ללו טען שדין תובענה שטרית זו להדחות מהטעם כי השיק שחולל הנו שיק פגום אשר ניתן להישאם כשיק לבטחון בלבד, תוך ידיעה ברורה של מאהר עצמו כי השיק אינו לפרעון והוא אינו יכול להפרע ממנו, וכי נסיבות הגעת ההמחאה לידיו נגועה במירמה ובפגמים רבים.
ללו הדגיש כי השיק דנן אינו שיק לניכיון, כי אם שיק אחד מתוך שיקים נוספים, שנמסרו לבטחון בלבד מטעם הישאם לידי עזמי (בנגוד להסכמתו ולהרשאתו), כשבין הישאם לעזמי סוכם מפורשות כי ההמחאה דנא (יחד עם המחאות נוספות) נועדו לצורך בטחון בלבד להבטחת פרעון ההמחאות האחרות שהונחו לניכיון בידי עזמי.
בת"א 21491-01-17 אשר נדון בפני כב' הרשמת הבכירה שרונה צור גינור, דחה ביהמ"ש את בקשת רשות להיתגונן שהגיש החייב עאדל מסרי (להלן: "מסרי") לאחר שלא התייצב לדיון הקבוע, וביום 6.10.2017 חתם החייב מסרי על הסכם פשרה באמצעות ב"כ עו"ד ד"ר עאוני מנסור שבמסגרתו פרע את חובו לזוכה כולל תשלום הוצאות בסך כולל של 26,000 ₪.
מאהר הוסיף והדגיש כי לא ידע ולא היה עליו לדעת כי השיקים נשוא התביעה נועדו לבטחון כפי שנטען בהתנגדויות על ידי כל הנתבעים, כך שמדובר בשיקים סחירים ותקינים לחלוטין, ותאריך הפרעון שלהם היה עתידי כפי שנהוג לרשום שיקים.
דיון והכרעה:
לאחר ששמעתי את עדויות הצדדים ועיינתי בחומר המצוי בתיק, הגעתי לכלל מסקנה, כי הנתבעים לא הצליחו להרים את הנטל להוכיח טענות ההגנה מפני השיקים נשוא התיקים, ואנמק;
עסקינן בתביעות שטריות, בהן נטל ההוכחה והשכנוע מוטל על הנתבע להוכיח כי אינו חב על פי השיק, כאשר טענות הגנתם העיקריות של הנתבעים דכאן הנן כי כל ההמחאות ניתנו לבטחון בלבד, כשלון תמורה והיעדר אחיזה כשורה.
...
דיון והכרעה:
לאחר ששמעתי את עדויות הצדדים ועיינתי בחומר המצוי בתיק, הגעתי לכלל מסקנה, כי הנתבעים לא הצליחו להרים את הנטל להוכיח טענות ההגנה מפני השיקים נשוא התיקים, ואנמק;
עסקינן בתביעות שטריות, בהן נטל ההוכחה והשכנוע מוטל על הנתבע להוכיח כי אינו חב על פי השיק, כאשר טענות הגנתם העיקריות של הנתבעים דכאן הינן כי כל ההמחאות ניתנו לביטחון בלבד, כישלון תמורה והעדר אחיזה כשורה.
נוכח כל האמור לעיל, כשלו הנתבעים מלהוכיח את הטענה שהשיקים נשוא התביעות ניתנו לביטחון בלבד, וכן כשלו מלהוכיח כי לא ניתנה תמורה בגין השיקים, ואתייחס לכך בהמשך ביתר פירוט.
בספרו של לרנר, עמ' 241, מבהיר כי האחיזה בשטר כשלעצמה היא תנאי מספיק לביסוס העילה השטרית: "אוחז השטר צריך להזכיר את עובדת אחיזתו ואין לו צורך לציין את העסקה שבמסגרתה קיבל את השטר ופרטיה. כך למשל, שליח לגבייה ואין לו זכויות עצמאיות בו, אינו חייב לציין בכתב התביעה את עובדת השליחות ועצם אחיזתו מבססת את עילת התביעה. האחיזה מספקת להגשת התביעה השטרית ואולם אין בה ערובה להצלחתה. האוחז-התובע יזכה בתביעה רק אם טענות ההגנה של הנתבע לא יהיו קבילות על פי הדין".
לגבי הטענה שהתובעים הוסיפו את חתימתם על גב השיקים לאחר חילולם, הרי שגם זו דינה להידחות.
אוחז בשטר יכול להסב שטר בלי שיחתום על גבו דבר, שנקרא סיחור השטר במסירה (הכל לפי טיבו של השטר), ומכאן, התובעים פעלו בהתאם לדין ולדרישות לשכת ההוצל"פ.
הישאם העיד גם שהוא לוקח על עצמו את כל האחריות בקשר לשיקים שנמסרו לו מאת המטופלים שלו (של דליה, ללו וקלמן), ועל פי סעיף 55(ב)(1) לפקודת השטרות נקבע כי: "מי שהסב שטר מתחייב באם יחולל לפצות את האוחז או כל מסב שלאחר אותו מסב שהיו אנוסים לפרועו".
אשר על כן, ומשלא עמדו הנתבעים בנטל ההוכחה המוטל עליהם להוכחת טענות ההגנה שהעלו, אני דוחה את הגנתם וקובעת כי התובעים רשאים לפרוע את כל השיקים בהם עסקינן, ומשחוללו, רשאי התובע 1, בתור מי שהגיש בקשה לביצועם בלשכת ההוצל"פ, להמשיך בהליכים שפתח ולגבות את סכומם של כל השיקים.