של מרפסת המערערת 2.
אף בשני הדיונים שהתקיימו בבית המשפט לא עלתה טענה זו. אי לכך, אני רואה בטענה לעניין גודל שטחה של מרפסת המערערת 2 הרחבת חזית אסורה ולכן, היא נדחית.
סוף דבר המרפסת של המערערות, בשטח של 245.657 מ"ר, תחויב על פי סיווג מרפסת שאינה מקורה אשר בצו הארנונה (סעיף 3.1.13.2.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בעל דירה אינו יכול ואינו אמור להשכיר דירה שלמעשה לא ניתן להתגורר בה (לטענת הנתבעת - רק בחודשי הסתיו והחורף) לחודשים היבשים ו/או תוך הימור/תקווה שעד החורף הליקויים יתוקנו, והכל תוך אי ודאות לגבי העבודות הצפויות להתבצע בדירה על ידי הקבלן במועדים לא ידועים.
במקביל, סעיף 330 לפקודת העיריות [נוסח חדש] קובע פטור מארנונה לגבי נכס לא ראוי לשימוש.
...
באשר לפלוגתאות הנוספות נמצא כי אין מנוס מהתקדמות להליך הוכחות.
בסופו של דבר, בהסדר הדיוני שהוגש ביום 1.5.2023 הוסכם כי תיקוני האלומיניום והחשמל יושלמו עד יום 30.5.2023 - והכל בעניין דירה שנמסרה ביום 26.4.2017 (קרי בחלוף יותר משש שנים).
טענת הנתבעת לגבי הרוויה בשוק השכירות בעיר חריש (שהיא, לטענת הנתבעת, הטעם האמיתי לאי השכרת הדירה בתקופה הרלבנטית) - נדחית: סמיכות הזמנים בין סיום העבודות לבין מועד כריתת חוזה השכירות מלמדת על כך שלא היה קושי לבצע את ההשכרה (מחמת שוק רווי) מעת שהדירה נחזתה להיות תקינה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

בהנתן מכלול האמור, לא הוכח על ידי הנתבעת כי הודיעה לתובעת כי הנכס המסחרי לא ראוי לשימוש ו/או הרוס, וממילא לא הוכחו טענות הנתבעת לפיהן נימסר לה על ידי מי מנציגי התובעת כי כל עוד לא יופעל בית הקפה תהיה פטורה כליל מתשלום ארנונה ללא הגבלה בזמן – טענות שאינן מתיישבות עם כותרת הבקשה: "בקשה לפטור מארנונה – נכס ריק וללא שימוש" , עם התקופה הקצובה המצוינת בבקשה ועם התקופות הקצובות בדין בגין אותו פטור.
לעניין זה יפים הדברים בעע"מ 4551/08 עריית גבעת שמואל נ' חברת החשמל לישראל בע"מ  (ניתן ביום 01.12.2011)‏‏: "אין בפקודת העיריות או בכל דבר חקיקה אחר, היתייחסות למועדי הבצוע של השלב השני – שלב השומה. למעשה, אף אין בחקיקה כל הוראה מפורשת המחייבת את הרשות המקומית לבצע שלב זה. למרות זאת, אין ספק כי הפקת שומת ארנונה ושליחתה לנישום חיוניים הם להשלמת תהליך החיוב של הנישום...... ואכן, אף שבית המשפט העליון הבהיר, לא פעם, כי צו הטלת הארנונה הוא שמקים את חבותו של הנישום ויוצר את נטל המס, הדגיש הוא, באותה נשימה, ששומת הארנונה היא שמוציאה את החיוב מן הכוח אל הפועל והופכת את נטל המס לבר-ביצוע (ראו: ע"א 156/59 ועדת השומה שליד עירית ירושלים נ' דינוביץ, פ"ד יג 1332, 1337-1336 (1959); ע"א 975/97 בעיניין עילבון, בעמ' 450; עניין ט.ט. טכנולוגיה, בעמ' 783. ראו גם: רוסטוביץ – כרך ראשון, בעמ' 82). לאור זאת נקבע, ואין בעניינינו חולק על כך, כי תהליך החיוב הדו-שלבי חייב להתבצע מדי שנה בשנה, וכי בכל שנה חייבת הרשות המקומית לשלוח לנישום הודעה בדבר חבותו בארנונה ובדבר שיעורה (ראו: ע"א 8558/01 בעיניין עילבון, בעמ' 788; ע"א 975/97 בעיניין עילבון, בעמ' 450)." על האמור חזר בית המשפט גם בהילכת ששון תוך שהזכיר העקרון לפיו "חיוב המושת על נישום בגין שנת כספים מסוימת לאחר ששנה זו נסתיימה הוא בהכרח חיוב רטרואקטיבי", והבהיר כי מועד משלוח הודעת החיוב הוא המועד הקובע לצורך בדיקת "רטרואקטיביות החיוב", והוסיף כי בהעדר הסמיכה מפורשת בחוק להחלה רטרואקטיבית של חיובי הארנונה, קמה חזקה נגד תחולה רטרואקטיבית : "בהעדר הסמיכה מפורשת בחקיקה – הסמיכה שלא קיימת כאמור – קמה החזקה נגד תחולה למפרע; ועל-כן, יש לבחון אם ישנם טעמים טובים המביאים לסתירתה". בתצהירו של רן, הפנה האחרון לחזקת התקינות המנהלית, הרלבנטית לענייננו בהנתן מיהות התובעת, ושביחס אליה נקבע בעע"מ 4072/11 עריית בת-ים נ' ירדנה לוי ( נבו 06.11.2012)‏‏ כי: "חזקת התקינות המינהלית קובעת שברגיל ניתן להניח לטובתה של הרשות כי נהגה כדין. חזקה זו היא חזקה פרגאמטית. רשויות המינהל אינן יכולות ואינן צריכות, כעניין שבשיגרה, להיתמודד עם טענות שיחייבו אותן להוכיח כל פעם, ומהתחלה, כי החלטות שהתקבלו בהן ומשמשות בסיס לפעולותיהן אכן התקבלו כדין." הנתבעת אמנם טענה כי כלל לא התקבלו אצלה דרישות תשלום בגין השנים 2010-2017 , אלא שמעיון בנספחים הרבים שצורפו לתצהירו של רן עולה כי צורפו "דרישות חוב" משנים 2011-2014 הממוענים ל"גרון ליאורה כפר ענה 65 אור יהודה" ביחס לנכס המסחרי בהתאם למספרו : 100090003, וכן "דרישת חוב" משנת 2017 בה מפורטים החובות ביחס לאותה שנה הן ביחס לנכס המסחרי והן ביחס לדירה בהתאם למספרה: 500330005 (עמ' 86-90, עמ' 94, עמ' 100 , עמ' 104, עמ' 107-108, עמ' 113, עמ' 120 לתצהירו של רן).
...
בהינתן האמור, ביחס לשנים 2011-2014 ו-2017, בהן נשלחו לנתבעת דרישות תשלום וננקטו הליכי גביה על ידי התובעת, אני דוחה טענת הנתבעת לפיה אין מקום לחייבה בתשלום בגינן ואבהיר בהקשר זה, כי נוכח המפורט מעלה, לא שוכנעתי כי כטענת הנתבעת חל שיהוי מהותי בגביית החוב ביחס לשנים 2011-2014 בגינו מנועה התובעת מלתבוע אותו, שכן כאמור התובעת לא ישנה על זכויותיה ונקטה בהליכי גביה לא מעטים ביחס אליהם קיים תיעוד לכל הפחות עד חודש דצמבר 2014, כפי שעולה מהנספחים שצורפו לתצהירו של רן – הליכי גביה שהנתבעת לא הוכיחה כי לא ידעה אודותיהם, למצער – אודות חלק מהם.
בעניין זה ראוי להוסיף, כי כפי שנקבע בהלכת ששון, אין בעיקרון של גביית מס אמת כשלעצמו כדי להביא לסתירת החזקה נגד תחולה רטרואקטיבית כך על פי רוב, והחזקה לא סרה "אוטומטית" מפני עיקרון זה. סיכומו של דבר, בכל הקשור לנכס המסחרי, אני קובעת כי על הנתבעת לשאת בחוב נכון ליום הגשת התביעה ביחס לשנים 2011-2014 וכן לשנת 2017 מיום 1.1.17 ועד ליום 30.9.17.
באשר לחוב הנתבע בגין שנים 2010 ו-2015-2016, אני דוחה את התביעה.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

עם תחילת עבודות השפוץ, נשלחה בשם המבקשת ביום 18.5.2022 פנייה בכתב למשיבה בבקשה לקבלת פטור מארנונה לתקופת השיפוצים, בהתאם להוראת סעיף 330 לפקודת העיריות [נוסח חדש] המאפשרת מתן פטור מארנונה לנכס שאינו ראוי לשימוש.
מיום החדילה ואילך, תחילת תהליכי החזר כספי בעקבות תקוני שומה עקב הליכי השגה ו/או ערר ו/או בקשות לפטור נכס ריק או לא ראוי לשימוש, יבוצעו על ידי המשיבה עם חישוב הפרישי ריבית מיום התשלום על ידי הנישום, ככל שמדובר במקרה שמשמעותו החזר כספי, וככל שההחזר הכספי לנישום ייעשה בפועל לאחר 30 ימים ממועד קבלת ההשגה במשרדי המשיבה.
...
סוף דבר מאחר שמתקיים בענייננו האמור בסעיף 9 בחוק תובענות ייצוגיות, אין לאשר את בקשת האישור.
על כן, בקשת האישור – נדחית.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

העירעור הנוכחי עוסק בשתיים מאותן טענות, ובהן נתמקד: (א) המשיב טען כי הוא זכאי לפטור מארנונה מחמת היותו של הנכס בלתי ראוי לשימוש בפרק הזמן השנוי במחלוקת, וזאת בהתאם לסעיף 330 לפקודת העיריות [נוסח חדש] (להלן: פקודת העיריות או: הפקודה).
ועדת הערר הוסיפה וציינה בהחלטתה כי אין מחלוקת שבתקופה הרלוואנטית הנכס לא היה בשימוש; וכי בפועל המשיב הבהיר למנהל הארנונה את מצב הנכס בעת שקבל את הודעת החיוב, כאשר קודם לכן החברה הקבלנית מסרה הודעה על העידר התקנת מטבח, ובעקבות זאת התבצעה הבקורת הראשונה בנכס.
...
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, אני סבורה כי יש לדחות את טענת המשיב לפיה יש להורות על שינוי סיווגו של הנכס לצרכי ארנונה ממגורים סוג 1 למגורים סוג 3.
מקובלת עליי עמדת מנהל הארנונה לפיה מבחינה תכליתית, הסיווג של מגורים סוג 3 מתייחס לדירת מגורים שבה אין שירותים (כמשמעותם בצו) דרך קבע, או שהשירותים (כמשמעותם בצו) מצויים מחוץ לדירה דרך קבע (כדוגמת המצב בשכונות הוותיקות של ירושלים בהן המטבח, בית הכיסא או המקלחת היו מצויים בחצר משותפת מחוץ לבית).
סוף דבר מן הנימוקים עליהם עמדתי לעיל, ערעור מנהל הארנונה מתקבל והחלטתה של ועדת הערר נושא הערעור מבוטלת (לרבות החיוב בהוצאות במסגרתה).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו