מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פטור מארנונה בגין אי שימוש במחסנים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ראשית, לא הוצגה לפני ראיה אשר יש בה לתמוך בגירסתו זו והיא אינה מתיישבת עם שאר העדויות והראיות בעיניין זה. הנתבע 3 לא העיד את בעל הנכס אשר יכול היה לתמוך בגירסתו בנקודה זו. כאשר נישאל הנתבע 3 בעיניין זה בחקירתו הנגדית השיב, כי לא זימן אותו למסירת עדות מטעמו מאחר ולא התבקש לעשות כן (עמ' 31, ש' 5-7 לפרוטוקול).
עיון בעדותו של מר מלאכי בחקירתו הנגדית מלמד, כי הנתבע 3 לא הוכיח את זכותו לקבלת פטור בגין נכס שאינו ראוי לשימוש, כדלקמן: "ש. מה משך הזמן שבו ניתן פטור מארנונה בגין נכס ריק
אם זה קורה, בוחנים עוד פעם את היותו של הנכס לא ראוי לשימוש, כי לפעמים נכס כזה עושים שימוש כמו מחסן ומפסיקים עם זה. התנאי הוא לא לעשות בו שימוש.
...
כמבואר להלן, אני סבורה, כי יש לדחות טענות אלו של הנתבעים.
ואולם, כמוסבר להלן, אני סבורה, כי אף דין טענותיו של הנתבע 3 בעניין זה להידחות.
(עמ' 42, ש' 4-24 לפרוטוקול) סיכום נוכח כל האמור לעיל, תוצאת ההליך הינה כדלקמן: על הנתבעת 1 לשלם לתובעת את סכום החוב הנתבע בגין התקופה שבין 2.2002 לבין 31.12.2005.

בהליך ערעור על ועדה (ע"ו) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

זאת בהתאם לצוו הארנונה, המלמד כי בכלל השטח החייב בארנונה, מצוי גם "כל שטח מקורה אחר". עמדת בן צור היא כי אין איסור על שימוש בחניה לצרכי מחסן ואין בשימוש כזה כדי לבטל את סיווג השטח כשטח חניה הפטור מארנונה.
הועדה קבעה כי בהתאם לצוו הארנונה, יש לחייב בארנונה את חדר המדריגות במפלס אחד בלבד, אך הפודסט הוא חלק מהבית המשמש למגורים, ועל כן אין לפטרו מחיוב ארנונה.
...
עוד מציין הוא, כי חברי הוועדה הגיעו לביתם של בן צור, בחנו את השטח והגיעו למסקנה כי מדובר בחלק מהקומה.
צו הארנונה אינו מסייע בפרשנות, כיוון שאין בו הגדרה למונח "חדר מדרגות", והוא אך מציין כי שטח בנין המשמש למגורים "כולל כל שטח הבניין ברוטו... לרבות: חדר כניסה, חדר מדרגות (מפלס אחד)...". לאחר שעיינתי בטענות הצדדים ובתרשימים, הגעתי לכלל מסקנה כי הדין עם המערערים, כאשר הכלל בפרשנות המקלה עם הנישום מטה את הכף לטובתם.
לפיכך דין טענת בן צור להידחות, ואין לחייב את המועצה בהוצאות.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בהתאם לצוו הארנונה של עריית חיפה, החיוב הוא על פי סיווג "עסקים אחרים". ביום 11.1.09 הגישה המערערת למי שהייתה אז מנהלת הארנונה בעריית חיפה השגה, שבה טענה כי חויבה בתשלום ארנונה בגין שטח של 184 מ"ר בגלריה אשר נאטם ואינו בשימוש; כי היא חויבה בתשלום בגין חדר חשמל בשטח של 23.49 מ"ר ובגין שטחי מילוט אף שאינה מחזיקה בשטחים אלו; כי היא חויבה בתשלום בגין שטח של 363.45 מ"ר המשמש כחצר לפריקה וטעינה, שהיא אינה מחזיקה בו ושבעבר לא חויב בארנונה; כי היא חויבה בגין שטחים עודפים של החנות שאינם קיימים; כי יש טעות בחישוב שטחי השירותים; וכי היא חויבה בתשלום בגין שטח מקלטים, אף ששטח זה פטור מתשלום ארנונה (מוצג 4 למוצגי המערערת).
