בחוו"ד של ד"ר שלום ליטמן מיום 27.5.10 (מטעם המערער) נכתב, בין היתר כדלהלן: " .....מר שמש סובל מזיכרונות חודרניים, פלשבקים, לביליות רגשית, ערות יתר (HYPERVIGILANCE) , ולמרות זאת גם מאובנות וקהות רגשית, נתוק חברתי, דכאון, נטייה לבכי, התמרמרות עמוקה, תחושה של השפלה ודחייה- חוסר אמון- וחוסר אמונה-...תחושה של קפוח ובטול עצמי, ירידה בערך העצמי...ספסטיות,חוסר כוח, ומחשבות ניהיליסטיות, תחושה של חוסר ערך, דכדוך ודמורליזציה...מהמצב הזה ניתן להגיד שהפרעתו נהפכה להפרעת היסתגלות (פוסט טראומטית) F43.2 ICD-10 עם מצוקה נפשית קשה וחוסר אונים כולל חוסר אונות, ירידה תלולה בליבידו, והיסתגלות לחיי יום יום- כולל שקיעה והחמרת סימפטומים גופניים ואבל ממושך על עצמו..."
ובפרק "בסיכום" כתב ד"ר ליטמן, בין היתר, כדלהלן: "...סובל מאז הפגיעה ב-1996 בזמן שרותו במישטרה- מפגיעה גופנית בתחום האורטופדי והנוירולוגי- ובעת ובעונה אחת (בשלב מוקדם ביותר אחרי החבלה משלל התפתחויות במצב הנפשי: מידית מתגובה לדחק חריף F43.0 ICD-10- שברצף נהפכה להפרעת דחק פוסט טראומטית F43.1 POST TRAUMATIC STRESS REACTION CHRONIC ׁׂ. ובעקבותיה נהפכה התמונה להפרעת היסתגלות- פוסט טראומטית חמורה 2F43.2 ICD-10 עם תגובה חרדתית ודיכאונית מעורבת ובנוסף לכך עם מרכיבים קונברסיביים קשים ...".
בחוות דעתו של ד"ר אהוד רוזיצקי (מטעם המשיב) שבדק את המערער ביום 9.1.11 צוינו, בין היתר, בפרק "סטטוס" כמה עובדות שיהיו רלוואנטיות לעניין הכרעת הועדה בעירעור זה; וכך נכתב: "חשיבה סדירה, ללא הפרעה בהליך החשיבה. תוכן- שולל תכנים פסיכוטיים....שולל תחושות אשמה סביב הארוע,שולל מחשבות וזכרונות חודרניים מהארוע. שולל הפרעות תפישה, שולל חוויות של תמונות חודרניות, שולל פלשבקים, רכוז תקין, בוחן מציאות שמור, שיפוט חברתי תקין, תובנה מלאה למצבו. שולל אובדנות ותוקפניות".
בפרק "דיון" קבע ד"ר רוזיצקי כמה קביעות נוספות הרלוואנטיות לנושא דיוננו; וכך כתב, בין היתר: ".....הנבדק חווה כבר מעברו ע"פ הסימוכין פגיעות אורטופדיות, כאבים, חופשות מחלה ונכות תפקודית שאף הוכרה ע"י אגף השקום. לאור זאת נראה כי הארוע לא תואם הגדרות מובהקות של סעיף A של הגדרות DSM4-TR של הפרעת PTSD......הנבדק היה בטיפול אצל הפסיכולוג אורי ורניק בשנת 2000. ד"ר ורניק מתאר תגובות תיסכול, כעס וזעם, שמציפות את הנבדק, הטלת אחריות על הזולת. הוא מצביע על מצוקה משפחתית וזוגית המשפיעות על הנבדק.... הנבדק מדווח על מצוקה משפחתית משמעותית- אחיו היה מהמר ואלכוהוליסט, לדבריו לחץ עליו להעביר לו כספים, בתגובה התנתק ממנו, אולם גם התנתק מבני מישפחה אחרים....באותה תקופה, הנבדק עובר בדיקה פסיכיאטרית במסגרת וועדה רפואית של אגף השקום של משרד הבטחון. הרושם העולה בועדה הוא כי מדובר בתגובה חרדתית לסיטואציה קיומית ולקשיי היסתגלותו לאובדן מקום עבודתו, מעמדו ותדמיתו...הועדה לא מצאה קשר בין פציעתו לבין מצבו הנפשי...בבדיקתי אינני מוצא עדות לתסמינים חודרניים מארוע התאונה ב-1996. הנבדק אינו סובל מזיכרונות, מחשבות, תמונות ופלאשבקים מאותו ארוע. לאור זאת, הנבדק איננו ממלא נוכחות חודרנות בקריטריון B של הגדרת DSM4-TR של הפרעת PTSD, וזאת בנגוד לחוות דעתו של ד"ר ליטמן בנושא...כמו כן, לא קיימים תסמינים הימנעותיים, הנדרשים לאבחון PTSD, הקשורים לארוע ההפגנה מ-1996. הנבדק אינו נימנע מנוכחות עולים אתיופיים בקירבתו, אינו נימנע משירות המישטרה ואף רצה ורוצה עד היום לחזור לשירות המישטרה. לאור זאת, ניתן לומר כי הנבדק איננו סובל מהפרעת דחק בתר חבלתית- PTSD בגין ארוע החבלה ב-1996. הנבדק סובל מקשיי היתמודדות והיסתגלות לנכות רפואית על רקע דפוסי אישיות נוקשים ובלתי מסתגלים...הנבדק אינו סובל מהפרעת דחק בתר חבלתית-PTSD בגין ארוע חבלה בעת שירות מבצעי ב-1966...לאור זאת אין קשר בין מצבו הנפשי של הנבדק כיום לבין שרותו כשוטר במשטרת ישראל".
דיון
השאלה בעירעור זה היא אחת ויחידה: האם המערער סובל מ-PTSD וככל שהתשובה לכך היא בחיוב, האם מצב נפשי זה נגרם בשל הארוע שהיה למערער ביום 26.1.96?
לאחר ששקלנו את חוות הדעת של שני המומחים הנ"ל ושמענו עדויותיהם לרבות עדותו של המערער עצמו ואף עיינו בתיקו הרפואי של המערער, הננו מקבלים את חוות דעתו של ד"ר אהוד רוזיצקי (מטעם המשיב) וסבורים שלא הוכח שהמערער סובל מ-PTSD כתוצאה מהארוע מ-26.1.96 וזאת בשל העידר תסמינים שונים האופייניים ל-PTSD .
...
בחוו"ד של ד"ר שלום ליטמן מיום 27.5.10 (מטעם המערער) נכתב, בין היתר כדלהלן: " .....מר שמש סובל מזיכרונות חודרניים, פלאשבקים, לביליות רגשית, ערות יתר (HYPERVIGILANCE) , ולמרות זאת גם מאובנות וקהות רגשית, ניתוק חברתי, דיכאון, נטייה לבכי, התמרמרות עמוקה, תחושה של השפלה ודחייה- חוסר אמון- וחוסר אמונה-...תחושה של קיפוח וביטול עצמי, ירידה בערך העצמי...ספסטיות,חוסר כוח, ומחשבות ניהיליסטיות, תחושה של חוסר ערך, דכדוך ודמורליזציה...מהמצב הזה ניתן להגיד שהפרעתו נהפכה להפרעת הסתגלות (פוסט טראומטית) F43.2 ICD-10 עם מצוקה נפשית קשה וחוסר אונים כולל חוסר אונות, ירידה תלולה בליבידו, והסתגלות לחיי יום יום- כולל שקיעה והחמרת סימפטומים גופניים ואבל ממושך על עצמו..."
ובפרק "בסיכום" כתב ד"ר ליטמן, בין היתר, כדלהלן: "...סובל מאז הפגיעה ב-1996 בזמן שירותו במשטרה- מפגיעה גופנית בתחום האורטופדי והנוירולוגי- ובעת ובעונה אחת (בשלב מוקדם ביותר אחרי החבלה משלל התפתחויות במצב הנפשי: מידית מתגובה לדחק חריף F43.0 ICD-10- שברצף נהפכה להפרעת דחק פוסט טראומטית F43.1 POST TRAUMATIC STRESS REACTION CHRONIC ׁׂ. ובעקבותיה נהפכה התמונה להפרעת הסתגלות- פוסט טראומטית חמורה 2F43.2 ICD-10 עם תגובה חרדתית ודיכאונית מעורבת ובנוסף לכך עם מרכיבים קונברסיביים קשים ...".
בחוות דעתו של ד"ר אהוד רוזיצקי (מטעם המשיב) שבדק את המערער ביום 9.1.11 צוינו, בין היתר, בפרק "סטאטוס" כמה עובדות שיהיו רלוונטיות לעניין הכרעת הוועדה בערעור זה; וכך נכתב: "חשיבה סדירה, ללא הפרעה בהליך החשיבה. תוכן- שולל תכנים פסיכוטיים....שולל תחושות אשמה סביב האירוע,שולל מחשבות וזיכרונות חודרניים מהאירוע. שולל הפרעות תפישה, שולל חוויות של תמונות חודרניות, שולל פלאשבקים, ריכוז תקין, בוחן מציאות שמור, שיפוט חברתי תקין, תובנה מלאה למצבו. שולל אובדנות ותוקפניות".
בפרק "דיון" קבע ד"ר רוזיצקי כמה קביעות נוספות הרלוונטיות לנושא דיוננו; וכך כתב, בין היתר: ".....הנבדק חווה כבר מעברו ע"פ הסימוכין פגיעות אורטופדיות, כאבים, חופשות מחלה ונכות תפקודית שאף הוכרה ע"י אגף השיקום. לאור זאת נראה כי האירוע לא תואם הגדרות מובהקות של סעיף A של הגדרות DSM4-TR של הפרעת PTSD......הנבדק היה בטיפול אצל הפסיכולוג אורי ורניק בשנת 2000. ד"ר ורניק מתאר תגובות תסכול, כעס וזעם, שמציפות את הנבדק, הטלת אחריות על הזולת. הוא מצביע על מצוקה משפחתית וזוגית המשפיעות על הנבדק.... הנבדק מדווח על מצוקה משפחתית משמעותית- אחיו היה מהמר ואלכוהוליסט, לדבריו לחץ עליו להעביר לו כספים, בתגובה התנתק ממנו, אולם גם התנתק מבני משפחה אחרים....באותה תקופה, הנבדק עובר בדיקה פסיכיאטרית במסגרת וועדה רפואית של אגף השיקום של משרד הביטחון. הרושם העולה בוועדה הוא כי מדובר בתגובה חרדתית לסיטואציה קיומית ולקשיי הסתגלותו לאובדן מקום עבודתו, מעמדו ותדמיתו...הוועדה לא מצאה קשר בין פציעתו לבין מצבו הנפשי...בבדיקתי אינני מוצא עדות לתסמינים חודרניים מאירוע התאונה ב-1996. הנבדק אינו סובל מזיכרונות, מחשבות, תמונות ופלאשבקים מאותו אירוע. לאור זאת, הנבדק איננו ממלא נוכחות חודרנות בקריטריון B של הגדרת DSM4-TR של הפרעת PTSD, וזאת בניגוד לחוות דעתו של ד"ר ליטמן בנושא...כמו כן, לא קיימים תסמינים הימנעותיים, הנדרשים לאיבחון PTSD, הקשורים לאירוע ההפגנה מ-1996. הנבדק אינו נמנע מנוכחות עולים אתיופיים בקרבתו, אינו נמנע משירות המשטרה ואף רצה ורוצה עד היום לחזור לשירות המשטרה. לאור זאת, ניתן לומר כי הנבדק איננו סובל מהפרעת דחק בתר חבלתית- PTSD בגין אירוע החבלה ב-1996. הנבדק סובל מקשיי התמודדות והסתגלות לנכות רפואית על רקע דפוסי אישיות נוקשים ובלתי מסתגלים...הנבדק אינו סובל מהפרעת דחק בתר חבלתית-PTSD בגין אירוע חבלה בעת שירות מבצעי ב-1966...לאור זאת אין קשר בין מצבו הנפשי של הנבדק כיום לבין שירותו כשוטר במשטרת ישראל".
דיון
השאלה בערעור זה היא אחת ויחידה: האם המערער סובל מ-PTSD וככל שהתשובה לכך היא בחיוב, האם מצב נפשי זה נגרם בשל האירוע שהיה למערער ביום 26.1.96?
לאחר ששקלנו את חוות הדעת של שני המומחים הנ"ל ושמענו עדויותיהם לרבות עדותו של המערער עצמו ואף עיינו בתיקו הרפואי של המערער, הננו מקבלים את חוות דעתו של ד"ר אהוד רוזיצקי (מטעם המשיב) וסבורים שלא הוכח שהמערער סובל מ-PTSD כתוצאה מהאירוע מ-26.1.96 וזאת בשל העדר תסמינים שונים האופייניים ל-PTSD .
לפיכך, החלטנו לדחות את הערעור ולהלן יובאו טעמינו גם לגופו של עניין.
לאור כל האמור לעיל, הערעור נדחה.