מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פגיעה בשמיעה לפי סעיף 84א לחוק הביטוח הלאומי: אחוזי נכות

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2013 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

העובדות המערער, יליד 1943, הוכר כנפגע בעבודה נוכח חשיפתו הממושכת לרעש מזיק, וזאת לפי סעיף 84א לחוק הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז – 1956.
(1) המבוטח נחשף בעבודתו לרעש התקפי ומתמשך, העולה על המותר לפי סעיף 173 בפקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], התש"ל – 1970 (להלן – רעש מזיק); (2) כושר השמיעה פחת, בשיעור של 20 דציבל לפחות בכל אחת מהאזניים; (3) הוגשה למוסד תביעה להכרה בליקוי השמיעה כפגיעה בעבודה, בתוך 12 חודשים מהיום המוקדם מבין אלה – (א) היום שבו תועד הליקוי לראשונה ברשומה רפואית כמשמעה בסעיף 17 בחוק זכויות החולה, התשנ"ו - 1996 (בסעיף זה – רשומה רפואית); (ב) היום שבו, לדעת הוועדה הרפואית או הוועדה הרפואית לעררים כמשמעותן בפרק זה, לפי העניין, החלה הירידה בשמיעה.
...
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים וכל החומר שהוגש לתיק בית הדין החלטתי כי יש לקבל את הערעור בחלקו, כהסכמת המשיב.
לאור כל האמור – עניינו של המערער יוחזר לוועדה על מנת שתקבע את מועד תחילת הנכות, כאשר מועד תחולת הנכות לא יהיה מוקדם מיום 5.9.2006, כהסכמת המשיב.
סוף דבר: א. הערעור מתקבל בחלקו, כהסכמת המשיב.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

זאת בשים לב לעובדה כי פקיד התביעות מצא לנכון להכיר בליקוי השמיעה של המערער כפגיעת עבודה לפי סעיף 84א לחוק הביטוח הלאומי, המחייב לצורך הכרה בליקוי שמיעה ירידה של 20 דציבל בממוצע בתדירויות הדיבור (500,1000,2,000) לפי הולכת העצב, כאשר הכרה זו ניתנה על יסוד בדיקות שמיעה משנת 2017 כפי שמצויות בתיק המוסד.
חרף האמור, הועדה לא ציינה את שיעור ירידת השמיעה בתדירויות הדיבור (500, 1,000 ו- 2,000) אצל המערער, ולא ניתן להבין מהחלטתה מדוע התאימה לו 0% נכות בעוד שממוצע תדירויות הדיבור בבדיקות השמיעה שעליהן הסתמכה הועדה, מלמד על 10% נכות לפחות, בהתאם לסעיף 72(1) לתוספת לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז- 1956 (להלן: התקנות); אי ציון תדירויות הדיבור בהחלטה אף אינו עומד בחובת ההנמקה המוטלת על הועדה בהיותה גוף מעין שפוטי, ואינו מאפשר להיתחקות אחר הלך מחשבתה ולהצביע על טעות שנפלה בהחלטתה, ככל שנפלה.
הועדה הסבירה כי תיקו של המערער כולל בדיקות שמיעה רבות שאינן תואמת זו את זו. לפיכך, הבהירה הועדה כי היתמקדה בשתי בדיקות שמיעה (28.2.2017 ו- 7.5.2017) שלפיהן הליקוי העצבי בתדירויות הדיבור מזכה את המערער בנכות בשיעור 0% על פי סעיף 72(1)(א)(1) לתקנות, ומדובר בהחלטה מקצועית-רפואית מובהקת, שאין הצדקה להתערב בה; לכך יש להוסיף, כי הועדה התייחסה אף לבדיקתBERA שנערכה למערער ונמצאה תקינה, וציינה כי מדובר בבדיקה אובייקטיבית העומדת בסתירה לבדיקה אחרת בתיקו של המערער, שנערכה ביום שבו נערכה בדיקת ה- BERA, ובה נמצאה אצל המערער חרשות; אשר לפסיקה שאליה הפנה המערער בסיכומיו, הרי שהסכמת המשיב בתיקים אחרים אינה מחייבת וכל מקרה נבחן על פי נסיבותיו, ואף פסיקת בתי הדין האיזוריים לעבודה אינה מהוה הלכה מחייבת.
זאת, על אף שסעיף 72(1) לתקנות קובע במפורש, כי "בקביעת אחוזי הנכות עבור הפחתת השמיעה יש לקחת בחשבון ירידת כושר השמיעה הממוצע בתדירויות הדיבור של 500-1000-2000 מחזורים בשנייה", כך שאי ציון הירידה בממוצע תדירויות הדיבור אינו עומד בתנאי הסעיף ששמש את הועדה בקביעת הנכות.
...
אשר על כן, הערעור מתקבל.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 24.11.2016, הגישה התובעת הודעה על פגיעה בעבודה בגין הירידה בשמיעה לפי סעיף 84א לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה - 1995[footnoteRef:1] (להלן ובהתאמה: "התביעה הראשונה", "החוק").
בעקבות ההכרה בירידה בשמיעה לפי סעיף 84א לחוק, התייצבה התובעת לפני ועדה רפואית לקביעת דרגת נכות.
ראו המשך דבריה בהודעה – "ב-25 שנה האחרונות יש לי ירידה בשמיעה. בשנים הראשונות לא הרגשתי את זה אולי אפילו התכחשתי לזה. לכן לא ידעתי אם הדבר היתרחש כתוצאה מפיצוץ של צמיג , שהיה לי בעבודה." (ש' 7-5) [ההדגשה הוספה ס.א] ובהמשך בשורות 17-16 – "מדוע לדעתך נפגעה שמיעתך?
...
לאחר שבחנו את כלל הראיות שהוגשו ושמענו את עדות התובעת, לא השתכנענו כי האירוע הנטען קרה במועד ובאופן בו טוענת התובעת.
[footnoteRef:18] [18: בר"ע (ארצי) 14050-04-20 יאיר פילסי – המוסד (26.4.2020)] משכך, לא מצאנו כי בנסיבות העניין, החלטת הנתבע שלא להכיר באירוע היא מוטעית.
סיכומו של דבר נוכח העדר תימוכין לטענת התובעת לקרות האירוע במועד הנטען, הסתירות בגרסתה לגבי מצבה הבריאותי והצהרותיה כי עובר לתאונה הייתה בריאה לחלוטין ולא היו לה בעיות שמיעה כלל, התרשמנו כי לא אירע לתובעת אירוע תאונתי מוגדר במקום ובזמן כנטען על ידה.
אשר על כן, התביעה נדחית ללא צו להוצאות.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בהחלטה מיום 23.8.2016 הכיר פקיד התביעות בליקוי השמיעה החל מיום 30.3.2016 ולמבקש נקבעה דרגת נכות בשיעור של 10% לפי סעיף 84א לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה – 1995 (להלן – החוק).
תקנה 36 (ג) לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגע עבודה), התשט"ז – 1956 (להלן – התקנות) קובעת כי קביעת דרגת נכות מחדש בשל החמרת מצב תעשה רק במקרה שההחמרה היא "תוצאה של הפגיעה בעבודה שבקשר אליה נקבעה דרגת הנכות". ובעניינינו, טרם נבחנה התשתית העובדתית והמשפטית לפגיעה אשר לה טוען המבקש על ידי פקיד התביעות, אשר הוא הגורם המוסמך לכך ולא הועדה.
בדיון בפני הועדה טען המבקש כך: "ללא שום קשר על מנת לגרוע זכות שבדין, ניכנס הרופא א.א.ג. לענין אישי בעיניינו שמשרד רשוי, רופא א.א.ג. לא נידרש לעניין משרד הרשוי. תפקידו לבדוק את התובע ובא מניסיון לגרוע זכות שבדין". המבקש טען בפני הועדה לעניין אישי לאחר שהתברר לו, כי ד"ר פליבה מילא וחתם על טופס שממוען אל המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ובו פירוט אבחנתו של המבקש.
בדיקת השמיעה שהציג המבקש בפני הועדה בוצעה לאחר ההכרה בפגיעה בעבודה מיום 30.3.2016 כליקוי שמיעה.
...
הכרעה לאחר שעיינתי בטענות הצדדים, בפסק הדין, ובכלל החומר בתיק, אני מוצא כי דין הבקשה להידחות משלא נפלה טעות בפסק דינו של בית הדין האזורי.
כמו כן, טענת המבקש לפיה הוועדה התעלמה מבדיקת שמיעה מיום 21.11.2021 אשר הציג בפניה כבדיקה עדכנית ואשר מיטיבה עימו, נדחית אף היא.
סוף דבר – הבקשה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2024 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפנינו תביעה להכרה בטינטון כפגיעה בעבודה לפי סעיף 84א לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 (החוק).