לחילופין נטען כי יתרת שטח המתפרה, 356 מ"ר, היא נכס נפרד מהחנות ואין לראותו כמחסן המשמש לצורכי החנות, ומשכך, בהיעדר סיווג רלוואנטי בצו הארנונה, יש לקבוע כי יתרת השטח פטורה מארנונה.
...
דיון לאחר שעיינתי בכתבי הטענות ושקלתי את טענות הצדדים החלטתי לקבל את הערעור, לבטל את החלטת ועדת הערר, ולאפשר למערערת הגשת כתב ערר מתוקן, על מנת שוועדת הערר תוכל לדון בטענות המערערת לגופו של עניין ולהחליט בהן לפי מיטב שיקול דעתה.
מעבר לכך, בעניין לוי התייחס בית המשפט גם לטענות שאינן בעלות אופי של "איני מחזיק" (כגון סיווג לא מתאים, כפי שגם טוענת המערערת כאן), וציין כי: "אין לומר כי דרכו של האזרח חסומה לחלוטין אף כאשר מדובר בטענות המנויות בסעיף 3(א)(1), 3(א)(2), 3(א)(4) לחוק הערר. אמנם, נפסק על ידי בית משפט זה כי יש לפרש בהרחבה את סמכותם של גופי הערר השונים בכלל, ושל מנהל הארנונה בפרט, וזאת מטעמים של נגישות האזרח לגופים אלו, מומחיות גופי הערר ומיצוי הליכים יעיל ומהיר (ע"א 10977/03 דור אנרגיה (1988) בע"מ נ' עיריית בני ברק פסקה ו(3)( 30.8.06)). עם זאת, הכירה הפסיקה בסמכותו הכללית של בית המשפט לדון גם בעניינים אשר באו אליו למרות מסלול ההשגה הקבוע בחוק, למרות שהודגש כי סמכות זו תופעל במקרים חריגים בלבד (רע"א 4471/98 לוחות הגליל בע"מ נ' מנהל הארנונה במועצה אזורית מעלה יוסף ( 3.9.98); עע"מ 10826/03 מנהל הארנונה בעיריית עכו נ' קלאב מרקט רשתות שיווק בע"מ (11.6.06))." על רקע הדברים האמורים, השאלה המתעוררת בענייננו היא אם קיימת בנסיבותיו עילה להתערב בהחלטת ועדת הערר, ומששקלתי את הדברים אני סבור שיש מקום לעשות כן ולהחזיר את העניין לדיון בפניה, על מנת שתשקול את טענות המערערת לגופן ותקבל החלטה כפי שתראה לנכון.
באותו עניין קבע בית המשפט, בעקבות הדברים שנאמרו בבר"מ 2340/02 הוועדה המקומית ולתכנון ולבנייה רמת השרון נ' וכט פ"ד נז(3) 385 (2003), כי: "על דרך היקש ועל בסיס אותן הנמקות ניתן לומר כי אף לוועדת הערר לענייני ארנונה סמכות להארכת מועד להגשת ערר. מסקנה זו מתיישבת עם חיזוק הגישה לצדק, בכלל ולמערכות המקצועיות והשיפוטיות בפרט... לאורה של זכות הגישה לערכאות." בצד זאת, בית המשפט עמד גם על ההבחנה בין הסמכות להאריך את המועד לבין שיקול הדעת לעשות כן, והוא ציין כי "חשוב להטעים: סמכות – לחוד, ושיקול דעת – לחוד. סמכותם של מנהל הארנונה וועדת הערר להארכת מועד לקבלת השגה שהוגשה באיחור אמורה להיות מופעלת אך לעתים חריגות, במתינות, ובזהירות. זאת על מנת שלא לפגוע ביציבות ובוודאות שהן כה חשובות בתחום הדינמי של חיובי ארנונה, שכן ככלל – שומה שלא הוגשה בגינה השגה במועד הופכת לסופית." בענייננו, כאשר מרבית טענותיה של המערערת מוסבות על סוגיית השטחים שבחזקתה, ובמובן זה הן טענות של "איני מחזיק" שממילא לפי סעיף 3(ג) לחוק הערר היא יכולה להעלותן בכל הליך משפטי, וכאשר עניינה של המערערת – שבעיקרו של דבר הוא אותו עניין – הוא נושא לשיג ושיח מתמשך בינה לבין מנהל הארנונה, נראה לי שיש מקום לקבל את הערעור במובן זה שיתאפשר למערערת לתקן את כתב הערר, כך שיתייחס גם לשנים 2008–2011, ולאחר מכן תדון ועדת הערר במכלול טענותיה של המערערת לגופן ותחליט בהן על פי מיטב שיקול דעתה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

היתרשמות חברי הוועדה מהנכס הובילה למסקנה שלא מדובר בנכס מוזנח שמצריך את השבתתו הטוטאלית למשך שנים וניתן להשתמש בו לשימושים שונים של תעשייה, ואין לשלול את האפשרות כי מבחינה פונקציונלית ישמש כמחסן.
יתרה מכך, בפני הועדה הוצגו תמונות המעידות על כך שבנכס נעשה שימוש ולפיכך לא ניתן לפטור את העוררת מחיוב בארנונה.
...
כפי שנפסק בפסק דינה של כב' השופטת נאור: "משהגענו למסקנה כי אין לבחון עלות שיפוץ "סבירה" או "כדאיות כלכלית" במסגרת השאלה האם בניין "ניזק במידה שאי אפשר לשבת בו" עדיין יש לבחון כיצד בסופו של דבר בכל זאת תוכרע השאלה.
בסופו של דבר ובהוראת בית המשפט במסגרת העתירות שהוגשו אף תיעדה את הדברים בפרוטוקול הסיור ונימקה את ההחלטה כנדרש כדי שבית המשפט יוכל לבחון באופן ממשי את פועלה ושיקוליה.
סבורתני לפיכך כי החלטת וועדת הערר בנסיבות העניין מנומקת, ומפורטת, וכי ההחלטה נתנה לאחר שקילת כל השיקולים הרלוונטיים בהתאם לדין ולפסיקה, תוך הסתמכות על הניסיון המקצועי של חברי הוועדה, הראיות, מראית עיניהם בסיור שערכו, ולא נמצא פגם בהחלטה המצדיק את התערבותו של בית משפט זה. התוצאה לאור כל האמור לעיל הערעור נדחה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

ממילא, אף שניתן להתרשם מן התמונות שצורפו לנ/4 כי מצב המחסן ירוד הרי שבשלב זה לא ניתן לקבל את מסקנת עורך הביקור, שלא העיד בפנינו, כי המחסן "ריק" (מה שלכאורה אף אינו תואם את התמונות שצורפו לנ/4, לרבות תמונה של כספת במקום) ובודאי שלא את מסקנת הממליץ, שלא היה במקום, כי המחסן "נטוש". ביחס לעצם בקשת סעיד לפטור מארנונה בשל כך שהמחסן אינו ראוי לשימוש הרי שאין די בכך בכדי לשלול את כוונת סעד לשלוט בנכס.
...
המסקנה היא שמאזן הנוחות ביחס לשימוש הזמני במחסן נוטה בבירור לטובת סעיד.
שקלול האינטרסים הנוגדים והעובדה כי ממילא יש בהם להשפיע על השיקולים שכבר נסקרו לעיל מוביל למסקנה כי אין ברכיב זה להשפיע על התוצאה בבקשת הסעד הזמני.
התוצאה היא שבקשת הסעד הזמני מתקבלת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו