נשאלת השאלה האם התאונה בה נפגע התובע בגופו ביום 04.11.2010 (להלן: "התאונה"), הנה בגדר תאונת דרכים כהגדרתה בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה – 1975 (להלן: "חוק הפלת"ד") ?
זו השאלה העומדת להכרעה בתיק זה.
רקע וטענות הצדדים
ביום 23/02/2017, התיר ביהמ"ש לתובע להגיש כתב תביעה מתוקן, במסגרתו טוען התובע כי נגרמו לו ניזקי גוף בשתי עילות חלופיות, האחת – תאונת דרכים, והשנייה –חלופית בעילת הרשלנות.
ביום 04/11/10 בשעה 10:30 בבוקר לערך, עבדתי על טרקטור בבעלותי בתחנת המעבר בעריית חולון.
ברע"א 8548/96 פדידה יחיאל נ' סהר חברה לביטוח ואח' נפסק, בין היתר, כי פגיעתו של הנפגע שאירעה בעת שירד מהמשאית כדי ליטול ממנה מצית, היתה עקב היתממשות סיכון שאינו תעבורתי, שכן, המשאית היתה בבחינת המקום שבו היתה מאוחסנת המצית (זירת הארוע) ולכן העליה (כדי ליטול את המצית מהמשאית) וכפועל יוצא מכך גם הירידה – לא היו למטרה תחבורתית.
...
כב' השופט עטאף עיילבוני הגיע לתוצאה אחרת בתיק א' 2567/04 דוד טפר נ' מנורה חברה לביטוח (פורסם בנבו) וקבע שמדובר בתאונת דרכים ביחס לאירוע בו אדם יורד מהרכב ומייד לאחר סגירת הרכב קולט את עינו בבקבוק שתיה שהונח בצורה לא יציבה ברכב, הוא ממהר לפתוח את הדלת בשנית על מנת למנוע נפילת הבקבוק ונפגע בנקודת זמן זו.
כב' השופט עיילבוני מאבחן את פסק הדין בעניין פדידה (הוצאת מצת מרכב, שאיננה נחשבת לתאונת דרכים) לבין המקרה שלפניו (הזזת בקבוק ברכב, שכן, הוגדרה כתאונת דרכים) באופן הבא:
"אין חולק כי אילו היינו בוחנים את רגע פגיעת התובע (פתיחת דלת של רכב לשם הוצאת בקבוק שתיה שנותר בו ולא לצורך נסיעה), במנותק מהפעולה שקדמה לה, לא היינו מוצאים כי מדובר בפעולה הנופלת לגדר סיכון תחבורתי שנובע מהרכב. יחד עם זאת... יש לבחון את פעולות התובע כמכלול ולשאול האם פתיחת הדלת בפעם השניה עדיין נחשבת כחלק מתהליך מתמשך שתחילתו בפתיחת הדלת וכניסה לרכב, אח"כ נסיעה עד ליעד ובסוף ירידה מהרכב ונעילתו, האם ניתן לומר לגביה כי הינה חלק בלתי נפרד מהפעילות התחבורתית שקדמה לאותו אקט של פתיחת הדלת בשינית, ולשם כך יש לבחון מהם גבולותיה של פעולת הנסיעה והחניית הרכב והיציאה ממנו, ומהי נקודת הזמן שבה מסתיים השימוש התחבורתי ברכב לאחר הנסיעה."
ביחס לגבולות הכניסה והיציאה מרכב נקבע בפרשת שולמן, ע"א 358/83 שולמן ואח' נ' ציון חברה לביטוח בע"מ כי "...שימוש הלואי של היציאה מהמכונית מסתיים עם גמר היציאה. הליכה מהמכונית אינה בגדר שימוש לואי בה".
מסכים אני עם המסקנה שבפסק הדין בענינו של טפר, כי משמעות הדברים האלה היא שהיציאה מהמכונית מסתיימת כשמתחילה "ההליכה מהמכונית", לאחר שנועלים אותה, בתנאי שתישמר סמיכות הזמנים או "המיידיות" כיוון שבעזיבת הרכב מתנתק הקשר הסיבתי-התחבורתי עם המשתמש בה.
דברים דומים נקבעו גם פסק דינה של כב' השופטת בן-עתו (שקדם להלכת שולמן) בע"א 517/79 דרור בן טובים נ' "מוסך נוע" שרותי מכוניות: "לדידי, מתחיל השימוש ברכב לפחות מרגע שבו פותח אדם את דלת המכונית כדי להיכנס לתוכה, והוא נמשך עד לרגע בו הוא יוצא מתוכה, סוגר את הדלת ומנתק מגע פיזי אתה. .."
סבורני כי, פעולת ההחניה של הרכב כוללת מעבר להסעת הרכב ותימרונו לצורך מיקומו במקום חנייתו, פעולות נוספות המהוות חלק אינטגרלי מהתהליך של השימוש התחבורתי ברכב ומאפשרות השלמתה של הנסיעה, כגון דימום מנוע הרכב, משיכת בלם היד, סגירת חלונות, סגירת דלתות ונעילתן, כיבוי אורות הרכב ועוד פעולות הנדרשות לאחר סיום הנסיעה, עד למצב בו עומד הרכב במצב יציב וקבוע במקומו - וזאת בין אם הפעולות מבוצעות טרם הירידה מן הרכב ובין אם הן מבוצעות מיד לאחר הירידה ממנו.
סבורני כי ירידתו של התובע מהרכב אינה מהווה ירידה המשלימה את "המטרתה התחבורתית" ועל כן אינה נכללת בגדר השימוש ברכב מנועי.
סוף דבר
התוצאה היא, כי לא מתקיים אחד מהרכיבים שבהגדרה הבסיסית של "תאונת דרכים", הוא הרכיב כי השימוש נעשה "למטרות תחבורה". לפיכך אין לראות באירוע הנפילה מן המשאית משום "תאונת דרכים" כמשמעותו בחוק הפיצויים.
אני מחייב את כל אחד מהתובעים 1 ו- 2 לשלם לנתבעים 1 ו- 3 הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל, בסך של 5,000 ₪ (ביחד ישלמו 10,000 ₪).