תביעה בגין נזק גוף בתאונת דרכים שנדונה על פי פקודת הנזיקין
בעיניינו תביעת לפיצויים בגין נזק גוף בתאונת דרכים - מכוח פקודת הנזיקין [נוסח חדש] (להלן: "פקנ"ז"), מטעם תובע שנהג ברכבו בעת התאונה ללא פוליסת ביטוח חובה המכסה את שימושו ברכב.
מכל מקום, בעניינינו לא נטען מטעם הנתבעים ולא הובאו ראיות על מנת לסתור את גרסת התובע שאוטובוס נהוג על ידי המנוח פגע ברכבו - מאחור, כשלפי עדות התובע כל זה אירע בעת שהתובע הנמיך מהירות משום שהבחין ברכב אחר שעומד להכנס לנתיב נסיעתו מדרך צדדית.
הפסיקה הכירה בזכות ובאפשרות של נהג שניפגע בתאונת דרכים לתבוע בגין נזק גוף שניגרם לו, גם אם אינו מבוטח, אך הוא יאלץ להוכיח את תביעתו על פי הוראות עוולות המסגרת שבפקנ"ז. לשון אחר; חוק הפלת"ד מקנה לנהג לא מבוטח, על אף הפרת החובה החקוקה, את הזכות לתבוע את נהג הרכב השני והמבטחת שלו בהתבסס על פקנ"ז [ע"א (ירושלים) 2317-08 בגים אליהו נ' כוכב יצחק (פורסם; 08.03.09)].
בענין ת"א (חי') 45006-01-12 פלוני נ' תאופיק סלמאן (פורסם; 25.10.18) היתייחס בית המשפט לטענה כך:
"נפסק כי הגנת ההסתכנות מרצון תחול רק במקרים חריגים ויוצאי דופן (ע"א 971/03 בגא נ' מלול (לא פורסם, [פורסם בנבו], 10.11.05)). מקרה זה אינו נימנה עם אותם מקרים חריגים, שכן אין בהעדר ביטוח כדין לאופנוע, כדי ללמד על כך שהתובע ביקש לחשוף עצמו ביודעין לסיכון המשפטי של הנזק שניגרם לו ולתוצאותיו המשפטיות (ת.א. (מרכז) 2843-12-07 עידו הירש נ' ד"ר אליהו רוזנר [פורסם בנבו] ( 26.07.10)). העמדה הרווחת בפסיקה הנה כי נהיגה ללא ביטוח חובה בתוקף אינה מקימה אשם תורם כלשהוא".
בהקשר לטענת הנתבעים כי יש להורות על פיצוי כלשהוא לנתבעים בגין הפרת חובה חקוקה, או השבה בגין עשיית עושר ולא במשפט, כגון - ניכוי הפרמיות שהיה התובע משלם למבטח כלשהוא "המגיעים לנתבעת 1 כמבטחת" אילו היה התובע טורח לבטח את עצמו בתקופה הרלוואנטית לתאונה, אפנה לכך שבענין ע"א 2591/09 אנואר אלנסארה נ' אברהם שליסל (פורסם; 22.2.11) (להלן: "ענין אלנסארה") נקבע, לאחר דיון מעמיק, כי אין להגביל את גובה הפצוי שיפסק למי שנשללה זכותו לתבוע לפי חוק הפלת"ד, והגיש תביעה לפי פקנ"ז. בית משפט העליון מצא כי המחוקק בחר שלא להטיל על משוללי העילה לפי החוק, התובעים לפי פקנ"ז, את אותן מיגבלות הקבועות בחוק הפלת"ד. לשון אחר, הפסיקה נתנה משקל לקשיים של הוכחת הרשלנות והעדר אשם תורם שנערמים לפתחו של מי שלא ביטח את השמוש ברכב בביטוח חובה, בניסיונו לבסס לו תביעה לפי ראשי הנזק בפקנ"ז, ובגינם מצאה שאין מקום ל"העניש" את מפר החובה החקוקה בקביעת תחימה סטאטוטורית של ראשי הנזק של כאב וסבל ואובדן הישתכרות.
...
בעקבות כל מה שפורט לעיל, אבהיר כי גם לא שוכנעתי כי הוכחה עשיית עושר מצד התובע כלפי מי מהנתבעים, שלא הוכח ברמה הנדרשת כי נגרם לו בנסיבות ענייננו "חסר" בשל אי-רכישת הביטוח על ידי התובע, וה"עושר" שלכאורה מיוחס לתובע בטענת הנתבעים - מובנה כבר שנים בדין הרלוונטי כזכות העומדת למי שהתרשלו כלפיו בתאונת דרכים.
אשר על כן, דין התביעה הנדונה להתקבל, כך שישולמו לתובע פיצויים בסך של 164,927 ₪.
סוף דבר
אשר על כן, אני פוסק בזאת כי:
הנתבעת 2 תשלם לתובע סך של 164,927 ₪.
עוד תשלם הנתבעת 2 לתובע - החזר שכר טרחת עורך דין בסך של 38,593 ₪, וכן, בגין החזר הוצאות משפט - סך של 13,482 ₪.