ברקע לחוות הדעת ציין המומחה, בין היתר, כי התובע סבל מפגיעה קודמת בשמיעה עקב שרותו הצבאים: "בשולי בדיקת השמיעה מ-2019 משתמע שנגרמה חבלה אקוסטית (פצוץ) במילחמה, כנראה רק, או בעיקר, באוזן שמאל ובגין פגיעה זו מקבל אחוזי נכות (ממשרד הבטחון מן הסתם)". על רקע האמור ציין המומחה שיש קושי להגיע למסקנות נחרצות ביחס לתובע וכי יש צורך בהשלמת מסמכים ובדיקות: "אין בפנינו מידע האם ההכרה בנכותו כוללת גם הכרה בטינטון. האם התלונן אז ולאורך השנים על טינטון באוזן השמאלית? בשתי האוזניים? לפי האנמנזה במכון השמיעה ב-2019 - לאחרונה חש החמרה בשמיעה גם באוזן הימנית. האנמנזה במכון השמיעה ב-2021 מציינת שהתובע סובל מטינטון דו"צ חזר, יותר באוזן הימנית. האם עקב עבודה בחשיפה לרעש מזיק התפתחו ירידת שמיעה וטינטון גם באוזן הימנית? החמיר הטינטון ממנו סבל בעקבות החבלה האקוסטית במילחמה? החמיר הטינטון שהתלונן עליו ב-2016? על מנת לענות על השאלה האם הטינטון נגרם (או הוחמר) עקב חשיפה לרעש מזיק עליי לראות בגין מה הוכר כנכה צה"ל. יש לאתר מסמכים רלוואנטיים... אם אכן המשיך/ממשיך לעבוד ברעש לאחר דחיית תביעתו בנובמבר 2016, היה רצוי לראות את בדיקות השמיעה דאז. אם שמיעתו היתדרדרה במידה מסוימת מאז עשוי לאשש את התביעה להחמרת מצב (למרות שגם גילו היתקדם כמובן). כמו כן, על מנת לשלול גידול של עצבה השמיעה מצד שמאל (לאור אסימטריה ובדיקת BERA פתולוגית) יש להשלים MRI מוח ומסלולי השמע". המומחה היתייחס גם לשאלה אם הניתן ללמוד מהחומר הרפואי שהתובע סובל מטינטון והוא השיב על כך בשלילה: "האם התובע סובל מרעש תמידי באוזניים? בשום מקום אין תעוד של טינטון תמיד ו/או מתוארת הפרעה בתיפקוד... אין ניסיון לטפול תרופתי או אחר, הסבר לגבי מיסוך או הפניה למרפאה ייעודית. מצד שני, לפי הפסיקה (הילכת גנאים) להבנתי, עצם הפניות לרופא בגין טינטון ניתן לפרשן כפגיעה בתיפקוד וברשות 'בית הלל' להתייחס לטינטון כטינטון תמידי. אם קיימת בדיקת מאפייני טינטון שבוצעה במסגרת תביעתו ב-2016 הרי שניתן להתייחס אליה כראיה תומכת ולתת לה משקל מסוים...". להלן השאלות שהופנו למומחה ותשובותיו: האם התובע סובל מרעש תמידי באוזניים (טינטון) אשר נגרם עקב חשיפה לרעש (כנדרש על פי הוראת סעיף 84א(ב) לחוק)? תשובת המומחה - "אינני יכול לקבוע חד משמעית שהתובע סובל מרעש תמידי באוזניים. מצד אחד, אין תעוד מפורש של תמידיות הטינטון או תאור של מידת הסבל וההפרעה שגורם. מצד שני, מספר פניות בנושא זה מהוות תשתית לקביעתו של טינטון כתמידי? זו קביעה משפטית. חלקה השני של השאלה הוא האם הטינטון התמידי נגרם עקב חשיפה לרעש? גם כאן קיים קושי כפי שדנתי לעיל. איתור מסמכים הקשורים לתביעתו/הכרת נכותו במשהב"ט + תעוד שמתייחס לתביעתו הקודמת עשויים לעזור בקביעה האם הטינטון נגרם או הוחמר עקב חשיפה לרעש. השלמת MRI לשלילת גידול או פתולוגיה אחרת". האם כושר שמיעתו של התובע בתדירויות הגבוהות (תדירויות של 3,000 ו- 4,000 מחזורים לשנייה) פחת בשיעור של 25 דציבל לפחות בכל אחת מהאוזניים? (כנדרש על פי הוראת סעיף 84א(ב) (1) לחוק? תשובת המומחה - "כן. על פי שתי בדיקות שמיעה". ככל שהמומחה מסתמך על תוצאת בדיקת שמיעה מסוימת (יותר מהאחרות) עליו לנמק החלטתו ולהבהיר מדוע עדיפה בעיניו בדיקה מסוימת על פי בדיקה אחרת.
...
מן הכלל אל הפרט לאחר עיון בטענות הצדדים ובחומר הראיות, דין התביעה להידחות.
מעבר לאמור נציין כי מצאנו טעם לפגם גם במידת האותנטיות של פניותיו של התובע בכל הנוגע לקיומו של קשר סיבתי בין הטנטון לבין החשיפה לרעש מזיק בעבודה.
סוף דבר התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו