מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירת פטור משירות צבאי מטעמי דת או משפחה

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט י' אלרון: עניינה של העתירה בהליכי הגיוס של העותר, המבקש פטור מגיוס לשירות צבאי מטעמי דת ומצפון, ללא שיידרש להתייצב לבדיקות ראשוניות לבחינת כשירותו לשירות צבאי במסגרת "צו ראשון". כעולה מהעתירה ומתגובת המשיבים, העותר זומן להתייצב בלישכת הגיוס בראשית שנת 2018 להליכי רישום ובדיקות לקראת גיוסו במסגרת "צו ראשון", אולם לא התייצב כנדרש.
בפרט, ביום 12.6.2018 פנו נציגי לישכת הגיוס לעותר באופן טלפוני, אולם כעולה מתגובת המשיבים, אחותו, אשר ענתה לשיחה, מסרה כי בני המשפחה "לא מתייצבים לצבא". בהמשך, ובטרם נעשתה פנייה נוספת לעותר מטעם המשיבים, התקבלה בלישכת הגיוס פנייתו למפקד לישכת הגיוס לקבלת פטור מגיוס מטעמי מצפון, אולם בקשתו זו נדחתה.
...
בתשובת העותר לתגובה זו, אשר הוגשה בהסכמת המשיבים, שב העותר על עיקר טענותיו, תוך שהוסיף וטען כי "לא עשה דין לעצמו ולא פעל להתחמק מתייצבות להליכי צו ראשון". לטענתו, "מכתבים ושיחות שונות כלל לא הגיעו לידיעתו, ומשהגיעו לידיעתו פנה במכתב וביקש לפטור אותו מהליכי הגיוס". דין העתירה להידחות על הסף מחמת חוסר ניקיון כפיים.
אשר על כן, העתירה נדחית.

בהליך דנג"ץ (דנג"ץ) שהוגש בשנת 2004 בעליון נפסק כדקלמן:

העותרת לא כפרה בהבחנה שבין "סרבנות מלאה" לבין "סרבנות סלקטיבית" - לאמור, כי "סרבנות מלאה" עשויה לפטור משירות צבאי בשל "טעמים שבמצפון" בעוד ש"סרבנות סלקטיבית" אינה סרבנות המוליכה לפטור משירות צבאי - אך לטענתה תופשת הבחנה זו רק לעניינם של גברים הזוכים לפטור משירות בטחון מכוחו של סעיף 36 לחוק - שאינו מקנה פטור חוקי ומפורש מטעמי מצפון - ואין לה תוקף לעניינן של נשים הזוכות לפטור מכוח סעיף 39 לחוק המדבר מפורשות בפטור בשל "טעמים שבמצפון". העותרת טענה איפוא כי חוק שירות בטחון מקנה לה - בהיותה אשה - פטור מטעמי מצפון באשר טעמי מצפון הם, וכך ללא הבחנה בין טעם לטעם - בין "סרבנות מלאה" לבין "סרבנות סלקטיבית". די לה לטענתה, שתוכיח כי טעמי מצפון - כל טעמי מצפון שהם - מונעים ממנה משרת שירות בטחון, וזכאית היא לפטור משירות בטחון.
ובלשונה של השופטת פרוקצ'יה (בפיסקה 13): הפטור משירות צבאי הנתון לאישה על פי סעיף 39 מטעמי מצפון או על רקע הווי משפחתי דתי, נועד ביסודו להכיר ולכבד את מניעותן של נשים מלשרת במסגרת הצבא על רקע תפיסות דת, מנהגים ומסורות עדתיות אליהן הן משתייכות.
טעם הדבר: גם אם נחלוק על מסקנת בית-המשפט כי המושג "טעמים שבמצפון" בהוראת סעיף 39 לחוק שירות בטחון מצמצם עצמו לטעמי מצפון שמקורם בדת, במסורת ובהווי משפחתי או עדתי - אודה כי מסקנה זו קשתה עלי - קרוב מאוד להניח כי הבחנות שנעשו לעניינו של סעיף 36 לחוק - בין "מצפון כולל" לבין "מצפון סלקטיבי" - יוחלו וייושמו אף על הוראת סעיף 39.
...
הוכח בעליל - כך טענה העותרת - כי "טעמים שבמצפון" אכן מונעים אותה משרת בצה"ל, וכמסקנה נדרשת מכאן זכאית היא לפטור שבחוק.
טעם הדבר: גם אם נחלוק על מסקנת בית-המשפט כי המושג "טעמים שבמצפון" בהוראת סעיף 39 לחוק שירות ביטחון מצמצם עצמו לטעמי מצפון שמקורם בדת, במסורת ובהווי משפחתי או עדתי - אודה כי מסקנה זו קשתה עלי - קרוב מאוד להניח כי הבחנות שנעשו לעניינו של סעיף 36 לחוק - בין "מצפון כולל" לבין "מצפון סלקטיבי" - יוחלו וייושמו אף על הוראת סעיף 39.
העתירה נדחית.
ממילא נדחית גם בקשתה של האגודה לזכויות האזרח בישראל להצטרף לעתירה כ"ידיד בית המשפט".

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בתמצית, העותרת שהיא מועמדת לשירות בטחון, ילידת 2003, החלה בתהליכי מיון לקראת גיוסה, ועד לשלב מאוחר ביותר של התהליך לא פנתה לרשויות הצבא לצורך קבלת פטור משירות מטעמים דתיים לפי חוק שירות ביטחון [נוסח משולב], התשמ"ו-1986 (להלן: החוק) – לא במסלול המקנה פטור לפי סעיף 40 לחוק, ולא במסלול בגדריו ניתן לקבל פטור מטעמי "מצפון או הווי משפחתי דתי" לפי סעיף 39 לחוק.
...
קשה אפוא לראות בנימוקים אלה משום "טעמים מיוחדים", ולא מצאנו כי יש הצדקה להתערב בשיקול דעתם של המשיבים בעניין זה. קיים אף קושי לראות בפירוט הנוסף שנפרס בפניותיו המאוחרות של העותר כ"טעמים מיוחדים", בפרט כאשר אלו לא נשמעו מפיה של העותרת עצמה בפניותיה הרשמיות.
במכלול הנסיבות, לא מצאנו אפוא הצדקה להתערב בשיקול דעתם של המשיבים, ואנו דוחים את העתירה.
סוף דבר: העתירה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2007 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופטת מ' נאור: העותרת מבקשת צו על תנאי המורה למשיבים ליתן לה פטור מחובת שירות סדיר בצה"ל מטעמי דת או מטעמי מישפחה.
...
דין העתירה להידחות על הסף מהטעם שהעותרת עשתה דין לעצמה ולא התייצבה לשירות הצבאי, חרף דחיית בקשתה לצו ביניים (ראו בג"ץ 9143/04 ויינגרטן נ' לשכת הגיוס תל-השומר (מיום 16.1.2005); בג"ץ 5542/00 קריימר נ' שר הבטחון (מיום 24.8.2000)).
העתירה נדחית על הסף.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2007 בעליון נפסק כדקלמן:

העותרת מבקשת צו על תנאי המורה למשיבים ליתן לה פטור מחובת שירות סדיר בצה"ל מטעמי דת או מטעמי משפחה.
...
דין העתירה להדחות על הסף מהטעם שהעותרת עשתה דין לעצמה ולא התייצבה לשירות הצבאי, חרף דחיית בקשתה לצו ביניים (ראו בג"ץ 9143/04 ויינגרטן נ' לישכת הגיוס תל-השומר (מיום 16.1.2005); בג"ץ 5542/00 קריימר נ' שר הביטחון (מיום 24.8.2000)).
העתירה נדחית על הסף.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו