מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פטור מארנונה לנכס לא ראוי לשימוש

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מנהל הארנונה בתשובתו מיום 30.1.18 אישר הנחה בגין נכס ריק עפ"י תקנה 12 לתקנות ההסדרים מיום 1.1.18 ועד יום 28.2.18 וציין כי לא ניתן לאשר פטור נכס שאינו ראוי לשימוש לפי סעיף 330 לפקודת העיריות.
...
אני סבורה כי ועדת הערר צדקה לגופו של עניין, כאשר קבעה כי החלטת מנהל הארנונה בנסיבות העניין סבירה, וממילא החלטתה נמצאת במתחם הסבירות ולא מצדיקה התערבות של בימ"ש זה. השטח שצמוד למרתף לא מצאתי כי הקביעה של ועדת הערר בסעיף 11 להחלטה לפיה: "המקרה בערר זה שונה מפסק דין עמ"נ אייזן הלן נ' עירית תל אביב 273/06 שכן שם, לא ניתן היה לצאת לחצר משטח הדירה"; שגויה.
ועדת הערר קבעה כי "מדובר במרפסות להן יציאה משטח הנכס, במרפסות תאורה ואין ספק כי ניתן להשתמש במרפסות אלה". עפ"י הראיות שעמדו בפני ועדת הערר מקובלת עלי המסקנה של ועדת הערר לפיה מדובר במרפסות.
עפ"י הממצאים העובדתיים שעליהם נסמכה ועדת הערר ניתן היה להגיע למסקנה כי מדובר ב"מרפסת" ולא ב"חצר אנגלית" ועל כן החלטת ועדת הערר ניתנה כדין ואין מקום להתערב בה. לסיכום: לאור האמור לעיל, דין העתירה להידחות.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לאחר מועד זה תחויב המערערת בארנונה בגין הנכס בהתאם לסעיף 330(2) לפקודת העיריות בסווג "בתי מלאכה". מכאן העירעור המנהלי שלפניי, במסגרתו עתרה המערערת לקבוע כי עסקינן ב"נכס שאינו ראוי לשימוש", כאמור בסעיף 330 לפקודת העיריות [נוסח חדש] ולפיכך יש להורות על מתן פטור מתשלום ארנונה בגין הנכס החל מחודש אוקטובר בשנת 2000 ועד היום.
...
" בנסיבות אלה, מקובלת עליי הפרשנות שהעניקה השופטת א' נחליאלי חייט למשפט "השימוש האחרון" הקבוע בסעיף 330(2) לפקודת העיריות בעמ"נ חברת המגרש המוצלח כדלקמן: "הפרשנות הנכונה והראויה היא כי הדיבור "השימוש האחרון" משמעותו השימוש האחרון שנעשה בנכס ובלבד שהוא עולה בקנה אחד עם הוראות הדין במועד הטלת החיוב.
לפיכך, אני קובע כי הסיווג בו תחויב המערערת בגין הנכס הריק לאחר תום תקופת הפטור יהיה על פי היעוד התכנוני החוקי - מגורים.
סוף דבר – הערעור מתקבל בחלקו.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

החלק בערר העוסק בטענה הנוספת שהעלתה העוררת ביחס לפטור הנכס מארנונה כנכס לא ראוי לשימוש התקבלה בחלקה.
...
מבחינת לשון החוק, אני סבורה כי אף אם הלשון יכולה להכיל את הפרשנות לה טוענת המערערת וגם את הפרשנות שאותה מאמץ המשיב, הפרשנות המילולית הפשוטה, והמיידית בלשון בני אדם היא הפרשנות לה טוענת המערערת- שמחסן הוא נכס בו נעשה שימוש לאחסנה כפי שנעשה בנכס נשוא המחלוקת, וזאת אף אם מדובר בעסק של מחסן מבחינת בעליו.
למסקנה זו חיזוק ביתר הוראות סעיף 12.4 לצו הארנונה, שעניינם מבנה המשמש מחסן לחנות והרשום בלשכת רישום המקרקעין כחלקה נפרדת או כחלקת משנה נפרדת, שאינו ברחוב סוקולוב; מבנה המשמש אך ורק לאחסנה ולא מתבצעת בו פעילות עסקית הנמצא בקומת מרתף או בעורף הבניין שאיננו בחזית סוקולוב, שתכליתם להבטיח שאין בנכס פעילות עסקית של מכירה ושיווק של הסחורה המאוחסנת בהם.
לאור כל האמור לעיל הגעתי למסקנה לפיה יש לסווג את הנכס נשוא המחלוקת בסיווג "מחסנים" לפי סעיף 12.4 (א)(1) לצו הארנונה, ולפיכך העתירה מתקבלת כמבוקש.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

במקביל, סעיף 330 לפקודת העיריות [נוסח חדש] קובע פטור מארנונה לגבי נכס לא ראוי לשימוש.
...
באשר לפלוגתאות הנוספות נמצא כי אין מנוס מהתקדמות להליך הוכחות.
בסופו של דבר, בהסדר הדיוני שהוגש ביום 1.5.2023 הוסכם כי תיקוני האלומיניום והחשמל יושלמו עד יום 30.5.2023 - והכל בעניין דירה שנמסרה ביום 26.4.2017 (קרי בחלוף יותר משש שנים).
טענת הנתבעת לגבי הרוויה בשוק השכירות בעיר חריש (שהיא, לטענת הנתבעת, הטעם האמיתי לאי השכרת הדירה בתקופה הרלבנטית) - נדחית: סמיכות הזמנים בין סיום העבודות לבין מועד כריתת חוזה השכירות מלמדת על כך שלא היה קושי לבצע את ההשכרה (מחמת שוק רווי) מעת שהדירה נחזתה להיות תקינה.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

בבקשה טוען ההקדש כי שגתה ועדת הערר כאשר דחתה את בקשתו לפטור מארנונה מחמת שהנכס לא ראוי לשימוש, על יסוד "סברה שעל המבקש להביא ראיות משלו ולא להסתמך על ראיות המשיב"; לטענתו – לא היה מקום להטיל עליו עול ראייתי מעבר לדו"ח הבדיקה שערכה הערייה.
...
לגבי חובות העבר, קבע מנהל הארנונה כי הוא נעדר סמכות לדון בהם, משחלפה תקופת 90 הימים להגשת השגה בהתאם לסעיף 3 לחוק הערר; באשר לתקופה השוטפת, נדרש מנהל הארנונה לגופה של טענת ההקדש לפטור, וקבע כי לאחר בדיקה בנכס ביום 9.9.2019 (להלן: הבדיקה), "מצאנו כי הנכסים אינם עומדים בתנאיו של סעיף 330 לפקודה", לפיהם יש להוכיח כי "הנכס נהרס או ניזוק במידה שאי אפשר לשבת בו ואין יושבים בו". ההקדש לא השלים עם תשובת מנהל הארנונה, והגיש ערר ביום 30.12.2019, במסגרתו שב על טענתו בדבר הפטור הנגזר ממצבו הפיזי של הנכס.
באשר לטענת ההקדש לפטור מכוח סעיף 330 לפקודה מחמת שהנכס לא ראוי לשימוש, לא מצא בית המשפט המחוזי לנכון להתערב בקביעות ועדת הערר ביחס לחוב השוטף לשנת 2019; נקבע, כי "ההכרעה בעניין זה היא עובדתית. יש צורך בהבאת ראיות בעניין זה. ועדת הערר קבעה כי הנטל לא הורם ולא מצאתי כי זהו המקרה החריג שבו בית משפט יקבע אחרת". גם באשר לפטור מחובות עבר שקדמו לשנת 2019, לא מצא בית המשפט המחוזי הצדקה להתערב בקביעות ועדת הערר: "לפי סעיף 330 לפקודת העיריות, ניתן לתת פטור על ידי מנהל הארנונה רק מרגע מסירת ההודעה בכתב ולא ממועד קודם לכן. המערער לא הגיש פנייה בכתב בבקשה לקבלת פטור בגין נכס שאינו ראוי לשימוש לפני שהגיש את השגתו בשנת 2019. לכן ממילא ועדת הערר לא יכלה להתערב בעניין, שכן מנהל הארנונה יכול היה לפעול רק בהתאם לסמכותו ולא מעבר לכך". טענת הפטור הנוגעת להחזקת הנכס על ידי הקדש מכוח פקודת פיטורין, וכן טענת ההתיישנות, לא זכו להתייחסות מפורשת בפסק הדין של בית המשפט המחוזי, ככל הנראה מחמת שלא נטענו במפורש בהליכי ההשגה והערר, ולאור הערות בית המשפט בדיון שהתקיים, כי מקומן להתברר בעתירה מינהלית.
באשר לטענתו לפטור (חלקי) מחמת החזקת הנכס על ידי הקדש, מכוח סעיף 5(ב) לפקודת הפיטורין, טוען ההקדש כי היא "נטענה [...] לאורך כל ההליך, כטענה חליפית למען הזהירות". לגופה של טענה, מציין ההקדש כי אמנם לא נעשה בנכס כל שימוש הקשור למטרות ההקדש, ואולם סבור כי "לשון החוק לגבי ההקדש חלה על ההקדש ללא תלות בשאלה האם הנכס מושכר או לא ולשימוש זה או אחר". הבקשה כוללת גם טענה להתיישנות חובות העבר, "ככל שבית המשפט הנכבד יקבע שהיתה סמכות לבית המשפט קמא לדון בסוגיה". לאחר שעיינתי בבקשה ובתגובה לה, מצאתי כי דינה, על כלל רכיביה – להידחות; זאת, בהתאם לאמות המידה הקבועות בתקנה 148א לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018, החלות בהליך דנן מכוח תקנה 34 לתקנות בתי משפט לענינים מנהליים (סדרי דין), תשס"א-2000.
זו, כך נראה, הסיבה לכך שהסוגיה לא זכתה לליבון בבית המשפט המחוזי, ולענייננו – יש לדחות את הבקשה, ולוּ מטעם זה בלבד.
הבקשה נדחית אפוא בזאת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו